x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Uimitoarea metamorfoză a banalului cartof

0
Autor: Carmen Dragan Maria Belu-Burtea 12 Noi 2008 - 00:00

Antreuri, supe, ciorbe, fel principal şi deserturi – toate pot fi făcute din cartofi. Foarte bogat în glucide, este un aliment care poate fi considerat o adevărată sursă de energie. Preparaţi în coajă, cartofii sunt o excelentă sursă de potasiu, recomandat pentru menţinerea sănătăţii cardiovasculare. Sunt bogaţi şi în vitamina C, vitamina K, sulf şi o substanţă azotată, tuberina, care favorizează creşterea copiilor. Consumat crud, tratează gastrite, ulcere gastrice şi duodenale.



La concursul "Cele mai gustoase reţete de cartofi din România", soţia ambasadorului Republicii Peru la Bucureşti, doamna Cristina Nicorici de Escala, ne-a povestit despre cartoful deshidratat, pe care peruvienii pun foarte mult accent. "Am adus şi aici, în România, câţiva asemenea cartofi. Au o valabilitate de peste 100 de ani. Sunt mici cât o nucă, dar se pot găti în foarte multe feluri."

Maeştri bucătari de la diverse restaurante şi ambasade din Bucureşti au demonstrat în cadrul concursului cum se poate metamorfoza cartoful, dacă deţii două "arme": talentul şi iscusinţa. Pe scenă au "urcat" numai antreuri şi feluri principale, toate având un gust şi o savoare greu de descris.

Muzee ale cartofului
Vă puteţi imagina un muzeu al cartofului? Poate că da, dar unul al cartofilor prăjiţi pare de-a dreptul incredibil. Ei bine, nu întâmplător în Anul Internaţional al Cartofului, în luna mai, s-a deschis într-una dintre cele mai vechi clădiri din localitatea Brugge, din Belgia, Saaihalle.

Unic în lume, este muzeul unde puteţi afla toată istoria tuberculului până la inventarea cartofilor prăjiţi. Puteţi admira o colecţie interesantă a aparatelor care se folosesc în cultivarea, recoltarea, triajul şi prăjirea lor. O parte a muzeului este dedicată apariţiei cartofului în artă, în muzică şi cinema. După vizita istorică, puteţi gusta cartofi prăjiţi cu diferite sosuri delicioase, care susţin ideea că Belgia este ţara cartofilor prăjiţi cu maioneză.

Mai puteţi vizita trei muzee ale cartofului în Germania, unul în Danemarca, altul în Islanda etc.

Cartofi gratinaţi la cuptor cu sos Roquefort şi salată crocantă - Premiul I, Cătălin Cucu (foto 1)
Restaurantul Brio      
                    
Ingredienet: 4 kg cartofi, 600 ml smântână, 500 ml lapte, 20 g usturoi, 200 g brânză Roquefort, 100 ml vin alb, 100 g amestec salată, 100 ml ulei de măsline, 25 ml suc de lămâie, 20 g sare, 10 g piper alb, 100 g caşcaval.

Preparare: Într-o tavă se pun cartofii feliaţi fin. Se adaugă smântână, lapte, usturoi, sare şi piper, apoi se introduc în cuptor. Într-o crăticioară se fierb vinul cu brânza, apoi se adaugă 100 ml smântână, obţinându-se un sos cremos. Se face un dressing din ulei şi sucul de lămâie şi se amestecă împreună cu salata înainte de a fi gata cartofii. Se adaugă caşcaval ras pentru gratinare (10 minute). Se formează 12 discuri din cartofi (doi la porţie suprapuşi) şi se servesc alături de salata şi sosul de brânză. Se decorează cu dantelă  de cartof.


Ruladă de cartofi cu muşchi de viţel şi smântână - Premiul al II-lea, Ferhazi Zitouni
Ambasada Algeriei

Ingrediente: 1,5 kg cartofi, 0,75 kg muşchi de viţel, 400 g ciuperci, 1,2 litri ulei, două cepe, 250 ml sos pe bază de viţel cu ierburi şi condimente, 250 ml smântână, 200 ml vin alb, 50 ml coniac, două linguri de sos de roşii, doi ardei iuţi, sare şi piper, 50 ml ulei de măsline, două legături de pătrunjel.

Preparare: Se taie cartofii în felii fine, se frig două minute în ulei încins şi se pun în hârtie absorbantă. Într-o cratiţă se înăbuşă ceapa tocată cu muşchiul tăiat în cubuleţe, se adaugă ciupercile tăiate cubuleţe, sărate şi piperate, apoi pătrunjelul. Se umplu feliile de cartofi rulate în formă de ţigară şi se pun la cuptor timp de 15 minute. Se fierb şi ceilalţi cartofi în apă sărată cu restul umpluturii. Se adaugă pe foc vin alb. Se flambează cu coniac. Se adaugă sosul pe bază de carne de viţel cu ierburi şi condimente şi se lasă la fiert la foc mic. Se adaugă smântână în momentul în care se serveşte. Se zdrobesc cartofii fierţi, se adaugă ardeiul iute tăiat cubuleţe, concentratul de roşii şi uleiul de măsline. Se pune la foc mic timp de cinci minute. Se aşază trei rulade pe o farfurie, cu şpriţul de ornat zimţat. Printre rulade se pun cartofii picanţi. În centru se toarnă două linguri de sos cald. Se ornează după gust.


Cartofi fantezie - Premiul al III-lea, Alex Mircea Schenker
"OK Cafenea SRL"

Ingrediente: 2,2 kg cartofi, 200 g cârnaţi afumaţi, 5 ouă, 300 ml smântână lichidă, 70 g morcov, 90 g caşcaval, 60 g ciuperci, o căpăţână de usturoi, 3 fire ceapă verde, 100 g parmezan, supă de pui, lapte, muştar, nucşoară, 200 g bacon.

Preparare: Se taie un cartof cu coajă pe jumătate şi se fierbe în supă de pasăre. Se scoate, se scobeşte şi se umple cu o farsă din conţinutul de ciuperci, usturoi şi ceapă, sotate. Se acoperă cu un amestec din caşcaval ras, smântână, muştar, ouă şi nucşoară. Se introduce în cuptor pentru 10 minute. Se taie batoane cilindrice din cartof. Se fierb în apă cu sare, se învelesc în bacon şi se prăjesc. Se scobesc mici sfere din cartofi, se fierb în lapte, se tăvălesc prin parmezan şi se dau la cuptor pentru cinci minute. Cârnăciorii afumaţi se învelesc în cartof dat pe răzătoare fină şi amestecaţi cu ou. Se prăjesc în baie de ulei. Piureul se face cu smântână şi bucăţele de morcov fiert.

Sosul: usturoi, unt, smântână, supă de pasăre. Se decorează cu ceapa verde, smântână şi coajă de portocală.


"Am foarte multe ingrediente preferate. Cartoful este unul dintre ele, pentru că din el pot face foarte multe. Dacă aplic şi ceea ce am învăţat de la francezi, că aspectul este foarte important, succesul este garantat"
Cătălin Cucu - bucătar-şef
Citeşte mai multe despre:   cartofi,   smantana,   caiet de retete

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Ghid de bune maniere. Cine și cui va fi prezentat

Ghid de bune maniere. Cine și cui va fi prezentat
Azi mi-am zis că n-ar fi rău deloc să fim prezentați unii altora. Dar… nu oricum, ci respectând bunele maniere. Nu de puține ori suntem în dificultate atunci când ne aflăm într-o societate în care apare o pe...

Rețeta zilei. Chiftele ardelenești cu sos și tarhon

Rețeta zilei. Chiftele ardelenești cu sos și tarhon
Un scurt popas la Miercurea Sibiului, într-o iarnă ardeleana, ne-a adus o îmbunătățire serioasă a caietului de rețete și taine gospodărești. Tanti Maria și sora-sa, Floarea, mai bătrână și mai...

Sfaturi utile: Cum puteți economisi energie și reduce factura la încălzire prin câteva metode simple

Sfaturi utile: Cum puteți economisi energie și reduce factura la încălzire prin câteva metode simple
Galerie Foto Încălzirea acoperă un procent important în bugetul de cheltuieli al unei familii în sezonul rece. Termoizolarea pereților reprezintă măsura cu cel mai mare impact în factură, ce poate conduce la economii de...

Ariana Grande, acuzată de plagiat cu o săptămână înainte de premiile Grammy

Ariana Grande, acuzată de plagiat cu o săptămână înainte de premiile Grammy
Împotriva vedetei pop Ariana Grande a fost depus joi un denunţ pentru plagiat, în care se arată că piesa ei de succes ''7 Rings'', nominalizată la înregistrarea anului în cadrul premiilor Grammy, conţine strofe...

Ducii de Sussex nu sunt doriți de canadieni. Aceștia nu vor să plătească pentru șederea cuplului regal în țara lor

Ducii de Sussex nu sunt doriți de canadieni. Aceștia nu vor să plătească pentru șederea cuplului regal în țara lor
Cei mai mulţi dintre canadieni nu doresc să plătească cheltuielile de şedere în ţara lor a ducilor de Sussex, prinţul Harry şi Meghan Markle, inclusiv cele privind securitatea cuplului princiar, potrivit unui...

Anamaria Prodan revine la Antena Stars cu reality show-ul Prodanca şi Reghe. Preţul succesului

Anamaria Prodan revine la Antena Stars cu reality show-ul Prodanca şi Reghe. Preţul succesului
Galerie Foto Dupã mini seria Prodanca şi Reghe, viaţa în Dubai, difuzatã în exclusivitate la Antena Stars anul trecut, îndrãgita familie Prodan-Reghecampf revine pe micile ecrane cu un nou reality show – Prodanca şi...

Sibiul va concura pentru cea mai bună destinație turistică din Europa

Sibiul va concura pentru cea mai bună destinație turistică din Europa
Sibiul a fost nominalizat să concureze în acest an pentru cea mai bună destinaţie turistică europeană, după ce în 2007 a fost primul oraş din România cu statutul de Capitală Culturală Europeană şi în 2019...

Sicriul lui Johnny Hallyday, transferat într-un cavou din Antilele franceze

Sicriul lui Johnny Hallyday, transferat într-un cavou din Antilele franceze
Sicriul celebrului rocker francez Johnny Hallyday a fost transferat într-un cavou definitiv din cimitirul Lorient de pe insula Saint-Barthelemy din Antilele franceze, în apropierea mormântului unde a fost înhumat...

In memoriam Cristina Țopescu

In memoriam Cristina Țopescu
Televiziunea Română regretă dispariţia jurnalistei Cristina Țopescu şi îi aduce un respectuos omagiu difuzând o ediție specială in memoriam.   Cristina Țopescu  va rămâne veşnic în...

Premierul britanic Boris Johnson vrea să slăbească dar nu poate renunța la brânză

Premierul britanic Boris Johnson vrea să slăbească dar nu poate renunța la brânză
Prim-ministrul britanic Boris Johnson a declarat că doreşte să slăbească în 2020, dar nu va lua parte la ''Veganuary'' - o practică populară de a adopta o alimentaţie vegană în luna ianuarie - întrucât ar...

Noi destinaţii turistice în judeţul Sibiu

Noi destinaţii turistice în judeţul Sibiu
Albota este localitatea care atrage un număr din ce în ce mai mare de turişti, în zona Sibiului, după ce aici au fost amenajate, din iniţiativă privată, o păstrăvărie şi locuri de cazare la standarde...

Insula Phuket, cea mai mare destinație turistică din Thailanda

Insula Phuket, cea mai mare destinație turistică din Thailanda
Insula Phuket este cea mai mare din Thailanda, situată în sudul țării, pe coasta de vest a Mării Andaman, din Oceanul Indian, fiind legată de continent prin două poduri. Este una din cele 76 de regiuni sau...

„Alpii Transilvaniei”, pe lista New York Times a celor 52 de locuri de vizitat în 2020. Lista completă a destinațiilor

„Alpii Transilvaniei”, pe lista New York Times a celor 52 de locuri de vizitat în 2020. Lista completă a destinațiilor
Publicația New York Times a realizat o listă cu 52 de locuri care merită vizitate în 2020. În topul țărilor cu destinații care trebuie văzute măcar o dată în viață se află și România, cu „Alpii...

Miliardar japonez caută parteneră să-l urmeze, la propriu, pe Lună

Miliardar japonez caută parteneră să-l urmeze, la propriu, pe Lună
Un miliardar japonez căută o parteneră care să-l urmeze pe Lună şi, deşi pare o propunere romantică, este vorba de o ofertă concretă care implică un periplu real plin de aventuri, relatează...

Serialul Vis de iubire va putea fi urmãrit la Happy Channel

Serialul Vis de iubire va putea fi urmãrit la Happy Channel
Galerie Foto      Din 22 ianuarie, în fiecare miercuri şi joi, de la 20:00, Happy Channel le aduce telespectatorilor unul dintre cele mai apreciate seriale turceşti ale momentului, Vis de iubire. Protagonistul serie...
Serviciul de email marketing furnizat de