x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Un lichior creat din prea multă dragoste

0
Autor: Carmen Dragan 05 Mar 2008 - 00:00

Dacă există băuturi care au fost inventate din întâmplare sau băuturi care au fost o “greşeală” a barmanului, cu siguranţă există şi băuturi care au în spate o poveste.

Dacă există băuturi care au fost inventate din întâmplare sau băuturi care au fost o “greşeală” a barmanului, cu siguranţă există şi băuturi care au în spate o poveste. Una dintre acestea este Disa­ronno, lichiorul amaretto care se spune că a fost creat din dragoste, oglindind afecţiunea unei femei faţă de iu­bitul său.

 

Poveste de iubire

Totul începe în oraşul Saronno, din Italia, în timpul Renaşterii, mai exact în 1525, când Bernardo Luini, un pictor extrem de talentat şi de pasionat, un discipol al lui Leonardo da Vinci, a primit comanda să picteze o frescă înfăţişând-o pe Madonna, pentru biserica Santa Maria dei Miracoli, din Saronno. Tânărul a pornit în căutarea mo­delului perfect. După câteva luni, artistul a găsit o slujnică tânără şi frumoasă, ale cărei trăsături delicate l-au entuziasmat. În timp, fata s-a îndrăgostit nebuneşte de Bernardo şi, ca dar al dragostei ei pentru artist, tânăra a inventat o băutură delicată şi puternică în acelaşi timp, la fel ca iubirea ei. Pentru a crea această reţetă, slujnica (numele ei nu este cunoscut) a folosit 1001 ingrediente. Şi în zilele noastre reţeta este păstrată în secret, fiind respectată cu stricteţe. Astăzi Disaronno este consumat în peste 150 de ţări.

 

Un “diamant” de Murano

Cuvântul “amaretto” poate fi tradus pur şi simplu ca bitter, dar este deseori atribuit rădăcinilor cuvântului italian pentru dragoste: “amore”. Disaronno este recunoscut nu numai datorită aromei, ci şi eleganţei sticlei. Forma acesteia s-a schimbat de-a lungul anilor, adaptându-se modei sau creând ea însăşi tendinţe. Cea mai cunoscută este “sticla pătrată”, făurită de un meşter din Murano. Ea a devenit simbol al calităţii şi tradiţiei băuturii Disaronno originale. Gianmaria Buccellati, renumit bijutier italian, a comparat sticla cu un diamant, alegând-o ca obiect reprezentativ pentru secolul XX, la expoziţia “99 Objets pour une siècle”, din iunie 2000.

Disaronno este un binecunoscut ingredient în multe cocteiluri internaţionale. Este versatil, flexibil, ideal pentru orice ocazie: on the rock, o picătură în cafea, aroma juice-lui sau chiar ingredient pentru prăjitură.

 

Godfather şi Godmother

În 1972 filmul “Godfather” al lui Francis Ford Coppola a fost un adevărat succes de box office în întreaga lume. Cu această ocazie a fost prezentat un cocteil numit Godfather. Ingredientele au fost: o măsură de Disaronno şi două măsuri de whisky. Toată lumea a savurat acest cocteil, iar trendul creat a consacrat produsul. Considerat un cocteil mult prea tare pentru doamne, Godfather a fost curând acompaniat de Godmother, o combinaţie delicată pe bază de votcă.

 
Cappuccino

Ingrediente: 30 ml Disaronno, o linguriţă de cappuccino italian, un vârf de cuţit de scorţişoară şi unul de cacao.

Preparare: Într-un pahar se amestecă Disaronno şi cappuccino, apoi se presară scorţişoară şi cacao.

 

Splash

Ingrediente: 50 ml Disaronno, suc de merişor, apă minerală, o limetă.

Preparare: Se toarnă Disaronno într-un pahar cu gheaţă zdrobită. Se umple cu suc de merişor, se stoarce o limetă şi se serveşte cu un strop de apă minerală.

 

Disarita Frozen

Ingrediente: 20 ml Disaronno, 30 ml tequila albă, un cl limonadă, o limetă.

Preparare: Se amestecă toate ingredientele împreună cu gheaţă zgrobită şi se garniseşte cu câteva felii de limetă.

 

Disaronno Royale

Ingrediente: 50 ml Disaronno, şampanie.

Preparare: Se toarnă Disaronno într-un pahar răcit, apoi se umple cu şampanie.

 

Disaronno Cream

Ingrediente: 40 ml Disaronno, 20 ml lapte proaspăt, o lingură de cacao.

Preparare: Se prepară într-un sheker cu gheaţă. Se acoperă cu puţin praf de cacao.

 

Fondue Disaronno

Ingrediente: o lingură de smântână, 450 g fulgi de ciocolată dulce-amăruie, 30 ml Disaronno, 450 g prăjitură de ciocolată tăiată în formă cubică, căpşune, caise confiate, bucăţele de mandarine pentru înmuiere.

Preparare: Într-un bol se amestecă smân­tâna cu ciocolata, agitându-se bi­ne, până când se topeşte ciocolata. Se introduce în cuptorul cu microunde timp de 4-6 minute, la o temperatură medie. Se adaugă Disaronno. Se serveşte cald într-un bol fondue, împreună cu prăjitura de ciocolată şi fructele pentru înmuiere.

 

French Connection

Ingrediente: 30 ml Disaronno, 30 ml coniac.

Se prepară într-un pahar cu gheaţă şi se agită bine.

 

Prăjitură Disaronno cu brânză

Ingrediente: un kg de biscuiţi graham pisaţi, 30 g zahăr pudră, 6 linguri de unt topit, 450 g cremă de brânză la temperatura camerei, 420 g brânză ricotta, 50 g zahăr tos, 4 ouă întregi, 3 gălbenuşuri uşor bătute, 30 ml Disa­ronno, o lingură de vanilie, căpşune proaspete şi coacăze.

Preparare: Se amestecă bine biscuiţii pisaţi, zahărul pudră şi untul topit. Se tapetează cu unt un bol cu diametrul de 20 cm. Se amestecă bine crema de brân­ză, brânza ricotta şi zahărul tos. Se bat gradat ouăle, Disaronno şi vanilia, apoi se combină amestecurile. Compoziţia se pune la copt timp de o oră şi un sfert. Se lasă apoi să se răcească la temperatura camerei. Se decorează cu căpşune şi coacăze, se acoperă şi se lasă peste noapte.

 

Piure Disaronno

Ingrediente: 1.300 g cartofi dulci, curăţaţi de coajă şi tăiaţi, 6 linguri de unt, o lingură de sare, 30 ml Disaronno, smântână.

Preparare: Se fierb cartofii în apă, apoi se scurg. Se zdrobesc, se adaugă unt şi sare, apoi treptat se pune ­Disaronno şi suficientă smântână cât să capete consistenţă.

 

Migdale glazurate cu Amaretto

Ingredienet: 50 g fulgi de migdale, două linguri de unt, 50 ml Disaronno.

Preparare: Se pun migdalele la prăjit în unt într-o tigaie, la foc mic. Se amestecă din când în când, până devin mai închise la culoare. Se adaugă lent Disaronno, amestecând până când migdalele prind o nuanţă de maro auriu şi Disaronno este absorbit. Migdalele se lasă pe o farfurie să se răcească.

 

Disaronno Café

Ingrediente: o cafea tare, fierbinte, 20 ml Disaronno, 20 ml lichior de cafea, 20 ml frişcă, o boabă de cafea, câteva picături de lichior de rodie.

Preparare: Se toarnă cafeaua şi lichio­rurile în pahar. Se acoperă cu frişcă şi se decorează cu boabe de cafea şi câteva picături de lichior de rodie.

Citeşte mai multe despre:   intr-un,   ingrediente,   preparare,   barul casei,   disaronno

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Nuntă la Hollywood. Celebrul actor Sean Penn s-a căsătorit. Soția sa este mai tânără cu 32 de ani

Nuntă la Hollywood. Celebrul actor Sean Penn s-a căsătorit. Soția sa este mai tânără cu 32 de ani
Celebrul actor american Sean Penn s-a căsătorit cu actriţa australiană Leila George, într-o ceremonie oficiată prin videoconferinţă, transmite ABC.  "Am avut o nuntă COVID....

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla - minunile care s-au întâmplat cu ea, în timpul vieții

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla - minunile care s-au întâmplat cu ea, în timpul vieții
Pe data de 07 august, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Cuvioasei Teodora. Aceasta este prima româncă trecută în rândul sfinților. A fost fiica lui Ștefan Joldea, comandant de artilerie la Cetatea...

SUA transmite avertismente de călătorie. Care este recomandarea pentru România

SUA transmite avertismente de călătorie. Care este recomandarea pentru România
Departamentul de Stat şi Centrul de Control al Bolilor şi Prevenţie (CDC) din SUA transmite avertismente de călătorie față de mai multe state unde infecțiile cu COVID-19 sunt în creștere. Acestea...

Grădinile celebrului castel al regilor Angliei va fi deschis turiștilor

Grădinile celebrului castel al regilor Angliei va fi deschis turiștilor
Una dintre reşedinţele oficiale ale reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, îşi va deschide grădinile pentru public, prima dată în peste 40 de ani, transmite Reuters. Turiștii vor putea face un...

Palatului Regal din Șoseaua Kiseleff - detalii puțin știute

Palatului Regal din Șoseaua Kiseleff - detalii puțin știute
Deși se află pe unul dintre cele mai frumoase bulevarde ale Bucureștiului, ar trece, poate, neobservată, în plimbările noastre la Șosea, dacă nu i-am ști, dinainte, povestea... O poveste aproape la fel de...

Metodă rapidă de învățare a unei limbi străine... în vacanță

Metodă rapidă de învățare a unei limbi străine... în vacanță
Poate n-o să stai chiar la un hotel de 5 stele – o fi de 4, ori numai de 3 – dar cu siguranță felul în care vei consuma o astfel de vacanță merită punctajul maxim. Și asta pentru că vei beneficia de...

Biserici protejate din România. Trece-le pe lista de obiective de vizitat în vacanță

Biserici protejate din România. Trece-le pe lista de obiective de vizitat în vacanță
De fapt, dacă ar fi să luăm ca structură de rezistență arcul carpatic, urmându-l de o parte și de alta a semețelor lui vârfuri, nu trei cercuri concentrice ale credinței am afla, ci mult mai multe, din care...

Athos - sfaturi pentru pelerini

Athos - sfaturi pentru pelerini
Oricât am lărgi conceptul de turism religios, la Athos, călătorul nu mai e turist, ci pelerin. Cu avantajele și dezavantajele sale. Ortodoxia slujită la Athos, ca și cea repovestită în paginile...

Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic național

Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic național
Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic local și național de către Primăria comunei Moisei. Aceasta a fost descoperită recent în Munții Rodnei. "Primăria Moisei a dus la îndeplinire planul...

Târnava Mare, raiul bicicliștilor, în pandemie

Târnava Mare, raiul bicicliștilor, în pandemie
Galerie Foto Nevoia de a-și petrece concediul cât mai departe de locurile aglomerate i-a îndreptat pe mulți români către traseele pe care se parcurgeau, până anul acesta, cele mai pitorești concursuri de ciclism. O pistă de...

Noi destinații izolate pentru un concediu în siguranță

Noi destinații izolate pentru un concediu în siguranță
Galerie Foto Sănătatea turiștilor este cea care conferă acum confort, în vacanță, iar românii au ales, în prima parte a sezonului estival, zonele izolate din România, redescoperind destinații aproape uitate până la...

Grecia impune turiștilor taxă pentru servicii medicale

Grecia impune turiștilor taxă pentru servicii medicale
Turiștii care merg în Grecia vor plăti o suprataxă de 20 de euro pentru asistența medicală primită pe perioada vacanței în această țară. Este pentru prima oară când autoritățile impun această măsură,...

Doliu în presa românească. A murit un mare jurnalist de la TVR

Doliu în presa românească. A murit un mare jurnalist de la TVR
Doliu în presa românească. Sorin Burtea, unul dintre cei mai importanți și experimentați jurnaliști, a murit luni, la vârsta de 67 de ani. De-a lungul deceniilor, Burtea s-a făcut cunoscut pentru emisiunile...

Turismul din Spania se prăbușește. Cu 98% mai puțini străini au vizitat țara în iunie 2020

Turismul din Spania se prăbușește. Cu 98% mai puțini străini au vizitat țara în iunie 2020
Numărul turiștilor străini în Spania a scăzut cu 98% în luna iunie 2020, față de perioada similară din 2019, arată datele Institutul Naţional de Statistică (INE), citat de Reuters. 204.926 de...

Focar Covid-19 la TVR. Al șaptelea angajat, depistat pozitiv la noul coronavirus

Focar Covid-19 la TVR. Al șaptelea angajat, depistat pozitiv la noul coronavirus
Încă o persoană din Televiziunea Publică a fost depistată pozitiv la testul COVID-19, a anunțat Televiziunea Română Potrivit procedurilor, a fost anunţat medicul de familie şi Cabinetul Medical al...
Serviciul de email marketing furnizat de