x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Tentaţii culinare din Alpi

Tentaţii culinare din Alpi

de Tudor Cires    |    11 Noi 2010   •   00:00
Tentaţii culinare din Alpi

E marţi seara şi din avionul de Istanbul coboară cinci oameni tineri. Sunt oarecum grăbiţi, pentru că a doua zi îşi vor continua călătoria de promovare la Moscova. Poartă în valize aerul Alpilor şi reprezintă câteva dintre cele mai cunoscute staţiuni turistice montane din Franţa, Italia Elveţia, Germania şi Austria. La Bucureşti, cheamă presa, oferindu-i nu doar informaţii turistice, dar şi cinci meniuri tradiţionale din cinci ţări alpine. La scurt timp după conferinţa de presă a "Best of the Alps", mesele restaurantului La Mandragora din Bucureşti se umplu de bunătăţuri.

AUSTRIA ŞI ELVEŢIA DAU TONUL
Austria a aşezat în faţa invitaţilor şuncă afumată de mistreţ, de cerb şi de porc (aceasta, tăiată subţire şi trecută prin ulei încins cât să devină crocantă, precum chipsurile), al căror gust sărat a fost stins cu o rafinată supă-spumă de hribi. "Prosit!" - se aude la mese, clinchetul de pahare cu vin de Ceptura prevestind sărbătorile de iarnă.

E timp pentru schimbul de impresii şi gazdele se rotesc de la un grup de invitaţi la altul, întrebând dacă place mâncarea. Dar cum, nu? Când Elveţia pune în joc tartarul de păstrăv somonat pe rösti de cartofi şi crema proaspătă cu caviar de păstrăv "Alpenlachs"? Place, mai ales cu vin Prince Stirbey din soiul Sauvignon Blanc 2008. Şi nimeni nu are nimic împotrivă. Vinul - bun, mâncarea - nemaipomenită (în primul rând, "din cauza" jovialului chef-executive Paul Peter Kopij), paharele iarăşi ciocnite: "Santé!", "Noroc!" (se pare, cel mai uşor de reţinut îndemn în limba română) şi din nou "Prosit!" şi "Salute!", ca la început.

FRANŢA, GERMANIA ŞI ITALIA
Intră apoi în scenă, mâncarea franţuzească: foie gras cu struguri în vin şi brioşe. O reuşită a restaurantului, datorată mâinii drepte a bucătarului-şef, Cristina. Aici, trebuie să recunosc: fără vinul Carl Reh Eiswein (vin din struguri lăsaţi să îngheţe şi culeşi prin ianuarie, apoi vinificaţi la rece), pateul de gâscă n-ar mai fi avut blazon gustativ. Un fel elaborat cu mult rafinament şi minuţie; un preprat care l-ar fi înnebunit pe Radu Anton Roman, nostalgic pentru totdeauna al meniurilor aristocrate franţuzeşti şi italiene.
Germania s-a remarcat printr-un medalion de cerb cu varză roşie şi mere, piure afumat de conopidă, nuci caramelizate şi sos de ienupăr cu piper.

Italian a fost desertul: tiramisu îngheţat, dulce care ne-a avertizat că anotimpul de iarnă care bate-n geam trebuie trăit frumos şi cu gust.
Cinci ţări - cinci meniuri. Le veţi regăsi dacă, în sezonul de schi, vă veţi face drum spre Chamonix, Cortina d'Ampezzo, Davos, Garmisch-Partenkirchen, Grindelwald, Kitzbuhel, Lech/Zurs am Arlberg, Megeve, St. Anton am Arlberg, St Moritz, Seefeld si Zermat, ca să amintesc doar câteva dintre cele mai frumoase staţiuni montane din cele cinci ţări reunite sub frumosul simbol al Munţilor Alpi. "Best of Alps"!

×
Subiecte în articol: europa gurmanda