x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Tobă, "moşi" şi şunculiţă

0
Autor: Tudor Cires Simona Lazar 17 Dec 2008 - 00:00

Georgeta lu’ Alexoi de pe mal, zis şi Alifie, ne-ntâmpină cu bucate tradiţionale muscelene. Aici, la Rucăr, fiecare casă, fiecare familie are propriile reţete. Cu… ingrediente secrete. Tânăra gospodină e gata însă să le dezvăluie pentru cititori Jurnalului de bucătărie.



"Ca să pregătim «moşul» şi toba am fiert organele şi căpăţâna, într-un tuci mare, afară. Am luat spuma, am pus piper boabe şi foi de dafin. Le-am lăsat să fiarbă bine şi apoi le-am pus să se răcească. Pentru «moş», am ales ficatul, bojogul, puţină grăsime de la şunculiţă, ca să iasă pufos. Rinichiul, căpăţâna, limba şi carnea ce a mai fost pusă la fiert le-am lăsat pentru tobă. Pentru «moş», am curăţat ceapă şi am călit-o. Am prăjit-o bine. Am dat-o prin maşină, împreună cu bojogul, ficatul, grăsimea şi un pic de cărniţă. Am frământat totul bine, să se amestece, apoi le-am pus în maţele pentru «moşi». După ce am umplut «moşii», îi punem la fiert, pentru a se steriliza bine şi a se păstra. Îi scoatem, îi înţepăm să se scurgă zeama, îi lăsăm la vânt, să se zvânte".

BABA MOŞULUI
Cam asta e cu "moşii". Acum, haideţi să terminăm de pregătit şi toba! "Carnea, inima, rinichii, carnea şi zgârciurile de la căpăţână, împreună cu restul de carne se taie fâşii înguste şi lungi. Se amestecă apoi cu usturoi, cu sare şi piper şi se bagă în băşici de porc sau în «baba» de la porc"… Şi uite-aşa aflăm de la Georgeta Alexoi că porcul, la Rucăr, are şi moş, şi babă. "După ce s-a umplut bine «baba», punem toba la fiert, apoi în teasc, să se scurgă bine toată zeama din ea şi să ia o formă. După două zile, toba se pune la afumat, o dată cu şunculiţa, care a stat şi ea, în vremea aceasta, la sare".

SECRETELE MĂTUŞII ARITINA
De departe, cea mai pricepută gospodină de pe vale e tuşa Aritina Cotîrleţ. Vin femeile şi din celălalt capăt al satului să afle cum face ea bucatele. Doi dintre feciorii ei lucrează în restauraţie – Viorel administrează Coliba Haiducilor, "în Poiană", iar "Iliuţă" a fost bucătar până şi la capătul lumii, în Japonia. Chiar şi ei vin adeseori s-o întrebe cum se face un fel de mâncare sau altul. Viorel Nica, atunci când l-am vizitat anul trecut, pe vremea asta, la Poiana Braşov, ne-a îndemnat: "Când ajungeţi în Rucăr, să treceţi pe la mama, să vă zică ea reţeta de «moşi»!". Şi am trecut.
"Pun ceafa de porc, un picior, capul tot, măruntaiele, care pe vremuri se numeau «ceanghir». Le pun la fiert, în tuci, adăugând boabe de piper, foi de dafin, sare, 2-3 cepe. Le scot, le las să se răcească şi le toc. Înainte nu era maşină de tocat şi se toca cu toporul… Frământ şi pun piper măcinat, ienibahar. Umplu cu mâna maţele groase de la porc, le leg şi le dau în fiert. «Moşii» se mai numesc acu’ şi caltaboşi, iar unii îi fac şi cu orez, dar fiert înainte".
Îşi aminteşte apoi gustul serilor de iarnă: "Când făceam mămăliga, fierbeam şi un «moş» bun, apoi îl puneam la cuptor, după care îl mâncam cu hrean!".

Costiţă afumată
Costiţa afumată este întâlnită în numeroase combinaţii în bucătăria românească. Ciorba de fasole albă, ciupercile, omleta, mâncarea de cartofi merg foarte bine cu costiţa afumată. Iată o reţetă mai modernă: rulouri de costiţă afumată cu ficăţei de pui: aveţi nevoie de o jumătate de kg de costiţă afumată, o jumătate de kg de ficăţei de pui, piper şi scobitori. Costiţa se taie felii subţiri. Ficăţeii se taie în două şi se pun pe câte o felie de costiţă. Se piperează şi se rulează. Se fixează cu scobitori şi se pun în tava de aragaz, neunsă. Se lasă în cuptor 15 minute. Se pot aranja pe un platou alături de alte aperitive sau se pot sevi ca felul doi cu diverse garnituri.

Tobă moldovenească
Ingrediente: două kg cap de porc, 500 g limbă, 500 g şorici, 500 g inimă, 30 g usturoi, 5 g piper, 45 g sare, o bucată de stomac de porc.
Preparare: Capul de porc, şoriciul şi inima se pun la fiert împreună. După ce a fiert, se dezosează capul şi se taie bucăţi. Limba, şoriciul şi inima se taie şi ele bucăţi, se adaugă sare şi piper şi o parte din zeama în care a fiert carnea. Cu această compoziţie se umple stomacul de porc, care a fost curăţat bine şi ţinut 24 de ore în apă cu oţet. După umplere, stomacul se închide prin legarea capătului pe unde s-a făcut umplerea, se ţine circa o oră în apă fierbinte, apoi se zvântă şi se pune în afumătoare la un fum călduţ, timp de două ore.

Şuncă de casă
Iată o reţetă din bătrâni, care astăzi se poate prepara doar la ţară.
Ingrediente: o bucată de pulpă de porc, 10 g salpetru de Chile (azotat natural de sodiu), 3 foi de dafin, 20 g coriandru, două g piper,
4 cuişoare, 50 g zahăr, 200 ml vin, două g ienibahar.
Preparare: Din salpetru de Chile, foi de dafin, coriandru, piper, cuişoare, sare şi apă se prepară un baiţ, care se fierbe 10 minute şi se lasă să se răcească. Se aşază în acest baiţ pulpa de porc, astfel încât să fie complet acoperită. Se ţine la rece 7-10 zile. Se scoate din baiţ, se zvântă şi se pune în afumătoare, la un fum călduţ. Se lasă 4-5 zile. În ultima zi se ţine 2-3 ore la fum cald. Se fierbe apoi în apă, în care se adaugă un pahar de vin, ienibahar şi piper.

  • Reţete redactate de Carmen Drăgan
Citeşte mai multe despre:   porc,   piper,   fiert

 



Mai multe titluri din categorie

Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic național

Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic național
Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic local și național de către Primăria comunei Moisei. Aceasta a fost descoperită recent în Munții Rodnei. "Primăria Moisei a dus la îndeplinire planul...

Târnava Mare, raiul bicicliștilor, în pandemie

Târnava Mare, raiul bicicliștilor, în pandemie
Galerie Foto Nevoia de a-și petrece concediul cât mai departe de locurile aglomerate i-a îndreptat pe mulți români către traseele pe care se parcurgeau, până anul acesta, cele mai pitorești concursuri de ciclism. O pistă de...

Noi destinații izolate pentru un concediu în siguranță

Noi destinații izolate pentru un concediu în siguranță
Galerie Foto Sănătatea turiștilor este cea care conferă acum confort, în vacanță, iar românii au ales, în prima parte a sezonului estival, zonele izolate din România, redescoperind destinații aproape uitate până la...

Grecia impune turiștilor taxă pentru servicii medicale

Grecia impune turiștilor taxă pentru servicii medicale
Turiștii care merg în Grecia vor plăti o suprataxă de 20 de euro pentru asistența medicală primită pe perioada vacanței în această țară. Este pentru prima oară când autoritățile impun această măsură,...

Doliu în presa românească. A murit un mare jurnalist de la TVR

Doliu în presa românească. A murit un mare jurnalist de la TVR
Doliu în presa românească. Sorin Burtea, unul dintre cei mai importanți și experimentați jurnaliști, a murit luni, la vârsta de 67 de ani. De-a lungul deceniilor, Burtea s-a făcut cunoscut pentru emisiunile...

Turismul din Spania se prăbușește. Cu 98% mai puțini străini au vizitat țara în iunie 2020

Turismul din Spania se prăbușește. Cu 98% mai puțini străini au vizitat țara în iunie 2020
Numărul turiștilor străini în Spania a scăzut cu 98% în luna iunie 2020, față de perioada similară din 2019, arată datele Institutul Naţional de Statistică (INE), citat de Reuters. 204.926 de...

Focar Covid-19 la TVR. Al șaptelea angajat, depistat pozitiv la noul coronavirus

Focar Covid-19 la TVR. Al șaptelea angajat, depistat pozitiv la noul coronavirus
Încă o persoană din Televiziunea Publică a fost depistată pozitiv la testul COVID-19, a anunțat Televiziunea Română Potrivit procedurilor, a fost anunţat medicul de familie şi Cabinetul Medical al...

Albinele, specie pe cale de dispariție

Albinele, specie pe cale de dispariție
Albinele există pe pământ de zeci de milioane de ani, practic ele au evoluat odată cu plantele. Fără ele, principalele polenizatoare ale planetei, nu am avea majoritatea fructelor și legumelor folosite astăzi...

Revenire surpriză în televiziune. „Am spus tot timpul, chiar și după ce m-am retras (credeam, definitiv) din media, că munca în televiziune am iubit-o și o s-o iubesc mereu”

Revenire surpriză în televiziune. „Am spus tot timpul, chiar și după ce m-am retras (credeam, definitiv) din media, că munca în televiziune am iubit-o și o s-o iubesc mereu”
Laura Nureldin se alătură echipei Observator de la Antena 1. Aceasta va prezenta Observatorul de la ora 13.00 și 16.00, în fiecare sâmbătă și pe cel de la ora 13.00 în fiecare duminică.  Lumea m-a...

Un vin românesc în lista denumirilor protejate din UE

Un vin românesc în lista denumirilor protejate din UE
Comisia Europeană a inclus vinul ''Adamclisi'' din România în Registrul european al produselor cu ''denumire de origine protejată" (DOP), se arată într-un comunicat al executivului comunitar. Vinurile...

Joi și vineri, la Observator 19:00, Alessandra Stoicescu vorbește cu economistul Nouriel Roubini despre viitorul economic al României

Joi și vineri, la Observator 19:00, Alessandra Stoicescu vorbește cu economistul Nouriel Roubini despre viitorul economic al României
Observatorul orei 19:00 de la Antena 1 duce economia României la doctor. Nouriel Roubini, economistul american care a prevăzut Marea Criză din 2008 răspunde întrebărilor adresate de Alessandra Stoicescu și ...

45% dintre români nu vor să plece în concediu în 2020, mai ales din cauza pandemiei

45% dintre români nu vor să plece în concediu în 2020, mai ales din cauza pandemiei
45% dintre români nu vor să plece în concediu în 2020, în principal din cauza nesiguranței provocată de pandemia de coronavirus, arată un studiu al platformei de anunțuri online OLX. Dintre cei care au...

Celebru artist internațional: „M-am simţit umilit şi jignit de lockdown; uneori am încălcat regulile” (GALERIE FOTO)

Celebru artist internațional: „M-am simţit umilit şi jignit de lockdown; uneori am încălcat regulile” (GALERIE FOTO)
„Mărturisesc că am încălcat voluntar interdicţia de a ieşi în timpul blocajului”, a afirmat un cunoscut artist italian, cu faimă internațională, care a intervenit în calitate de invitat la o conferinţă...

Turist în România, în perioada pandemiei. Cele mai căutate destinații

Turist în România, în perioada pandemiei. Cele mai căutate destinații
Galerie Foto Hotelierii încearcă să recupereze ce se mai poate, din anul compromis 2020. Mulți români au ales destinațiile cele mai sigure, care le-au fost indicate în lunile de primăvară, când harta țării noastre era...

Covid-19 la TVR. Al șaselea angajat, confirmat cu noul coronavirus

Covid-19 la TVR. Al șaselea angajat, confirmat cu noul coronavirus
Încă o persoană din Televiziunea Publică a fost depistată pozitiv la testul COVID-19. Datorită programului de lucru la domiciliu, acest al șaselea caz nu are niciun contact la locul de muncă. Facem...
Serviciul de email marketing furnizat de