x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Un podgorean la Cannes

Un podgorean la Cannes

16 Mai 2007   •   00:00

Sunt deja 30 de ani de cănd Gérard Depardieu "cultiva" una dintre cele mai mari pasiuni ale sale: vinul. Căci, pe lăngă cinema şi filosofia Sfăntului Augustin, actorul francez şi-a pus celebra semnătură pe nu mai puţin de şase soiuri de vin.

Sunt deja 30 de ani de cănd Gérard Depardieu "cultiva" una dintre cele mai mari pasiuni ale sale: vinul. Căci, pe lăngă cinema şi filosofia Sfăntului Augustin, actorul francez şi-a pus celebra semnătură pe nu mai puţin de şase soiuri de vin. Asocierea cu un alt nume celebru, de data asta insă din mediul de afaceri francez, Bernard Magrez, i-a adus astfel o deschidere şi mai mare, podgoriile pe care la ora actuală le deţine purtăndu-l adesea săptămăni la rănd dintr-un avion intr-altul, atăt in marile zone viticole franceze Bordeaux şi Languedoc, căt şi din Maroc in Canada, din Spania in Algeria, Argentina sau Chile.

Cyrano vs Cyrano

Totul a-nceput pe la jumătatea anilor ’70. Iniţial tratată ca o plăcere strict personală, actorul a sfărşit după un deceniu şi ceva, in 1989, prin a cumpăra o podgorie şi, in cel mai pur stil francez, şi castelul de rigoare. Aşezat unde altundeva decăt pe Valea Loarei, Chăteau de Tigné domină răndurile nesfărşite de viţă-de-vie ce au dat naştere primului vin ieşit din pivniţele actorului imbrăcat in haine de podgorean, denumit, deloc intămplător, "La Cuvée de Cyrano". La scurt timp a urmat "Lumière". Iar găndul te duce bineinţeles tot către cinema, la fraţii cu acelaşi nume fără de care nimic n-ar mai fi fost la fel. Cyrano ar fi rămas intre paginile piesei de teatru a lui Edmond Rostand, iar Vatel, o umbră din istorie, ca atătea altele. Şi-atunci te pleci in faţa acestui adevăr cu un pahar de "Ma Vérité" in mănă, inchinănd "En hommage à La Nouvelle France". Că tot au fost alegerile!

Să toastăm, deci, in onoarea unui mare actor! Şi să fie chiar cu vinul dumisale! Dar nu fără un preparat de acelaşi calibru alături. Căci "suntem ceea ce măncăm". Iar această frază stă ca moto cărţii de bucate cu care actorul te-mbie poate să adaugi vinului bun o reţetă pe măsură.

×
Subiecte în articol: bucatarie de festival