x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Traditii pascale

Traditii pascale

de Mara Raducanu    |    12 Apr 2006   •   00:00
Traditii pascale
CAIET DE RETETE - PASTILE CATOLIC
Anul acesta Pastile catolic este sarbatorit cu o saptamana inainte de Pastile ortodox. Bucuria Sarbatorii Invierii Domnului Isus Hristos nu cunoaste insa frontiere. Lumina Invierii, speranta si bucuria patrund in sufletul credinciosilor din orice colt al lumii. In aceste zile, bucatele sunt mai gustoase, casele frumos impodobite, iar chipurile oamenilor mai luminoase.

TRADITIE. Oua rosii incondeiate sau oua de ciocolata, carne de miel, prajituri traditionale. Atmosfera de sarbatoare si multa credinta. Gospodinele sunt in focul pregatirilor, iar mirosul bucatelor se face simtit in fiecare casa.

O reuniune de familie, in jurul mesei pascale. Cei mici sunt antrenati sa caute ouale de ciocolata, ascunse prin gradina de parinti sau de bunici. Povestea iepurasului care aduce oua de Pasti vine de fapt din Germania. Aici, copiii cred ca, daca au fost cuminti, Iepurele Magic - Oschter Haws - le va aduce un cos plin cu oua de ciocolata. Tot traditia spune ca o femeie care iubea foarte mult copiii ascundea cosulete pline cu oua, astfel incat ei sa le gaseasca foarte usor.

Haideti sa poposim impreuna prin Franta, Italia, Spania si Germania, pentru a lua parte la bucuria credinciosilor de aici si pentru a gusta din bucatele lor traditionale.

SPANIA

Pentru spanioli, Sarbatoarea Pastilor este un moment deosebit, petrecut alaturi de cei dragi. Ca si francezii, si spaniolii se bucura de o adevarata traditie a ciocolatei. Ouale si iepurii de ciocolata fac deliciul celor mici. Preparatele din carne de miel - miel la cuptor cu rozmarin si friptura de miel cu cimbru - incanta papilele gustative ale spaniolilor. La desert, acestia se delecteaza cu o crema alba cu crusta de caramel, ornata cu fistic si capsuni.

FRIPTURA DE MIEL LA TAVA CU SOS TOMAT

  • INGREDIENTE: un kg de carne de miel, ulei, sare, piper, cimbru, un pahar cu vin alb, o ceapa mica, o capatana de usturoi, doua linguri cu bulion, un cartof, un fir de sparanghel, o foaie de dafin, o lamaie.
  • PREPARARE: Carnea de miel se spala, se portioneaza, se sareaza si se stropeste cu zeama de lamaie. Se asaza intr-o tava, se acopera cu apa si se lasa la cuptor, la foc potrivit, pana cand scade apa. Intre timp se pregateste sosul. Intr-o tigaie cu ulei incins se calesc ceapa si usturoiul tocate marunt. Se adauga foaia de dafin, cimbrul, sarea, piperul. Se stinge cu vinul alb in care s-a diluat bulionul. Se toarna acest sos peste carnea de miel si se mai lasa in cuptor cateva minute. Se poate servi cu garnitura de cartofi natur si cu sparanghel fiert.

    ITALIA

    In Italia, Sarbatoarea Pastilor reprezinta simbolul renasterii pamantului si a naturii. Sunetul clopotelor vesteste inceputul unei noi etape din viata italienilor. Focurile de artificii lumineaza intreaga Florenta. Pentru italieni, Pastile reprezinta, inainte de toate, o reuniune de familie. "Mielul fript" - piesa de rezistenta. Prajitura "Colomba"(din zahar, unt, faina si arome) - in forma de porumbel, simbolizeaza puritatea si cu ea se incheie meniul. Nu intamplator a fost ales acest desert. In episodul Potopului, porumbelul revine pe arca lui Noe tinand in cioc o ramura de maslin. In centrul mesei, gospodinele asaza ouale incondeiate, cu diferite modele si culori, binecuvantate mai intai de preot.

    FRIPTURA DE MIEL IMPANATA

  • INGREDIENTE: un kilogram si jumatate de carne macra de miel, o ceapa, un morcov, o telina, 200 g costita afumata, un pahar cu vin, sare, piper, supa de carne, boia de ardei dulce, cimbru, patrunjel, menta, ulei.
  • PREPARARE: Carnea macra se curata, se spala si se impaneaza cu fasii de costita, felii de morcovi si de telina. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Bucata de carne astfel pregatita se ruleaza. Se leaga cu ata din bumbac alb, se asaza in tava, se presara boiaua, cimbrul si se unge cu ulei. Se toarna supa de carne, sare si cateva boabe de piper. Cand friptura este aproape gata se pune si un pahar cu vin. Apoi se scoate din tava, se lasa putin sa se racoreasca, se dezleaga si se taie in felii mai groase. Feliile de friptura de miel se asaza pe un platou, alaturi de un pilaf de ciuperci. Deasupra se presara patrunjel verde tocat marunt. Se decoreaza cu frunzulite de menta.

    FRANTA

    Aici, pe langa semnificatia religioasa a Pastilor, exista o adevarata traditie a oualor de ciocolata. Aranjate intr-un cos, acestea sunt ascunse in casa sau in gradina, pentru ca cei mici sa le poata gasi. In familiile cu mai multi copii au loc adevarate intreceri, iar castigatorul este cel care reuseste sa adune cat mai multe oua. Totodata, in ziua de Pasti, dar si in zilele dinaintea acestei sarbatori, se mananca foarte multa ciocolata. Oua de ciocolata, pui de ciocolata, iepurasi si clopotei de ciocolata (simbol al vestirii Invierii Domnului Hristos). La masa pascala, in fiecare casa se consuma pulpe de miel (simbol al inocentei si umilintei), asezonate cu diverse garnituri.

    COTLETE DE MIEL CU varzA DE BRUXELLES

  • INGREDIENTE: 4 cotlete de miel, 100 g varza de Bruxelles, un ardei capia, un pahar cu apa calduta, doua linguri cu miere, o lingura cu otet, doua linguri cu menta proaspata, sare, piper, ulei.
  • PREPARARE: Cotletele se sareaza, se pipereaza si se prajesc pe ambele parti. Ardeiul capia, taiat felii, impreuna cu varza de Bruxelles se calesc intr-o tigaie cu ulei incins. Se adauga apa, mierea, otetul si menta tocata. Se lasa la foc potrivit pana cand scade apa. Cotletele prajite se servesc alaturi de varza de Bruxelles.

    GERMANIA

    Germanii numesc Pastile - Ostern. Cu o zi inainte de Pasti, are loc "Sarbatoarea Focului". Toata ziua copiii strang crengute pe care le aprind in seara de Pasti, in jurul focului strangandu-se mai multe persoane. In felul acesta germanii spun adio iernii si ureaza bun venit primaverii. O alta traditie, la mare cinste, este cea a "Arborelui de Pasti", impodobit cu oua de ciocolata si cu oua incondeiate prinse cu fundite colorate. Mielul constituie principala mancare de pe masa pascala. La desert, ca sa ramana tot in spiritul sarbatorii, germanii pregatesc "oschterlämmele" - "prajitura pascala", ce simbolizeaza un miel, cu o funda rosie legata in jurul gatului.

    COSTITE DE MIEL CU LEGUME

  • INGREDIENTE: 8 costite de miel, 4 cartofi, 4 morcovi, doi catei de usturoi, doua linguri cu ulei, o lingurita cu piper verde boabe, 250 ml vin rosu sec, sare, delikat, cimbru, coriandru.
  • PREPARARE: Costitele de miel se curata de pielite, se spala si se lasa la scurs pe un prosop de hartie. Intr-o tava se pun vinul, putin ulei, costitele de miel si se presara condimente: sare, piper boabe, cimbru, coriandru, delikat. Dupa preferinta, se pot pune cativa catei de usturoi descojiti. Tava se acopera cu o folie de aluminiu si se lasa la fezandat, la rece, timp de o zi. Apoi se pune tava in cuptor, cu tot cu folia de aluminiu, pana cand este gata. Din cand in cand se verifica si se mai toarna apa daca este necesar. In acest timp se pregatesc legumele. Cartofii se curata si se taie in patru. Morcovii se taie rondele si impreuna cu cartofii se pun la fiert in apa cu sare si putin ulei. Se scurg si se asaza in tava langa costitele de miel. Se poate presara cimbru uscat sau verdeata.
  • ×
    Subiecte în articol: sare carne ciocolata ulei miel tava