x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Traditii si bucate aromanesti

Traditii si bucate aromanesti

de Mara Raducanu    |    Anna Borca    |    09 Aug 2006   •   00:00
Traditii si bucate aromanesti
CAIET DE RETETE
Aromanii... Ii veti intalni in Albania, Grecia, Bulgaria, Turcia, in mai toate statele din fosta Iugoslavie si, bineinteles, in Romania.

OBICEIURI. In orice colt de lume s-ar afla, etnia aromana isi respecta cutumele. Spre exemplu: ceremonialul nuntii tine o saptamana. Incepe miercuri si se termina miercurea urmatoare. La nunta, semn distinctiv este "o flambura", adica un steag. Se impodobeste cu trei mere rosii. Se pare ca traditiile nuntii armanesti isi au obarsia din vechiul Bizant. Mary Waker, o englezoaica ce a avut ocazia sa calatoreasca prin tinuturile macedonene, a asistat la o nunta, in familia unui negustor aroman. Iata ce marturiseste: "(...) Cu trei zile inaintea nuntii, mireasa - insotita de muzica - este condusa de prietenele sale la trei fantani, unde ea trebuie sa bea apa din fiecare. Aceasta ceremonie are loc la orele zece noaptea. (...)

In ajunul nuntii, rudele si prietenii se strang acasa la mireasa. Asezati cu toti in diversele odai ale casei, in timp ce dulceturi si diverse siropuri erau servite". Aceste cutume legate de petrecere s-au pastrat chiar si in Imperiul Otoman, pentru caracterul pasnic al alaiului de nunta. Un fapt curios: aromanii au fost singurii crestini din Imperiul Otoman care aveau dreptul sa poarte arme si sa aiba cai.

BUNATATI. Un preparat gastronomic nelipsit de la masa lor este pita, adica un fel de placinta. Aromanca Zoie Carabas ne-a spus cum se prepara: "Se fac foi de placinta, in care se pun diverse umpluturi (urzici, spanac, stevie, praz, branza). Aspectul este ca al arhicunoscutei pizza. O alta mancare apreciata, mai ales vara, este piperchi cu cas (ardei copti cu branza de oaie)".

"Gaina à la macedoine" (bine condimentata, cu usturoi, cascaval, sunca si sos de iaurt), "tarator" (un fel de salata de castraveti cu iaurt, usturoi si frunze de menta), "ardei prajiti", "cornuri cu mac, chimen si susan" - sunt doar cateva dintre preparatele care dau unicitate bucatariei aromanesti! De gustoase, va lasam sa va convingeti singuri, oferindu-va cu draga inima un caiet plin cu retete numai una si una!

ARDEI PRAJITI

  • ingrediente: un kg ardei gras, doua-trei rosii (1/2 Kg), doua oua, branza sau urda de oi (250 g), ulei.
  • preparare: Se spala ardeii, se curata de seminte si se taie in bucati potrivit de mari. Se calesc in ulei. Se adauga rosiile fara pielita, taiate marunt. Se lasa pe foc circa 10-15 minute, dupa care se adauga pe rand branza sau urda de oi dupa gust si ouale. In zilele de post nu se mai pun ouale si branza. Iarna se pot folosi ardei copti din congelator. Ardeii prajiti, fara branza si oua pot fi utilizati si ca garnitura la friptura.

    PITA AROMANEASCA

  • ingrediente: 600 g faina, 350 g margarina, 1/2 pahar cu apa calduta, 1/2 lingurita cu sare, o lingurita cu otet.
  • preparare: Se cerne faina pe planseta. In mijlocul gramezii se pune o bucatica de margarina cat o nuca, otetul si sarea. Se amesteca bine cu faina si se toarna treptat apa calduta pana cand se obtine un aluat potrivit de tare, care face basici. Se lasa sa se odihneasca 30-40 de minute, acoperita. Se imparte aluatul in doua parti egale. O jumatate se lasa in continuare acoperita ca sa nu se usuce. Din cealalta jumatate se face un sul care se imparte in 14-15 bucati. Din fiecare bucata se intinde pe planseta cate o foaie de marimea unei farfurioare. Se lichefiaza margarina. Se asaza o foaie pe planseta si se unge cu margarina pe toata suprafata, se pune urmatoarea foaie peste prima, se unge si tot asa pana se termina foile. Ultima foaie nu se unge pe deasupra. Se asaza foile pe o farfurie presarata cu faina si se baga in frigider. Se procedeaza la fel si cu cealalta jumatate din aluat. Dupa ce s-a preparat aluatul si s-a pus in frigider, se intinde prima foaie in tava unsa in prealabil cu margarina, se pune umplutura la mijloc, se acopera cu a doua foaie si se baga in cuptorul preincalzit.

    UMPLUTURI

  • ingrediente: un kg spanac sau stevie, urzici, praz, 5 oua, 300 g telemea de oaie, 200 g iaurt, 100 ml ulei.
  • preparare: Se spala spanacul (stevia, urzicile etc.), se pune la fiert, se scurge bine si se toaca pe un fund de lemn. Se incinge uleiul intr-o cratita, dupa care se adauga spanacul. Se caleste putin ca sa iasa apa, se da deoparte si cand s-a racorit se adauga branza rasa, ouale batute si iaurtul sau laptele batut. Se pune compozitia intre cele doua foi. Prazul nu este necesar sa fiarba. Se spala, se toaca si se pune pe foc cu putin ulei si o ceasca de lapte. Cand s-a inmuiat se da deoparte sa se racoreasca, se adauga ouale si branza.

    UMPLUTURA CU CARNE

  • ingrediente: un kilogram carne tocata de vaca sau porc slaba, 3-4 oua, doua-trei cepe, un pahar cu lapte, sare, piper.
  • preparare: Se caleste carnea tocata impreuna cu ceapa, se da la o parte sa se racoreasca, apoi se amesteca bine cu ouale, laptele, sarea si piperul.

    UMPLUTURA CU DOVLEAC

  • ingrediente: 1,5 kg dovleac, un pahar cu lapte, zahar dupa gust, un baton vanilie, 50 g unt.
  • preparare: Se taie dovleacul in bucati, se curata de coaja si seminte; se rade pe partea mare a razatoarei si se inabusa cu putina apa, apoi se fierbe in lapte pana se inmoaie. Se indulceste, se vanileaza, se adauga untul. Se mai tine pe foc pana se obtine un piure nezemos, de consistenta unui piure de cartofi.

    TARATOR

  • ingrediente: 500 g iaurt de oi, doi catei de usturoi, doua lingurite cu ulei de masline, o legatura de marar sau frunze de menta, 3-4 castraveti, sare, piper.
  • preparare: Se curata castravetii de coaja si se taie foarte marunt, la fel si usturoiul. Deasupra se toarna iaurtul, se pune mararul (sau menta), uleiul, sarea, piperul. Se amesteca bine si se pune la rece.

    PITA CRESCUTA

  • ingrediente: 500 g faina, un pachetel drojdie, 250 ml lapte, o lingura cu sare, 500 g branza de oi, 250 g margarina
  • preparare: Se prepara maiaua din laptele caldut, drojdie si una sau doua linguri faina. Se amesteca cantitatile si se lasa la crescut 15-30 minute Restul de faina se amesteca bine cu margarina cat o nuca si cu maiaua. Se framanta si se lasa la crescut doua ore. Se unge cu margarina o tava mai inalta. Aluatul se imparte in 4 parti. Se intinde prima foaie care se pune in tava. Deasupra se presara branza din loc in loc si bucatele de margarina. Se asaza apoi a doua foaie si se procedeaza la fel cu urmatoarele punand intre ele branza si margarina. Se baga in cuptorul preincalzit, la inceput la foc mai puternic, pana cand creste, apoi la foc mai mic.

    CORNURI

  • ingrediente: pentru maia: 1/2 l lapte caldut, 4 linguri cu zahar, o lingurita cu sare, drojdie cat o nuca, una-doua linguri cu faina. Se amesteca toate cantitatile si se lasa la crescut timp de 15-30 minute; pentru aluat: 3 oua intregi, 3 cescute cu ulei, un kg faina, un pachet de margarina.
  • preparare: Se prepara din acestea un aluat care se amesteca bine cu maiaua. Se framanta si se lasa o ora-doua la crescut, vasul fiind invelit cu un servet. Se imparte coca in cinci parti egale si se intinde din fiecare cate o foaie de 1/2 cm grosime. Se taie in opt parti si se ruleaza. Se unge tava cu ulei, se pun in tava si se lasa o jumatate de ora la crescut. Se ung cu galbenus si se presara mac, chimen, susan, sare etc. Se pune pe fiecare corn o bucatica de margarina. Se coc 15-20 minute.

    GAINA À LA MACEDOINE

  • ingrediente: o gaina, 200 g sunca, 100 cascaval, 3-4 oua, o ceasca cu iaurt, usturoi, busuioc, sare, piper, ulei.
  • preparare: Se fierbe o gaina. Carnea se taie in bucati mici. Se adauga mirodenii si usturoi taiat marunt. In tava unsa cu ulei, se pune jumatate din carne, peste care se rade cascaval, cam un centimetru. Deasupra se pune sunca, apoi din nou cascaval ras si stratul de carne care a ramas. Se bat 3-4 oua cu o ceasca cu iaurt si putina sare si se toarna deasupra. Se pune la cuptor, la foc mic, o ora sau o ora si jumatate. Se serveste calda.
  • ×