x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Un context culinar "cu sare şi piper"

Un context culinar "cu sare şi piper"

de Gabriela Boeriu    |    08 Oct 2008   •   00:00

Grătare câtă frunză, câtă iarbă în faţa Complexului Polus din Cluj-Napoca. Lume la fel de multă, venită în calitate de participant sau de pofticios la cea de-a patra ediţie a Campionatului Internaţional de Gătit în Aer Liber.



Grătare câtă frunză, câtă iarbă în faţa Complexului Polus din Cluj-Napoca. Lume la fel de multă, venită în calitate de participant sau de pofticios la cea de-a patra ediţie a Campionatului Internaţional de Gătit în Aer Liber. Ca o pată de "non-culoare" se puteau observa organizatorii – ACCEA (Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ), cu tricourile lor negre, care pe toată perioada evenimentului nu prea au avut parte de odihnă. Dar a meritat!
Concursul şi-a desemnat la sfârşit, după cum era de aşteptat, câştigătorii, ocupanţii locului I fiind de această dată reprezentanţii Motelului Gilău. Atât degustătorii trecători, cât şi cei specializaţi – adică juriul – s-au ales cu ceva: o experienţă frumoasă şi câteva calorii în plus (ei, şi ce!). Printre standurile cu multe feluri de preparate având la bază vânatul, pregătite cu măiestrie sau stângaci (în mică măsură), s-a strecurat juriul, format din nume sonore ale gastronomiei româneşti şi nu numai, precum: Dumitru Burtea, Cornelia Ghişoi, Vlad Florică, Jacob Hausmann, Dan Chişu, Sergiu Nedelea. Preşedinte: Robert Rainford, cunoscut chef în lumea întreagă şi vedetă de televiziune. De la toţi am reuşit să adunăm câteva păreri care, în mare măsură, au coincis. Concluzia ce s-a tras la finalul acestui campionat a fost: românilor le place să muncească, mult şi cu spor!

"Da, într-adevăr, românii au dovedit din nou că au talent şi îndemânare în prepararea bucatelor. Într-o altă ordine de idei, aş vrea să împart cu publicul satisfacţia pe care o am, având în vedere că vom participa la Olimpiada de la Frankfurt, unde România va fi prezentă pentru a zecea oară. Am reuşit să reunesc cele două echipe, echipa de juniori şi echipa de seniori. O altă satisfacţie este că vom participa cu doi bucătari la salonul De Gusto, la Torino, la 24 octombrie, unde aceştia vor prezenta, pentru 75 de personalităţi, un meniu slow food, folosind şi ingrediente din Munţii Carpaţi şi Delta Dunării. Slavă Domnului, ţara noastră are materie primă din belşug!", ne-a declarat domnul Dumitru Burtea, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism.


Plutonul… premianţilor

Alune, migdale cu pui şi condimente indiene ne-au oferit cei de la echipa Maharaja, justificând un preparat exotic. De la Pensiunea Colibri am gustat puţin din platoul euroasiatic plin cu creveţi tigraţi şi somon. Pensiunea Sovirag ne-a delectat cu supă de huruş şi binecunoscutul paprikaş, pentru ca mai apoi să dăm iama în plăcintele moţeşti cu brânză şi ciuperci făcute pe lespezi speciale ale celor de la Revista de vânătoare şi ebucataria.ro. Şi asta, doamnelor şi domnilor, a fost o mică parte din bucatele care aşteptau, sfârâind pe grătare, să fie savurate.


"Faptul că deja s-a creat «o clică» de oameni care luptă pentru alimentaţia sănătoasă înseamnă  o şansă în plus pentru copii de a nu mai mânca hamburgeri  şi chipsuri  şi de a mânca sănătos"
Cosmin Florescu – Zidurean, Clubul "Presa de vin"


Bucătăria copiilor

Fusion Technique, Bella Italia, Motel Gilău au fost marii câştigători ai celei de-a patra ediţii de început de septembrie de la Cluj. Surpriza a constituit-o participarea copiilor la un eveniment destinat adulţilor. "Zeo-Chocoart este un proiect ce s-a născut din dorinţa noastră de a le oferi şi celor mici o lume a lor. Ei vor trebui să gătească întocmai ca şi ceilalţi participanţi, vor fi jurizaţi, dar bineînţeles că toţi vor fi câştigători şi vor fi recompensaţi cu premii", ne-a spus Roxana Florescu, senior brand manager la o importantă fabrică de dulciuri.

×
Subiecte în articol: reporter in tigaie