x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Turcia - moșteniri culinare

0
Autor: Tudor Cires 15 Oct 2014 - 22:57
Varietatea de reţete a gastronomiei Turciei - considerată secole de-a rândul a fi o „pun­te" (adeseori cu multe „vămi") între Orient şi Occident - vine în primul rând de la situarea sa geografică, între două lumi atât de diferite ca structură, ca psihologie, ca religie.


După o zi întreagă în care am încercat să adu­năm cât s-a putut de mult din frumuseţile Turciei - monumente naturale, vestigii istorice ­şi oameni frumoşi: un amestec fermecător de ima­gini numai bune de surprins cu aparatul de fotografiat - ora cinei a bătut cu minunate, aromate promisiuni. Eram la Hotelul Amara Dolce Vita, la malul Medite­ranei, nu departe de Kemer, la Tekirova, iar gazdă avea să ne fie Bahadîr Gerçek. „Celor care consideră că prin gastronomie poţi să cunoşti şi să cucereşti lumi noi le spun că bucătăria turcească este o astfel de lume de explorat!", avea să puncteze gazda noastră. O lume pe care, într-adevăr, am „explorat-o" timp de două-trei ceasuri, alternând felurile de mâncare (în porţii mici, de degustare) cu poveştile acestora ori cu zeci de informaţii interesante despre specificul culinar al Turciei şi chiar cu câteva demonstraţii de gătit. Pentru a înţelege mai bine „traseul culinar" pe care l-am parcurs, la finalul întâlnirii noastre, Bahadîr avea să ne deseneze chiar şi o hartă a gastronomiei ţării sale...

Moşteniri culinare
Gastronomia turcească - de ieri şi de azi - este puternic influenţată de condiţiile de relief ale ţării (care are şi munte, şi mare, şi zone fertile, şi întinse spaţii secetoase).

La toate acestea se adaugă complexa istorie a turcilor, migratori care au adus cu ei din stepele Asiei Centrale o serie de obiceiuri culinare care le grefează pe cele ale Orientului arab, ca şi pe cele ale Europei.

O cercetare istorică şi antropologică a gastronomiei turceşti ar scoate la iveală că reţetarul lor l-a influenţat adeseori pe cel al neamurilor pe care le-a cucerit, tot atât de mult cât s-a lăsat modelat de zestrea de reţete a acestora. Din toată această frământare seculară au ieşit la iveală mii şi mii de reţete, iar cine a vizitat fie şi numai pentru câteva zile Turcia şi a luat masa la un restaurant ori într-o fa­milie a fost încântat de gustul bucatelor, dorindu-şi să se reîntoarcă pentru a-l încerca încă o dată.

Atitudine faţă de hrană
Interlocutorul nostru ne atrage atenţia că gastronomia turcească modernă păstrează aceeaşi atitudine faţă de hrană pe care au avut-o strămoşii lor o dată ce s-au stabilit în Asia Mică.

Vechii turci cultivau grâu şi îl foloseau la pregătirea diferitelor tipuri de pâine - cu sau fără dospire - coapte în cuptor, pe plită sau direct în jăratic. Numele generice pentru aceste copturi sunt ekmek şi pide. Obişnuiau să umple diferite aluaturi, obţinând mantî (un fel de colţunaşi) sau borek (plăcinte umplute cu carne), dar şi legume (unele dintre aceste reţete, cum sunt cojile de vinete uscate sau ardeii uscaţi, umpluţi cu carne tocată cu satârul, venind din perioada în care turcii încă străbăteau stepele Asiei călare). Produsele lactate - mai ales laptele şi iaurtul, care aici este foarte gras - erau folosite adeseori de păstori, în vreme ce carnea pregătită la frigare (kebap) este şi astăzi una dintre delicatesele locului.

Modalităţile de a frige carnea sunt foarte diferite. Însă una dintre cele mai îndrăgite reţete ale Turciei mediteraneene este Adana Kebap. Poate şi pentru că preparatul aminteşte într-un fel de lunga tradiţie... războinică a Turciei.

Adana Kebap se pregăteşte din carne tocată (se alege cea mai bună carne a unui berbecuţ tânăr, de numai 1 an), însă nu la maşină, ci cu ajutorul unui tip de satâr, cuţit special, cu lama foarte lată şi curbată, adeseori având două mânere, pe care nu oricine ştie să-l mânuiască. Yusuf Zeybek, executive sous chef la Amara Dolce Vita, ne arată cum se toacă astfel bucata de carne, în vreme ce colegul său, Ahmet Eke, ne desluşeşte secretele reţetei.


Adana Kebap
Adana Kebap e o mâncare originară din provincia Adana, regiunea Anatolia. Ea face parte dintr-un proces de consolidare a gastronomiei turce, care a durat 2.500 de ani şi a traversat cel mai lat continent al planetei de la est la vest. Adana Kebap este astăzi unul dintre cele mai tipice produse ale bucătăriei turceşti. Se pregăteşte dintr-un kilogram de carne de oaie, 150 g de grăsime de oaie, 50 g de pastă de ardei roşu, sare. Carnea de oaie se toacă foarte bine cu un instrument tradiţional numit „zirh". Se amestecă toate ingredientele foarte bine, după care carnea astfel pregătită se aşază pe un fel de ţepuşă, care sea­mănă cu o spadă destul de lun­gă. Ţepuşa se aşază apoi pe gră­tar, răsucindu-se, pentru ca să se prăjească foarte bine carnea. Se serveşte cu pilaf din grâu bulgur, pâine tradiţională turcească şi cu ardei şi ceapă coapte, de asemenea, pe grătar.
 

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Decizie radicală. Cum poți să pierzi accesul la Netflix chiar dacă ai plătit abonamentul

Decizie radicală. Cum poți să pierzi accesul la Netflix chiar dacă ai plătit abonamentul
Netflix va începe să întrebe utilizatorii inactivi dacă doresc să îşi păstreze calitatea de membri, iar dacă nu primeşte răspuns, compania va anula automat serviciul. Decizia a fost luată pentru ca oamenii s

Hugh Grant s-a uns pe faţă cu marmeladă, în scop caritabil

Hugh Grant s-a uns pe faţă cu marmeladă, în scop caritabil
Hugh Grant şi-a reluat rolul Phoenix Buchanan din filmul "Paddington 2", pentru a participa la o campanie caritabilă. Starul a luat parte la o provocare lansată de organizaţia Solving Kids Cancer, în numele lui...

Ce se asortează cu un Ferrari sau Bentley?

Ce se asortează cu un Ferrari sau Bentley?
Galerie Foto Asocierea Hublot-Ferrari și Breitling-Bentley va fi scoasă la licitație publică în doar 4 zile prin prezența unor modele exclusiviste și piese de colecție de ceasuri realizate în ediții limitate pentru...

O vedetă Netflix a murit la 22 de ani

O vedetă Netflix a murit la 22 de ani
Galerie Foto Hana Kimura, o luptătoare japoneză  care a apărut în ultima serie a reality-show-ului de la Netflix, Terrace House, a murit la 22 de ani, a anunțat BBC. Stardom Wrestling, organizaţia cu care sportiva avea...

Analiză spectaculoasă în cel mai recent număr din Capital

Analiză spectaculoasă în cel mai recent număr din Capital
După o perioadă de izolare de două luni, criza medicală este eclipsată în această perioadă de una la fel de importantă: criza economică. Toate țările caută soluții pentru a trece cu bine peste această...

Din 22 mai, Carmen Târnoveanu “Dăruieşte Românie” şi publicului din ţară

Din 22 mai, Carmen Târnoveanu “Dăruieşte Românie” şi publicului din ţară
În fiecare vineri, de la ora 22.00, emisiunea TVR Internaţional este şi la TVR 3. Din această săptămână, sezonul patru al emisiunii TVRi “Dăruiește Românie!”, unul dintre cele mai populare programe ale...

O instanță din Olanda a decis că o bunică a postat ilegal pe Facebook fotografii cu nepoții

O instanță din Olanda a decis că o bunică a postat ilegal pe Facebook fotografii cu nepoții
O instanță din Olanda a decis ștergerea fotografiilor nepoților, de pe Facebook și Pinterest, postate de o bunică fără permisiunea părinților, transmite bbc.com. În cazul în care aceasta nu se...

Plante care purifică aerul

Plante care purifică aerul
Galerie Foto Plantele, în special cele decorative prin frunze, ajută la purificarea aerului și reduc substanțele toxice din casă. Explicația științifică este una simplă, ele eliberează mai mult oxigen și au capacitatea un...

Turiștii români vor putea să-și facă vacanțele în Grecia după 15 iunie

Turiștii români vor putea să-și facă vacanțele în Grecia după 15 iunie
Grecia a anunţat lista celor 19 state care vor putea trimite turişti, începând cu 15 iunie. Printre acestea se află şi România, alături de Cipru, Israel, China, Japonia, Australia,...

Spania va redeschide turismul internațional în luna iulie

Spania va redeschide turismul internațional în luna iulie
Vicepremierul Teresa Ribera a declarat că reluarea în condiţii de siguranţă a turismului internaţional în Spania va avea loc în luna iulie, transmite EFE. Ea este de părere că o deschidere lar...

Locuri inedite pentru vacanța în România. Recomandări de la specialiști

Locuri inedite pentru vacanța în România. Recomandări de la specialiști
Galerie Foto Vara care începe în curând va fi, cu siguranță, una diferită. Puțin probabil să putem pleca în vacanțe în străinătate și chiar dacă o vom putea face, va fi mult mai complicat decât de obicei, din cauza...

Un succesor la tronul Marii Britanii a murit într-un grav accident de motocicletă

Un succesor la tronul Marii Britanii a murit într-un grav accident de motocicletă
Prințul german Otto of Hesse, aflat în linia de succesiune la tronul Marii Britanii, a murit, duminică, într-un grav accident de motocicletă, transmite dailystar.co.uk. Avea 55 de ani și s-a răsturnat pe...

Românii mai au de așteptat pentru vacanțe în Grecia, Bulgaria și Serbia

Românii mai au de așteptat pentru vacanțe în Grecia, Bulgaria și Serbia
Deocamdată nu se știe dacă românii își vor putea face vacanțele în Grecia, Bulgaria şi Serbia de la 1 iunie, a explicat ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu. El a...

Joaquin Phoenix și Rooney Mara așteaptă primul lor copil

Joaquin Phoenix și Rooney Mara așteaptă primul lor copil
Starul american Joaquin Phoenix și actrița Rooney Mara așteaptă primul lor copil. Ei s-au întâlnit, în urmă cu doi ani, pe platourile de filmare la pelicula "Mary Magdalene", transmite...

Muzeele în aer liber sunt o șansă pentru turism

Muzeele în aer liber sunt o șansă pentru turism
Galerie Foto În această perioadă care impune distanțarea între oameni și respectarea unor reguli, deschiderea muzeelor a adus o gură de oxigen pentru cei care au vrut să se bucure de relaxare. De vineri, 15 mai, până...
Serviciul de email marketing furnizat de