x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Un aliment miraculous

0
12 Dec 2007 - 00:00

Pentru omul modern, care se lasă din ce in ce mai mult cucerit de gustul hranei, cartoful tinde să devină din aliment de bază doar o simplă legumă de garnitură, mai mult legată de arta culinară decăt de nevoile reale nutritive ale organismului.

Pentru omul modern, care se lasă din ce in ce mai mult cucerit de gustul hranei, cartoful tinde să devină din aliment de bază doar o simplă legumă de garnitură, mai mult legată de arta culinară decăt de nevoile reale nutritive ale organismului. Energia calorică a cartofului este moderată, acest lucru datorăndu-se faptului că el conţine multă apă şi puţine grăsimi.

Sugestii

Cartoful, prin gustul său plăcut şi aroma specifică, stă la baza multor feluri de măncare, care mai de care mai gustoase. Simpla adăugare a unor condimente, precum dafinul, tarhonul, ţelina sau pătrunjelul. face din banalul cartof un aliment deosebit de savuros. Din cartofi se pot prepara o mulţime de feluri de măncare. Cei sfărămicioşi, cu mai mult amidon, sunt buni pentru copt, piure şi patiserie, iar cei cu pulpa tare sunt indicaţi pentru fiert şi salate.

Acest caiet de reţete pe care vi-l propunem incearcă să fie un omagiu adus cartofului, care poate fi gătit in nenumărate moduri, de la ciorbe, supe la feluri principale de măncare şi chiar la deserturi. Pentru a avea un gust căt mai bun, cartofii se fierb in abur, intr-un vas cu fund dublu. Apa se pune in vas, iar cartofii se aşază pe un grătar, deasupra apei, astfel incăt, acoperiţi cu un capac, să fiarbă numai in abur. Dacă se fierb in coajă, ii curăţăm fierbinţi, deoarece coaja se desprinde de pe ei cu uşurinţă. După ce au fiert, cartofii nu se udă niciodată cu apă rece, ca să nu capete un gust apos.

Borş de cartofi

Ingrediente: 5 cartofi de mărime medie, un morcov, un păstărnac, o ceapă mare, o ţelină, ulei, 3 roşii sau suc de roşii, borş, sare, piper.

Preparare: Toate legumele se curăţă, se spală sub jet de apă şi se taie in cubuleţe. Se călesc legumele in ulei, mai puţin cartofii, şi se sting cu apă. După ce zarzavatul a fiert, se adaugă cartofii. Cănd aceştia s-au inmuiat, se pune roşiile sau sucul de roşii, se mai lasă să dea un clocot şi se adaugă borşul fiert in prealabil. Inainte de servire, se presară pătrunjel verde tocat fin.

Budincă din cartofi cu ouă

Ingrediente: un kilogram de cartofi, 200 g cărnaţi, 9 ouă, 3 cepe de mărime medie, 700 g smăntănă, 3 linguri de unt, sare şi piper.

Preparare: Cartofii se spală bine şi se pun la fiert in coajă. După ce s-au răcit, se curăţă şi se taie in rondele ceva mai groase. Ouăle se fierb timp de 10 minute, se curăţă de coajă şi se taie in feliuţe. Cărnaţii se curăţă de pieliţă şi se taie in rondele. Ceapa se curăţă, se spală, se toacă solzişori şi se căleşte in unt. Smăntăna se amestecă apoi cu ceapa, sarea şi piperul. Se ia o formă, se tapetează cu unt şi făină şi se pun alternativ cartofi, ouă şi cărnaţi. Ultimul strat trebuie să fie de cartofi. Se toarnă deasupra smăntănă şi se dă la cuptor timp de 35 de minute. Cănd este gata, se scoate pe un platou şi se poate orna cu bucăţele de ouă şi cărnaţi.

Crochete de cartofi cu şuncă

Ingrediente: 6 cartofi de mărime medie, două linguri de smăntănă, 40 g şuncă, două ouă, făină căt cuprinde, pesmet, sare şi piper.

Preparare: Cartofii se spală bine şi se pun la fiert in coajă. Se lasă la răcit, se curăţă de coajă şi se dau prin maşina de tocat, impreună cu şunca. Se amestecă bine cu smăntăna, sarea, piperul şi se adaugă făină căt cuprinde, pănă ce aluatul rămăne potrivit de moale. Coca se face sul şi se formează crochete, care se dau prin pesmet, prin ouăle bătute bine şi apoi iar prin pesmet. Se prăjesc in ulei, pe ambele părţi.

Ciulama de cartofi

Ingrediente: 1,500 kg cartofi, 150 g caşcaval ras, două linguri de făină, 3 linguri de unt, 300 g smăntănă.

Preparare: Cartofii se spală bine sub jet de apă şi se pun la fiert in coajă. Separat, se amestecă bine smăntăna cu făina. Cartofii se curăţă de coajă, se taie in felii şi se pun intr-un vas. Compoziţia de smăntănă şi făină se lasă la fiert, se adaugă untul şi se ţine pe foc timp de 15 minute. Se adaugă caşcavalul ras şi se toarnă peste cartofi. Vasul se dă la cuptor pentru gratinare.

Chifteluţe moldoveneşti de cartofi

Ingrediente: un kilogram de cartofi, două ouă, 200 g smăntănă, 200 g caşcaval, făină, ulei şi sare.

Preparare: Cartofii se spală, se curăţă de coajă şi se dau pe răzătoare. Se amestecă bine cu ouăle, făina şi sarea, iar din compoziţia obţinută se formează chifteluţe, se prăjesc şi se servesc cu smăntănă şi caşcaval ras, pe deasupra.

Citeşte mai multe despre:   cartofi,   cartofii,   curata,   fiert,   smantana,   coaja,   caiet de retete

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Grădinile celebrului castel al regilor Angliei va fi deschis turiștilor

Grădinile celebrului castel al regilor Angliei va fi deschis turiștilor
Una dintre reşedinţele oficiale ale reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, îşi va deschide grădinile pentru public, prima dată în peste 40 de ani, transmite Reuters. Turiștii vor putea face un...

Palatului Regal din Șoseaua Kiseleff - detalii puțin știute

Palatului Regal din Șoseaua Kiseleff - detalii puțin știute
Deși se află pe unul dintre cele mai frumoase bulevarde ale Bucureștiului, ar trece, poate, neobservată, în plimbările noastre la Șosea, dacă nu i-am ști, dinainte, povestea... O poveste aproape la fel de...

Metodă rapidă de învățare a unei limbi străine... în vacanță

Metodă rapidă de învățare a unei limbi străine... în vacanță
Poate n-o să stai chiar la un hotel de 5 stele – o fi de 4, ori numai de 3 – dar cu siguranță felul în care vei consuma o astfel de vacanță merită punctajul maxim. Și asta pentru că vei beneficia de...

Biserici protejate din România. Trece-le pe lista de obiective de vizitat în vacanță

Biserici protejate din România. Trece-le pe lista de obiective de vizitat în vacanță
De fapt, dacă ar fi să luăm ca structură de rezistență arcul carpatic, urmându-l de o parte și de alta a semețelor lui vârfuri, nu trei cercuri concentrice ale credinței am afla, ci mult mai multe, din care...

Athos - sfaturi pentru pelerini

Athos - sfaturi pentru pelerini
Oricât am lărgi conceptul de turism religios, la Athos, călătorul nu mai e turist, ci pelerin. Cu avantajele și dezavantajele sale. Ortodoxia slujită la Athos, ca și cea repovestită în paginile...

Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic național

Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic național
Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic local și național de către Primăria comunei Moisei. Aceasta a fost descoperită recent în Munții Rodnei. "Primăria Moisei a dus la îndeplinire planul...

Târnava Mare, raiul bicicliștilor, în pandemie

Târnava Mare, raiul bicicliștilor, în pandemie
Galerie Foto Nevoia de a-și petrece concediul cât mai departe de locurile aglomerate i-a îndreptat pe mulți români către traseele pe care se parcurgeau, până anul acesta, cele mai pitorești concursuri de ciclism. O pistă de...

Noi destinații izolate pentru un concediu în siguranță

Noi destinații izolate pentru un concediu în siguranță
Galerie Foto Sănătatea turiștilor este cea care conferă acum confort, în vacanță, iar românii au ales, în prima parte a sezonului estival, zonele izolate din România, redescoperind destinații aproape uitate până la...

Grecia impune turiștilor taxă pentru servicii medicale

Grecia impune turiștilor taxă pentru servicii medicale
Turiștii care merg în Grecia vor plăti o suprataxă de 20 de euro pentru asistența medicală primită pe perioada vacanței în această țară. Este pentru prima oară când autoritățile impun această măsură,...

Doliu în presa românească. A murit un mare jurnalist de la TVR

Doliu în presa românească. A murit un mare jurnalist de la TVR
Doliu în presa românească. Sorin Burtea, unul dintre cei mai importanți și experimentați jurnaliști, a murit luni, la vârsta de 67 de ani. De-a lungul deceniilor, Burtea s-a făcut cunoscut pentru emisiunile...

Turismul din Spania se prăbușește. Cu 98% mai puțini străini au vizitat țara în iunie 2020

Turismul din Spania se prăbușește. Cu 98% mai puțini străini au vizitat țara în iunie 2020
Numărul turiștilor străini în Spania a scăzut cu 98% în luna iunie 2020, față de perioada similară din 2019, arată datele Institutul Naţional de Statistică (INE), citat de Reuters. 204.926 de...

Focar Covid-19 la TVR. Al șaptelea angajat, depistat pozitiv la noul coronavirus

Focar Covid-19 la TVR. Al șaptelea angajat, depistat pozitiv la noul coronavirus
Încă o persoană din Televiziunea Publică a fost depistată pozitiv la testul COVID-19, a anunțat Televiziunea Română Potrivit procedurilor, a fost anunţat medicul de familie şi Cabinetul Medical al...

Albinele, specie pe cale de dispariție

Albinele, specie pe cale de dispariție
Albinele există pe pământ de zeci de milioane de ani, practic ele au evoluat odată cu plantele. Fără ele, principalele polenizatoare ale planetei, nu am avea majoritatea fructelor și legumelor folosite astăzi...

Revenire surpriză în televiziune. „Am spus tot timpul, chiar și după ce m-am retras (credeam, definitiv) din media, că munca în televiziune am iubit-o și o s-o iubesc mereu”

Revenire surpriză în televiziune. „Am spus tot timpul, chiar și după ce m-am retras (credeam, definitiv) din media, că munca în televiziune am iubit-o și o s-o iubesc mereu”
Laura Nureldin se alătură echipei Observator de la Antena 1. Aceasta va prezenta Observatorul de la ora 13.00 și 16.00, în fiecare sâmbătă și pe cel de la ora 13.00 în fiecare duminică.  Lumea m-a...

Un vin românesc în lista denumirilor protejate din UE

Un vin românesc în lista denumirilor protejate din UE
Comisia Europeană a inclus vinul ''Adamclisi'' din România în Registrul european al produselor cu ''denumire de origine protejată" (DOP), se arată într-un comunicat al executivului comunitar. Vinurile...
Serviciul de email marketing furnizat de