x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Vânatul, o tradiţie devenită lux

0
Autor: Diana Radu 20 Feb 2008 - 00:00

A fost odată ca niciodată, că dacă n-ar fi nu s-ar povesti, a fost omul preistoric… Omul care se adăpostea în peşteri, bea apă de izvor şi vâna animale sălbatice…

A fost odată ca niciodată, că dacă n-ar fi nu s-ar povesti, a fost omul preistoric… Omul care se adăpostea în peşteri, bea apă de izvor şi vâna animale sălbatice…

 

Între timp, omul nostru cel preistoric a evoluat: din peşteri s-a mutat în case, apa de izvor a devenit... apă plată, iar vânatul… a rămas vânat. Nici până astăzi nu a renunţat să mănânce (măcar din când în când) carne de vânat, chiar dacă, mai nou, este considerată un aliment de lux. Nu oricine îşi permite să mănânce periodic carne de vânat şi, cu siguranţă, nu oricine ştie să o pregătească.

 

 

Micile taine

Secretul oricărui preparat din vânat este macerarea! În plus, cine vrea să gătească această carne trebuie să ţină cont de faptul că fiecare specie se pretează pentru anumite preparate culinare. Astfel, din iepure se poate pregăti pastramă, friptură şi ciorbă. Din mistreţ ies cele mai alese afumături, iar fripturile sunt un deliciu. Fazanul este potri­vit pentru preparate reci, dar şi pentru fripturi – cele în sos sunt extraordinare. Banalul porumbel se poate transforma în fripturi, fie ele cu sos sau fără. Cunoscătorii spun că din căprioară se fac pastrame delicioase, la fel de bine cum pot fi pregătite şi supe, preparate reci sau fripturi. Nu trebuie să uităm de gâsca şi raţa sălbatică, din care o gospodină pricepută poate prepara pastramă sau… ei, da, fripturi!

 

La vânat, grăsimea dintre fibrele musculare este mai pu­ţină decât la animalele domestice. Din această cauză, la pre­parare, bucătarul pune slănină, fie ea proaspătă sau afumată, sau ulei de floarea-soarelui. Condimentele pentru carnea de vânat vor fi mai puţine, ca să nu estompeze aroma specifică. Pentru a fi mai fragedă, carnea se taie de-a curmezişul fibrelor. Indiferent dacă este fiartă în prealabil sau crudă, când se pregăteşte friptura la tavă, cuptorul trebuie să fie bine încins. Astfel, preparatul se rumeneşte repede, iar carnea nu se usucă. Sosurile recomandate pentru vânat sunt cele de muştar, hrean, roşii, coacăze sau piper. Garniturile recomandate pentru carnea de vânat au printre ingrediente orez, pere, castane sau ciuperci. O altă garnitură potrivită acestui fel de preparate este piureul de ţelină. Se pun la fiert 500 g ţelină tăiată în sferturi şi, după ce începe să clocotească, se adaugă patru cartofi tăiaţi cubuleţe. Atunci când legumele sunt fierte, se strecoară şi se dau prin sită. Piureul astfel ob­ţinut se mai ţine puţin pe foc, amestecând bine. Imediat ce se stinge ochiul aragazului, trebuie adăugate 10 ml lapte şi 50 g unt şi se bate bine.

 

 

Cârnaţi din mistreţ

Ingrediente: un kg carne de mistreţ, o căpăţână de usturoi, trei grame de piper măcinat, sare şi doi metri de maţe.

Preparare: Carnea se taie în bucăţele şi se trece prin maşina de tocat. Se adaugă sare, piper şi usturoi pisat. Se frământă bine. Maţele se spală cu apă şi oţet, apoi se clătesc bine cu apă rece şi se umplu cu carnea tocată. Cârnaţii se ţin la rece câteva ore, iar apoi se prăjesc. Se pot servi cu muştar.

 

 

Pateu de iepure

Ingrediente: muşchii spatelui, picioare­le dinapoi şi ficatul de la un iepure, 150 g slănină afumată, 3 foi de dafin, sare, 4 boabe de piper, 300 g unt, aspic.

Preparare: Se pun la fiert muşchii spatelui, picioarele dinapoi şi ficatul de la un iepure. În aceeaşi oală se adaugă şi 150 g slănină. După ce a dat apa în clocot, se pun sarea, foile de dafin şi boabele de piper. Atunci când carnea este fiartă, se ia oala de pe foc şi se dezosează. Carnea se trece de patru-cinci ori prin maşina de tocat. La fel şi slănina. Cu ajutorul unei linguri de lemn se freacă bine carnea şi slănina cu unt. Când amestecul devine ca o pastă omogenă, se aşază într-o formă lungă sau ovală, care iniţial a fost căptuşită cu aspic. Se serveşte însă şi fără aspic, aşezând pasta într-o farfurie şi nete­zind-o cu un cuţit umezit cu apă rece. Pasta poate fi garnisită cu gogoşari.

 

 

Cârnaţi de căprioară

Ingrediente: 500 g carne de căprioară, două căpăţâni de usturoi, piper măcinat, sare, un metru de maţe.

Preparare: Se feliază carnea, apoi se dă prin maşina de tocat, pe sita măruntă. Se adaugă sarea, piperul şi usturoiul care a fost în prealabil pisat. Separat se spală maţele, apoi se umplu cu amestecul de carne. Se prăjesc cârnaţii care pot fi serviţi imediat sau după ce au fost ţinuţi la rece câteva ore.  

 

 

Medalion din carne de cerb

Ingrediente: 600 g carne, 50 g untură, 100 g ciuperci, o ceapă, 100 g unt, 100 ml vin, 30 ml coniac, aspic pentru glasat, sare, piper măcinat.

Preparare: Carnea se taie în bucăţi şi se pune la înăbuşit într-o cratiţă cu untură. Se adaugă ceapa tăiată solzişori şi sarea. Separat, ciupercile se taie în felii subţiri. Atunci când carnea începe să se rumenească, se pun şi ciupercile. Vasul trebuie permanent acoperit cu un capac, iar periodic se amestecă bine cu o lingură de lemn. Dacă zeama scade prea mult, se toarnă din când în când puţin vin şi apă. Când s-a rumenit carnea, vasul se dă de pe foc. După ce s-a răcit, carnea se dă prin maşina de tocat. Se freacă untul. Treptat, se adaugă tocătura peste unt, iar apoi co­niacul, piperul şi sarea. După ce pasta a fost bine amestecată se pune la rece pentru ca apoi, cu ajutorul unei forme rotunde, să se facă medalioanele. Acestea se obţin astfel: forma, care în prealabil a fost udată cu apă rece, se netezeşte cu lama unui cuţit şi se răstoarnă pe un fund de lemn. Medalioanele se bagă la frigider, ca să se întărească bine. După câteva ore pot fi glasate cu sos de maioneză sau aspic şi se mai lasă o dată la rece.

Citeşte mai multe despre:   carne,   rece,   apă,   carnea,   piper,   vanat,   caiet de retete

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Tort de mere - rețetă din copilărie

Tort de mere - rețetă din copilărie
De mic copil mi-a plăcut zahărul, l-aș fi pus în orice, de la tocănițe la ciorbe drese cu smântână. Rețeta ce urmează am făcut-o măcar o dată la sărbători. E tortul de mere al zilelor de vară și de...

Aeroportul Hellenikon din Atena va fi dărâmat pentru construirea unei imense stațiuni de lux

Aeroportul Hellenikon din Atena va fi dărâmat pentru construirea unei imense stațiuni de lux
Autoritățile din Grecia vor să transforme fostul aeroport Hellenikon, aflat în apropierea Atenei, într-o stațiune turistică. Dacă planurile se vor realiza, aceasta va fi una dintre cele mai mari din Europa,...

Ce spune codul bunelor maniere despre sărutatul mâinii

Ce spune codul bunelor maniere despre sărutatul mâinii
Vă propun să vorbim azi despre o formă de manifestare a respectului – după codului bunelor maniere – am de gând să vă vorbesc astăzi. Despre... sărutatul mâinii. Să ne imaginăm că întreg...

Circul Metropolitan București se redeschide! Seria spectacolelor în aer liber debutează vineri, 3 iulie 2020, de la ora 19.00

Circul Metropolitan București se redeschide! Seria spectacolelor în aer liber debutează vineri, 3 iulie 2020, de la ora 19.00
Vineri, 3 iulie 2020, de la ora 19.00, Circul Metropolitan București deschide seria spectacolelor care vor fi jucate în aer liber, pe tot parcursul verii, în zona special amenajată pentru public în vecinătatea...

Centrul de Agrement din Poiana Braşov s-a redeschis de la 1 iulie

Centrul de Agrement din Poiana Braşov s-a redeschis de la 1 iulie
Centrul de Agrement din Poiana Braşov s-a redeschis de la 1 iulie. Administratorul a anunțat că suprafaţa centrului permite aplicarea măsurilor sanitare împotriva răspândirii COVID-19. Tu...

Din 6 iulie, de la 20:00, Happy Channel va difuza serialul turcesc “Jurământul”

Din 6 iulie, de la 20:00, Happy Channel va difuza serialul turcesc “Jurământul”
Din 6 iulie, în fiecare luni, de la 20:00, Happy Channel va difuza serialul turcesc fenomen “Jurământul” (“Yemin”), o producţie 2019 şi o uimitoare poveste de dragoste ce a cucerit milioane de...

Producătorul Harvey Weinstein a oferit victimelor sale despăgubiri de 19 milioane de dolari

Producătorul Harvey Weinstein a oferit victimelor sale despăgubiri de 19 milioane de dolari
Producătorul Harvey Weinstein a oferit despăgubiri de 19 milioane de dolari mai multor femei pe care le-a agresat sexual, transmite AFP. Acesta a fost condamnat pentru viol în luna martie. Despăgubirile urmează...

De ce a lipsit Mircea Badea de la televizor

De ce a lipsit Mircea Badea de la televizor
Realizatorul Mircea Badea nu a mai prezentat emisiunea sa zilnică „În gura presei”. Acesta a explicat la Sinteza zilei motivul absenței sale de pe micul ecran.  Mircea Badea se află în vacanță, moment...

iUmor caută numere de comedie care să doboare noi recorduri

iUmor caută numere de comedie care să doboare noi recorduri
iUmor a început preselecțiile pentru sezonul cu numărul nouă, la Antena 1, iar înscrierile se pot face deja pe adresa http://casting.a1.ro/iumor/. De-a lungul celor opt sezoane de până acum, umoriști din...

Silvio Berlusconi va locui în vila celebrului regizor Franco Zeffirelli

Silvio Berlusconi va locui în vila celebrului regizor Franco Zeffirelli
Fostul premier italian, Silvio Berlusconi, a confirmat că vrea să locuiască în vila din Roma a regizorului de film Franco Zeffirelli, transmite DPA. "O să-mi mut reşedinţa şi birourile mele...

Ce note a luat Selly la Bacalaureat. Are cu ce se lăuda

Ce note a luat Selly la Bacalaureat. Are cu ce se lăuda
Vlogger-ul Selly se numără printre elevii care au susținut examenul de Bacalaureat de anul acesta. Imediat după aflarea notelor, Selly a publicat rezultatele pe contul său de Instagram. Astfel, notele obținute...

Cetățile care spun istoria Dobrogei

Cetățile care spun istoria Dobrogei
Galerie Foto Frumusețea sălbatică a peisajelor din Delta Dunării este completată de unicitatea peisajelor de la Capul Doloșman, acolo unde cetatea Argamum veghea corăbiile venite de pe Marea Neagră și unde astăzi oferă...

Vacanța perfectă, în mijlocul naturii: minunile din Munţii Măcinului

Vacanța perfectă, în mijlocul naturii: minunile din Munţii Măcinului
Galerie Foto Departe de aglomerație, o vacanță sau o excursie în Munţii Măcinului, din nordul Dobrogei, poate fi alegerea ideală pentru cei care vor să se relaxeze în siguranță, în această perioadă. Rangerii care pot gh...

Un nou protocol în Grecia. Turiștii vor primi cod de bare pentru depistarea infecțiilor cu COVID-19

Un nou protocol în Grecia. Turiștii vor primi cod de bare pentru depistarea infecțiilor cu COVID-19
Turiştii care vor merge în Grecia de la 1 iulie vor completa un chestionar online, cu 48 de ore înainte de intrarea în ţară, şi vor primi un cod de bare, în urma căruia vor fi sau nu...

„Casa turismului”, o afacere imobiliară de milioane de euro

„Casa turismului”, o afacere imobiliară de milioane de euro
Galerie Foto Jurnalul anunța, săptămâna trecută, că rămășițele fostului Minister al Turismului se mută într-o clădire de sticlă din nordul Capitalei, iar astfel se pot pierde și ultimele documente pe care le caută...
Serviciul de email marketing furnizat de