x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar The Gang sau cum a venit Himalaya la Bucureşti

The Gang sau cum a venit Himalaya la Bucureşti

de Tudor Cires    |    29 Apr 2011   •   15:53
The Gang sau cum a venit Himalaya la Bucureşti
Sursa foto: Victor Stroe/Jurnalul Naţional

163011-vst-0692.jpgAmintirile călătoriilor noastre sunt învăluite, adeseori, în aburi de mâncare. Şi asta pentru că gustul, mirosul, culorile asociate într-o farfurie pe care îţi este prezentată o mâncare naţională sunt uneori mai puternice decât linia orizontului privită de pe un colţ de stâncă... fie el şi din Himalaya. Ne întoarcem din vacanţele noastre cu regretul că vom risipi micile bucurii ale bucatelor degustate în cale.

 

Dacă avem cum, încercăm poate să regăsim acele savori într-un restaurant cu specific al vreuneia dintre ţările vizitate. Iar dacă ţara a fost Italia, Grecia, Franţa... e posibil să avem chiar mai multe variante. Dar dacă ne este dor chiar de culmile Himalayei? Dacă de bucătăria nepaleză, din frumoasa vale Kathmandu, ne e dor? Ei bine, nu trebuie să ne facem complicate planuri pentru (încă) o vacanţă exotică. E suficient să poposim la... The Gang. Restaurantul bucureştean din Calea Florească este unic, tocmai pentru că aduce dinaintea gurmand-gurmeţilor români provocarea unui gust de departe. Şi cum bucătarii – Mahato Krishna şi Mahmad Saroof – sunt nepalezi, iar ingredientele sunt, pe cât posibil, cele originale, atunci promisiunea unei călătorii culinare iniţiatice poate fi ţinută.

Înainte de a da iama însă în restaurant şi în bucătăria lui, înainte de a ne bucura de prezenţa unei gazde perfecte ? şi veţi afla mai încolo despre cine este vorba – să pornim într-o scurtă incursiune prin bucătăria nepaleză. Argumentele culturale, geografice şi etnice fixează locul gastronomiei din Nepal. Şi este un loc privilegiat, atât între bucătăriile specifice acelei părţi de Asia, vegheată de cei mai înalţi munţi ai planetei, cât şi între bucătăriile lumii, în general. Influenţele tibetane, indiene şi nu numai, sunt atenuate de acea „bucătărie etnică”, cu restricţii de dietă specifice fiecărei caste.

Probabil una dintre cele mai importante ramuri ale gastronomiei nepaleze o constituie bucătăria Newari, care aparţine unui grup etnic din Valea Kathmandu. Dintre preparate, se evidenţiază cele bazate pe carnea bivolului de apă (specie endemică în zonă), iar cel mai cunoscut preparat este „momo”, carne de vită învelită în aluat, fiartă şi servită cu un sos picant. De fapt, „momo” se poate pregăti şi cu altfel de carne (de pui sau de miel), dar elementul neschimbabil rămâne sosul extrem de picant.

Atât de picant încât, spun Mahato Krishna şi Mahmad Saroof, bucătarii nepalezi cu care am vorbit la The Gang, românii nu ar putea să-l mănânce. Aşa că, cel puţin deocamdată, mâncarea asta ei nu o pregătesc la Bucureşti. Deocamdată, credem (şi sperăm) noi..., dornici de savori asiatice cât mai complexe. Călătorul prin Nepal s-ar mai putea bucura de gusturile nemaiîntâlnite altundeva ale unui bol plin ochi cu „dal”, o supă pe bază de linte, foarte condimentată (cum altfel?), sau de o farfurie cu „bhat”, orez sau, în general, cereale fierte, cu un condiment asemănător curry, dar mult mai puternic, numit „tarkari”. Carnea de miel, ca şi peştele, sunt adeseori întâlnite în oalele şi farfuriile nepalezilor şi, probabil, am avea nevoie de o carte ca să explicăm pe în­de­le­te de ce bucătăria acestui colţ de lume este specială.

Ce se întâmplă însă în bucătăria deschisă vederii, de la The Gang, este mai aproape de ceea ce am putea numi „asian fusion”, adică o gastronomie care combină elemente tra­di­ţionale din mai multe gastronomii asiatice. Accentul, sigur, este pus pe aceste savori ale Himalayei. Răsfoind meniul, e imposibil să nu-ţi placă un fel de mâncare. Tom Yam Soup, Krishna Salad, Pui Hunan ori fel de fel de alte mâncăruri din bucătăria thailandeză, indiană, japoneză, malaysiană, chinezească şi nepaleză, bineînţeles. Cel mai greu îţi va fi să alegi, pentru că totul, absolut totul e o provocare pentru simţuri.

Pe lângă savorile acestea care au adus Himalaya la picioarele bucureşteanului dornic de senzaţii (culinare) tari, The Gang este şi un altfel de „fusion” decât cel pur gastrono­mic. Lounge, cafenea, terasă, restaurant, club, seri de jazz, bucătărie bună, o atmosferă plăcută, pe care o îndrăgeşti şi la care revii... The Gang uimeşte şi atrage. La fel cum atrage prezenţa, în calitate de gazdă, a Malvinei Cervenschi, TVR-ista care a câştigat dragostea telespectatorilor, trecând, în cariera sa, de la Meteo la „Vremea Mondenităţilor”, de la „Cuptorul Magic” (despre rolul ei de moderator al unei emisiuni gastronomice vom scrie în Jurnalul de bucătărie) la pupitrul ştirilor TVR... „Toate aceste «ingrediente» adunate i-au făcut pe clienţi să se reîntoarcă”, ne spune ea. „Seară de seară, avem prieteni – pentru că nu-i mai pot numi simpli clienţi – care revin la aceeaşi oră, se aşază la aceeaşi masă şi încearcă experienţa colosală a gastronomiei himalayene.”

×
Subiecte în articol: culinar