Intre cele doua mari razboaie, localurile de lux din Romania erau adevarate puncte de intalnire a lumii bune. Bucatarii vremii aveau grija ca totul sa fie pe gustul celor care le treceau pragul.
Perioada interbelica a adus cu ea inflorirea Romaniei, o epoca plina de sclipire si de eleganta. Si unde altundeva putem sa gasim cea mai vie dovada a splendorii vremurilor care par atat de departe, decat intr-unul dintre cele mai luxoase restaurante ale timpului? Capsa de la Sinaia, statiunea supranumita Perla Carpatilor, aduna sub acoperisul ei protipendada intregii tari venita, indiferent de anotimp, la "relas", chemata de aerul curat al muntilor.
BAUTURILE
|
Ca sa afle ce bauturi pot sa comande, domnii nu trebuiau decat sa intoarca meniul. Pe verso se afla "Carte des Vins" care cuprindea atat vinuri de productie romaneasca, cat si frantuzesti si italienesti, sampanii, aperitive, lichioruri si cogniacuri. "Dragasani Vieux", "Dealu Mare", "Chianti rouge", "Chateau Eyquem", "Beaujolais", "Piper Heidsieck Americain Brut", "Vermouth FranIais", "Martel", "Fine Champagne". Sunt doar cateva din denumirile de bauturi care ne fac parca sa auzim in jurul nostru clinchete de pahare, iar in fundal, romante cantate de o voce baritonala. Doamne elegante, domni sobri, cu baston si frac ne trec prin fata ochilor ca
intr-o insiruire de exemple ale bunului-gust. Asa cum era si evident, bauturile autohtone erau mult mai ieftine decat cele frantuzesti sau italienesti. Daca "Pelien Vieux" avea un pret de 35 de lei, o sticla de "Santenay" costa 250 de lei. Din aceasta lista de bauturi lipseste cafeaua, care este trecuta in meniul principal. Obisnuitii Capsei aveau la alegere trei sortimente "Cafe Noir", "Cafe Cuve", "Cafe Filtre", ultima dintre ele fiind si cea mai scumpa : 6 lei.
|