x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Un cămin primitor departe de casă

0
19 Sep 2007 - 00:00

Cei care trec astăzi pragul Hotelului Cavendish din Londra, situat la intersecţia străzilor Jermyn şi Duke, nici nu bănuiesc măcar că acesta este de fapt o fărămă de istorie, necontaminată incă de civilizaţia secolului al XXI-lea.

Cei care trec astăzi pragul Hotelului Cavendish din Londra, situat la intersecţia străzilor Jermyn şi Duke, nici nu bănuiesc măcar că acesta este de fapt o fărămă de istorie, necontaminată incă de civilizaţia secolului al XXI-lea. Dincolo de uşi, societatea britanică de sfărşit de secol al XIX-lea incă respiră, iar spiritul Rosei Lewis, cea care a condus timp de o jumătate de secol acest hotel, incă işi face simţită prezenţa. O picătură de istorie in prezent, cam aşa am putea caracteriza atmosfera pe care o trăiesc cu toate simţurile cei care se decid să petreacă căteva ore la Hotelul Cavendish.Â

In anul 1976, atunci cănd in Marea Britanie se difuzau primele episoade din serialul "The Duchess of Duke Street" ("Ducesa de pe Strada Duke"), mulţi britanici şi-o aminteau incă pe Rosa Lewis, supranumită "Regina bucătarilor". Pănă la moartea sa, in 1952, ea a condus unul dintre cele mai rafinate şi mai emblematice hoteluri din Anglia: Cavendish.

Un vis indeplinit

Fiica unui umil ceasornicar, Rosa şi-a urmat cu inverşunare visul de a-şi depăşi statutul, devenind in cele din urmă una dintre persoanele influente ale vremii sale. A fost mai intăi servitoare in casa lordului Henry Norton, iar apoi ajutor de bucătar, reuşind să-l convingă pe maestrul francez Monsieur Alex s-o ajute să inveţe secretele bucătăriei. Soarta ei avea să ia o intorsătură neaşteptată o dată cu sosirea in casa lordului Norton a unui oaspete cu totul aparte: Prinţul de Wales, Albert Edward, viitorul rege Edward al VII-lea, fiul temutei Regine Victoria. Acesta s-a indrăgostit mai intăi de talentele culinare ale tinerei Rosa, şi apoi de inteligenţa şi determinarea ei. Se spune chiar că prinţul refuza să ia masa la prieteni dacă nu se afla acolo şi Rosa, ca să gătească special pentru el.

Cheia succesului

"Niciodată să nu crezi vechea vorbă că drumul spre inima unui bărbat trece prin stomac. Personalitatea contează mai mult - ceea ce spui şi, mai ales, cum o spui. Niciodată nu mă consider o bucătăreasă atunci cănd gătesc. In schimb, mă simt ca o gazdă şi poate din această cauză am reuşit", obişnuia să povestească Rosa Lewis atunci cănd era intrebată care este cheia succesului său.

Şi tot Rosa Lewis spunea că reţeta preferată a Prinţului Albert era şunca de York. Ea obişnuia să o prepare intr-un mod cu totul special, care nu era nici pe departe sofisticat: "Niciodată nu o băgam la cuptor. Pur şi simplu o fierbeam la foc foarte mic, căt să stea mai mult in aburi. Depinde insă de calitatea şuncii din anul respectiv. Dacă era un an bun, o fierbeam puţin. Apoi o infăşuram bine in pănză ca şi cum ar fi fost un cărnat. Este foarte bună dacă o prăjeşti in foarte puţină bere, să stea in aburi. Cănd era gata, nu puneam nici un fel de sos, aveam grijă să se afle alături un pahar de şampanie. Asta ii plăcea regelui Edward să mănănce".

A cincea mamă

Cănd prinţul Edward ajunge rege, relaţia lor incetează, iar Rosa primeşte in dar Hotelul Cavendish. De-a lungul timpului i-au trecut pragul kaiserul Germaniei, lorzii Randolph Churchill şi Northcliffe, generalul Kitchener, Ducele de Windsor, scriitorul G.B. Shaw, dansatoarea Isadora Duncan sau actriţa Ellen Terry. Cavendish era considerat ca fiind nu un simplu hotel, ci "un cămin departe de casa prietenilor". Pentru că obişnuia să-i ajute pe tineri, incărcăndu-le oaspeţilor bogaţi nota de plată, era numită in acea vreme Robin Hood sau "cea de-a cincea mamă". De ce? Ne explică chiar ea: "Ei bine, toţi tinerii care au trecut pragul hotelului aveau o mamă şi două bunici. Mai tărziu vor avea şi o mamă-soacră. Aşa se face că eu sunt a cincea".

Budincă Yorkshire

Ingrediente: două ouă, o jumătate de cană de făină, o jumătate de cană de lapte, un vărf de cuţit de sare, ulei sau untură, stafide.

Preparare: Ouăle se amestecă foarte bine cu laptele şi sarea, apoi se toarnă compoziţia in mijlocul făinii. Se presară stafidele şi se mixează sau se frămăntă cu măinile pănă cănd se obţine o compoziţie mai groasă, de culoare galbenă. Se incinge cuptorul la 230ÞC. Se ung cu ulei sau cu untură formele rotunde pentru budincă şi se lasă căteva secunde in cuptor căt să se topească untura. Se aşază compoziţia de budincă in forme, fără a le umple insă. Se lasă in cuptor timp de 10-15 minute. In timpul acesta nu se va deschide cuptorul pentru ca budinca să nu se lase şi să crească frumos.

Plăcintă ţărănească

Ingrediente: 450 g carne de vită tocată, o ceapă, făină de porumb, o mănă de mazăre, 6 cartofi mari, condimente (nucşoară, piper, pătrunjel, curry, cimbru), lapte, unt, ulei sau untură.

Preparare: Se curăţă cartofii şi se taie in sferturi. Se pun la fiert intr-o oală cu apă şi sare. Intr-o tigaie se incinge uleiul sau untura şi se căleşte ceapa tocată. Cănd a devenit aurie, se adaugă şi carnea. Se ţine pe foc pănă cănd işi schimbă culoarea şi nu mai este roşie. Se adaugă condimentele, mazărea şi căteva linguri din apa in care au fiert cartofii. Se amestecă foarte bine două linguri de făină de porumb cu două linguri de apă caldă. Cănd s-au omogenizat se toarnă peste carne. Se amestecă repede şi se lasă pe foc pănă cănd compoziţia se ingroaşă. Cartofii se sfărămă şi se amestecă bine cu lapte şi unt. Se incinge cuptorul şi se unge cu ulei sau untură o formă de tartă. Se lasă căteva secunde in cuptor să se topească untura. Se adaugă compoziţia de carne şi apoi cartofii piure. Cu o furculiţă se increţeşte la suprafaţă piureul şi se lasă forma in cuptor pănă cănd se rumeneşte deasupra. Se serveşte cu salată de varză roşie.

Friptură de duminică

Se serveşte in mod tradiţional după-amiaza devreme, alături de o garnitură de legume. Inainte era o modalitate practică de a pregăti masa in zilele de duminică. Friptura era aşezată in cuptor şi era gata imediat după ce familia se intorcea de la slujba de duminică. Se foloseşte in general carne de vită, pui, porc sau miel, dar şi raţă, găscă sau curcan. Printre garnituri se află cartofii prăjiţi in sosul de la friptură, napi, varză fiartă, păstărnac, broccoli, fasole verde, mazăre sau rondele de morcov fiert. De regulă, friptura de vită se serveşte cu budincă de Yorkshire şi sos de hrean. Friptura de porc este umplută cu salvie şi ceapă, avănd alături sos de mere şi muştar. Friptura de miel se serveşte cu sos de mentă şi gem de coacăze roşii, iar cea de pui este ornată cu gem de merişor sau sos de păine.

Citeşte mai multe despre:   cănd,   rosa,   bucătăria de altădată

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Dezvăluiri șocante ale lui Duffy: Am fost drogată, violată şi ţinută captivă timp de mai multe zile

Dezvăluiri șocante ale lui Duffy: Am fost drogată, violată şi ţinută captivă timp de mai multe zile
Cântăreaţa galeză Duffy a povestit despre calvarul prin care a trecut: a fost răpită, drogată şi violată timp de patru săptămâni. Aceasta este pentru prima dată când artista a oferit detalii despre...

Viața la țară: peisaje de vis și internet de mare viteză

Viața la țară: peisaje de vis și internet de mare viteză
Galerie Foto Satele din România nu mai sunt așa cum le știam cu 20 de ani sau chiar cu 10 ani în urmă. Multe localități din țara noastră au drumuri asfaltate, electricitate, alimentare cu gaze naturale, apă curentă și...

Apel al Uniunii Europene de Radio și Televiziune

Apel al Uniunii Europene de Radio și Televiziune
Uniunea Europeană de Radio și Televiziune a făcut un apel la guverne să nu profite de măsurile de urgență luate de criza coronavirus pentru a restrânge libertatea de expresie, libertatea mass-media și...

Un celebru designer italian a decedat din cauza infecției cu coronavirus

Un celebru designer italian a decedat din cauza infecției cu coronavirus
Designerul de încălțăminte de lux, Sergio Rossi, a murit la vârsta de 85 de ani,din cauza infecției cu coronavirus, a anunţat primarul localităţii unde s-a născut, transmite AFP. Acesta era...

(P) Recomandarea săptămânii: Ingrediente pentru mâncăruri sofisticate, cu „atestat” de la clienți

(P) Recomandarea săptămânii: Ingrediente pentru mâncăruri sofisticate, cu „atestat” de la clienți
Bazarul cu bunătăți orientale, condimente, fructe uscate sau confiate, nuci, alune, semințe și alte minunății poate fi găsit acum, foarte ușor, în mediul online. Magazinul de condimente din Piața Obor, din...

Peste 4 milioane de Euro s-au strâns pânã acum în cadrul Teledonului Români Împreunã 48.000 de mãşti au plecat deja spre Spitalul Judeţean din Suceava

Peste 4 milioane de Euro s-au strâns pânã acum în cadrul Teledonului Români Împreunã  48.000 de mãşti au plecat deja spre Spitalul Judeţean din Suceava
Solidaritatea poate salva România, iar acest lucru este confirmat de fiecare sumã nouã de bani care ajunge zilele acestea în conturile Fundaţiei Mereu Aproape, în urma Teledonului Români Împreunã, cea mai...

Pasionaților de paste, totul e mai ușor când gătiți cu pasiune!

Pasionaților de paste, totul e mai ușor când gătiți cu pasiune!
Cum vă sună: macaroane cu șuncă și sos de roșii, tăiței vego, fusilli cu salatã mediteraneeană, cous-cous cu telemea și broccoli, supă cu pătrate mici, fidea cu legume și cașcaval, fusilli cu brânză de...

Viața e frumoasă și sănătoasă, chiar în izolare

Viața e frumoasă și sănătoasă, chiar în izolare
Galerie Foto Mulți dintre cei care stau în casă în această perioadă au reușit să transforme situația de criză în oportunitate și transmit zilnic mesaje mobilizatoare pentru semenii lor. Lucrul cu cei mici, pentru...

Rețeta sosului de merișoare de la Ikea

Rețeta sosului de merișoare de la Ikea
După rețeta cunoscutelor chifteluțe de la Ikea, urmează și cea a sosului de merișoare. "4 căni de merișoare, 1 cană cu zahăr, 1/2 cană cu apă. Se spală și se scurg merișoarele, se pun...

Delicii culinare din Delta Dunării: istoria faimosului Storceac de sturion

Delicii culinare din Delta Dunării: istoria faimosului Storceac de sturion
Galerie Foto Mulți iubitori ai Deltei Dunării au mâncat, cel puțin o dată, storceac. Rețeta a fost făcută celebră de Radu Anton Roman, deși a schimbat-o puțin, modificându-i și numele, în „storceag”. Astăzi,...

Ambasada Suediei oferă o rețetă secretă de chifteluțe

Ambasada Suediei oferă o rețetă secretă de chifteluțe
Pentru a veni în sprijinul românilor care sunt obligați să stea în casă, în această perioadă, dar și pentru a-și face cunoscută oferta culinară, Ambasada Suediei a publicat rețeta unor chifteluțe celebre,...

Au început primele demersuri cu banii obţinuţi în urma teledonului Români Împreunã organizat de Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV, Antena 3 şi Fundaţia Mereu Aproape

Au început primele demersuri cu banii obţinuţi în urma teledonului Români Împreunã organizat de Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV, Antena 3 şi Fundaţia Mereu Aproape
Galerie Foto La nici 24 de ore de la încheierea teledonului Români Împreunã, difuzat simultan pe 5 canale tv, Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV si Antena 3, vreme de 6 ore, au început deja primele demersuri cu banii...

Facebook va sprijini presa cu încă 100 milioane de dolari, în timpul crizei COVID-19

Facebook va sprijini presa cu încă 100 milioane de dolari, în timpul crizei COVID-19
Compania Facebook donează încă 100 milioane de dolari pentru a sprijini presa în timpul crizei, primii bani urmând să ajungă în 50 de redacţii din SUA şi Canada. Facebook Inc. a anunţat, luni, că va invest...

Teledonul Români Împreunã, difuzat simultan pe 5 canale tv, urmãrit de peste 6.6 milioane de telespectatori

Teledonul Români Împreunã, difuzat simultan pe 5 canale tv, urmãrit de peste 6.6 milioane de telespectatori
Galerie Foto Teledonul Români Împreunã, transmis în direct, vreme de 6 ore, simultan pe 5 canale tv,  Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV si Antena 3, fiind totodatã şi cea mai lungã transmisiune tv de acest tip...

Trump a anunțat că SUA nu vor plăti paza pentru ducii de Sussex, mutați recent în California

Trump a anunțat că SUA nu vor plăti paza pentru ducii de Sussex, mutați recent în California
SUA nu vor plăti pentru asigurarea protecţiei ducilor de Sussex, prinţul Harry şi soţia sa Meghan, care au ajuns zilele trecute în California, a declarat preşedintele american Donald...
Serviciul de email marketing furnizat de