x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Un bucătar de trei stele

Un bucătar de trei stele

de Marilena Stanescu    |    04 Oct 2007   •   00:00
Un bucătar de trei stele

Alain Ducasse este o figură emblematică a gastronomiei franceze şi spunem asta fără a ţine neapărat cont de şirul de restaurante pe care le conduce ci, mai ales, datorită succesului său culinar internaţional.

Alain Ducasse este considerat unul dintre cei mai mari bucătari ai tuturor timpurilor, "inima" bucătăriei franceze cum obişnuieşte să i se spună. A arătat unei lumi intregi că, in spatele efortului depus şi a numeroaselor feluri de măncare pregătite, "se ascunde rigoarea şi dragostea de a lucra căt mai bine".


DEBUT. Alain Ducasse s-a născut la 13 septembrie 1956 intr-o familie modestă de agricultori, dar a ştiut intotdeauna să aprecieze gustul fiecărui ingredient in parte. La vărsta de 16 ani a devenit ucenic la restaurantul "Pavillon Landis", dar debutul in cariera de bucătar l-a avut alături de Michel Guerard, un mare gurmand. La numai 33 de ani, Alain Ducasse devine singurul bucătar de această vărstă care apare in Ghidul Michellin, catalogat cu trei stele, cea mai inaltă distincţie in trei oraşe diferite: Paris, New York şi Monaco. Datorită experienţei sale culinare excepţionale, Alain Ducasse a participat la numeroase conferinţe internaţionale, avănd ocazia de a-l cunoaşte şi pe preşedintele Asociaţiei Bucătarilor şi Cofetarilor din Romănia, domnul Dumitru Burtea. O funcţie cu adevărat importantă a primit-o in anul 2004 cănd a devenit "Cavaler al legiunii de onoare", acest merit deosebit fiind oferit de insuşi preşedintele republicii franceze, Jacques Chirac.


MENIU IN COSMOS. Cu toate stelele Michelin cucerite, Ducasse este hotărăt să meargă mai departe, să cucerească spaţiul cosmic. Academia de bucătari a lui Alain Ducasse a fost solicitată de Agenţia Europeană Spaţială să participe la crearea unui meniu pentru astronauţii europeni. Printre specialităţile care vor fi incluse se numără: piept de raţă condimentat cu capere, prepeliţă in sos de Madeira, friptură de peşte-sabie in stil Riviera. Allain Ducasse rămăne un deschizător de drumuri pentru cei care doresc să pătrundă in tainele bucătăriei franceze.


Piept de raţă cu prune

INGREDIENTE: trei prune, un piept de raţă, sare, piper, două linguriţe de zahăr, un plic de sos pentru friptură de pasăre, două linguri de vin roşu, două frunze de rozmarin, un vărf de scorţişoară, două pahare de vin roşu, 250 ml de apă.
PREPARARE: Se incinge cuptorul la 200 de grade Celsius. Se indepărtează sămburii de la prune, apoi se taie in cubuleţe.
Se prăjeşte pieptul de raţă intr-o tigaie cu ulei, adăugăndu-se sare şi piper după gust.
Se aşază apoi intr-o formă de sufleu şi se lasă la cuptor aproximativ 15 minute.
Se rumenesc cubuleţele de prune pănă cănd se inăbuşesc. Se presară zahărul şi se lasă să se topească.
Se pune apala fiert, apoi se amestecă sosul. Se adaugă vinul roşu, rozmarinul şi scorţişoara in sos.

×
Subiecte în articol: gastronomie ducasse