x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Valea celor şapte izvoare

0
07 Ian 2009 - 00:00

A fost prima zăpadă adevărată pe care am văzut-o iarna asta. Coborâsem din maşină şi călcam apăsat omătul, încântat de felul cum scârţâia sub picioare. La câţiva metri de noi, două căruţe cu cai aşteptau ca jurnaliştii veniţi tocmai de la Bucureşti să purceadă în călătoria de câţiva kilometri, dincolo de satul Şimon, până la o micuţă cascadă, a cărei cădere de apă era pe jumătate îngheţată. (Eram acolo mai mulţi ziarişti, invitaţi la un eveniment organizat de o binecunoscută firmă de turism.)



Ceva mai târziu, am pornit în goana cailor, prin pădure. Brazii înalţi îşi scuturau zăpada asupra noastră, frigul ne pătrundea, încet-încet, în oase. La întoarcere, avea să ne fie de mare folos ţuica fiartă oferită, la Cabana "Valea Arginţilor", de "bacii" Iosif Pescaru şi Virgil Staicu, de "băciţele" Ileana Staicu şi Adina Nenciu.

Bucatele Sărbătorilor

"Valea Arginţilor" este emblematică pentru turismul dezvoltat în satul Şimon. La numai câţiva kilometri distanţă de Bran, satul poartă încă pecetea ocupaţiei tradiţionale – oieritul –, deşi din ce în ce mai mult avansează şi aici turismul rural. În unele gospodării, cele două ocupaţii se îmbină, astăzi. În alte părţi, oieritul este doar pretext pentru arhitectura ambientală.

La "Valea Arginţilor" eşti întâmpinat de baci cu "cojoace" de oaie, albe, lungi până în pământ, eşti îmbiat cu ţuică fiartă, ţi se pun dinainte porţii uriaşe de bulz făcut "ca la stână"... Însă oile nu-s pe-acolo. Există în schimb o lamă, adusă tocmai de pe continentul sud-american. Mulţi chiar aşa şi cunosc locul, sub denumirea de "pensiunea cu lama". Turiştii curioşi – mai ales copiii – sunt încântaţi să-i facă o "vizită", hrănind-o cu fire de fân sau cu... bucăţi de lipie, coaptă pe vatra cuptorului din curtea pensiunii.

Şi fiindcă veni vorba de bucate, oare ce-au avut pe masă oaspeţii cei mari, în zilele de sărbătoare ale sfârşitului de an? Răspunsul l-am primit de la Virgil Staicu: "La Crăciun, am pus «de-ale porcului»: friptură, dar şi cârnăciori, tobă, lebăr, caltaboşi. Între Crăciun şi Anul Nou, i-am delectat pe turişti cu berbecuţ la proţap, frigărui pe jar, ţuică, lipii la cuptor, bulz rotund copt pe jarul rămas de la frigerea berbecului. Brânzeturile locale sunt foarte cerute, indiferent că este vorba despre un prânz obişnuit sau unul festiv. Pe masa de sărbătoare din noaptea Anului Nou am pus purcel de lapte la tavă, berbecuţ, curcan împănat, ştiucă umplută. N-au lipsit cornuleţele şi plăcintele frământate nu cu unt, ci cu osânză fină, de la purcelul tăiat la Ignat".

Apă "gustoasă"

Dar ceea ce face Şimonul special, elementul cu care atrage oamenii, ca un magnet, este puritatea. A oamenilor, a aerului, a apei.

"Aici orăşeanul obosit poate să facă o cură de oxigen", ne spune şi Cristina Irimia, de la J’Info Tours. Şi tot aici eşti invitat să... deguşti un pahar cu apă. "Nu-i aşa că nu aţi băut nicăieri apă mai gustoasă?", ne întreabă Virgil Staicu. Mărturisesc că aşa este. La "Valea Arginţilor", apa are gust. O deguşti ca pe vin. Este apă pură, colectată de la şapte izvoare.

Bulz ca la stână

În orice gospodărie ai poposi, prin satele din culoarul Rucăr-Bran, vei fi poftit să mănânci "un bulz ca la stână". Cel "adevărat" se face numai cu făină de porumb măcinată la moară. Mămăliga are un gust mai aspru şi-o culoare puţin mai deschisă decât cea din mălai grişat. Brânza este şi ea de calitate şi e produsă numai pe la stânele din vechiul pas de trecere dintre Ardeal şi Ţara Românească. Când este lume multă la masă, se pregăteşte pe straturi – mămăligă, brânză, mămăligă, brânză, mămăligă –, însă cel mai bine este să faci "bulz rotund", învelind, cu mâinile aproape arse de fierbinţeala mămăligii, un ghem de brânză şi punându-l să se coacă, pe toate părţile, pe jar.

"Pregătim multe mâncăruri tradiţionale. În perioada aceasta a anului se fac multe plăcinte şi cornuleţe pregătite cu osânzăde porc"
Ileana Staicu

Lipiile la cuptor, pregătite simplu şi cu îndemânare de Adina Nenciu, sunt deja o marcă a pensiunii "Valea Arginţilor" din Şimon
Citeşte mai multe despre:   valea,   valea arginţilor,   valea argin

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Observator lansează campania Eroul meu de acasă

Observator lansează campania Eroul meu de acasă
Poveștile eroilor din prima linie au fost în atenția tuturor în ultima perioadă. S-a vorbit mult despre cei în halate albe, albastre, în uniforme sau echipament de protecție. Mulți dintre ei nu și-au mai...

Radu Tudor, despre jurnaliștii CNN arestați în timp ce transmiteau din Minneapolis: Sper ca libertatea presei să fie garantată

Radu Tudor, despre jurnaliștii CNN arestați în timp ce transmiteau din Minneapolis: Sper ca libertatea presei să fie garantată
Jurnalistul Radu Tudor a declarat că imaginile cu jurnaliștii CNN încătușați în timp ce transmiteau în direct din Minneapolis sunt îngrijorătoare. „Sunt îngrijorătoare imaginile, mai ales că...

Duminicã, 31 mai, de la 10:00, Antena 1 difuzeazã o ediţie-eveniment Gaşca Zurli, prezentatã de Mirela Retegan

Duminicã, 31 mai, de la 10:00, Antena 1 difuzeazã o ediţie-eveniment Gaşca Zurli, prezentatã de Mirela Retegan
Galerie Foto Duminicã, în weekendul special dedicat Zilei Copilului, de la ora 10:00, Antena 1 aduce spiritul Zurli în casele românilor într-o ediţie-eveniment prezentatã de Mirela Retegan. Cum limitãrile impuse de starea de...

Sâmbãtã, de la 20:00, pe Antena 1, Juraţii iUmor aleg ultimul finalist al show-ului

Sâmbãtã, de la 20:00, pe Antena 1, Juraţii iUmor aleg ultimul finalist al show-ului
Galerie Foto Cea mai îndrăgită emisiune de umor din România se apropie de finalul celui de-al optulea sezon, iar înainte de marea finalã, difuzatã pe 6 iunie, de la 20:00, la Antena 1, juraţii vor alege ultimul finalist în...

Marele Bazar din Istanbul se pregătește să își redeschidă porțile

Marele Bazar din Istanbul se pregătește să își redeschidă porțile
Marele Bazar din Istanbul se pregătește de redeschidere. Acesta a fost închis pe 23 martie din cauza pandemiei de coronavirus, transmite AFP. Este una dintre cele mai mari piețe acoperite din lume,...

Cazinourile din Las Vegas se vor redeschide treptat din 4 iunie

Cazinourile din Las Vegas se vor redeschide treptat din 4 iunie
Cazinourile din Las Vegas se vor redeschide treptat de săptămâna viitoare, cu respectarea măsurilor sanitare. Acestea au fost închisă în luna martie din cauza pandemiei de coronavirus, transmite...

O actriță premiată cu Oscar a fost diagnosticată cu COVID-19

O actriță premiată cu Oscar a fost diagnosticată cu COVID-19
Actorii francezi Marion Cotillard şi Guillaume Canet au fost diagnosticaţi cu COVID-19. Cotillard a mai trecut o dată printr-o pandemie, însă pe marele ecran, în filmul „Contagion”. Actriţa Marion Cotillard...

Cum „dresăm” pantofii care ne strâng

Cum „dresăm” pantofii care ne strâng
Vânzătorii de încălțăminte din piele știu câteva trucuri pentru pantofii prea mici. Încălțămintea confecționată din piele este ușor de remodelat pe propriul picior, cu ajutorul câtorva intervenții...

Un Margaux vechi de 65 de ani, din meniul legendarului tren Orient Expres, în licitație la București

Un Margaux vechi de 65 de ani, din meniul legendarului tren Orient Expres, în licitație la București
Galerie Foto Din cele peste 200 de loturi de vin ale Licitației de Vară din 28 mai, poate cel mai special și mai neașteptat este un vin roșu de Margaux ce a făcut parte din meniul trenului transcontinental Orient Expres, unul...

Plajele se redeschid pentru turismul estival

Plajele se redeschid pentru turismul estival
Galerie Foto Una dintre destinațiile turistice preferate de europeni, Grecia, a deschis deja peste 500 de plaje, săptămâna trecută. Italia, Cipru și Turcia și-au anunțat, la rândul lor, redeschiderea. La fel și vecinii...

Ne putem organiza singuri excursiile. Circuite individuale sau în familie, pe urmele cetăților medievale

Ne putem organiza singuri excursiile. Circuite individuale sau în familie, pe urmele cetăților medievale
Galerie Foto Călătoriile încep să se reia, timid, cu noi reguli care trebuie să fie respectate, în întreaga lume. Chiar dacă nu am ieșit decât parțial din perioada de restricții, deja putem face drumeții, respectând un...

Premierele revin la TVR 1

Premierele revin la TVR 1
Galerie Foto Din luna mai, revin pe micul ecran programe consacrate ale TVR 1. De asemenea, noi proiecte pentru telespectatori debutează în această perioadă. Documentarul „România construită”, producţie TVR în premieră,...

O fostă finalistă neo-zeelandeză la Miss Univers a murit. Avea 23 de ani

O fostă finalistă neo-zeelandeză la Miss Univers a murit. Avea 23 de ani
Amber-Lee Friis, o finalistă a concursului Miss Univers din Noua Zeelandă, a murit subit. Avea 23 de ani. Poliția din această țară a confirmat apelul de urgență din 18 mai. Cauza...

Decizie radicală. Cum poți să pierzi accesul la Netflix chiar dacă ai plătit abonamentul

Decizie radicală. Cum poți să pierzi accesul la Netflix chiar dacă ai plătit abonamentul
Netflix va începe să întrebe utilizatorii inactivi dacă doresc să îşi păstreze calitatea de membri, iar dacă nu primeşte răspuns, compania va anula automat serviciul. Decizia a fost luată pentru ca oamenii s
Serviciul de email marketing furnizat de