x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Un preparat de legendă

Un preparat de legendă

de Maria Belu    |    01 Iul 2010   •   00:00
Un preparat de legendă
5793-125125-untitled1.jpgÎnainte de a urmări teoriile istorice, este important să recunoaştem că anumite evenimente ar fi putut avea loc în diferitele regiuni ale pla­netei în acelaşi timp. Îngheţata este un exemplu clasic: se pare că împăraţii Chinei au fost primii care au gustat acest delicios desert, cu 3.000 de ani în urmă, bucătarii lor amestecând zăpadă şi gheaţă din munţi cu fructe, vin şi miere, creând astfel un produs gustos.

A fost preparată într-o anumită formă şi de romanii din Antichitate din zăpada de pe Muntele Edna, dar îngheţata se pare că a fost cunoscută şi de ruşii nordici, probabil sub o altă formă. Acest fapt face dificilă şi, poate, neechitabilă atribuirea originii unor alimente comune anumitor popoare şi locuri.


DELICATESA "DE GHEAŢĂ"

Cum le-a venit romanilor ideea de a face îngheţată, nu am aflat, dar le­genda spune că, în anul 62 î.Hr., împăratul Nero a vrut să mănânce îngheţată atât de mult, încât şi-a trimis sclavii în munţi pentru a aduce zăpadă şi gheaţă, iar bucătarii i-au preparat-o amestecând zăpadă şi gheaţă cu nectar, fructe şi miere.

Pe la anul 1295, marele aventurier Marco Polo a adus din China în Italia o reţetă nouă pentru prepararea îngheţatei. Reţeta prevedea amestecarea laptelui de iac cu zăpadă, pentru a crea astfel o "cremă rece", iar populaţia avută din Italia s-a în­drăgostit repede de această delicatesă "de gheaţă".


"GHEŢURILE" CATHERINEI DE MEDICI
În 1533, o fată dolofană de 14 ani, Ca­therina de Medici a Florenţei, s-a mă­ritat cu Henric al II-lea, uimind cur­tea franceză cu banchetele ei somptu­oase, cu preparatele ei şocante, precum "ghe­ţurile", care au devenit foarte re­pe­de preferatele nobilimii pariziene.

Ca­the­rina a adus cu ea în Franţa şi o în­trea­gă suită de bucătari-şefi şi pati­seri, ca­re au preparat, printre alte bunătăţi, pre­cum produse de patiserie şi prăjituri, şi "reţeta laptelui îngheţat". Curând, bucă­tarii francezi au învăţat reţeta Ca­the­rinei, gătind şi ei acest delicios produs. Un bucătar-şef a deschis chiar un ma­­gazin pentru vânzarea îngheţatei. El a fost primul care a adăugat la "ghe­ţuri" şi gustul de ciocolată şi căpşune.


"LAPTELE ÎNGHEŢAT", DESERTUL PREFERAT AL LUI CHARLES I

Când Charles I al Angliei a vizitat Fran­ţa, în anul 1600, a fost servit cu "lap­tele îngheţat". I-a plăcut atât de mult, încât i-a cerut chefului care l-a ser­vit să-i vândă reţeta. Charles I a luat re­ţeta, iar în curând oamenii de vază din An­glia au gustat acest delicios şi răcoros de­sert.

Pe la 1700, Governon Bladen din Maryland, care era originar din An­glia, a servit pentru prima dată în­ghe­ţa­tă musafirilor săi, iar 75 de ani mai târ­ziu prima fabrică de îngheţată a fost desc­hisă în America. Istoria îngheţatei este foarte lungă, dar mă opresc aici, însă nu înainte de a vă propune să încercaţi să preparaţi câ­teva reţete uşoare de îngheţată. Simplu şi delicios!


ÎNGHEŢATĂ DE COACĂZE
● Ingrediente: 150 g zahăr, 3 pahare de lapte, 6 gălbenuşuri, 1 kg de coacăze, un baton vanilie.
● Preparare: Coacăzele se spală, se pa­sea­ză în blender, apoi se dă compoziţia obţinută prin strecurătoare. Într-o cratiţă se freacă gălbenuşurile cu zahărul, se adaugă laptele şi batonul de vanilie tăiat în două pe lung. Se pune cratiţa pe baie de abur, se adaugă coacăzele şi se lasă la fiert, ameste­când tot timpul cu o lo­pă­ţică de lemn până când se formează pe aceasta un strat gros. Se dă deoparte cratiţa şi se lasă la răcit amestecând tot timpul. Se trece compoziţia prin sită, se pune într-o şerbetieră şi se lasă la congelat. Înghe­ţata este foarte bună cu coacăze proaspete şi gofre.


ÎNGHEŢATĂ DE CACAO CU CIREŞE

● Ingrediente: 5 linguri de făină, 1 l de lapte, 5 ouă, o cană de zahăr, 200 g smântână, 2-3 linguri de cacao, esenţă de rom, cireşe.
● Preparare: Se freacă gălbenuşurile cu zahărul, făina şi se toarnă 500 ml de lapte. Separat se pune la fiert laptele rămas, iar când fierbe se toarnă compoziţia obţinută. Se ţine pe foc până se obţine o compoziţie omogenă. Se dă cratiţa deoparte şi se toarnă uşor smântâna şi cele cinci albuşuri bătute spumă. Se omogenizează bine compoziţia, se lasă la răcit, apoi se adaugă cacaoa. Se amestecă bine şi se dă la răcit în congelator. Când se serveşte se adaugă cireşele.


ÎNGHEŢATĂ DE LĂMÂIE

● Ingrediente: 500 ml de lapte, coaja de la o lămâie, zeama de la 3 lămâi, 500 g de zahăr.
● Preparare: Se pun într-o cratiţă laptele şi zahărul, se amestecă bine ca să se topească zahărul, apoi se fierb la foc iute pentru 2-3 minute. Se adaugă coaja de lămâie, se acoperă cratiţa, se dă deoparte şi se lasă să stea aşa cam o jumătate de oră. Separat se storc cele 3 lămâi, se trece zeama prin tifon şi se adaugă în compoziţie. Se toarnă compoziţia într-o sorbetieră şi se pune în congelator până îngheaţă.


ÎNGHEŢATĂ DE KIWI
● Ingrediente:
6 gălbenuşuri, 150 g zahăr, 3 pahare lapte, un baton vanilie, 1 kg kiwi, o lingură de sirop de mentă dulce.
● Preparare: Se freacă într-o cratiţă zahărul cu gălbenuşurile, se adaugă laptele şi batonul de vanilie tăiată în două pe lung. Separat se curăţă kiwi de coajă, se pasează cu blenderul şi se dau prin strecurătoare şi se combină cu amestecul din lapte, gălbe­nuşuri şi vanilie. Se aşază cratiţa pe baie de apă şi se lasă la fiert, ames­tecând tot timpul cu o spatulă de lemn, până se formează pe lopăţică un strat gros, care nu curge şi se ţine tare. După ce s-a fiert compo­zi­ţia se toarnă într-un castron şi se la­să la răcit, amestecând tot timpul. Se trece compoziţia prin sită, se pu­ne în şerbetieră şi se dă la congelat.

×
Subiecte în articol: caiet de retete