x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Varietate culinară

0
05 Sep 2007 - 00:00

Cu ce se hrănesc locuitorii de astăzi din zona unde a fost căndva Halicarnas? Bucătăria turcească este considerată una dintre cele mai gustoase şi mai sănătoase, fiind influenţată de numeroase culturi şi naţiuni, in special de cele din Grecia şi Orientul Mijlociu.

Cu ce se hrănesc locuitorii de astăzi din zona unde a fost căndva Halicarnas? Bucătăria turcească este considerată una dintre cele mai gustoase şi mai sănătoase, fiind influenţată de numeroase culturi şi naţiuni, in special de cele din Grecia şi Orientul Mijlociu. Ea s-a făcut remarcată datorită varietăţii culinare, avănd la bază numeroşi factori de influenţă: bogăţia florei, faunei şi a diferenţierii regionale, dar şi a unei moşteniri imperiale, unde zeci de bucătari trebuiau să inventeze noi feluri de măncare pentru a-l mulţumi pe sultan. Datorită poziţiei climatice avantajoase, Turcia dispune de o gamă largă de produse, cele mai apreciate fiind preparatele din orez, grău sau peşte, asociate cu diverse ingrediente, care alcătuiesc un meniu complet şi tradiţional. Bucătăria turcească este situată astăzi pe locul trei in lume, fiind apreciată datorită meniului său diversificat, dar şi a preparatelor simple, care incăntă prin savoare şi armonie.

Meniuri specifice

O caracteristică importantă a meselor turceşti este aceea că hrana se serveşte in cantităţi mici, consumăndu-se foarte multă păine. Meniul fiecărei zile este unul diversificat, constănd in preparate uşoare, precum fructe, supe, salate şi deserturi. Acesta este completat cu nuci, brănză, miere şi condimente. Felul de măncare principal este pilaful, preparat de regulă din orez, dar poate fi făcut şi din grău bulgur (grău pisat) sau sehriye (tăiţei subţiri şi transparenţi din orez). Tradiţional, pilaful era servit cu carne, peşte sau pui, astăzi insă este folosit drept garnitură pentru alte preparate. In ceea ce priveşte carnea, aceasta se pregăteşte marinată şi este friptă la foc deschis, fiind asociată cu diverse legume. Este folosită, in principal, carnea de miel sau de oaie. Incă din cele mai vechi timpuri, acest fel de măncare era servit la ocazii speciale, fiind considerat un aliment de lux.

Humus Amongus

Ingrediente: 450 g năut, 1/4 tahin (pastă de susan), un căţel de usturoi, 3 linguriţe de suc de lămăie, 1/4 lingură chimion, sare, piper.Â

Preparare: Se fierbe năutul. După ce s-a inmuiat bine se scurge de apă. Aceasta se păstrează pentru a subţia preparatul, la nevoie. Se adaugă năutul şi toate celelalte ingrediente in robotul de bucătărie. Se amestecă pănă cănd se obţine o pastă fină. Dacă mixtura este prea groasă, se adaugă din lichidul rămas de la fierberea năutului pentru a dilua consistenţa. Se serveşte la temperatura camerei, cu păine şi/sau carne la grătar (miel, pui etc.).

Borek

Ingrediente: 100 g unt, 200 ml lapte (la temperatura camerei), două linguriţe de zahăr, două linguri de sare, 20 g drojdie proaspătă, două ouă, două albuşuri de ou (se pun deoparte gălbenuşurile pentru a orna produsele de patiserie), un kg făină; umplutura de brănză (pentru opt bucăţi): o ceapă mică, un căţel de usturoi, o lingură de ulei, 200 g brănză feta, un ou, 100 g pătrunjel tocat, 50 g mărar tocat, 50 ml iaurt, piper negru; umplutura cu carne de vită (pentru opt bucăţi): 300 g carne de vită, o ceapă, un căţel de usturoi, 100 g pătrunjel tăiat, 1/2 linguriţă de suc de lămăie, una-două linguri de pastă de chili, 1/2 linguriţă de paprika, o lingură de zahăr, 1/2 lingură de sare, piper negru, un ou.

Preparare: Delicioase preparate de patiserie turceşti, se pot servi ca o mică gustare inainte de masă. Există două umpluturi pentru prepararea borek-ului, cantităţile fiind suficiente pentru a face căte opt bucăţi, iar reţeta aluatului este pentru 16 bucăţi. Se poate prepara şi cu drojdie uscată. Pentru a face aluatul, se topeşte untul. Se adaugă laptele, zahărul şi sarea. Se verifică temperatura (trebuie să fie 35-37ËšC) şi se fărămiţează drojdia in interiorul compoziţiei. Se adaugă ouăle impreună cu albuşurile de ou, amestecate. Se adaugă in mod gradat făina şi se frămăntă aluatul timp de cinci minute pănă cănd devine elastic şi incepe să crească. Se acoperă pentru a se lăsa să dospească aproximativ 30-60 de minute. Umplutura cu brănză: se taie ceapa şi usturoiul. Se incinge uleiul intr-o tigaie şi se adaugă ceapa şi usturoiul. Se lasă pănă se rumenesc. Se fărămiţează brănza feta cu o furculiţă şi se amestecă toate ingredientele, formăndu-se o pastă. Umplutura cu carne: se taie mărunt ceapa şi usturoiul. Se incinge uleiul intr-o tigaie şi se pun ceapa, usturoiul şi bucata de carne tocată pănă se rumenesc. Se adaugă toate ingredientele rămase, cu excepţia oului. Se lasă intreaga compoziţie la rece şi se adaugă la sfărşit oul. Se preincălzeşte cuptorul la 225ËšC şi se pune intregul aluat pe hărtie de pergament, unsă cu ulei, şi se introduce in cuptor. Se imparte aluatul pe jumătate şi fiecare jumătate la răndul ei se imparte in opt bucăţi. Ies in total 16 bucăţi. Fiecare bucată de aluat se aplatizează, apoi se rulează puţin pe margini cu degetele pănă capătă forma unei bărci. Se pune inăuntru umplutura. Se aşază cu atenţie preparatele de patiserie in cuptor, pănă incep să se rumenească. După care se scot, se ung marginile cu gălbenuş bătut şi se introduc in cuptor pentru incă 10 minute. Se servesc la temperatura camerei.Â

 Orez turcesc

Ingrediente: o cană de orez alb, 4 linguriţe de orez brun sau tăiţei, 1/2 cană de apă fierbinte, un cub de bulion de pui, 200 g legume de sezon (morcov, mazăre, ceapă, ardei, roşii).

Preparare: Se pune orezul brun intr-o tigaie incinsă. Se prăjeşte pănă cănd se rumeneşte bine. Se adaugă in apă orezul alb şi cubul de bulion, apoi legumele de sezon. Din cănd in cănd se amestecă orezul.
Citeşte mai multe despre:   pană,   geografii culinare

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Carnavalul de la Rio de Janeiro a început. Cele mai renumite școli de samba vor defila pe străzile orașului

Carnavalul de la Rio de Janeiro a început. Cele mai renumite școli de samba vor defila pe străzile orașului
Celebrul carnaval de la Rio de Janeiro începe astăzi și se va încheia pe 29 februarie. În mod tradițional acesta  are loc înainte de intrarea în Postul Paștelui catolic. Este cel mai mare...

Primarul Stelian Manole este eliberat din închisoare și se întoarce în Mangalița

Primarul Stelian Manole este eliberat din închisoare și se întoarce în Mangalița
Galerie Foto Sâmbătă, 22 februarie, de la ora 22:30, la Antena 1, în primul episod al celui de-al doilea sezon al serialului de comedie Mangalița, telespectatorii vor descoperi un nou oraș Mangalița, mai frumos și mai curat....

Victoria's Secret își schimbă proprietarul. Brandul este afectat de recentele acuzații de hărțuire sexuală

Victoria's Secret își schimbă proprietarul. Brandul este afectat de recentele acuzații de hărțuire sexuală
Societatea de investiții Sycamore Partners va achiziționa pachetul majoritar al brandului Victoria's Secret de la compania L Brands pentru suma de 525 milioane de dolari. Aceasta din urmă va păstra...

Clipe de groazã pentru Anamaria Prodan: „Am rămas fãrã aer! Simţeam cã se prãbuşeşte cerul!”

Clipe de groazã pentru Anamaria Prodan: „Am rămas fãrã aer! Simţeam cã se prãbuşeşte cerul!”
Galerie Foto Cel mai nou reality show ce îi are ca protagonişti pe Anamaria Prodan şi Laurenţiu Reghecampf revine duminicã, de la 19:45, la Antena Stars cu un nou episod în care telespectatorii vor putea urmãri momentele cumpl...

Un număr de magie digitală va ului jurații în prima ediție din noul sezon iUmor “Umanitatea se îndreaptă către digital cu toate forțele”

Un număr de magie digitală va ului jurații în prima ediție din noul sezon iUmor  “Umanitatea se îndreaptă către digital cu toate forțele”
Galerie Foto Momente incendiare în cel mai aşteptat show de umor, iUmor, ce revine mâine seară, de la 20:00, la Antena 1, cu premiera sezonului cu numărul opt. Tk Jiang, concurentul venit tocmai din Singapore, s-a apucat de...

Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Morților. Când se intră în Postul Paștelui

Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Morților. Când se intră în Postul Paștelui
Întrucât în acest an Sărbătoarea Învierii Domnului va avea loc pe 19 aprilie, Moșii de Iarnă ori Sâmbăta Morților se sărbătorește pe 22 februarie. Această zi este dedicată omagierii celor trecuți în...

Primele nume anunțate la Untold 2020. The Pussycat Dolls și Iggy Azalea, pentru prima dată în România

Primele nume anunțate la Untold 2020. The Pussycat Dolls și Iggy Azalea, pentru prima dată în România
Video Organizatorii Untold au anunțat primele nume confirmate pentru ediția din 2020 a festivalului, care va avea loc între 30 iulie și 2 august, în Cluj-Napoca. The Pussycat Dolls, Iggy Azalea, Eric Prydz, Amelie...

Alessandra Stoicescu va prezenta Observatorul de la ora 19.00 la Antena 1

Alessandra Stoicescu va prezenta Observatorul de la ora 19.00 la Antena 1
Începând din această primăvară, Alessandra Stoicescu va prezenta Observatorul de la ora 19.00, de luni până vineri, la Antena 1. “Într-o perioadă cu schimbări majore în viața mea, pe care le-am primit cu...

Frigul și trezitul foarte devreme le-au creat probleme actorilor din Mangalița, la filmările pentru cel de-al doilea sezon

Frigul și trezitul foarte devreme le-au creat probleme actorilor din Mangalița,  la filmările pentru cel de-al doilea sezon
Galerie Foto Filmările pentru cel de-al doilea sezon Mangalița, serialul de comedie care revine, din 22 februarie, la Antena 1, au fost așteptate cu nerăbdare de actori. Desfășurate spre finele anului trecut, în localitatea Bo...

Alex Velea și Mario Fresh continuă aventura Asia Express- Drumul Comorilor Cea de-a patra ediţie a show-ului, lider de audienţã

Alex Velea și Mario Fresh continuă aventura Asia Express- Drumul Comorilor  Cea de-a patra ediţie a show-ului, lider de audienţã
Galerie Foto Alex Velea și Mario Fresh au trecut aseară prin cea mai grea încercare de până acum, la Asia Express - Drumul Comorilor. În ritmul de ”totul sau nimic” al cursei pentru ultima șansă, cei doi prieteni s-au...

Delia, despre evoluția sa ca jurat iUmor: “Cred că sunt plină de surprize în acest sezon”

Delia, despre evoluția sa ca jurat iUmor:  “Cred că sunt plină de surprize în acest sezon”
Galerie Foto După filmările audițiilor pentru sezonul cu numărul opt iUmor, emisiune ce va avea premiera sâmbătă, pe 22 februarie, de la 20:00, la Antena 1, Delia a tras concluziile și știe ce s-a schimbat încă de la...

(P) Ceasuri barbati: 7 reguli pe care trebuie sa le cunosti

(P) Ceasuri barbati: 7 reguli pe care trebuie sa le cunosti
Galerie Foto Orice barbat stilat stie ca nu trebuie sa poarte curea neagra cu pantofi maro, insa putini cunosc regulile fundamentale atunci cand vine vorba despre ceasuri barbati. Se intampla destul de des sa vezi barbati ce poarta...

Asia Express- Drumul Comorilor, lider detașat de piață Diseară, echipele se luptă în cursa pentru ultima șansă

Asia Express- Drumul Comorilor, lider detașat de piață  Diseară, echipele se luptă în cursa pentru ultima șansă
Galerie Foto Luni seară, cursa de pe Drumul Comorilor a pus în joc o miză importantă, cea de-a doua imunitate a primei etape din Filipine. Cea mai nebună cursă de la capătul pământului a împins spiritul echipelor într-o...

Noi tendințe în teambuilding: jocuri și concursuri în natură

Noi tendințe în teambuilding: jocuri și concursuri în natură
Galerie Foto Turismul are mult de câștigat, în România, din ideile de „teambuilding” ale organizatorilor de evenimente pentru companii. Dacă în anii 2000, până la declanșarea crizei economice, erau preferate zonele...

Carnavalul de la Veneția, nouă secole de tradiție italiană

Carnavalul de la Veneția, nouă secole de tradiție italiană
Galerie Foto Celebrul Carnaval de la Veneția aduce sute de mii de vizitatori, din întreaga lume, în fiecare an, fiind chiar în aceste zile în plină desfășurare. Anul acesta, carnavalul a început pe  8 februarie și se...
Serviciul de email marketing furnizat de