x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Traditie si legenda

Traditie si legenda

de Cristina Andreea Catana    |    Francisca M. Catana    |    14 Iun 2006   •   00:00

ISTORIA CAFELEI
Descoperita de un oier in Etiopia, cafeaua e azi cea mai apreciata bautura
ISTORIA CAFELEI
Descoperita de un oier in Etiopia, cafeaua e azi cea mai apreciata bautura

Istoria cafelei incepe cu povestea unui oier din Etiopia, pe nume Kaldi. Era in anul 850 i.Ch. Aflat la pasunat cu oile, ciobanul a observat ca acestea se purtau ciudat, alergand dintr-o parte in alta. Kaldi le-a urmarit, banuind ca sursa comportamentului lor era una dintre plantele pe care le consumasera. Asa a observat ca oile mancasera niste boabe rosii. Curios, a gustat si el si a avut parte de o surpriza: a devenit brusc foarte agitat. Dar legenda are doua variante. Una dintre ele spune ca oierul a luat boabele si i le-a dus unui calugar din zona, care la randul lui le-a consumat. In cea de-a doua, calugarul este cel care il vede pe Kaldi si oile sale, gusta din boabe si gaseste inspiratia divina.

TRASEU. Intr-adevar, pe pamantul Etiopiei au crescut primii arbusti de cafea. Arabii sunt insa primii care i-au cultivat in plantatii, pentru ca solul si clima le-au permis acest lucru. Explicatia pentru care in tarile musulmane cafeaua este intens consumata este una de ordin religios. Deoarece le este interzis alcoolul, acestia au facut din cafea o bautura traditionala, mai ales ca, fiind nevoiti sa se roage de cinci ori pe zi, ea ii ajuta sa ramana treji. Pe masura ce crestea cererea pentru cafea, s-au inmultit si numarul cafenelelor. Apoi, comerciantii arabi au raspandit cafeaua in Europa.

CAFEAUA DIAVOLULUI. Cafeaua a facut parte din cultura araba secole de-a randul, dar nu acelasi lucru se poate spune despre cultura vest-europeana. In momentul in care cafeaua a ajuns la Roma, preotii au atacat-o si au interzis consumarea ei. Preotii credeau ca aceasta cafea este bautura diavolului. Spuneau ca ea ar fi fost inventata de diavol ca un substitut al vinului. Cum pentru crestini vinul era o bautura sfintita de Christos, cafeaua, dupa parerea lor, era substitutul lui Antichrist. Se spunea ca, daca un crestin bea din bautura diavolului, risca sa fie condamnat pe veci. Abia in anul 1500, Papa Clement al VIII-lea a pus capat disputei. Intrigat de aroma puternica a cafelei, a gustat-o si i-a placut atat de mult, incat a binecuvantat-o. Papa era de parere ca "izgonirea" cafelei din lumea crestina ar insemna un pacat foarte mare.

KAFFEHAUS. Legenda spune ca prima cafenea din Viena, Kaffehaus, dateaza din timpul asediului turcilor din 1683. Turcii au fost invinsi si, retragandu-se in graba, au uitat niste saci cu boabe maronii. Primarul Vienei a facut cadou aceasta prada - 500 de saci cu boabe de cafea - unui polonez, Joseph Georg Kolschitzky. Cu acest capital, el a deschis, pe malul Dunarii, faimosul Kaffehaus, care se numea: "La sticla albastra".

Pana la jumatatea secolului al XVII-lea, cafeaua devenise deja o bautura foarte populara printre europeni. Acestia au dus arbustii de cafea si peste Oceanul Atlantic. In America de Nord, ceaiul a fost curand inlocuit cu licoarea neagra. Tarile din America de Sud au devenit foarte repede producatoare de cafea, deoarece conditiile de acolo sunt prielnice cultivarii arbustilor de cafea. Mai mult, astazi Brazilia este cea mai mare exportatoare de cafea din intreaga lume.

CONCEPTUL INTERNET CAF...

Conceptul de internet caf... a fost inventat la inceputul anului 1994 de Ivan Pope. Insarcinat sa organizeze un eveniment despre internet pentru week-end-ul artelor la Institutul de Arte Contemporane din Londra, Pope s-a gandit la o cafenea cu acces la internet. Evenimentul s-a desfasurat pe parcursul week-end-ului 12-13 martie 1994. Cam in acelasi timp, s-a deschis la Helsinki, in Finlanda, un local numit CompuCafe, care avea acces la internet, automat de bere si unde se servea cafea. In iunie 1994, a aparut in Canada prima cafenea cu internet, numita Binary Caf..., iar in aprilie 1995, Suba Internet Caf... a fost primul local de acest gen deschis in Statele Unite ale Americii, la Chicago.

×
Subiecte în articol: cafea internet cafeaua