x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Un Pantagruel al slavilor

0
Autor: Cristina Andreea Catana Monica Andronescu 20 Iul 2005 - 00:00
Un Pantagruel al slavilor
GURMANDUL IN BUCATE
Cu mii de ani in urma, Heraclit descoperea curgerea timpului. "In apele aceluiasi rau nu te poti scalda de doua ori…" Mult mai tarziu, peste secole, filosoful francez Bergson va afla ca timpul nu este nici pe departe ireversibil si ca omul, cu extraordinara putere a gandului, poate stapani regatul Vremii.
Asa se face ca nimic nu ne poate opri sa intindem peste ani punte... Sa ne intoarcem undeva in Evul Mediu timpuriu, "sa ne scaldam" in aceleasi ape si sa punem piciorul pe meleagurile romanesti in acelasi timp cu batranii stramosi ai sarbilor de astazi, slavii care au inceput sa se stabileasca aici inca din acele vremuri. Sa-i insotim apoi pe sarbii care au venit si s-au asezat pe teritoriul Romaniei de astazi pe la anii 1400, dupa tragedia de la Campia Mierlei si apoi dupa prabusirea Despotiei. Sa mergem alaturi de acei oameni de cultura sarbi carora le datoram noi, cei de astazi, primele manastiri, prima tipografie sau ctitorirea mitropoliei romanesti. Si timpul dispare… Raman doar oamenii si povestile lor.

SIMPLITATE. In zona Banatului, si nu numai acolo, etnia sarba isi poarta azi cu sine istoria, traditiile si aromele din alte veacuri. Acolo, mai mult decat oriunde, gustul mancarii a ramas acelasi, gust bun si puternic, care aminteste de mesele grele de altadata, incarcate cu halci de carne si mirodenii. Cu o cana cu vin in fata, la o masa plina de bunatati demne de un Pantagruel al slavilor care, daca nu s-a nascut, ar trebui inventat, "sa reinventam" impreuna povestea bucatelor... Pljeskavica este, poate, unul dintre preparatele emblematice ale sarbilor.
Simplitatea unei fripturi din carne de vita tocata, amestecata doar cu ceapa taiata fin si sare, defineste parca poporul de dincolo de Dunare. Pentru ca in vremurile de odinioara, taranii sarbi nu aveau ce face cu prapurele, au imbracat in el pljeskavica, au mai adaugat un pic de cascaval, dand nastere unui preparat nou: gurmanska pljeskavica. Cum simplitatea defineste cel mai bine felul de a fi al sarbilor, nici mancarea nu putea fi altfel. Dimljena vesÅ alica, o friptura din muschi de porc, asezonata doar cu sare, este preparata in stilul caracteristic sarbilor.
Cultura a evoluat si o data cu ea au aparut noi tendinte in gastronomie. Bucatele au devenit mult mai elaborate, dar au continuat sa pastreze in ele chintesenta spiritului sarbesc: naturaletea. Punjeni svinski file na zÅ aru, adica muschi de porc umplut, lasat sa se rumeasca pe gratarul de carbuni incins, este expresia modernitatii in arta culinara. Bucatile de muschi tin stranse intre ele cascaval, afumatura tocata, boia si sare, facand ca atunci cand cutitul va despica friptura sa elibereze arome de vis.

SLIBOVITA


Spiritul semet al sArbilor se reflecta n slibovita, bautura lor traditionala. Foarte multi considera fabricarea ei, o adevarata arta. Alegerea fructelor trebuie facuta cu rafinament pentru ca la sfArsit sa iasa o bautura perfecta.

UNTURA


Nimic nu este dat de-o parte. Asa cum prapurele mbraca fripturile, untura este cea care prinde n mrejele ei cartofii si carnea si le transforma n bucate aurii. Si asta pentru ca, n vremurile de demult, toate aveau un rost.

PÃ...INEA


Lipiile pufoase si calde nsotesc fiecare masa a sArbilor. MAncarurile grele le fac necesare. Dar nu acesta este unicul lor rol. Prin gustul lor deosebit completeaza aroma mAncarurilor traditionale si fac dintr-o masa un adevarat festin.

CARNEA


Prepararea carnii este o ndeletnicire veche de sute ani. De aceea, sArbii stiu cel mai bine ce i trebuie unei fripturi pentru a fi perfecta: un foc de carbune dedesubt, care sa nvaluie carnea si sa i mprumute din aroma.

RETETE GEMENE

Muckalica


  • Ingrediente: 1,5 kg muschi de porc, doua lingurite cu ulei, un sfert de ceasca cu apa, 3 cepe tocate marunt, o rosie tocata, o lingurita si jumatate cu sare, o lingurita si jumatate cu boia, o lingurita si jumatate cu piper, un varf de cutit cu piper rosu, 50 g branza feta taiata cubulete, orez fiert.
  • Preparare: Indepartati grasimea de pe muschiul de porc, apoi taiati-l in fasii de 1,5 cm. Intr-un vas incingeti uleiul, apoi puneti acolo fasiile de carne pana se rumenesc. Cand este gata, scurgeti uleiul, adaugati apa, rosiile, ceapa, sarea, piperul, piperul rosu, boiaua. Acoperiti si fierbeti pana ce muschiul de porc se inmoaie. Apoi, puneti cubuletele de branza pe deasupra. Se serveste cu orez fiert.
  • Gurmanska pljeskavica


  • Ingrediente: 1,5 kg carne de vita tocata (piept de vita), o jumatate de cescuta cu ceapa tocata, o lingurita cu boia iute, 300 g cascaval ras, un prapure (pentru invelit), sare
  • Preparare: Intr-un vas se amesteca toate ingredientele, cu mainile, pentru a omogeniza compozitia. Cand este gata, vasul se acopera si se lasa sa se odihneasca peste noapte la rece. Apoi, carnea se intinde ca un aluat, i se da o forma rotunda, se imbraca in prapure si se pune imediat pe gratarul cu carbuni. Pentru ca preparatul sa aiba gustul pe care noi ni-l dorim, trebuie sa avem grija sa incingem foarte bine gratarul. Se serveste cu muraturi asortate sau cu garnitura din cartofi prajiti sau cartofi taranesti.

  •  

    Ştiri din .ro


    PUBLICITATE
     





    Mai multe titluri din categorie

    Oana Roman a anunţat separarea de soţul său, Marius Elisei

    Oana Roman a anunţat separarea de soţul său, Marius Elisei
    Oana Roman a anunţat separarea de soţul său, Marius Elisei. Vedeta a precizat că este vorba doar de o separare și nu despre un divorț.  „Am ezitat de zeci de ori să fac aceasta postare ! Am scris o si...

    Numere de stand-up, magie, dar și interpretări originale vor fi în marea finală iUmor

    Numere de stand-up, magie, dar și interpretări originale vor fi în marea finală iUmor
    După 11 ediții de audiții și o semifinală, iUmor, cel mai urmărit show de umor din România, a ajuns la marea finală în cadrul căreia 12 concurenți se vor lupta pentru marele premiu în valoare de 20.000 de...

    Tânăra activistă Greta Thunberg, desemnată Persoana Anului 2019 de revista Time

    Tânăra activistă Greta Thunberg, desemnată Persoana Anului 2019 de revista Time
    Suedeza Greta Thunberg, o tânără activistă pentru climă în vârstă de 16 ani, a fost desemnată Persoana Anului 2019 de revista americană Time, potrivit unui anunţ ce a fost făcut miercuri în emisiunea...

    Cea mai mare sticlă de whisky din lume ar putea fi vândută la licitație cu peste 15.000 de lire sterline

    Cea mai mare sticlă de whisky din lume ar putea fi vândută la licitație cu peste 15.000 de lire sterline
    Cea mai mare sticlă de whisky ''single malt'' este scoasă la vânzare în cadrul unei licitaţii online şi ar putea obţine peste 15.000 de lire sterline. Sticla de 105,3 litri conţinând whisky cu o vechime de 14...

    Dolce&Gabbana a folosit ilegal numele lui Maradona

    Dolce&Gabbana a folosit ilegal numele lui Maradona
    Casa de modă italiană Dolce&Gabbana a fost condamnată să-i plătească 70.000 de euro, reprezentând daune şi interese, fostei legende a fotbalului argentinian Diego Armanda Maradona pentru folosirea numelui...

    S-au ales semifinaliștii sezonului 7 Chefi la cuțite

    S-au ales semifinaliștii sezonului 7 Chefi la cuțite
    Galerie Foto Ultima confruntare pe echipe din sezonul 7, difuzată luni seară pe Antena 1, a clasat cel mai iubit show culinar ca lider detașat de piață pe toate categoriile de public, în intervalul 20.00-23.55 în care a fost...

    Numele semifinaliștilor sezonului 7 Chefi la cuțite, dezvăluit în această seară

    Numele semifinaliștilor sezonului 7 Chefi la cuțite, dezvăluit în această seară
    Galerie Foto Diseară, de la 20:00, concurenții rămași în competiția celui mai iubit show culinar își vor începe ziua cu același gând, acela de a se întoarce în bucătăria Chefi la cuțite, conștienți însă ca de...

    Amalia Bellantoni părăsește Chefi la cuțite

    Amalia Bellantoni părăsește Chefi la cuțite
    Galerie Foto Ediția de luni seară a adus un nou record de audiență pentru emisiunea Chefi la cuțite: show-ul a înregistrat cea mai bună audiență la nivelul publicului comercial, de la lansarea sezonului 7. 29,3 procente...

    Agenția TUI Travel se întoarce în România, cu un nou partener

    Agenția TUI Travel se întoarce în România, cu un nou partener
    Piața românească de turism a devenit un deziderat pentru marile agenții din lume, după creșterile succesive înregistrate în ultimii trei ani. TUI Group, cel mai mare tour operator din lume, va fi reprezentat în...

    Vacanță de iarnă la schi, în România

    Vacanță de iarnă la schi, în România
    Iubitorii sporturilor de iarnă au de unde alege, dacă vor să-și petreacă vacanța de Crăciun în țară. Domeniul schiabil s-a extins în ultimii ani, iar hotelierii și-au diversificat ofertele. Cele mai populare...

    Centrul de Agrement și Divertisment Poiana Brașov

    Cei care vor să se relaxeze la Poiana Brașov și atunci când nu schiază, au la dispoziție un centru de agrement amplasat la poalele pârtiei de schi Bradul, în spatele complexului Capra Neagră, unde...

    (P) Redecoreaza Craciunul cu oferte pentru casa ta!

    (P) Redecoreaza Craciunul cu oferte pentru casa ta!
    Galerie Foto Craciunul este la doar doua saptamani distanta asa ca, trebuie sa incepem pregatirile pentru cea mai frumoasa sarbatoare din an. Cu totii adoram sa redecoram in aceasta perioada, probabil si din simplul fapt ca dupa C...

    Alina Ceușan și Carmen Grebenișan – secrete de înfrumusețare din Asia Express

    Alina Ceușan și Carmen Grebenișan – secrete de înfrumusețare din Asia Express
    Galerie Foto Când ești un influencer de succes, dar ai doar un 1 Euro pe zi, trebuie să găsești tot felul de soluții pentru a nu renunța la ritualurile de înfrumusețare. Alina Ceușan și Carmen Grebenișan și-au păstrat...

    Concurenții Chefi la cuțite, la doi pași de semifinală

    Concurenții Chefi la cuțite, la doi pași de semifinală
    Galerie Foto Diseară, de la 20:00, Antena 1 difuzează penultimul battle din sezonul 7 Chefi la cuțite. La doar doi pași de semifinală, concurenții vor primi o nouă provocare din partea Ginei Pistol, iar proba le va testa...

    Atenție unde călătoriți. Cod portocaliu de vânt puternic și inundații în Irlanda

    Atenție unde călătoriți. Cod portocaliu de vânt puternic și inundații în Irlanda
    Coduri portocaliu şi galben de vânt puternic şi inundaţii în Irlanda. Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în...
    Serviciul de email marketing furnizat de