x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Trofeele georgiene din aluat si carne

0
06 Feb 2005 - 00:00

GASTRONOMIE
Popoarele montane si-au conservat foarte bine traditiile. Pana si modul in care se mananca niste coltunasI are anumite etape clare si bine stabilite.


VERONICA GUZUN

MAIESTRIE. Procesul de preparare a coltunasilor georgieni este foarte migalos
Asociem Georgia cu un vin extraordinar si cu toasturi lungi si intelepte. Ea insa este mult mai mult decat atat. Fiecare mancare are o poveste proprie, plina de mister si de farmec.

TALENT. Femeile georgiene sunt considerate adevarate gospodine abia dupa ce invata sa faca peste 20 de "pliuri" la niste coltunasi care se numesc khinkali. Sa-i pliezi este, intr-adevar, semn de indemanare. La fel de multa rabdare se cere si atunci cand ii mananci. Aceasta este o adevarata arta. Conform traditiei, varful coltunasului, locul unde pliurile se intalnesc, nu se mananca. Ele se aduna in farfurie, asemeni unor trofee. Cu cat mai multe ai colectionat, cu atat mai mare este respectul pe care il trezesti comesenilor.

ETAPE. Sa mananci khinkali este una dintre placerile cele mai mari pentru georgieni. Ei se intalnesc la sfarsit de saptamana intr-un grup de prieteni si mananca pe saturate. Daca folosesti furculita la acest fel de coltunasi, vei fi tratat ca un novice. Fiind destul de mari, cam cat pumnul unui copil, khinkali se tin cu ambele maini de varful pliat. Dupa prima muscatura, se bea zeama din interior. Abia dupa aceea poti gusta umplutura.

SECRET. Aceasta mancare a intrat in topul celor mai preferate preparate din intreaga lume. Ceea ce dovedeste ca este cu adevarat delicioasa. Pentru ca Georgia este o tara muntoasa, khinkali se prepara, de obicei, din carne de oaie, insa, mai nou, pot fi umpluti si cu verdeata, branza sau carne de porc si de vita. Georgienii spun ca secretul coltunasilor khinkali consta in apa limpede si curata de munte. Aluatul iese mai fraged daca in el se adauga apa calda. Bautura care se potriveste cel mai bine este berea sau votca, in nici un caz vinul. Daca ati pregatit prea multi coltunasi georgieni, se pot incalzi pentru micul dejun intr-o tigaie pe care am topit putin unt. Ei sunt si mai gustosi a doua zi. Se servesc calzi cu putin piper negru, iar celor de a doua zi li se poate adauga iaurt.

KHINKALI
  • Ingrediente: u 4 pahare faina, o lingurita sare, 550 ml apa calda, 500 g carne tocata de porc si de vita, piper negru, un sfert lingurita de seminte de chimen, 4 cepe mici

  • Preparare: Amestecati faina, sarea si 350 ml apa calda pana iese o coca destul de groasa. Framantati timp de 5 minute. Apoi lasati-o sa se odihneasca timp de 30 minute, acoperita. Amestecati carnea tocata cu mirodeniile, adaugati ceapa tocata si 200 ml apa. Amestecati bine. Umplutura se separa in 25 de parti. Presarati putina faina pe masa, apoi intindeti coca pana devine cam de 3 mm grosime. Decupam din ea 25 de cercuri cu diametrul de 15 cm. Se umplu cu aproximativ doua lingurite de carne, se lipesc astfel incat sa iasa niste pliuri. Se fierb 12 minute.
  • Citeşte mai multe despre:   gastronomie

     

    Ştiri din .ro


    PUBLICITATE
     





    Mai multe titluri din categorie

    Aurel şi Adrian şi-au tãiat brãţãrile şi şi-au tatuat numele ispitelor

    Aurel şi Adrian şi-au tãiat brãţãrile şi şi-au tatuat numele ispitelor
    Galerie Foto Sezonul cu cele mai rapide cãderi îşi ispitã şi-a reconfirmat statutul din nou, asearã, la Insula Iubirii. Dupã o primã ceremonie care a conţinut cele mai multe veşti din câte a avut Insula vreodatã, în...

    Dorian Popa și Gabi Ciocan fac parte din distribuția serialului Sacrificiul de la Antena 1

    Dorian Popa și Gabi Ciocan fac parte din distribuția serialului Sacrificiul de la Antena 1
    Galerie Foto Dorian Popa și Gabi Ciocan fac parte din distribuția serialului Sacrificiul, noul proiect produs de Ruxandra Ion pentru Antena 1.  Dorian Popa revine în echipa Ruxandrei Ion la cinci ani de când a făcut parte...

    Vara vine mai devreme în sudul Spaniei

    Vara vine mai devreme în sudul Spaniei
    Galerie Foto Amplasarea geografică şi clima favorabilă turismului estival fac din zona de sud a Spaniei locul perfect pentru vacanţele de vară timpurii. La fel ca în Grecia sau în Cipru, vara începe aici la sfârşitul lunii...

    Snagovul se reinventează, după 100 de ani

    Snagovul se reinventează, după 100 de ani
    Galerie Foto Zona verde, încărcată de istorie şi de legende, de lângă Bucureşti, Snagovul aducea în jur de 20.000 de turişti în fiecare duminică, în perioada interbelică. Şi-a păstrat faima şi numărul mare de...

    Jurații Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu își aleg echipele  sezonului special Chefi la cuțite

    Jurații Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu își aleg echipele   sezonului special Chefi la cuțite
    Galerie Foto Ultima ediție de jurizări pe nevăzute din sezonul special Chefi la cuțite, dedicat familiilor, va fi difuzată diseară, de la 20:00, pe Antena 1. Pe ultima sută de metri, echipele care vor trece prin emoțiile...

    Mesaje de Sfinții Constantin și Elena. 100 de idei pentru sms-uri, felicitări și urări

    Mesaje de Sfinții Constantin și Elena. 100 de idei pentru sms-uri, felicitări și urări
    Din totalul celor 1,8 milioane de români care îşi aniversează ziua onomastică pe 21 mai, aproximativ 1,1 milioane sunt femei şi circa 640.000 sunt bărbaţi. Dintre femei, circa 880.000 de femei poarta numele de El...

    Reţeta zilei: Salată cretană

    Reţeta zilei: Salată cretană
    Ingrediente: 1 roşie mare, 1 castravete, ½ ceapă roşie, 1/4 legătură pătrunjel, 2-3 frunze busuioc, 1 lingură cu vârf măsline (în ulei), 1 linguriţă cu vârf capere (în sare), 4 felii feta, oregano...

    Industria modei din Italia, afectată de tensiunile comerciale globale

    Industria modei din Italia, afectată de tensiunile comerciale globale
    Veniturile industriei modei au crescut cu doar 0,2% în primul trimestru din 2019, pe fondul tensiunilor comerciale globale, a anunţat luni Camera Naţională de Comerţ din Industria Modei (CNMI), transmite...

    Florin Gheorghe, ultimul finalist iUmor

    Florin Gheorghe, ultimul finalist iUmor
    Florin Gheorghe este câştigãtorul celei de-a 12-a ediții ”iUmor” din acest sezon și va merge în marea finală alături de Trupa Mici, Serghei Dîm, Doi Degeaba, George Ţintã, Magdalena Chihaia, Irena...

    Sacrificiul, noul serial produs de Ruxandra Ion va începe în toamnă la Antena 1

    Sacrificiul, noul serial produs de Ruxandra Ion va începe în toamnă la Antena 1
    Sacrificiul este numele noului proiect pe care Ruxandra Ion îl va produce pentru Antena 1. Serialul, ce urmează a fi difuzat în toamna acestui an,  este un “family drama” cu un scenariu original 100%, bazat...

    Ce se poartă în vara anului 2019? Articole de îmbrăcăminte și încălțăminte pe care trebuie să le ai în garderobă

    Ce se poartă în vara anului 2019? Articole de îmbrăcăminte și încălțăminte pe care trebuie să le ai în garderobă
    Dorești să îți reînnoiești garderoba de primăvară-vară și nu știi ce se poartă sau ai nevoie de câteva idei care să te inspire în întocmirea listei de cumpărături? Zapatos îți vine în ajutor cu...

    Andi pune pe jar imaginaţia a trei dintre concurente 

    Andi pune pe jar imaginaţia a trei dintre concurente 
    Galerie Foto În doar douã zile petrecute împreunã la Minitel, Andi reuşeşte, o datã în plus, sã îşi consolideze statutul de ispitã supremã, pericol iminent şi rival incontestabil în rândul bãrbãţilor de la...

    Rețeta zilei: Rizotto cu ciuperci

    Rețeta zilei: Rizotto cu ciuperci
    Ingrediente: 500 g ciuperci, 320 g orez pentru rizotto, o ceapă, 30 g unt, un litru supă de legume, 5 linguri vin alb, 3 linguri parmezan, 2 căței de usturoi, 4 fire pătrunjel, 2 linguri ulei de măsline, sare,...

    Fetița Cameliei Potec a trecut printr-o perioadă GREA din cauza unei „bacterii necunoscute”

    Fetița Cameliei Potec a trecut printr-o perioadă GREA din cauza unei „bacterii necunoscute”
    În toamna anului trecut, Camelia Potec, fosta campioană olimpică de la Atena,  a devenit pentru prima oară mamă, la vârsta de 36 de ani, când a născut o fetiță superbă. Sportiva a născut pe 4...

    Cheloo vrea sã se împrumute la Mihai Bendeac: „O sumã cu patru zero-uri!”

    Cheloo vrea sã se împrumute la Mihai Bendeac: „O sumã cu patru zero-uri!”
    Dezvãluiri inedite în cadrul celei mai noi ediţii iUmor, difuzatã în aceastã searã, de la 20:00, la Antena 1. Aflaţi la masa juriului, înainte de intrarea pe scenã a unui concurent, Cheloo i-a adresat o...
    Serviciul de email marketing furnizat de