x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Ultimele zile ale postului

Ultimele zile ale postului

de Mara Raducanu    |    Anna Borca    |    19 Apr 2006   •   00:00
Ultimele zile ale postului
CAIET DE RETETE
Saptamana Mare, numita si Saptamana Patimilor lui Hristos, este poate cea mai importanta saptamana din cursul unui an bisericesc, punctul culminant al stradaniilor spirituale.
Momentul in care dupa cele 40 de zile de post suntem mai aproape ca niciodata de Mantuitorul Iisus Hristos. Cu totii ne pregatim, mai curati la trup si la suflet, sa intampinam Ziua Invierii. Mancarea capata in ochii crestinului o conotatie sfanta. Ea devine puntea de legatura dintre om si Hristos.

Luni, marti si miercuri se face curatenie in casa si in curte. Se spala toate lucrurile (fetele de masa, prosoapele, hainele), se varuiesc peretii si grajdul animalelor. In unele zone exista obiceiul sa se faca focuri in curte, pentru ca mortii sa se poata incalzi. Focul din Joia Mare se face aprinzand pentru fiecare mort o gramajoara, pentru a fi si ei luminati pe lumea cealalta. Intregul post si in mod special Saptamana Mare ofera crestinilor posibilitatea de a cinsti si de a preaslavi Jertfa Mantuitorului. Este aspiratia omului spre mai bine, mai frumos, mai curat...

VARZA MURATA CU MAMALIGUTA

  • INGREDIENTE: o varza murata, o ceapa mare, boia de ardei, o lingura cu bulion, piper, sare, ulei, o legatura de marar, un catel de usturoi.
  • PREPARARE: Se curata si se toaca ceapa si se pune la calit in putin ulei. Se adauga varza taiata fideluta si se caleste impreuna cu ceapa. Apoi se adauga o cana cu apa si se lasa sa fiarba inabusit. Se adauga sare, piper si boia de ardei dupa gust. Cand e aproape gata, se adauga bulionul si mararul tocat marunt. Usturoiul se piseaza si se adauga si el, iar vasul se da la cuptor, ca sa scada mancarea si sa se rumeneasca bine. Se serveste cu mamaliguta calda.
  • CARTOFI CU ROZMARIN

  • INGREDIENTE: un kg de cartofi, un fir de rozmarin, o catel de usturoi, ulei de porumb, o lamaie, sare, piper.
  • PREPARARE: Cartofii se curata, se spala si se taie in bucati mai mari. Se pun la fier in apa cu sare timp de 10 minute. Se ia o tigaie sau o tava, se toarna ulei si se presara cateva frunze de rozmarin. Cartofii se scurg, se asaza unul langa altul si se dau la cuptor, la foc potrivit. Dupa ce s-au rumenit pe o parte, se intorc pe cealalta si se arunca cativa catei de usturoi necuratati. Se lasa pana se rumenesc in totalitate. Se servesc cu mujdei sau stropiti cu zeama de lamaie.

    FASOLE SCAZUTA

  • INGREDIENTE:500 g fasole boabe, o ceapa mare, un morcov, 5 linguri cu bulion, ulei, sare, marar, o foaie de dafin, piper boabe.
  • PREPARARE: Fasolea se pune la inmuiat in apa rece de cu seara. Cand o preparati, curatati si tocati ceapa si puneti-o la calit in putin ulei. Dati morcovul pe razatoare si adaugati-l in tigaie, sa se caleasca putin impreuna cu ceapa. Puneti apoi fasolea inmuiata, turnati apa si lasati sa fiarba bine. Condimentati dupa gust, adaugati foaia de dafin si mararul tocat. Cand fasolea e fiarta, adaugati si bulionul si mai lasati putin sa fiarba, cat sa ia gust.

    IAHNIE DE FASOLE

  • INGREDIENTE: 500 g fasole boabe, doi morcovi, o ceapa, doi ardei grasi, ulei, o legatura de marar, doi catei de usturoi, doua linguri cu pasta de tomate, sare, piper.
  • PREPARARE: Fasolea se pune la inmuiat de cu seara. A doua zi se pune la fiert si se lasa sa fiarba vreo jumatate de ora. Apoi se schimba apa si se continua fierberea. Intr-o cratita se pun la calit ceapa si ardeii, curatate si taiate, morcovul curatat si dat pe razatoare. Apoi se adauga fasolea si se inabusa impreuna cu celelalte ingrediente, dupa care se pune pasta de tomate. Se mai lasa inca 15 minute. La sfarsit, se condimenteaza dupa gust si se pun mararul tocat marunt si usturoiul pisat.

    PILAF CU HRIBI

  • INGREDIENTE: 300 g hribi, doua pahare cu orez, o ceapa, doi morcovi, doi ardei, ulei, sare, piper, o legatura de marar.
  • PREPARARE: Hribii se pun la fiert in apa cu sare. Orezul se curata, se spala in mai multe ape si se pune la fiert. Intr-o tigaie cu ulei incins se pun la calit ceapa, morcovii, ardeii, curatati si taiati cubulete. Apoi se adauga hribii si se calesc in continuare, dupa care se pune si orezul. Se mai lasa inca un sfert de ora. La sfarsit se presara mararul tocat marunt si se condimenteaza dupa gust.

    SARMALE CU CIUPERCI

  • INGREDIENTE: o varza murata mai marisoara, o cana cu orez, o cutie cu ciuperci, o ceapa, boia de ardei, sare, piper, ulei, dafin, o legatura de marar, suc de rosii.
  • PREPARARE: Se toaca ceapa si se pune la calit in ulei, se adauga orezul si se caleste si el putin, dupa care se adauga o cana cu apa si se lasa la fiert. Se condimenteaza, se adauga boia si se ia de pe foc cand orezul e aproape fiert. Se lasa sa se raceasca putin si se amesteca bine cu ciupercile taiate felioare si cu mararul tocat fin. Cu aceasta compozitie se umplu foile de varza si se pun la fiert intr-o oala pe pat de frunze de varza murata. Printre straturi se presara boabe de piper si foi de dafin si se stropeste cu suc de rosii. Se lasa sa fiarba, iar la sfarsit se dau putin la cuptor, sa se rumeneasca.

    TOCANITA DE HRIBI

  • INGREDIENTE: 200 g hribi uscati, 4 cartofi, o ceapa, doi morcovi, ulei, sare, piper, o legatura de patrunjel, doi catei de usturoi.
  • PREPARARE: Hribii se pun la fiert in apa cu sare. Dupa ce s-au fiert, se clatesc in mai multe ape si se taie felii. Intr-o cratita se pune la calit ceapa curatata si tocata, se adauga hribii, morcovii taiati cubulete si cartofii. Se adauga putina apa si se lasa la inabusit. La sfarsit se sareaza si se pipereaza dupa gust si se presara patrunjel verde tocat.

    BORS DE SFECLA

  • INGREDIENTE: 3 kg sfecla rosie, 2-3 litri apa, doi morcovi, 100 g mazare, 100 ml ulei, taitei.
  • PREPARARE: Sfecla se curata si se taie felii subtiri, se pune in putina apa rece si se lasa la loc cald 4-5 zile, pana se acreste. Morcovii, ceapa, mazarea si taiteii se fierb in apa cu sare, dupa care se acreste cu zeama in care a fost acrita sfecla rosie. Se sareaza dupa gust, iar deasupra se presara patrunjel verde tocat marunt.
  • ×