Trei zile de Rusalii
Sărbătoarea Rusaliilor este deosebit de importantă, dovadă că se întinde de-a lungul a trei zile, pline de ritualuri, interdicţii şi foarte multe pericole. În Sâmbăta Morţilor, ce precede Duminica Rusaliilor, gospodinele se îngrijesc să dea de pomană pentru sufletele răposaţilor.
Deosebit de importante sunt vasele noi de lut, frumos decorate, în care vor adăsta bucatele. Cel mai adesea se făceau colaci, plăcinte, alivenci, mâncăruri din carne de miel sau diferite fierturi. Alături se aşezau căni de lut cu lapte, apă rece de fântână sau vin, fiecare după cât de avut era. Existând credinţa că la Moşii de Rusalii răposaţii se trezesc şi pleacă către Valea cu Dor, erau interzise numeroase activităţi.Nu se arunca afară gunoiul şi nu se mătura pentru a nu deranja sufletele celor "care stau după uşă până a doua zi, când, după terminarea liturghiei, îşi iau zborul către cer". De asemenea, pentru a fi feriţi de pierderi şi de alte necazuri era bine ca prima plăcintă ce era scoasă din cuptor să fie frântă în trei şi dată de pomană la cei săraci.
DUMINICA MARE
În Duminica Rusaliilor, creştinii se ospătau cu bucate alese, mergând într-un loc cu iarbă verde. Se bea vin amestecat cu pelin, iar femeile purtau la brâu crenguţe de pelin pentru a fi puternice. În biserică se aduceau ramuri de tei şi oamenii îngenuncheau acolo pentru a fi feriţi de durerile de genunchi. Tot crenguţe de tei li se puneau şi vitelor între coarne, pentru ca vrăjile să nu le ia laptele. În credinţa populară se spune că aşa cum va fi vremea de Rusalii aşa va fi toată vara.
ZIUA CĂLUŞARILOR
În Lunea Rusaliilor, de Sfânta Treime, gospodarii porneau prin livezi şi câmpuri, stropind plantele cu apă sfinţită. Căluşarii începeau să colinde pe la fiecare casă, fiind bine a-i pofti în curte, jocul lor având proprietăţi magice. Cei care nu asistau la dansul căluşarilor nu mai lucrau luni şi marţi de teamă să nu rămână pociţi pe viaţă.
Ruladă cu brânză şi morcovi
Ingrediente: un pachet de foi de plăcintă, 700 g brânză mai sărată, doi morcovi, 7 ouă, smântână, o legătură de mărar proaspăt, ulei.
Preparare: Mai întâi se rade brânza şi se amestecă bine cu ouăle bătute şi feliile de morcov fierte în prealabil. Numărul de foi se împarte în două. Primele dintre ele se întind pe masă, se stropesc cu ulei şi se aşază deasupra umplutura în strat uniform. Se rulează şi se pune plăcinta într-o tavă unsă cu ulei. La fel se procedează şi cu foile rămase. Se ung deasupra cu ou bătut, apoi se lasă în cuptorul încins. Când sunt gata se scot şi se ung cu smântână, se presară mărar, apoi se taie în felii.

Ştiri din .ro
-
Profesoara a făcut amor cu elevul său de 13 ani într-o clasă, dar și în mașină. Totul a ieșit la iveală, după ce părinții s-au uitat în telefonul adolescentului. „Erau atât de explicite antena3.ro
-
Petrecuse o noapte plină de pasiune în casa fostului ei iubit. Într-o zi, în timp ce se uita pe Facebook a văzut ceva cu totul neașteptat pe pagina mamei lui. „Nu pot să cred!” antena3.ro
Cele mai frumoase destinaţii turistice de primăvară în Europa
Declarație de dragoste cu petale de trandafir și șampanie pentru juratul iUmor Mihai Bendeac
21 Savage a „acceptat” ideea că ar putea fi deportat în Marea Britanie
Nelly, în lacrimi la Ultimul Trib: „Trebuie sã ne trãim viaţa, pentru cã nu ştii ce se poate întâmpla!”
Priviri feminine seducătoare cu ajutorul machiajului profesionist - recomandările specialiștilor Pandera
Jurații iUmor au parte de un roast și de cei mai neașteptați invitați, în cel de-al șaselea sezon

Cine sunt vedetele care vor ghici cine se ascunde în spatele măștilor, la “Scena misterelor”
Reţeta zilei: Cheesecake spaniol La Viña
Pavlova, prăjitura momentului
Topul centrelor SPA din Braşov şi Poiana Braşov
Jurata iUmor Delia, despre cel mai nebunesc gest făcut din dragoste
Top 10 cele mai frumoase stațiuni balneare din România (GALERIE FOTO)
Reţeta zilei: Ceafă de porc și orez cu legume
Romică Țociu, co-prezentatorul lui Dan Negru, la Scena Misterelor

Margherita de la Clejani și Iuliana Luciu, prima echipă eliminată din Asia Express
