Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").
Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.
Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
DA, ACCEPT
Un Pantagruel al slavilor
GURMANDUL IN BUCATE
Cu mii de ani in urma, Heraclit descoperea curgerea timpului. "In apele aceluiasi rau nu te poti scalda de doua oriâ¦" Mult mai tarziu, peste secole, filosoful francez Bergson va afla ca timpul nu este nici pe departe ireversibil si ca omul, cu extraordinara putere a gandului, poate stapani regatul Vremii.
Asa se face ca nimic nu ne poate opri sa intindem peste ani punte... Sa ne intoarcem undeva in Evul Mediu timpuriu, "sa ne scaldam" in aceleasi ape si sa punem piciorul pe meleagurile romanesti in acelasi timp cu batranii stramosi ai sarbilor de astazi, slavii care au inceput sa se stabileasca aici inca din acele vremuri. Sa-i insotim apoi pe sarbii care au venit si s-au asezat pe teritoriul Romaniei de astazi pe la anii 1400, dupa tragedia de la Campia Mierlei si apoi dupa prabusirea Despotiei. Sa mergem alaturi de acei oameni de cultura sarbi carora le datoram noi, cei de astazi, primele manastiri, prima tipografie sau ctitorirea mitropoliei romanesti. Si timpul dispare⦠Raman doar oamenii si povestile lor. SIMPLITATE. In zona Banatului, si nu numai acolo, etnia sarba isi poarta azi cu sine istoria, traditiile si aromele din alte veacuri. Acolo, mai mult decat oriunde, gustul mancarii a ramas acelasi, gust bun si puternic, care aminteste de mesele grele de altadata, incarcate cu halci de carne si mirodenii. Cu o cana cu vin in fata, la o masa plina de bunatati demne de un Pantagruel al slavilor care, daca nu s-a nascut, ar trebui inventat, "sa reinventam" impreuna povestea bucatelor... Pljeskavica este, poate, unul dintre preparatele emblematice ale sarbilor.
![]() |
Cultura a evoluat si o data cu ea au aparut noi tendinte in gastronomie. Bucatele au devenit mult mai elaborate, dar au continuat sa pastreze in ele chintesenta spiritului sarbesc: naturaletea. Punjeni svinski file na zÅ aru, adica muschi de porc umplut, lasat sa se rumeasca pe gratarul de carbuni incins, este expresia modernitatii in arta culinara. Bucatile de muschi tin stranse intre ele cascaval, afumatura tocata, boia si sare, facand ca atunci cand cutitul va despica friptura sa elibereze arome de vis.
SLIBOVITASpiritul semet al sArbilor se reflecta n slibovita, bautura lor traditionala. Foarte multi considera fabricarea ei, o adevarata arta. Alegerea fructelor trebuie facuta cu rafinament pentru ca la sfArsit sa iasa o bautura perfecta. |
UNTURANimic nu este dat de-o parte. Asa cum prapurele mbraca fripturile, untura este cea care prinde n mrejele ei cartofii si carnea si le transforma n bucate aurii. Si asta pentru ca, n vremurile de demult, toate aveau un rost. |
PÃ...INEALipiile pufoase si calde nsotesc fiecare masa a sArbilor. MAncarurile grele le fac necesare. Dar nu acesta este unicul lor rol. Prin gustul lor deosebit completeaza aroma mAncarurilor traditionale si fac dintr-o masa un adevarat festin. |
CARNEAPrepararea carnii este o ndeletnicire veche de sute ani. De aceea, sArbii stiu cel mai bine ce i trebuie unei fripturi pentru a fi perfecta: un foc de carbune dedesubt, care sa nvaluie carnea si sa i mprumute din aroma. |
RETETE GEMENE
| ||||
|

Ştiri din .ro
-
„Mi-am făcut un cont fals de Tinder și mi-am contactat soția. Este de-a dreptul șocant ce secret teribil am aflat despre ea” antena3.ro
-
De trei luni de zile, oamenii care locuiau într-un cartier de la marginea Brașovului au observat o femeie ciudată. Când se apropiau de ea, femeia se făcea nevăzută. Misterul a fost recent elucidat antena3.ro
PUBLICITATE
Oana Roman a anunţat separarea de soţul său, Marius Elisei
Oana Roman a anunţat separarea de soţul său, Marius Elisei. Vedeta a precizat că este vorba doar de o separare și nu despre un divorț.
„Am ezitat de zeci de ori să fac aceasta postare ! Am scris o si...
Numere de stand-up, magie, dar și interpretări originale vor fi în marea finală iUmor
După 11 ediții de audiții și o semifinală, iUmor, cel mai urmărit show de umor din România, a ajuns la marea finală în cadrul căreia 12 concurenți se vor lupta pentru marele premiu în valoare de 20.000 de...
Tânăra activistă Greta Thunberg, desemnată Persoana Anului 2019 de revista Time
Suedeza Greta Thunberg, o tânără activistă pentru climă în vârstă de 16 ani, a fost desemnată Persoana Anului 2019 de revista americană Time, potrivit unui anunţ ce a fost făcut miercuri în emisiunea...
Cea mai mare sticlă de whisky din lume ar putea fi vândută la licitație cu peste 15.000 de lire sterline
Cea mai mare sticlă de whisky ''single malt'' este scoasă la vânzare în cadrul unei licitaţii online şi ar putea obţine peste 15.000 de lire sterline.
Sticla de 105,3 litri conţinând whisky cu o vechime de 14...
Dolce&Gabbana a folosit ilegal numele lui Maradona
Casa de modă italiană Dolce&Gabbana a fost condamnată să-i plătească 70.000 de euro, reprezentând daune şi interese, fostei legende a fotbalului argentinian Diego Armanda Maradona pentru folosirea numelui...
S-au ales semifinaliștii sezonului 7 Chefi la cuțite

Numele semifinaliștilor sezonului 7 Chefi la cuțite, dezvăluit în această seară

Amalia Bellantoni părăsește Chefi la cuțite

Agenția TUI Travel se întoarce în România, cu un nou partener
Piața românească de turism a devenit un deziderat pentru marile agenții din lume, după creșterile succesive înregistrate în ultimii trei ani. TUI Group, cel mai mare tour operator din lume, va fi reprezentat în...
Vacanță de iarnă la schi, în România
Iubitorii sporturilor de iarnă au de unde alege, dacă vor să-și petreacă vacanța de Crăciun în țară. Domeniul schiabil s-a extins în ultimii ani, iar hotelierii și-au diversificat ofertele. Cele mai populare...
Centrul de Agrement și Divertisment Poiana Brașov
Cei care vor să se relaxeze la Poiana Brașov și atunci când nu schiază, au la dispoziție un centru de agrement amplasat la poalele pârtiei de schi Bradul, în spatele complexului Capra Neagră, unde...
(P) Redecoreaza Craciunul cu oferte pentru casa ta!

Alina Ceușan și Carmen Grebenișan – secrete de înfrumusețare din Asia Express

Concurenții Chefi la cuțite, la doi pași de semifinală

Atenție unde călătoriți. Cod portocaliu de vânt puternic și inundații în Irlanda
Coduri portocaliu şi galben de vânt puternic şi inundaţii în Irlanda. Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în...