x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Traditional / Dulce-aromat din Orientul Mijlociu

Traditional / Dulce-aromat din Orientul Mijlociu

de Cristina Andreea Catana    |    04 Apr 2006   •   00:00
Traditional / Dulce-aromat din Orientul Mijlociu

Adusa la noi de turci, halvaua a devenit cel mai cautat desert in perioada postului. Se gaseste in magazine in diverse sortimente, avand diverse arome.

Halvaua denumeste o varietate foarte mare de produse de cofetarie specifice Asiei Centrale, Orientului Mijlociu si Indiei. Denumirea ii este data de cuvantul de origine araba "hulw", care se traduce prin "dulce". In secolul al VII-lea, pentru arabi, halvaua era o pasta preparata din curmale amestecate foarte bine cu lapte. Din secolul al IX-lea a devenit un altfel de produs: faina de grau prajita amestecata cu un agent de indulcire: sirop de zahar, sirop de curmale, de struguri sau miere. Acestea se amestecau intr-un vas deasupra unei surse de caldura. De obicei i se adaugau si alte ingrediente, cu scopul de a da halvalei mai multa aroma: alune, apa de trandafiri sau piure de morcov. Ingredientul din urma este utilizat de nepalezi alaturi de orz pentru aromatizarea halvalei. Pasta intarita se taia in forme geometrice sau era folosita pentru a modela diverse figurine.

RASPANDIRE. Din aceasta parte a lumii, halvaua s-a raspandit pe mai toate continentele. Rezultatul este, conform "Oxford Companion to Food", ca astazi, pentru a prepara halva, se folosesc o multime de ingrediente, de mirodenii si de metode. Tot aceeasi enciclopedie denumeste semintele de susan ca fiind ingredientul principal al halvalei, acestea fiind folosite pentru gatit inca din Antichitate.

Exista diferente intre halvaua din India, unde exista o casta a preparatorilor de halva, si cea din Orientul Mijlociu si Balcani. Primii folosesc gris, zahar sau miere si unt ca ingrediente principale, in timp ce populatia araba si balcanica utilizeaza pasta de susan si zaharul in compozitie. Ambele sunt aromate. In-dienii folosesc fructe uscate - banane, mango, papaya. Nu lipsesc insa nici legumele, cum ar fi lintea, morcovii si dovleceii. Vanilia, sucul de portocale si ciocolata sunt utilizate mai mult in zona Balcanilor si a Orientului Mijlociu.

EUROPENII. Pentru ca fiecare popor a adus cate un element nou in prepararea halvalei, turcii si grecii au facut poate cea mai mare schimbare. Halvaua traditionala din aceste doua tari este preparata din oua, nuci, zahar si fructe.

SUSAN
Pasta din seminte de susan este o sursa importanta de acizi grasi pozitivi. Este o foarte buna alternativa pentru unt sau margarina si de aceea multe persoane o folosesc la micul dejun. Are o aroma puternica si de aceea este folosita mai ales in alte amestecuri. Unul dintre cele mai populare este humus. Pentru ca are un continut mare de ulei, pasta din seminte de susan aduce organismului un aport mare de calorii si trebuie consumata cu moderatie. Semintele de susan contin lecitina, care este antioxidant si are actiune hepatoprotectoare. Acestea se pot consuma ca atare sau ca adaos pentru prajituri si produse de patiserie.
×
Subiecte în articol: gastronomie