x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Turcia - moșteniri culinare

0
Autor: Tudor Cires 15 Oct 2014 - 22:57
Varietatea de reţete a gastronomiei Turciei - considerată secole de-a rândul a fi o „pun­te" (adeseori cu multe „vămi") între Orient şi Occident - vine în primul rând de la situarea sa geografică, între două lumi atât de diferite ca structură, ca psihologie, ca religie.


După o zi întreagă în care am încercat să adu­năm cât s-a putut de mult din frumuseţile Turciei - monumente naturale, vestigii istorice ­şi oameni frumoşi: un amestec fermecător de ima­gini numai bune de surprins cu aparatul de fotografiat - ora cinei a bătut cu minunate, aromate promisiuni. Eram la Hotelul Amara Dolce Vita, la malul Medite­ranei, nu departe de Kemer, la Tekirova, iar gazdă avea să ne fie Bahadîr Gerçek. „Celor care consideră că prin gastronomie poţi să cunoşti şi să cucereşti lumi noi le spun că bucătăria turcească este o astfel de lume de explorat!", avea să puncteze gazda noastră. O lume pe care, într-adevăr, am „explorat-o" timp de două-trei ceasuri, alternând felurile de mâncare (în porţii mici, de degustare) cu poveştile acestora ori cu zeci de informaţii interesante despre specificul culinar al Turciei şi chiar cu câteva demonstraţii de gătit. Pentru a înţelege mai bine „traseul culinar" pe care l-am parcurs, la finalul întâlnirii noastre, Bahadîr avea să ne deseneze chiar şi o hartă a gastronomiei ţării sale...

Moşteniri culinare
Gastronomia turcească - de ieri şi de azi - este puternic influenţată de condiţiile de relief ale ţării (care are şi munte, şi mare, şi zone fertile, şi întinse spaţii secetoase).

La toate acestea se adaugă complexa istorie a turcilor, migratori care au adus cu ei din stepele Asiei Centrale o serie de obiceiuri culinare care le grefează pe cele ale Orientului arab, ca şi pe cele ale Europei.

O cercetare istorică şi antropologică a gastronomiei turceşti ar scoate la iveală că reţetarul lor l-a influenţat adeseori pe cel al neamurilor pe care le-a cucerit, tot atât de mult cât s-a lăsat modelat de zestrea de reţete a acestora. Din toată această frământare seculară au ieşit la iveală mii şi mii de reţete, iar cine a vizitat fie şi numai pentru câteva zile Turcia şi a luat masa la un restaurant ori într-o fa­milie a fost încântat de gustul bucatelor, dorindu-şi să se reîntoarcă pentru a-l încerca încă o dată.

Atitudine faţă de hrană
Interlocutorul nostru ne atrage atenţia că gastronomia turcească modernă păstrează aceeaşi atitudine faţă de hrană pe care au avut-o strămoşii lor o dată ce s-au stabilit în Asia Mică.

Vechii turci cultivau grâu şi îl foloseau la pregătirea diferitelor tipuri de pâine - cu sau fără dospire - coapte în cuptor, pe plită sau direct în jăratic. Numele generice pentru aceste copturi sunt ekmek şi pide. Obişnuiau să umple diferite aluaturi, obţinând mantî (un fel de colţunaşi) sau borek (plăcinte umplute cu carne), dar şi legume (unele dintre aceste reţete, cum sunt cojile de vinete uscate sau ardeii uscaţi, umpluţi cu carne tocată cu satârul, venind din perioada în care turcii încă străbăteau stepele Asiei călare). Produsele lactate - mai ales laptele şi iaurtul, care aici este foarte gras - erau folosite adeseori de păstori, în vreme ce carnea pregătită la frigare (kebap) este şi astăzi una dintre delicatesele locului.

Modalităţile de a frige carnea sunt foarte diferite. Însă una dintre cele mai îndrăgite reţete ale Turciei mediteraneene este Adana Kebap. Poate şi pentru că preparatul aminteşte într-un fel de lunga tradiţie... războinică a Turciei.

Adana Kebap se pregăteşte din carne tocată (se alege cea mai bună carne a unui berbecuţ tânăr, de numai 1 an), însă nu la maşină, ci cu ajutorul unui tip de satâr, cuţit special, cu lama foarte lată şi curbată, adeseori având două mânere, pe care nu oricine ştie să-l mânuiască. Yusuf Zeybek, executive sous chef la Amara Dolce Vita, ne arată cum se toacă astfel bucata de carne, în vreme ce colegul său, Ahmet Eke, ne desluşeşte secretele reţetei.


Adana Kebap
Adana Kebap e o mâncare originară din provincia Adana, regiunea Anatolia. Ea face parte dintr-un proces de consolidare a gastronomiei turce, care a durat 2.500 de ani şi a traversat cel mai lat continent al planetei de la est la vest. Adana Kebap este astăzi unul dintre cele mai tipice produse ale bucătăriei turceşti. Se pregăteşte dintr-un kilogram de carne de oaie, 150 g de grăsime de oaie, 50 g de pastă de ardei roşu, sare. Carnea de oaie se toacă foarte bine cu un instrument tradiţional numit „zirh". Se amestecă toate ingredientele foarte bine, după care carnea astfel pregătită se aşază pe un fel de ţepuşă, care sea­mănă cu o spadă destul de lun­gă. Ţepuşa se aşază apoi pe gră­tar, răsucindu-se, pentru ca să se prăjească foarte bine carnea. Se serveşte cu pilaf din grâu bulgur, pâine tradiţională turcească şi cu ardei şi ceapă coapte, de asemenea, pe grătar.
 

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Bucureștiul, vedetă la târgul de turism de la Varșovia

Bucureștiul, vedetă la târgul de turism de la Varșovia
Galerie Foto În aceste zile, standul Bucureștiului este vedeta târgului de turism de la Varșovia, fiind și la prima astfel de participare. Mii de vizitatori, în numai două zile de târg, s-au oprit să afle ce ofertă are...

Delia, uimită de improvizația unui concurent venit din Israel tocmai pe scena iUmor: “Trebuie să fii foarte inteligent să poți să faci asta”

Delia, uimită de improvizația unui concurent venit din Israel tocmai pe scena iUmor:  “Trebuie să fii foarte inteligent să poți să faci asta”
Pentru prima oară în cele șapte sezoane de iUmor, show-ul va avea și o semifinală în care vor participa cei care au primit cele mai multe voturi în aplicația iUmor, dar nu au reușit să se claseze pe primul loc...

Colours of Asia, weekendul acesta la Romexpo

Colours of Asia, weekendul acesta la Romexpo
Galerie Foto Se apropie cu pași repezi Colours of Asia, ediția care celebrează șapte ani ai Festivalului Culturilor Asiatice - Asia Fest, ce va avea loc în perioada 22 – 24 noiembrie la Romexpo (pavilionul C3). Festivalul...

Primarul Stelian Manole organizează “un târg frumos și un spectacol istoric”, la Zilele orașului Mangalița

Primarul Stelian Manole organizează “un târg frumos și un spectacol istoric”,  la Zilele orașului Mangalița
Galerie Foto Vineri, 22 noiembrie, de la ora 22:15, la Antena 1, Mangalița este în sărbătoare. În cel mai nou episod al serialului de comedie Mangalița, micul orășel de provincie sărbătorește 343 de ani de atestare...

Cheloo, fascinat de numărul unui concurent venit tocmai din America la iUmor: “Aș vrea să meargă cu mine la Trezorerie!”

Cheloo, fascinat de numărul unui concurent venit tocmai din America la iUmor:  “Aș vrea să meargă cu mine la Trezorerie!”
Galerie Foto Disearã, de la ora 20:00, la Antena 1, telespectatorii vor putea urmări ultima ediție de audiții din sezonul 7, în cadrul căreia vor putea să își voteze concurentul preferat şi sã îl trimitã direct în...

Recomandarea săptămânii. Cum ne alegem decorațiunile de Crăciun

Recomandarea săptămânii. Cum ne alegem decorațiunile de Crăciun
Piața românească oferă foarte multe posibilități pentru alegerea decorațiunilor de sărbători sau, pentru orice alt moment, pentru casă și grădină. Diferența între magazine este dată de preț, calitate,...

Celebrul actor Jon Voight a fost decorat de președintele Donald Trump

Celebrul actor Jon Voight a fost decorat de președintele Donald Trump
Preşedintele american Donald Trump l-a decorat pe celebrul actor Jon Voight, unul dintre puţinii săi susţinători de la Hollywood, cu Medalia naţională pentru arte. "Sunteţi un artist fantastic", a spus...

Alex Velea și Mario Fresh despre experiența Asia Express – Fața mea e prea agresivă pentru filipinezi

Alex Velea și Mario Fresh despre experiența Asia Express – Fața mea e prea agresivă pentru filipinezi
Galerie Foto Alex Velea și Mario Fresh formează una dintre cele 9 perechi care au ales să trăiască experiența din Asia Express, cel mai dur reality show din România, difuzat de Antena 1 în primăvara anului viitor. Încă de...

Un cunoscut actor român a devenit bunic. Fiica sa a născut un băiețel

Un cunoscut actor român a devenit bunic. Fiica sa a născut un băiețel
Galerie Foto Actorul Teodor Corban, pe care telespectatorii Antenei 1 îl pot vedea în fiecare vineri, de la ora 22:15, în rolul primarului Stelian Manole, în serialul de comedie Mangalița, a devenit bunic. Fiica sa, Ioana, care...

Mâncarea şi mişcarea în timpul postului

Mâncarea şi mişcarea în timpul postului
Perioada postului este un moment benefic pentru a ne curăţa organismul fizic, dar şi spiritual. Timp de 40 de zile suntem îndemnaţi să mâncăm alimente ce nu provin de la animale şi să fim mai buni în gânduri...

Din online în offline, business cu profit garantat

Din online în offline, business cu profit garantat
Galerie Foto Afacerile românești în online sunt în plină ascensiune, dar când acestea se îmbină cu mediul offline,  succesul este aproape garantat. Atunci când vine vorba de cumpărături, românii se informează...

Chef Dumitrescu a pierdut primul bucătar din echipa sa, în sezonul 7  

Chef Dumitrescu a pierdut primul bucătar din echipa sa, în sezonul 7  
Galerie Foto Seara de marți și cel de-al patrulea battle pe echipe au adus schimbări în ceea ce privește dinamica echipelor din sezonul 7 Chefi la cuțite. După o confruntare în care chef Cătălin Scărlătescu a reușit să...

Chef Iosif Ștefănescu face echipă cu chef Sorin Bontea în cea de-a patra confruntare

Chef Iosif Ștefănescu face echipă cu chef Sorin Bontea în cea de-a patra confruntare
Galerie Foto Cuțitele vor scoate scântei în cea de-a patra confruntare a celui mai iubit show culinar, difuzată de Antena 1 în această seară, de la 20:00. Având în vedere că Sorin Bontea a adjudecat amuleta care îi...

Frații Ristei despre experiența Asia Express – „Aș mânca și o bucată de lemn”

Frații Ristei despre experiența Asia Express – „Aș mânca și o bucată de lemn”
Galerie Foto Florin Ristei și-a luat fratele mai mare, Dan, și împreună au pornit pe Drumul Comorilor, în Asia Express. Aventurieri din fire, cei doi se bucură din plin de această experiențã, dar recunosc faptul că au și...

România se promovează prin festivaluri de folk

România se promovează prin festivaluri de folk
Galerie Foto Trendul lansat în Vama Veche, prin organizarea festivalurilor de muzică folk și rock, de la începutul anilor 2000, le-a dat idei bune de promovare turistică și altora, iar rezultatele încep să se vadă, în...
Serviciul de email marketing furnizat de