x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Umpluturi picante

Umpluturi picante

de Carmen Dragan    |    10 Ian 2009   •   00:00

Un capitol important în arta culinară îl constituie umpluturile din carne şi brânzeturi.  Ele pot fi preparate în diferite moduri şi decorate cât mai variat, satisfăcând gusturi diferite.

Există numeroase creme, paste sau piureuri pe care le putem realiza în propria bucătărie şi cu care putem umple numeroase fructe şi legume, dar şi pacheţele din aluat. Acestea atrag atât prin aspectul lor deosebit, cât şi prin gust. La baza acestora se află o cremă principală, obţinută din două ouă, amestecată cu o lingură de smântână. Se lasă să fiarbă până se îngroaşă. După ce s-a fiert se pune cratiţa deoparte şi se amestecă până când compoziţia se răceşte. Se adaugă 200 g unt şi se freacă bine. Se adaugă zeamă de lămâie, sare şi piper.

FRUCTE ŞI LEGUME. Lămâile vor putea fi cel mai des umplute cu cremă de  peşte. La crema de bază se adaugă 150 g rasol de peşte trecut prin sită. Se poate adăuga hrean, muştar, sardele, scrumbii sărate sau parmezan. Grepfruturile pot fi umplute cu cremă de sardele cu ciuperci. În crema principală se adaugă 3-4 sardele date prin sită şi câteva ciuperci prăjite şi tocate. O pastă de lapţi de peşte cu maioneză va fi foarte apetisantă dacă se aşază în coşuleţe din portocală. Lapţii fierţi se zdrobesc bine cu furculiţa până se fac terci. Se amestecă împreună cu o maioneză groasă, sar şi piper. Se poate decora cu câteva bucăţele de portocală. Roşiile pot fi umplute cu o cremă de şuncă sau jambon, obţinută dintr-o cremă de bază, la care se adaugă 100 g şuncă dată de trei ori prin maşina de tocat şi frecată foarte bine. Dacă se adaugă şi hrean ras sau muştar, se obţin creme variate. O pastă de brânză cu boia poate fi aşezată în ardei graşi. Aceasta se obţine din brânză de vacă sau telemea, trecută prin sită şi amestecată cu unt, boia, piper după gust şi puţin usturoi pisat. Se poate amesteca şi cu un gălbenuş fiert, unt şi verdeaţă tocată mărunt.

PACHEŢELE. Din aluaturi pentru plăcintă se pot realiza diverse pacheţele ce pot fi umplute în moduri cât mai apetisante. Pateul de ficat de gâscă este foarte indicat. O jumătate de ficat se spală, se  curăţă de pieliţe şi se fierbe. Apoi se mixează. Cealaltă jumătate se trece crud prin sită. Se adaugă o ceapă rasă, două-trei ciuperci tocate, pătrunjel, sare, un praf de piper sau boia şi două gălbenuşuri. Se amestecă împreună cu ficatul fiert. Cu această compoziţie se umple aluatul tăiat în diverse forme ce se introduc la cuptor, într-o tavă unsă cu unt, pentru aproximativ o jumătate de oră. Aluatul de plăcintă se poate umple şi cu cremă de ciuperci, piure din fasole verde sau din conopidă.

 

Pacheţele cu carne şi caşcaval

Ingredienete: un pachet de foi de plăcintă, 500 g carne tocată, două gălbenuşuri, 6 ouă, două cepe, două linguri de pesmet, 150 g caşcaval, două linguri de unt, sare, piper.
Preparare: Carnea tocată se condimentează cu sare şi piper. Se adaugă ouăle, pesmetul, ceapa, caşcavalul ras şi ceapa tocată mărunt. Separat se întind foile de plăcinte şi din ele se taie dreptunghiuri. Se umple fiecare dreptunghi cu umplutură, după care se rulează. Pacheţelele se aşază într-o tavă unsă cu unt. Se ung cu gălbenuş bătut. Se lasă la cuptor, la foc mic, aproximativ 45 de minute.

×
Subiecte în articol: gastronomie