x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Un aliment perfect

Un aliment perfect

de Simona Chiriac    |    14 Aug 2007   •   00:00
Un aliment perfect

Copii sau oameni maturi, cu toţii ne bucurăm in luna august de dulceaţa răcoroasă a pepenilor, fie că sunt sub formă de desert sau de... medicament.

Copii sau oameni maturi, cu toţii ne bucurăm in luna august de dulceaţa răcoroasă a pepenilor, fie că sunt sub formă de desert sau de... medicament.

O cură cu pepene roşu este cel mai apetisant şi mai atractiv medicament cu efecte sigure. Este nevoie de puţină perseverenţă, ce-i drept, deoarece această cură trebuie urmată timp de 7 pănă la 10 zile. In fiecare zi se mănăncă cel puţin două kilograme de pepene (fără coajă şi sămburi, bineinţeles). Cura dezintoxică organismul şi oferă energie şi vitalitate. Funcţionează aproape ca un medicament şi asta datorită faptului că pepenele este bogat in substanţe antioxidante, vitamine (C, A, B1, B6), potasiu şi magneziu.

CREATIVITATE. Persoanele mai creative transformă pepenii in obiecte cu funcţie estetică. De exemplu, la nunţi, botezuri sau petreceri pepenii sunt sculptaţi in forme de coşuleţe. Nu e foarte dificil. Se taie puţin din coaja din partea inferioară, ca să i se confere pepenelui stabilitate, apoi şi partea superioară. Se indepărtează cam jumătate din cantitatea de miez (acesta se păstrează pentru a fi folosit la prepararea unor deserturi sau băuturi răcoritoare). Inăuntru se aşază fructe frumos colorate, de mărime mică (fructe stea, boabe de struguri, prune, castane etc.). Important este contrastul de culori: verde, roşu, alb, galben. Sau o altă idee ingenioasă: se face o gaură mai mare in pepene şi se toarnă o băutură alcoolică, de preferat una pe bază de mentă, pentru că are vara un efect răcoritor. Se lasă să se armonizeze aromele, apoi se serveşte.

UTIL. De fapt, am putea spune că pepenele este perfect. Nu se aruncă nimic, nici măcar coaja (folosită adesea la prepararea dulceţurilor). Din miezul de pepene verde se pot prepara sosuri, şerbeturi, siropuri, ingheţate, salate, frigărui, dulceaţă sau granita. Pepenele intreg, de mărime mică sau medie (căt să incapă in borcan), se pune la murat şi este excelent alături de fripturi in anotimpul rece. In Asia, in ţări precum China sau Japonia, pepenii sunt oferiţi in loc de cadouri, iar sămburii sunt prăjiţi şi serviţi in loc de gustare.

SFATURI. Un pepene trebuie să fie greu, să sune a gol şi să aibă codiţa uscată şi răsucită (un semn că pepenele s-a copt şi nu mai acumulează apă, ci doar zahăr). El poate fi păstrat intreg, la temperatura camerei, cel mult două săptămăni. Dacă este păstrat mai mult işi va pierde din aromă şi gust. Dacă este congelat, coaja se poate sparge, iar după dezgheţare miezul devine apos.

INVENŢIE. Pentru că unii pepeni pot creşte foarte mult (aşa cum s-a intămplat in 1990, cănd Bill Carson din Arrington, SUA, a descoperit in grădina sa un pepene de 98 kg), japonezii au găsit o soluţie pentru a-i face mai uşor de depozitat. Ei au fost lăsaţi să crească in cutii de sticlă, astfel transformăndu-se in pepeni de formă cubică. Au aceleaşi caracteristici, numai că sunt de două ori mai scumpi. Insă nu vă veţi chinui să-i tăiaţi şi nici nu vor aluneca de pe masă!

Ingheţată

Ingrediente: un pepene verde, 15 beţişoare, toppinguri (miere, iaurt de vanilie etc.).

Preparare: Miezul de pepene se taie in cubuleţe şi se indepărtează sămburii. Fiecare cubuleţ este infipt intr-un beţişor şi se lasă in congelator pănă se intăreşte, aproximativ 4 ore. Se scoate din congelator cu 10 minute inainte de servire şi se foloseşte toppingul preferat.

×
Subiecte în articol: gastronomie pepene