x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Transformă cafeaua într-un desert: șase metode sănătoase și slab calorice

Transformă cafeaua într-un desert: șase metode sănătoase și slab calorice

de Larisa Eremia    |    02 Sep 2015   •   12:30
Transformă cafeaua într-un desert: șase metode sănătoase și slab calorice
Sursa foto: klenova/Getty Images/iStockphoto

Cafeaua este o băutură versatilă, care poate fi savurată în multe combinații. Probabil, de aceea, pe rafturile supermarketurilor a apărut o mare varietate de arome care stârnesc interesul și pe care unii poate chiar le-am achiziționat: vanilie, mocha mint, scorțișoară, caramel, portocală, irish cream. Problema acestor sortimente? Producătorii ascund compușii artificiali care stau la baza aromelor și nu putem ști cu certitudine ce se ascunde în ceașca de cafea de care ne bucurăm în fiecare dimineață.
Pe de altă parte, gândiți-vă la siropurile pe care le găsiți în cafenele. Acestea sunt cu mult mai nocive. Pe lângă ingredientele sintetice, o singură „măsură” are în jur de 19 grame de zahăr.

Potrivit www.prevention.com, există o mulțime de opțiuni sănătoase de a îmbogăți aroma cafelei cu ingrediente autentice, fără a adăuga calorii și zahăr. Cele mai bune șase metode sunt:

1. Scorțișoara
Cu o aromă ușor dulce, scorțișoara „temperează” gustul amar al cafelei. Mai mult decât atât, cercetările demonstrează că acest condiment poate echilibra nivelul de zahăr din sânge. Adăugați la 3/4 ceașcă de cafea măcinată două linguri de scorțișoară. Preparați ca de obicei.

2. Vanilie
Vanilia este un extract slab caloric, cu o aromă incredibilă. O puteți adăuga în iaurturi, smoothie-uri, unt de migdale, dar este cu adevărat delicioasă în cafea. Dacă faceți un ibric plin, adăugați jumătate de linguriță atunci când cafeaua este gata.

3. Ciocolată
Puteți da greș cu ciocolata? Bineînțeles că nu! Adăugați un pătrat de ciocolată amăruie (72%) în cana de cafea și turnați cafeaua pe deasupra. Amestecați bine, până când ciocolata s-a topit.

4. Portocală
Oferiți o notă fresh băuturii preferate! Folosiți o lingură de coajă de portocală răzuită la jumătate de ceașcă de cafea măcinată și pregătiți ca de obicei. Pentru o singură ceașcă de cafea, adăugați o fâșie mică de coajă în cană pentru un minut sau două.

5. Cocos
Această aromă tropicală se potrivește de minune în rețetele de tip „iced coffee”. Tot ce trebuie să faceți este să rumeniți puțină nucă de cocos, să o amestecați cu cafea macinată și să adăugați apă. Lăsați-o peste noapte, strecurați și serviți a două zi dimineața.

6. Nucșoară
Poate sunteți familiarizat cu aroma profundă și înmiresmată a nucșoarei. Este delicioasă în ceaiul negru „chai”, dar se combină de minune și cu cafeaua. Deși sunt mai greu de găsit, specialiștii susțin că cea mai bună aromă este cea oferită de sâmburele de nucșoară. Preparați băutura ca de obicei și adăugați un astfel de sâmbure strivit. Puteți folosi și praful de nucșoară, asemenea celui de scorțișoară.
 

×
Subiecte în articol: cafea desert