x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Un desert cu unt pentru masa de sfărşit de an

0
29 Dec 2007 - 00:00

Cu două mii de ani in urmă, pe aproape intreg intinsul Europei de astăzi, in preajma solstiţiului de iarnă se celebra trecerea spre un an nou.

Cu două mii de ani in urmă, pe aproape intreg intinsul Europei de astăzi, in preajma solstiţiului de iarnă se celebra trecerea spre un an nou. Obiceiul cel mai des intălnit era acela de a se pune in sobă un buştean, care e ideal să ardă mocnit timp de 12 zile, simbolizănd cele 12 luni ale anului. De obicei, se alege un trunchi de pom fructifer, pentru a garanta o recoltă bogată in anul care urmează.

După apariţia creştinismului, obiceiul a fost preluat in mai toate ţările, mai ales că sărbătoarea Crăciunului s-a suprapus peste sărbătoarea mai veche a solstiţiului de iarnă. Atunci cănd se aprinde buşteanul (in epoca creştină acest lucru se intămplă in seara de Ajun), in unele ţări acesta este binecuvăntat cu o rămurică de dafin (sau de salcie sau o crenguţă de pom fructifer inflorit), care s-a păstrat in casă de la Bunavestire. In alte ţări, buşteanul se stropeşte cu vin, pentru ca astfel stăpănul acelei case să se bucure de o recoltă bogată şi de belşug in familie in anul care vine. Ca o reminiscenţă a unor credinţe mai vechi, există şi obiceiul ca să se arunce in focul in care arde buşteanul o mănă de sare, pentru ca toţi ai casei să fie apăraţi de vrăjitorii.

Buturuga dulce

Pornind de la aceste tradiţii cu rădăcină precreştină şi perpetuate in creştinism, in secolul al XX-lea a fost creat, special pentru mesele de sfărşit de an - de Crăciun şi de Revelion - un desert special care se numeşte chiar "buştean" sau "buturugă de Crăciun".

Nu se cunoaşte exact data apariţiei desertului. Unii evocă numele unui maestru patiser care lucra la Paris in 1945, dar se crede că reţeta e mult mai veche şi că acesta doar a fixat-o. Ea cere ca buşteanul de Crăciun să fie realizat pe bază de unt. Aromele principale sunt: vanilie, pralină, cafea, lichior de portocale. Glasat sau nu, buşteanul de Crăciun se decorează, obligatoriu, cu simboluri cum ar fi Moş Crăciun, spiriduşi, ciupercuţe, topoare, ferăstraie etc., toate făcute din zahăr sau din ciocolată.

Buşteanul de Crăciun

Ingrediente: pentru blat: 100 g zahăr, 100 g făină, 5 ouă, un pachet de zahăr vanilinat; pentru cremă: 100 g zahăr cubic, o jumătate de ceaşcă de cafea (lichidă), 3 gălbenuşuri, 250 g unt, 100 g ciocolată neagră (minimum 70% cacao), 2 ml extract de cafea.

Preparare: Desertul face parte din categoria patiseriilor dificil de realizat, avănd nevoie de aproape două ore de lucru. Pentru blat, amestecăm 4 gălbenuşuri cu zahărul şi vanilia. Cănd amestecul devine cremos, adăugăm un ou şi omogenizăm din nou căteva minute. Adăugăm, puţin căte puţin, făina, apoi albuşurile bătute spumă. Punem o hărtie unsă cu unt intr-o o tavă pătrată şi intindem, pe ea, aluatul, nivelăndu-l. Dăm aluatul la cuptor 6-7 minute la temperatura de 200ËšC. Scoatem apoi blatul, il intoarcem pe o suprafaţă rece, cu tot cu hărtie, şi il acoperim cu un prosop. Pentru cremă, topim, mai intăi, zahărul la foc mic, pănă obţinem un sirop subţire. Vărsăm siropul cald peste gălbenuşuri, amestecănd incontinuu, pănă cănd se răceşte compoziţia. Adăugăm untul intărit şi amestecăm in continuare pănă obţinem o cremă omogenă. Impărţim apoi preparatul in două: o parte o aromatizăm cu cafea, pe cealaltă, cu ciocolată topită in puţină apă. Acum putem monta "buşteanul de Crăciun". Scoatem hărtia de deasupra blatului, tartinăm cu cremă de cafea, după care rulăm blatul in lungul său. Invelim, in sfărşit, blatul cu cremă de ciocolată, imitănd cu ajutorul furculiţei scoarţa unui copac. Decorăm, in continuare, buşteanul, după inspiraţie, cu ciupercuţe, oameni de zăpadă, frunze etc., realizate din pastă de zahăr sau pastă de migdale şi pictate cu coloranţi alimentari. Preparatul se păstrează la rece.Â

1)Se pun la cald ingredientele necesare: zahăr, făină, ouă, un pachet de zahăr vanilinat, unt, ciocolată neagră şi se pregăteşte o jumătate de cană de cafea.

2)Se bat gălbenuşurile cu zahărul şi vanilia pănă cănd obţinem o compoziţie cu un conţinut cremos şi aromat.

3)Se adaugă făina cernută, lingură după lingură, amestecănd cu telul pentru a nu se face cocoloaşe.

4)Albuşurile se bat spumă cu un praf de sare pănă cănd se intăresc şi apoi se incorporează, amestecănd uşor cu telul, ca să nu se lase compoziţia.

5)Se toarnă crema astfel obţinută intr-o tavă pătrată, tapetată cu hărtie unsă cu unt sau cu hărtie pergament. Se dă la cuptor, iar cănd este gata se scoate cu tot cu hărtie şi se lasă blatul la răcit.

6)Se scoate hărtie de deasupra blatului, se tartinează cu cremă (după plac), se rulează blatul pe lung şi apoi se ornează cu cremă de unt şi cu glazură de ciocolată, imitănd cu furculiţa scoarţa unui copac. Se ornează după dorinţă, cu fel de fel de elemente decorative care sugerează pădurea.

Citeşte mai multe despre:   craciun,   zahăr,   crema,   reţeta cu dichis,   buşteanul

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Cum să faceți clătite delicioase, sănătoase și care nu îngrașă

Cum să faceți clătite delicioase, sănătoase și care nu îngrașă
V-am tot spus că să ai o dietă curată nu înseamnă să renunți la măncărurile favorite ci, mai degrabă, să devii mai pretențios(oasă) în privința calității ingredientelor folosite. Dacă folosim...

Cirque du Soleil și-a anulat reprezentațiile în China

Cirque du Soleil și-a anulat reprezentațiile în China
Compania de divertisment Cirque du Soleil a anunţat anularea, până la o notificare ulterioară, a tuturor reprezentaţiilor sale programate la Hangzhou, în China, din cauza epidemiei de coronavirus, care a...

Electric Castle câștigă titlul de Cel mai bun festival european de dimensiuni medii

Electric Castle câștigă titlul de Cel mai bun festival european de dimensiuni medii
European Festival Awards, cea mai importantă competiție europeană din domeniu, a desemnat, aseară, câștigătorii ediției 2019, iar Electric Castle a fost desemnat Cel mai bun festival european de dimensiuni...

Australia, foc şi lacrimi – un documentar marca Observator, exclusiv pe AntenaPlay

Australia, foc şi lacrimi – un documentar marca Observator, exclusiv pe AntenaPlay
Cum s-a văzut incendiul din Australia și cum sunt românii de acolo, echipa Observator va dezvălui într-un documentar exclusiv care poate fi urmărit integral pe AntenaPlay.   Filmul evenimentelor începe...

Alina Eremia: „Sunt foarte fericită că am scăpat de problema asta care îmi dădea multe bătăi de cap”

Alina Eremia: „Sunt foarte fericită că am scăpat de problema asta care îmi dădea multe bătăi de cap”
Alina Eremia, artistă Global Records, a avut parte de un an intens, cu multe lansări de piese care au ajuns în topurile celor mai importante radio-uri comerciale din România.   Aflată mereu pe drumuri,...

Kate Middleton a început un turneu în Marea Britanie pentru educația timpurie a copiilor

Kate Middleton a început un turneu în Marea Britanie pentru educația timpurie a copiilor
Ducesa Kate a Marii Britanii, soţia prinţului William, a demarat un scurt turneu prin Regatul Unit pentru a realiza un sondaj pe tema educaţiei timpurii, ca parte a îndatoririlor oficiale pe care membrii...

Cafeaua perfectă a fost descoperită. Oamenii de știință au găsit formula de preparare

Cafeaua perfectă a fost descoperită. Oamenii de știință au găsit formula de preparare
O echipă de oameni de ştiinţă a anunţat că a găsit o formulă pentru un espresso perfect. Acesta are nevoie de mai puţine boabe de cafea, care trebuie însă măcinate în particule mai...

Ce va face Alexandru Comerzan cu marele premiu al sezonului 7 Chefi la cuțite

Ce va face Alexandru Comerzan cu marele premiu al sezonului 7 Chefi la cuțite
Galerie Foto Marele câștigător al sezonului 7 Chefi la cuțite, Alexandru Comerzan, și-a îndeplinit deja un prim vis, acela de a obține titlul show-ului, alături de juratul ce i-a fost mentor – chef Cătălin Scărlătescu....

Atenție unde călătoriți ! Traficul aerian și feroviar din New Delhi perturbat de ceața densă

Atenție unde călătoriți ! Traficul aerian și feroviar din New Delhi perturbat de ceața densă
Peste 30 de zboruri, atât curse interne cât şi internaţionale, au avut întârzieri, miercuri dimineață, pe Aeroportul Internaţional Indira Gandhi din New Delhi, din cauza unui strat dens de ceaţă care a î...

Relaxare la SPA. Covasna

Relaxare la SPA. Covasna
În inima României, la doar 60 de kilometri distanţă faţă de Braşov, Covasna este locul ideal pentru relaxare şi tratamente balneo-climaterice. Judeţul are peste 1.000 de izvoare de ape minerale, cu...

Platforma video Disney+ va fi lansată în Europa la sfârșitul lunii martie

Platforma video Disney+ va fi lansată în Europa la sfârșitul lunii martie
Disney+, platforma video a grupului Disney, îşi devansează cu o săptămână data de lansare în Franţa şi în mai multe ţări europene, unde va deveni operaţională pe 24 martie, au...

Prințul Harry a ajuns în Canada. Ruptura de Casa Regală Britanică va fi mai dură decât se așteptau ducii de Sussex

Prințul Harry a ajuns în Canada. Ruptura de Casa Regală  Britanică va fi mai dură decât se așteptau ducii de Sussex
Prinţul Harry a ajuns astăzi în Canada pentru a i se alătura soţiei sale, Meghan, şi fiului lor, Archie, alături de care va începe o nouă viaţă, departe de casa regală britanică. La mai puţin de două...

Atenție unde călătoriți ! Focar de pneumonie virală în China

Atenție unde călătoriți ! Focar de pneumonie virală în China
Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica Populară Chineză că, în provincia Hubei, localitatea Wuhan, există un f...

Prințul Harry a părăsit Regatul Unit. În Canada se va întâlni cu soția și fiul său

Prințul Harry a părăsit Regatul Unit. În Canada se va întâlni cu soția și fiul său
Prinţul Harry a părăsit Regatul Unit, urcându-se la bordul unui avion cu destinaţia Canada, pentru a se întâlni cu Meghan şi fiul său Archie, pe care nu l-a revăzut de la anunţul său privind retragerea...

Excursii pe malul Mării Negre

Excursii pe malul Mării Negre
Un circuit cultural, dar şi culinar, de câteva zile se poate face foarte aproape de graniţă, pe ţărmul Mării Negre, în ţara vecină, Bulgaria. Românii sunt consideraţi cei mai buni...
Serviciul de email marketing furnizat de