x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Toti pentru unul "en garde"!

Toti pentru unul "en garde"!

12 Apr 2005   •   00:00

  • de VERONICA GUZUN
  • GURMANDUL IN BUCATE
  • Astenia, Avitaminoza si Apatia au batut si la poarta mea la acest inceput de primavara adormita. Toate cele trei zgripturoaice anunta vreme posomorata. Nu stiu cum se face, dar iarna nu am chef pentru ca e frig, vara pentru ca e cald, iar primavara si toamna pentru ca vremea este nesigura. Daca o tin tot asa, voi intra in lene cronica.

    Lipsa de chef e omeneasca, ce sa-i faci, te mai apuca, iar uneori chiar uita sa te lase si mergi cu ea din luna in luna, din anotimp in anotimp, pana te ajung batranetile. Si daca ar fi sa il parafrazez pe cel mai hatru dintre moldoveni, as spune ca atat de fara chef cum am fost luna asta, luna trecuta si de cand sunt eu, nu am fost niciodata.

    AVANTE! Astazi insa am spus NU lenii si m-am avantat in lupta. Cum? In nici un caz singura! Am mobilizat cat mai multe vitamine si le-am trimis pe front. Acolo e de ele! Lamaia ranita usor se avanta benevol in ceasca mea cu ceai si se aliaza cu un strop de suc de portocale, pentru aroma. Ii ia exemplul un mar voinic, care imi sare si el dinainte. Intreaga armata de legume si fructe il urmeaza. Am prins putine puteri, acum pot sa imi curat si singura un morcov.

    Pe masa din bucatarie se da o lupta inclestata cu Astenia. Ici ceapa a ramas fara cozile ei verzi, colo salata a urcat pe metereze si striga "Jos Avitaminoza!". Urzicile inteapa fara mila dusmanii. Pe frontul de Vest, ardeiul se inroseste de efort. Pe cel de Est, ananasul isi face vant si loveste cateva celule lenese. Acestea repede se dezmeticesc si prind viata. Apatia a dat bir cu fugitii de la bun inceput. Ca sa fie o forta mai impunatoare, fructele s-au unit intr-un storcator. Legumele nu raman in urma si se lanseaza si ele intr-acolo. Curg valuri de sucuri multicolore. Pe masa din bucataria mea s-a creat un tablou impresionist-multivitaminos.

    CEI TREI MUSCHETARI. Vin intaririle! Sucul de rosii - Athos, sucul de mere - Portos si sucul de portocale - Aramis… Sar cu totii din storcator in shaker si il cheama in ajutor pe "aspirantul" la rangul de muschetar, tanarul gascon D’Artagnan, calare pe martoaga lui galbena - in cazul nostru rolul sau este interpretat de zeama de lamaie cu miere. Joaca impreuna o hora indracita, se amesteca bine si formeaza cea mai puternica arma creata vreodata in lupta cu Dusmanul.

    Toti pentru unu si unul pentru toti! Intre momentul in care bautura e in pahar si cel in care eu sunt "reconstruita", asemeni unui puzzle vitaminizat, nu sta decat o inghititura si inca una, si inca una, pana se goleste paharul. Care Avitaminoza? Care Astenie? Care Apatie? Nu-mi amintesc sa fi avut asa ceva vreodata! E primavara si sunt plina de viata.

    VICTORIE! Asta striga legumele si fructele in cor.
    Victorie!, striga sucurile din tabloul impresionist.
    Victorie!, ciripeste si lamaia.
    Victorie!, exclama fiecare celula din mine.
    Victorie!, spune soarele zambindu-mi. Acum pot intoarce munti si vai, dar va trebui sa incep prin a "curata" campul de lupta.

    CU DOUA TAISURI

    Vitaminele sunt foarte pretentioase. De aceea, sucurile stoarse din legume sau fructe se beau imediat. Din aceleasi motive se recomanda sa nu amestecati sucul cu o lingura de metal. Sucul natural se bea fie cu doua ore inainte de masa, fie doua ore dupa, altfel vitaminele nu se asimileaza. Insa daca va impinge pacatul sa serviti un pahar cu suc dupa ora 19, veti risca sa nu inchideti un ochi toata noaptea. Pentru ca fructele si legumele sunt o sursa de energie si, in loc sa dormiti, veti avea chef sa dansati.

    Bautura de rosii cu lamaie

    Pentru preparare aveti nevoie de doua pahare cu suc de rosii, jumatate de lamaie, jumatate de pahar cu apa, sare si zahar. Intr-un vas se toarna sucul de rosii, apa fiarta si racita, peste care se stoarce zeama de lamaie si se adauga coaja rasa. Se amesteca bine cu o lingurita de lemn, se sareaza si se indulceste dupa gust. Bautura obtinuta se repartizeaza in pahare. Se poate servi atat ca aperitiv, cat si ca primul fel intr-un meniu, insotita de grisine, crochete, biscuiti aperitiv sau saratele.

    Bautura de rosii, mere si citrice (trei muschetari)

    Aceasta bautura in amestec se prepara cu un pahar cu suc de rosii, un pahar cu suc de mere, un pahar cu suc de portocale, trei lingurite cu zeama de lamaie, trei lingurite cu miere si 4 spirale coaja de citrice. Intr-un shaker se introduc sucurile, zeama de lamaie si mierea, apoi se pune capacul si se agita bine. Se raceste la frigider. Bautura se repartizeaza in pahare ornate cu spirale din coaja de citrice.

    Suc de ardei si morcov

    Acest suc de legume se prepara dintr-un ardei rosu sau capia si un morcov potrivit de mare. Se curata ardeiul si morcovul si se trec prin storcator. Sucul se toarna intr-un pahar de cocteil si se bea imediat, fara a fi amestecat in prealabil.

    Suc de mere si ananas

    Nu aveti nevoie decat de un sfert de ananas, un mar galben si unul rosu. Se decojeste sfertul de ananas, iar merele se spala, se curata de cotor si se taie in patru. Merele nu se curata pentru ca in coaja se gasesc o mare parte din vitamine. Fructele se trec prin storcatorul de fructe. Sucul obtinut, fara a fi amestecat, se toarna intr-un pahar cu picior inalt. Se serveste imediat, cu pai.
    ×
    Subiecte în articol: sucul pahar