x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Un banchet politic

Un banchet politic

de Simona Lazar    |    02 Iun 2012   •   19:34
Un banchet politic

Vartejul provocat de crizele politice din ultimele luni si campania pentru alegerile locale mi-au remintit un episod petrecut in urma cu 86 de ani, cam in aceleasi circumstante... Adica tot pe vremea alegerilor locale si tot la ceasul retragerii unui guvern – al majoritatii – si al inlocuirii lui cu unul format din reprezentanti ai opozitiei.

Se intampla in martie 1926. Parlamentul tocmai dezbatuse si votase o noua lege electorala. Opozitia sustinea ca, in baza noii legi, Parlamentul "nu mai functiona valabil", majoritatea formata la alegerile precedente nu mai era legitima, deci nici Guvernul nu mai era legitim. Puterea nu-si nega legitimitatea, dar, in perspectiva noilor alegeri, considera oportun ca Guvernul sa-si dea demisia. Ceea ce se si intampla. Ma rog, asta e povestea pe scurt, pentru ca nu suntem aici in pagina de analiza politica, nici in cea de arheologie partidica, ci in cea de... gastronomie.

Spuneam doar ca acest context mi-a amintit de festinul pe care liberalii l-au dat... in onoarea retragerii lor de la guvernare. Fapt neobisnuit, e drept. De obicei benchetuiesti cand obtii ceva, nu cand pierzi. Partidul condus de Ionel Bratianu trebuie totusi sa fi avut un motiv sa dea o petrecere, condusa de celebrul (in epoca) maitre d’hotel Migliorini si cu un meniu de zile mari: "Caviar frais (caviar proaspat)/ Darne de Morun Poché (Morun posat)/ Pomme Vapeur S-c. Revenir (Cartofi preparati la abur)/ Zephir d’York à la Cumberland (fileu de porc cu sos Cumberland)/ Cuissot de Veau Bigarré (pulpa de vitel Bigarré)/ Salade de laitue (Salata de laptuci)/ Bombe Surprise (bomba de inghetata)/ Langies de Chat (limbi de pisica)/ Fruits (fructe)/ Café/ Tuica, mastica/ Vermout, Cinzano/ Dealu Mare superieur/ Crement Boulevard/ Champagne Rhein, Cointreau Triple Sec".

Inainte de a va oferi macar una dintre retetele de la meniul neobisnuitului banchet, dati-mi voie sa spicuiesc cate ceva dintr-un articol cu "iz" de pamflet, publicat intr-un ziar partizan al opozitiei. "Festinul cel din urma" e prezentat astfel: "Un banchet politic, cu tambalau si cu declaratii de toate categoriie"; "barbati solemni, cu cioc sau fara, cu bogate podoabe capilare sau cu impunatoare chelii – toti stalpii Guvernului de pana mai ieri au raspuns prezent la chemarea vizirului."

Acuzat – de adversarii politici – de practici dictatoriale si supranumit "Dalay Lama", Ionel Bratianu e adeseori caricaturizat, in epoca. La fel ca multi alti politicieni, indiferent de culoarea politica, de altfel. La banchetul – fericit, se pare – al plecarii de la guvernare, el apare doar pentru scurta vreme, precizand ca doctorul nu stie ca a plecat de-acasa, caci s-ar fi suparat. Maladia de care suferea ii scuza plecarea precipitata dintre ai lui, nu inainte de a-i gratula pe parlamentarii majoritari, asemuindu-i cu o orchestra: "Ati fost atat de buni executanti, incat ati cantat exact chiar si cand seful orchestrei nu se afla printre dumneavoastra!", spune el. I se raspunde: "Da, dar se afla subseful!". Adica... Conu Alecu Constantinescu, cel care tocmai isi daduse demisia din postul de ministru la Domenii. Urma un fluviu de discursuri, caci fiecare se simti dator sa laude guvernarea liberala, abia incheiata, si sa-si exprime increderea ca alegerile parlamentare, care bateau si ele la usa, le vor aduce din nou majoritatea parlamentara.

Totusi, de ce a demisionat Executivul liberal, in prag de alegeri, daca toata munca lor de pana atunci fusese rodnica? Raspunsul l-am gasi poate in cuvantarea lui I.G. Duca: "Vreti sa stiti, oameni buni, de ce pleaca Guvernul? Plecam ca sa luam contact mai apropiat cu satele! Iata deci pricina adevarata a demisiei regimului!". Din pacate, alegerile locale din februarie 1926 nu au adus castig de cauza liberalilor. Poate n-au plecat destul de devreme...?, scriau rautaciosii, in epoca.
Mai bine sa va dau o reteta... o bomba... nu de presa, ci de inghetata. Sa se mai indulceasca, nitel, povestea noastra.

Bomba cu fistic si miez de caise
Ai nevoie de 5 oua, 5 dl lapte, 200 g zahar, 100 g fistic, o lamaie, 250 g frisca, 200 g marmelada de caise, 3 caise proaspete, taiate bucati.
Este o inghetata care se face dintr-o crema englezeasca din oua, zahar, lapte, la bain-marie. Se lasa sa se raceasca. Fisticul se inmoaie cateva ore in lapte, se scoate, se zvanta, se prajeste, se macina, se trece prin sita, se amesteca apoi cu coaja de lamaie si frisca. Se amesteca toate ingredientele, se da la rece. Se face o inghetata din caise zdrobite (se lasa cateva bucati mai mari) si marmelada. Din compozitia inghetata se fac mici "bombe" care se pun la mijloc, in forme in care s-a asezat mai inainte compozitia cu fistic pregatita ca mai sus, compozitie cu care se acopera complet "bombele" din caise. Se modeleaza frumos si se dau la rece.

×
Subiecte în articol: culinar