x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

TRADIŢIE - Pâinea de neam românesc

0
Autor: Carmen Dragan 06 Oct 2008 - 00:00
TRADIŢIE - Pâinea de neam românesc

Muzică, obiceiuri şi tradiţii populare, demonstraţii culinare ale socăciţelor gospodine şi multă, multă pâine i-au atras pe bucureşteni în zilele de 4 şi 5 octombrie în Parcul Naţional.



Muzică, obiceiuri şi tradiţii populare, demonstraţii culinare ale socăciţelor gospodine şi multă, multă pâine i-au atras pe bucureşteni în zilele de 4 şi 5 octombrie în Parcul Naţional.

Târgul de pâine, organizat de Centrul Cultural "Mihai Eminescu" şi Primăria Sectorului 2, a devenit o tradiţie a Capitalei. Ajuns la cea de-a VIII-a ediţie, evenimentul a adunat peste 120 de meşteri populari, socăciţe care au preparat pâine la ţest sau în cuptor şi diverse produse specifice industriei de panificaţie şi a gospodăriilor româneşti, importante firme din domeniul panificaţiei, dar şi renumiţi rapsozi ai folclorului românesc. Vizitatorii târgului au putut vedea şi o expoziţie cu fotografii din istoria agriculturii. Principalele evenimente derulate au fost comentate de specialişti etnografi. Rusalin Işfănoni, de la Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti", din Bucureşti, a afirmat: "Acesta este un târg adevărat, cu încărcătură culturală profundă".

Povestea ţestului

Una din atracţiile târgului au reprezentat-o frământarea aluatului şi coacerea pâinii sub privirile vizitatorilor. Rică Meiroşu, reprezentant al Muzeului Naţional al Agriculturii, a pregătit aproape 50 de pâini, pe care le-a împărţit trecătorilor. "Însoţim pâinea de astăzi cu povestea ţestului, aşa cum o ştim din bătrâni: femeia pregătea aluatul de cu seara, cu turtiţe din spumă de vin şi făină. Dimineaţa frământa coca mult, să iasă pâinea bună, o punea la dospit în copăiţa de lemn, o învelea cu ştergar de cânepă şi o lăsa să crească. Aprindea foc de lemne şi îl lăsa să ardă cam trei sferturi de oră. Aduna apoi jarul de jur-împrejurul ţestului. Aşeza câteva frunze de salcâm pe lopata de pâine, apoi aşeza coca, nu înainte de a face cu un cuţit semnul crucii pe ea. Deasupra pâinii aşeza ţestul şi în cel mult o jumătate de oră pâinea era gata", ne-a expus pe scurt povestea ţestului, aşa cum a cules-o din judeţul Teleorman, Răzvan Ciucă, directorul muzeului şi de curând preşedintele Asociaţiei Internaţionale a Muzeelor Agriculturii.

Expoziţia

Muzeul Naţional al Agriculturii Slobozia a prezentat expoziţia "Tradiţii şi obiceiuri din judeţul Olt". "Expunerea noastră surprinde simbolistica pâinii, rolul ei în viaţa cotidiană şi spirituală a omului. Ea începe cu drumul pâinii, urmată de sugerarea obiceiurilor în care pâinea este mereu prezentă", a declarat Rada Ilie, muzeograf. Pentru obiceiurile de naştere a fost expusă pâinea pentru ursitoare, pentru cele de nuntă – pâinea bradului, colacul miresei şi pâinea cu care soacra primeşte mireasa în gospodărie, iar pentru obiceiurile de înmormântare: prescură şi colăcei. Pâinea în diverse forme a fost prezentă şi pentru obiceiurile de peste an: colacul lui Moş Crăciun, bolindeţe pentru colindători, colacul Maicii Domnului, mucenici, colacul lui Iisus, colacul Arhanghelilor şi colacul lui Avram. Reprezentanţii muzeului au pregătit şi ţesturi autentice din Oltenia unde au copt pâine pentru cei prezenţi.

Plăcinte româneşti

De la un asemenea festin nu puteau să lipsească plăcintele pentru care româncele sunt foarte renumite. Iulia Corău din Botiza, judeţul Maramureş, a preparat în cuptorul amenajat în parc plăcinte cu brânză de oaie, ceapă şi mărar. Aluatul l-a preparat din făină, ou, sare şi drojdie, iar la final a adăugat ulei sau unt. "Plăcintele acestea pot fi împăturite în diferite forme, în funcţie
de ideile socăciţei", ne-a spus Iulia Corău. Ea este renumită în Botiza prin mâncărurile tradiţionale pe care le prepară la propria pensiune, dar şi prin covoarele din lână, vopsite cu plante, pe care le ţese. Plăcinte pădureneşti a pregătit Viorica Muntean, din satul Feregi, comuna Şerbăl, din judeţul Hunedoara, care ne-a împărtăşit şi nouă reţeta: "Coca se face din făină, drojdie, sare şi ou. Se frământă cu lapte, dar nu se lasă la dospit. Umplutura este din brânză dulce de vaci, ouă, smântână, sare, mărar şi griş. După ce se împăturesc în patru se prăjesc în ulei încins".
Bucureştenii au simţit gustul pîinii calde, frămîntată şi astăzi cu dragoste, după reţete străvechi
Citeşte mai multe despre:   gastronomie,   painea

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Chef Iosif Ștefănescu face echipă cu chef Sorin Bontea în cea de-a patra confruntare

Chef Iosif Ștefănescu face echipă cu chef Sorin Bontea în cea de-a patra confruntare
Galerie Foto Cuțitele vor scoate scântei în cea de-a patra confruntare a celui mai iubit show culinar, difuzată de Antena 1 în această seară, de la 20:00. Având în vedere că Sorin Bontea a adjudecat amuleta care îi...

Frații Ristei despre experiența Asia Express – „Aș mânca și o bucată de lemn”

Frații Ristei despre experiența Asia Express – „Aș mânca și o bucată de lemn”
Galerie Foto Florin Ristei și-a luat fratele mai mare, Dan, și împreună au pornit pe Drumul Comorilor, în Asia Express. Aventurieri din fire, cei doi se bucură din plin de această experiențã, dar recunosc faptul că au și...

România se promovează prin festivaluri de folk

România se promovează prin festivaluri de folk
Galerie Foto Trendul lansat în Vama Veche, prin organizarea festivalurilor de muzică folk și rock, de la începutul anilor 2000, le-a dat idei bune de promovare turistică și altora, iar rezultatele încep să se vadă, în...

Marocul, o destinație mereu însorită

Marocul, o destinație mereu însorită
Galerie Foto Românii încep să guste din ce în ce mai mult vacanțele complexe, iar Marocul este pe lista celor care vor să viziteze cât mai multe destinații, în circuite turistice. Tendința de ultim moment este aceea de a...

Salina Turda, între distracție și tratament

Salina Turda, între distracție și tratament
Salina Turda este una dintre atracțiile turistice de top ale României, atât pentru modul în care a fost amenajată – asemenea unei baze intergalactice – dar și pentru tratamentele balneare care se pot face...

Când găteşti, ţine-ţi copilul aproape!

Când găteşti, ţine-ţi copilul aproape!
Ori de câte ori găteşti, cheamă-ţi copilul în bucătărie şi preparaţi mesele împreună. Cel mic va accepta provocarea, mai ales dacă vei prezenta totul ca pe-o joacă, şi va învăţa o mulţime de lucruri no...

Cristian Denis este câștigătorul celei de-a zecea ediții iUmor

Cristian Denis este câștigătorul celei de-a zecea ediții iUmor
Câştigãtorul celei de-a zecea ediţii iUmor, din cel de-al şaptelea sezon al show-ului i-a cucerit pe juraţi încã din primele momente pe scena show-ului. “Sunt Cristian Deniş şi sunt scamator!”, şi-a...

Paramedicii ISU, juraţi în cea de-a treia confruntare Chefi la cuţite

Paramedicii ISU, juraţi în cea de-a treia confruntare Chefi la cuţite
Galerie Foto Cea de-a treia confruntare Chefi la cuţite, difuzatã în aceastã searã, de la 20:00, la Antena 1 se anunţã una foarte durã. Se vor face reproşuri, se vor lansa critici usturãtoare, tensiunea va pune stãpânire...

(P) Reducerile continua in campania Cyber Week!

(P) Reducerile continua in campania Cyber Week!
Exista oferte dupa Black Friday? Daca v-ati pus aceasta intrebare raspunsul este simplu! Da, exista, in noua campanie de reduceri Cyber Week iar discounturile ajung pana la 80%. La SomProduct veti gasi o...

Concertele pe care Lara Fabian le avea programate în Craiova şi Bucureşti - amânate

Concertele pe care Lara Fabian le avea programate în Craiova şi Bucureşti - amânate
Concertele pe care Lara Fabian le avea programate în Craiova şi Bucureşti au fost amânate, din cauză că artista este bolnavă. Show-urile erau programate duminică, în Craiova şi luni şi marţi - în...

Show-ul Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la orașe și în toată țara

Show-ul Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la orașe și în toată țara
Galerie Foto Cea de-a 11-a ediție a actualului sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, câștigată de Grigore Gherman, cu o transformare în Roman Iagupov, solistul trupei Zdob și Zdub, a fost aseară lider de audiență la...

Relaţie magică între Al Pacino şi Robert De Niro

Relaţie magică între Al Pacino şi Robert De Niro
Relaţia între Al Pacino şi Robert De Niro (foto) este „magică”, a declarat emblematicul regizor american Martin Scorsese, cu câteva zile înainte de lansarea filmului „The Irishman”, relatează sâmbătă AF...

Chef Scãrlãtescu, supãrat înainte de cea de-a treia confruntare Chefi la cuţite: “Sunt nu negru, ci în cea mai întunecatã nuanţã de negru posibilã!”

Chef Scãrlãtescu, supãrat înainte de cea de-a treia confruntare Chefi la cuţite: “Sunt nu negru, ci în cea mai întunecatã nuanţã de negru posibilã!”
Galerie Foto  “Războiul” dintre chef Cătălin Scărlătescu, chef Florin Dumitrescu și chef Sorin Bontea continuă luni seara, de la ora 20.00, într-o nouă ediție “Chefi la cuțite”, la Antena 1. Cea de-a treia...

Delia vine la Antitalent: ”Cred că am umor! Sau poate nu a răspuns altcineva la telefon!”

Delia vine la Antitalent:  ”Cred că am umor! Sau poate nu a răspuns altcineva la telefon!”
Galerie Foto Săptămâna aceasta, Antitalent o va aduce în platou pe Delia, una dintre cele mai îndrãgite artiste din România și jurata show-ului iUmor, care i se va alătura lui Dan Bittman într-o ediție cu totul și cu...

Festivalul Mărului, în weekend, în Parcul "Alexandru Ioan Cuza"

Festivalul Mărului, în weekend, în Parcul "Alexandru Ioan Cuza"
Cea mai mare plăcintă cu mere din această toamnă, în lungime de peste zece metri, va fi atracţia principală a celei de-a treia ediţii a Festivalului Mărului, care va avea loc în weekend, în Parcul "Alexandru...
Serviciul de email marketing furnizat de