x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Un erou pe scena lumii

Un erou pe scena lumii

de Cristina Andreea Calin    |    25 Oct 2006   •   00:00
Un erou pe scena lumii
DIALOGURI CULINARE
Cu Cecilia Caragea, editoarea cartii "Povesti dovlecesti", am stat de vorba despre cultura, religie, povesti, copilarie, toate ascunse in miezul aromat al dovleacului.

De unde ideea realizarii unei carti de bucate despre dovleci?
Cand eram copil, in fiecare toamna sculptam, impreuna cu bunicul meu, cate un dovleac, in care puneam o lumanare... Era un eveniment pe care il asteptam cu nerabdare! Voiam ca dovleacul meu sa arate cel mai bine din tot satul! Si chiar arata! Dar era mai degraba meritul bunicului... Se pare ca traditia dovleacului luminat este o traditie care vine din spatiul catolic, dar in Ardeal influentele se fac simtite. Asa ca toamna sculptam dovleci si ascultam povesti. Povesti despre dovleci. Erau seri care devenisera traditie.
Ma gandeam cum anume as putea sa recreez ceva din acea magie. Astazi nu mai traim intr-un spatiu in care serile ne adunam pe veranda, spunem povesti si mancam dovleac copt. Si atunci m-am gandit ca poate parintii sau bunicii care vor sa-si ia ragazul sa-i rasfete pe copiii sau pe nepotii lor, nu numai cu retete mai deosebite, ci si cu povesti, au nevoie de o carte in care sa gaseasca si retete, si povesti.

Regizorul si gospodina

Cum ati ales autorii acestei carti?
Pentru realizarea acestei carti am alcatuit o echipa din doi autori. Este vorba de doamna Elisabeta Iorga, care este o experta intr-ale bucatariei. Stie cele mai surprinzatoare retete. Pentru aceasta carte ne-am propus cateva retete in care ingredientul principal nu e propriu-zis dovleacul, ci e floarea de dovleac! Asa ca e vorba de o carte in care chiar si cei mai pretentiosi vor gasi ceea ce cauta! Celalalt autor, care a facut parte din echipa, este Iulian Ghervas. Poate o sa va surprinda si o sa va intrebati cum de cineva care este regizor are si asemenea indeletniciri... Dar tocmai de un regizor aveam nevoie in acest proiect. Iulian Ghervas a fost cel care a facut selectia povestilor, cel care le-a repovestit si cel care a gandit foarte bine combinatiile intre povesti si retete.

Muza pentru artisti

Ce alte intrebuintari ale dovleacului de-a lungul istoriei v-au impresionat cel mai mult si de ce?
Dovleacul nu e doar un ingredient si poate fi mai mult decat o supiera sau o farfurie inedita... Datorita formelor sale, a dimensiunilor si a numarului imens de seminte, a putut fi considerat un simbol al fecunditatii in mitologia multor popoare. Majoritatea obiceiurilor romanesti asociaza dovleacul cu cultul stramosilor.
Preparatele din dovleac, binecunoscuta placinta sau uleiul de dovleac in care se inmoaie painea sunt mancaruri obisnuite in zilele de post sau in zilele de pomenire a mortilor. Exista obiceiul plantarii dovleacului in jurul casei sau al curtii. Intinzandu-si lujerele, el poate fi o adevarata centura de aparare impotriva fortelor raului.

Dar despre felul in care dovleacul i-a impulsionat pe artisti ce ne puteti spune?
Scriitorii si pictorii, impresionati de formele si culorile dovleacului, s-au lasat inspirati de el. Nu cred ca e locul sa vorbim de Bouvard et Pecuchet al lui Flaubert, unde eroii s-au trezit intr-o dimineata cu gradina plina de curcubitacee uriase, nici de Bosh cu a sa Gradina a Placerilor. As aminti insa tablourile lui Archimboldo! Asta pentru cei care se intreaba daca intr-adevar dovleacul este simbolul abundentei... Ca dovleacul are o multime de intrebuintari, nu mai e ceva ce trebuie demonstrat. Ar trebui sa facem doar efortul de a observa ca si din lucrurile care ne par insignifiante avem de invatat. Acesta e lucrul pe care l-a invatat si Iona care, atunci cand a refuzat sa urmeze drumul pe care i l-a aratat Dumnezeu, a zis ca el nu are de gand sa salveze o cetate ai carei locuitori erau niste pacatosi, ca mai bine se odihneste. Dumnezeu a facut ca in locul in care s-a asezat Iona sa creasca un dovleac, iar Iona s-a obisnuit cu dovleacul... Cand Dumnezeu a facut ca dovleacul sa se usuce, supararea lui Iona l-a facut sa inteleaga cum te poti atasa de ceva si ca el s-a atasat asa de un dovleac, cum trebuia sa se fi atasat Dumnezeu de o cetate...

Mitologie

Cartea nu contine doar retete din spatiul european, ci si retete din Extremul Orient si din spatiul american. Pentru ca, trebuie sa recunoastem, dovleacul e totusi o leguma acaparatoare, pe care o gasesti aproape peste tot. El a inspirat nenumarate bucatarii si... mitologii, dupa cum spune Cecilia Caragea.

Recomandarea editoarei

Cecilia Caragea le recomanda gospodinelor care sunt mereu pe fuga retetele care nu necesita un timp de preparare prea mare. Dintre acestea, ea a ales spre exemplificare
salata de dovleac cu ceapa (timp de preparare 30 de minute), gogosele de dovleac care necesita 40 de minute si dovleac in aluat, care se prepara in 40 de minute.

×
Subiecte în articol: povesti retete dovleac dovleacul