x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Un cămin primitor departe de casă

0
19 Sep 2007 - 00:00

Cei care trec astăzi pragul Hotelului Cavendish din Londra, situat la intersecţia străzilor Jermyn şi Duke, nici nu bănuiesc măcar că acesta este de fapt o fărămă de istorie, necontaminată incă de civilizaţia secolului al XXI-lea.

Cei care trec astăzi pragul Hotelului Cavendish din Londra, situat la intersecţia străzilor Jermyn şi Duke, nici nu bănuiesc măcar că acesta este de fapt o fărămă de istorie, necontaminată incă de civilizaţia secolului al XXI-lea. Dincolo de uşi, societatea britanică de sfărşit de secol al XIX-lea incă respiră, iar spiritul Rosei Lewis, cea care a condus timp de o jumătate de secol acest hotel, incă işi face simţită prezenţa. O picătură de istorie in prezent, cam aşa am putea caracteriza atmosfera pe care o trăiesc cu toate simţurile cei care se decid să petreacă căteva ore la Hotelul Cavendish.Â

In anul 1976, atunci cănd in Marea Britanie se difuzau primele episoade din serialul "The Duchess of Duke Street" ("Ducesa de pe Strada Duke"), mulţi britanici şi-o aminteau incă pe Rosa Lewis, supranumită "Regina bucătarilor". Pănă la moartea sa, in 1952, ea a condus unul dintre cele mai rafinate şi mai emblematice hoteluri din Anglia: Cavendish.

Un vis indeplinit

Fiica unui umil ceasornicar, Rosa şi-a urmat cu inverşunare visul de a-şi depăşi statutul, devenind in cele din urmă una dintre persoanele influente ale vremii sale. A fost mai intăi servitoare in casa lordului Henry Norton, iar apoi ajutor de bucătar, reuşind să-l convingă pe maestrul francez Monsieur Alex s-o ajute să inveţe secretele bucătăriei. Soarta ei avea să ia o intorsătură neaşteptată o dată cu sosirea in casa lordului Norton a unui oaspete cu totul aparte: Prinţul de Wales, Albert Edward, viitorul rege Edward al VII-lea, fiul temutei Regine Victoria. Acesta s-a indrăgostit mai intăi de talentele culinare ale tinerei Rosa, şi apoi de inteligenţa şi determinarea ei. Se spune chiar că prinţul refuza să ia masa la prieteni dacă nu se afla acolo şi Rosa, ca să gătească special pentru el.

Cheia succesului

"Niciodată să nu crezi vechea vorbă că drumul spre inima unui bărbat trece prin stomac. Personalitatea contează mai mult - ceea ce spui şi, mai ales, cum o spui. Niciodată nu mă consider o bucătăreasă atunci cănd gătesc. In schimb, mă simt ca o gazdă şi poate din această cauză am reuşit", obişnuia să povestească Rosa Lewis atunci cănd era intrebată care este cheia succesului său.

Şi tot Rosa Lewis spunea că reţeta preferată a Prinţului Albert era şunca de York. Ea obişnuia să o prepare intr-un mod cu totul special, care nu era nici pe departe sofisticat: "Niciodată nu o băgam la cuptor. Pur şi simplu o fierbeam la foc foarte mic, căt să stea mai mult in aburi. Depinde insă de calitatea şuncii din anul respectiv. Dacă era un an bun, o fierbeam puţin. Apoi o infăşuram bine in pănză ca şi cum ar fi fost un cărnat. Este foarte bună dacă o prăjeşti in foarte puţină bere, să stea in aburi. Cănd era gata, nu puneam nici un fel de sos, aveam grijă să se afle alături un pahar de şampanie. Asta ii plăcea regelui Edward să mănănce".

A cincea mamă

Cănd prinţul Edward ajunge rege, relaţia lor incetează, iar Rosa primeşte in dar Hotelul Cavendish. De-a lungul timpului i-au trecut pragul kaiserul Germaniei, lorzii Randolph Churchill şi Northcliffe, generalul Kitchener, Ducele de Windsor, scriitorul G.B. Shaw, dansatoarea Isadora Duncan sau actriţa Ellen Terry. Cavendish era considerat ca fiind nu un simplu hotel, ci "un cămin departe de casa prietenilor". Pentru că obişnuia să-i ajute pe tineri, incărcăndu-le oaspeţilor bogaţi nota de plată, era numită in acea vreme Robin Hood sau "cea de-a cincea mamă". De ce? Ne explică chiar ea: "Ei bine, toţi tinerii care au trecut pragul hotelului aveau o mamă şi două bunici. Mai tărziu vor avea şi o mamă-soacră. Aşa se face că eu sunt a cincea".

Budincă Yorkshire

Ingrediente: două ouă, o jumătate de cană de făină, o jumătate de cană de lapte, un vărf de cuţit de sare, ulei sau untură, stafide.

Preparare: Ouăle se amestecă foarte bine cu laptele şi sarea, apoi se toarnă compoziţia in mijlocul făinii. Se presară stafidele şi se mixează sau se frămăntă cu măinile pănă cănd se obţine o compoziţie mai groasă, de culoare galbenă. Se incinge cuptorul la 230ÞC. Se ung cu ulei sau cu untură formele rotunde pentru budincă şi se lasă căteva secunde in cuptor căt să se topească untura. Se aşază compoziţia de budincă in forme, fără a le umple insă. Se lasă in cuptor timp de 10-15 minute. In timpul acesta nu se va deschide cuptorul pentru ca budinca să nu se lase şi să crească frumos.

Plăcintă ţărănească

Ingrediente: 450 g carne de vită tocată, o ceapă, făină de porumb, o mănă de mazăre, 6 cartofi mari, condimente (nucşoară, piper, pătrunjel, curry, cimbru), lapte, unt, ulei sau untură.

Preparare: Se curăţă cartofii şi se taie in sferturi. Se pun la fiert intr-o oală cu apă şi sare. Intr-o tigaie se incinge uleiul sau untura şi se căleşte ceapa tocată. Cănd a devenit aurie, se adaugă şi carnea. Se ţine pe foc pănă cănd işi schimbă culoarea şi nu mai este roşie. Se adaugă condimentele, mazărea şi căteva linguri din apa in care au fiert cartofii. Se amestecă foarte bine două linguri de făină de porumb cu două linguri de apă caldă. Cănd s-au omogenizat se toarnă peste carne. Se amestecă repede şi se lasă pe foc pănă cănd compoziţia se ingroaşă. Cartofii se sfărămă şi se amestecă bine cu lapte şi unt. Se incinge cuptorul şi se unge cu ulei sau untură o formă de tartă. Se lasă căteva secunde in cuptor să se topească untura. Se adaugă compoziţia de carne şi apoi cartofii piure. Cu o furculiţă se increţeşte la suprafaţă piureul şi se lasă forma in cuptor pănă cănd se rumeneşte deasupra. Se serveşte cu salată de varză roşie.

Friptură de duminică

Se serveşte in mod tradiţional după-amiaza devreme, alături de o garnitură de legume. Inainte era o modalitate practică de a pregăti masa in zilele de duminică. Friptura era aşezată in cuptor şi era gata imediat după ce familia se intorcea de la slujba de duminică. Se foloseşte in general carne de vită, pui, porc sau miel, dar şi raţă, găscă sau curcan. Printre garnituri se află cartofii prăjiţi in sosul de la friptură, napi, varză fiartă, păstărnac, broccoli, fasole verde, mazăre sau rondele de morcov fiert. De regulă, friptura de vită se serveşte cu budincă de Yorkshire şi sos de hrean. Friptura de porc este umplută cu salvie şi ceapă, avănd alături sos de mere şi muştar. Friptura de miel se serveşte cu sos de mentă şi gem de coacăze roşii, iar cea de pui este ornată cu gem de merişor sau sos de păine.

Citeşte mai multe despre:   cănd,   rosa,   bucătăria de altădată

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Numele semifinaliștilor sezonului 7 Chefi la cuțite, dezvăluit în această seară

Numele semifinaliștilor sezonului 7 Chefi la cuțite, dezvăluit în această seară
Galerie Foto Diseară, de la 20:00, concurenții rămași în competiția celui mai iubit show culinar își vor începe ziua cu același gând, acela de a se întoarce în bucătăria Chefi la cuțite, conștienți însă ca de...

Amalia Bellantoni părăsește Chefi la cuțite

Amalia Bellantoni părăsește Chefi la cuțite
Galerie Foto Ediția de luni seară a adus un nou record de audiență pentru emisiunea Chefi la cuțite: show-ul a înregistrat cea mai bună audiență la nivelul publicului comercial, de la lansarea sezonului 7. 29,3 procente...

Agenția TUI Travel se întoarce în România, cu un nou partener

Agenția TUI Travel se întoarce în România, cu un nou partener
Piața românească de turism a devenit un deziderat pentru marile agenții din lume, după creșterile succesive înregistrate în ultimii trei ani. TUI Group, cel mai mare tour operator din lume, va fi reprezentat în...

Vacanță de iarnă la schi, în România

Vacanță de iarnă la schi, în România
Iubitorii sporturilor de iarnă au de unde alege, dacă vor să-și petreacă vacanța de Crăciun în țară. Domeniul schiabil s-a extins în ultimii ani, iar hotelierii și-au diversificat ofertele. Cele mai populare...

Centrul de Agrement și Divertisment Poiana Brașov

Cei care vor să se relaxeze la Poiana Brașov și atunci când nu schiază, au la dispoziție un centru de agrement amplasat la poalele pârtiei de schi Bradul, în spatele complexului Capra Neagră, unde...

(P) Redecoreaza Craciunul cu oferte pentru casa ta!

(P) Redecoreaza Craciunul cu oferte pentru casa ta!
Galerie Foto Craciunul este la doar doua saptamani distanta asa ca, trebuie sa incepem pregatirile pentru cea mai frumoasa sarbatoare din an. Cu totii adoram sa redecoram in aceasta perioada, probabil si din simplul fapt ca dupa C...

Alina Ceușan și Carmen Grebenișan – secrete de înfrumusețare din Asia Express

Alina Ceușan și Carmen Grebenișan – secrete de înfrumusețare din Asia Express
Galerie Foto Când ești un influencer de succes, dar ai doar un 1 Euro pe zi, trebuie să găsești tot felul de soluții pentru a nu renunța la ritualurile de înfrumusețare. Alina Ceușan și Carmen Grebenișan și-au păstrat...

Concurenții Chefi la cuțite, la doi pași de semifinală

Concurenții Chefi la cuțite, la doi pași de semifinală
Galerie Foto Diseară, de la 20:00, Antena 1 difuzează penultimul battle din sezonul 7 Chefi la cuțite. La doar doi pași de semifinală, concurenții vor primi o nouă provocare din partea Ginei Pistol, iar proba le va testa...

Atenție unde călătoriți. Cod portocaliu de vânt puternic și inundații în Irlanda

Atenție unde călătoriți. Cod portocaliu de vânt puternic și inundații în Irlanda
Coduri portocaliu şi galben de vânt puternic şi inundaţii în Irlanda. Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în...

Facebook, amendată cu 3,6 milioane de euro în Ungaria

Facebook, amendată cu 3,6 milioane de euro în Ungaria
Oficiul Concurenţei din Ungaria (GVH) a amendat vineri reţeaua de socializare Facebook cu 1,2 miliarde de forinţi (3,6 milioane de euro). Este cea mai mare amendă impusă vreodată într-un caz legat de protecţia...

Atenție unde călătoriți. Toate mijloacele de transport sunt perturbate în Franța

Atenție unde călătoriți. Toate mijloacele de transport sunt perturbate în Franța
Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Franceză că de la începerea grevei, în data de 5 decembrie 2019, de către Regia...

Sezonul 7 Chefi la cuțite se apropie cu pași repezi de etapele finale

Sezonul 7 Chefi la cuțite se apropie cu pași repezi de etapele finale
Galerie Foto Penultimul și ultimul battle din sezonul 7 Chefi la cuțite, difuzate luni și marți, de la 20:00, pe Antena 1, vor decide soarta bucătarilor rămași în cursă pentru premiul celui mai iubit show culinar. Pe ultima ...

Locuitorii din Mangalița se pregătesc pentru sfârșitul lumii

Locuitorii din Mangalița se pregătesc pentru sfârșitul lumii
Galerie Foto De ziua lui Moș Mihai (Ion Arcudeanu), cel mai vechi angajat al primăriei, orașul Mangalița este amenințat de un fenomen meteo extrem, o tornadă. Vineri, 6 decembrie, de la ora 23:00, în cel mai nou episod al...

A sărutat-o sau nu Mihai Bendeac pe Delia în semifinala iUmor?

A sărutat-o sau nu Mihai Bendeac pe Delia în semifinala iUmor?
Galerie Foto În această seară, de la ora 20:00, în semifinala iUmor, 8 concurenți dintre cei care au primit cele mai multe voturi în aplicația iUmor, dar nu au reușit să se claseze pe primul loc în preferințele...

Una dintre cele mai mari actrițe din lume s-a logodit

Una dintre cele mai mari actrițe din lume s-a logodit
Galerie Foto Actriţa americană Emma Stone s-a logodit cu iubitul ei, producătorul de film Dave McCary, după doi ani de relaţie, informează Press Association. Co-fondator al grupului umoristic Good Neighbour, McCary, care...
Serviciul de email marketing furnizat de