x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Un colţ de rai cu arome de neuitat

Un colţ de rai cu arome de neuitat

de Maria Belu-Burtea    |    06 Aug 2009   •   00:00
Un colţ de rai cu arome de neuitat

Spectacole folclorice, parade ale portului popular, concurs gastronomic, activităţi sportive şi turistice sunt doar câteva dintre "ingredientele" cu care s-au "delectat" localnicii şi turiştii aflaţi în Poiana Stampei, la mijlocul lunii lui Cuptor.



În zilele de 17, 18 şi 19 august satul Poiana Stampei, din "Dulcea Bucovină", a îmbrăcat straie de sărbătoare. Consiliul Judeţean Suceava, Centrul Cultural Bucovina, Asociaţia "Roua Cerului" şi ANTREC Bucovina au organizat a II-a ediţie a Festivalului Naţional "Flori de pe Dorna", sărbătoare ce a coincis cu cea de-a X-a ediţie a Serbării Câmpeneşti "Întâlnire cu Fiii Satului". Scopul evenimentului a fost de promovare a Bucovinei şi a primei localităţi ce se află la intrarea în judeţul Suceava dinspre Bistriţa Năsăud, iar festivalul este sărbătoarea de suflet a locuitorilor din această zonă.

Bucate alese

"Flori de pe Dorna" a debutat cu jurizarea celor 40 de gospodării ce s-au înscris la concursul "Cele mai frumoase flori şi grădini", apoi a urmat parada portului popular şi a cailor de rasă. Unul dintre punctele de atracţie ale festivalului a fost, fără îndoială, Concursul "Gastro-Flora", ce a avut ca temă: "La iarbă verde cu coşul gospodinei". Câteva dintre gospodinele comunei, dar şi din satele învecinate, au adus coşuri cu bucate aşa cum le pregătesc ele pentru soţii lor atunci când merg la cosit sau la pădure. Coşul trebuie să conţină neapărat bucate reci precum slănină afumată, caş proaspăt, ouă fierte, ceapă, dar, musai, şi o sticluţă de tărie, pentru că aceia care merg la muncă trebuie să aibă putere. Una dintre atracţiile concursului gastronomic a fost coşul pregătit de Olguţa Mihalciuc, care a făcut un coş pentru plutaşii din Ciocăneşti. Acesta conţinea, pe lângă preparatele reci, sarmale cu urdă, caş cu carne de vită, cârnaţi la borcan, urdă, brânză frământată, dar şi nelipsitele plăcinte poale-n brâu, mândria gospodinelor din zonă.

Inedit
O altă gospodină, Anastasia Pascaru, din Poiana Stampei, a preparat o ciulama în ţest, drob în aluat, coroniţa baciului preparată din brânză de oi, mămăliguţă moldovenească, dar şi file de peşte cu brânză sau ciupercuţe umplute cu urdă. "Pregătirea acestor bucate mi-a luat o zi întreagă, dar le-am făcut cu plăcere, pentru a putea participa la acest festival, iar după jurizare vă aştept să degustaţi din produsele cu care am venit azi aici", ne-a spus Anastasia Pascaru.

De la concurs nu au lipsit nici apicultorii, care au adus miere, polen, propolis, faguri etc. Apicultorii spun că cea mai bună este mierea de "fânaţ", deoarece ea conţine toate plantele medicinale, în felul acesta devenind cel mai bun medicament. După jurizare, toate preparatele au fost degustate de turiştii şi localnicii aflaţi în curtea casei-muzeu.

Muzică şi voie bună
În dimineaţa zilei de duminică, toată suflarea comunei a participat la Sfânta Liturghie, care s-a ţinut la biserica din comună, apoi au mers la Monumentul Eroilor, aflat lângă Primărie. După-amiaza şi seara ultimei zi a festivalului au fost dedicate spectacolelor folclorice susţinute de ansamblurile Poieniţa, Izvorul Someşului, Doina Maramureşului, dar şi de Ansamblul Artistic Ciprian Porumbescu din Suceava. Toată suflarea satului, îmbrăcată în costume tradiţionale, s-a distrat până spre dimineaţă, la Balul Gospodinelor, iar la miezul nopţii un foc de tabără a marcat încheierea celei de-a doua ediţii a Festivalului Naţional "Flori de pe Dorna".

Premianţii Concursului "Gastro-Flora"

Silvia Vasiluţ şi Floarea Boancheş din Poiana Stampei s-au clasat pe locul I; Olguţa Mihalciuc din Ciocăneşti a ocupat locul al II-lea, iar Viorica Vasiluţ şi Iustina Chiforescu din Poiana Stampei şi-au adjudecat locul III. Premiul pentru creativitate a fost câştigat de Anastasia Pascaru din Suceava, pentru modul de prezentare şi l-a adjudecat Victoria Candrea din Poiana Stampei, iar cel de autenticitate a fost ocupat de Maria Nictor şi Rodica Mitrofan din Poiana Stampei. Câştigătoarele concursului au primit câte o diplomă de participare.

×
Subiecte în articol: bucatarie de festival dulcea bucovină