x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Tradiţii reînviate la poalele Penteleului

0
Autor: Simona Chiriac 17 Mai 2009 - 00:00

"Înţărcatul mieilor", o sărbătoare de poveste, într-un loc de o frumuseţe uimitoare, cu oameni primitori şi bucate care se pregătesc doar pe meleagurile Buzăului.

În mai, turmele încep a se porni către munte. Ciobanii, tocmiţi de gospodari cu ceva vreme în urmă, îşi iau rămas bun de la viaţa tihnită din sate şi pornesc agale, pe cărări domoale, urmând a coborî în vale de abia când vara şi-a curmat şi ultimele puteri.

Ca un semn al pregătirii acestui "exod pastoral", în sate se înţarcă mieii, fiind separaţi de oi. Pentru că acum oile dau cel mai bun lapte, şi deci se face şi cea mai gustoasă brânză, în sate se desfăşurau petreceri câmpeneşti, unde se pregăteau preparate tradiţionale, vechi de când lumea.

ANTREC Buzău şi Consiliul Judeţean Buzău au reînviat aceste tradiţii organizând cea de-a doua ediţie a sărbătorii "Înţărcatul mieilor", la 16 mai, la Varlaam, comuna Gura Teghii. Locurile, deosebit de pitoreşti, au păstrat ceva din arhaicul satelor de odinioară, unde punţile de lemn înguste străbăteau apele vijelioase, iar păşunile cu iarbă fragedă, de la poalele Muntelui Penteleu, hrăneau turme de oi şi de mioare.

Ca şi la ediţia de anul trecut, sute de oameni au dorit să asiste la spectacolul pastoral, bucurându-se de surprizele organizatorilor. Bulzoi de Varlaam, de fapt un bulz uriaş, de 25 de kilograme, un adevărat record. Pregătit în două tuciuri uriaşe, din straturi alternative de mămăligă aburindă şi brânză proaspătă de munte, copt pe pirostrii, deasupra focului de lemne, a fost servit în farfurii de lemn tuturor celor prezenţi.

Tocana de ied, cu legume bine coapte, amestecată vârtos cu un linguroi pentru a se îmbina toate aromele, a făcut deliciul tuturor. Foi cu lapte... Nu e o plăcintă, aşa cum s-ar putea crede la prima vedere.

Sub acest nume se ascunde de fapt o ciorbă numai bună de mâncat la stână. Din lapte acru, amestecat pe foc cu pătrunjel tocat şi "salata ursului", o plantă ce se găseşte prin pădurile locului, se face o mâncare hrănitoare şi gustoasă, judecând după impresiile celor care au gustat-o din căni de lut smălţuit. Miel la proţap, învârtit deasupra focului iute şi uns din când în când pentru a se rumeni frumos, tăiat apoi felie cu felie, sub privirile pofticioase ale participanţilor la târg.

Brânza a fost şi ea la loc de cinste. Gospodarii din Varlaam au pregătit, după vechile tehnici, brânză şi caş, înfăşurate în pânzeturi albe şi puse la scurs în aşteptarea sorocului. Zerul, amestecat cu suc de fructe (în special mere şi fructe de pădure), este un adevărat "cocteil de sănătate". Stimulează digestia şi detoxifiază organismul, fiind foarte eficient şi în curele de slăbire. Localitatea Varlaam este renumită pentru această "terapie cu zer", care implică şi băi în lapte, zer şi miere pentru catifelarea epidermei.

Expoziţia gastronomică a cuprins preparate tradiţionale, dar şi originale, pregătite de pensiunile din judeţul Buzău. Pulpă de miel în crustă, turte coapte pe vatră, drob de miel sau de ied, căpiţă cu otavă, plăcinte cu lobodă, tartă cu brânză şi verdeţuri, cocoş de pe Muntele Penteleu, stâna, gustarea baciului, coroana ciobanului, păstrăv de Bâsca Mică...

Mâncărurile gustoase şi vinul bun de Buzău au fost sufletul petrecerii, alături de cântecele populare sau haiduceşti şis de horele la care au dansat laolaltă tineri şi bătrâni, gazde şi oaspeţi, cu toţii oameni cu suflete mari.

Citeşte mai multe despre:   gastronomie

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Cele mai frumoase destinaţii turistice de primăvară în Europa

Cele mai frumoase destinaţii turistice de primăvară în Europa
Cele mai bune destinaţii ale primăverii pentru turiştii din Europa combină oferta de atracţii culturale şi culinare cu promisiunea unei călătorii ferite de aglomeraţia lunilor în care fluxul vizitatorilor...

Declarație de dragoste cu petale de trandafir și șampanie pentru juratul iUmor Mihai Bendeac

Declarație de dragoste cu petale de trandafir și șampanie pentru juratul iUmor Mihai Bendeac
Suprizele din cel de-al șaselea sezon iUmor, care va fi difuzat în fiecare sâmbătă, începând cu 23 februarie, de la ora 20.00, la Antena 1, nu s-au desfășurat doar pe scenă! Juratul Mihai Bendeac a avut parte...

21 Savage a „acceptat” ideea că ar putea fi deportat în Marea Britanie

21 Savage a „acceptat” ideea că ar putea fi deportat în Marea Britanie
Rapperul 21 Savage susţine că a "acceptat" ideea că ar putea fi deportat în Marea Britanie, după arestarea sa de către oficialii de la US Immigration and Customs Enforcement (ICE) la începutul acestei luni,...

Nelly, în lacrimi la Ultimul Trib: „Trebuie sã ne trãim viaţa, pentru cã nu ştii ce se poate întâmpla!”

Nelly, în lacrimi la Ultimul Trib: „Trebuie sã ne trãim viaţa, pentru cã nu ştii ce se poate întâmpla!”
Se strâng tot mai mult rândurile în Ultimul Trib, competiţie difuzatã în fiecare vineri, la Antena 1, iar emoţiile şi dorul de casã, resimţite tot mai puternic de cãtre participanţi încep sã îşi spunã cu...

Priviri feminine seducătoare cu ajutorul machiajului profesionist - recomandările specialiștilor Pandera

Priviri feminine seducătoare cu ajutorul machiajului profesionist - recomandările specialiștilor Pandera
Despre machiaj știe oricine că reprezintă o artă și că anumite skilluri sunt necesare pentru a contura unul aparte. Trebuie să existe o anume tehnică de aplicare a produselor cosmetice pentru ca efectul să fie...

Jurații iUmor au parte de un roast și de cei mai neașteptați invitați, în cel de-al șaselea sezon

Jurații iUmor au parte de un roast și de cei mai neașteptați invitați, în cel de-al șaselea sezon
Galerie Foto Delia, Mihai Bendeac și Cheloo au parte de un sezon iUmor plin de surprize în cel de-al șaselea sezon ”iUmor”, care va fi difuzat în fiecare sâmbătă, începând cu 23 februarie, de la ora 20.00, la Antena 1!...

Cine sunt vedetele care vor ghici cine se ascunde în spatele măștilor, la “Scena misterelor”

Cine sunt vedetele care vor ghici cine se ascunde în spatele măștilor, la “Scena misterelor”
Pepe, Rona Hartner, Cosmin Seleși, Diana Munteanu, Dorian Popa și Andrei Duban sunt cele șase vedete care vor încerca să ghicească cine sunt celebritățile care se vor ascunde în spatele măștilor, în fiecare...

Reţeta zilei: Cheesecake spaniol La Viña

Reţeta zilei: Cheesecake spaniol La Viña
Ingrediente: 1 kg cremă de brânză, 500 ml smântână dulce pentru frişcă, 7 ouă mici sau 6 mari, 350 gr zahăr brun, 1 păstaie vanilie, 30 gr făină albă. Mod de preparare: Se freacă bine brânza şi...

Pavlova,  prăjitura momentului

Pavlova,  prăjitura momentului
„New entry” pe piaţa produselor de cofetărie din România este prăjitura „Pavlova”. Deşi pare foarte complicată, reţeta este relativ simplă, cu trei straturi: blat de bezea, cremă şi toping de fructe. In...

Topul centrelor SPA din Braşov şi Poiana Braşov

Topul centrelor SPA din Braşov şi Poiana Braşov
Cei care aleg Braşovul pentru o minivacanţă de relaxare, în această primăvară, au foarte multe ofere de SPA şi wellness din care pot alege. Cel mai cunoscut centru SPA este la hotelul Aro Palace, de cinci stele,...

Jurata iUmor Delia, despre cel mai nebunesc gest făcut din dragoste

Jurata iUmor Delia, despre cel mai nebunesc gest făcut din dragoste
Delia, care va reveni la pupitrul de jurat iUmor începând cu 23 februarie, în fiecare sâmbătă, de la ora 20.00, la Antena 1, spune despre ea că nu se consideră o persoană romantică, însă are modul său unic...

Top 10 cele mai frumoase stațiuni balneare din România (GALERIE FOTO)

Top 10 cele mai frumoase stațiuni balneare din România (GALERIE FOTO)
România este bogată în zone cu ape termale, izvoare minerale și aer curat, unde turiștii pot veni pentru tratament, relaxare sau odihnă. Stațiunile balneare din țara noastră erau cândva cele mai căutate...

Reţeta zilei: Ceafă de porc și orez cu legume

Reţeta zilei: Ceafă de porc și orez cu legume
 Ingrediente 400 g ceafă porc 240 g orez bob lung 5 g piper negru 10 g sare 10 ml oțet balsamic 1 morcov 100 g unt 1 vârf rozmarin 3 caței usturoi 100 ml vin alb sec 1 buc ceapă 1...

Romică Țociu, co-prezentatorul lui Dan Negru, la Scena Misterelor

Romică Țociu, co-prezentatorul lui Dan Negru, la Scena Misterelor
Galerie Foto La Scena misterelor, noul show care va începe, în curând, la Antena 1, Dan Negru va avea alături un co-prezentator surpriză: cunoscutul actor de comedie Romică Țociu. „Am primit cu bucurie propunerea aceasta,...

Margherita de la Clejani și Iuliana Luciu, prima echipă eliminată din Asia Express

Margherita de la Clejani și Iuliana Luciu,  prima echipă eliminată din Asia Express
Galerie Foto Cea de-a treia ediție Asia Express- Drumul Elefantului, difuzată marți seară de Antena 1, a fost una extrem de tensionată. Trei echipe au participat în cursa pentru ultima șansă, un traseu de misiuni prin Sri...
Serviciul de email marketing furnizat de