x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Varza impanata cu legume

0
Autor: Simona Lazar 23 Noi 2004 - 00:00
 

GURMANDUL IN BUCATE
 

SIMONA LAZAR
 

 

Click pentru a mari imaginea
 
De-ar fi sa caut acum in memorie un fel de bucate care sa fie specific numai si numai acestui timp de sfarsit de noiembrie, apoi la "verzele Sfantului Andrei" m-as opri. Cum o arata si numele, este o mancare ocazionala, care are un timp si o istorie a ei. E o vorba pe care o stie orice gospodina: primul butoi de varza (varza murata, se intelege!) se pune la Sfantul Dumitru, iar cel de pe urma la Sfantul Andrei. Nu, sa nu intelegeti cumva ca vreme de aproape sase saptamani sta Maria, ori Ileana, ori Ana numai cu mainile prin butoaie, vanturand la cele verze. Vorba asta arata doar care e timpul potrivit pentru a pune varza la murat. Dar o gospodina care stie bine rosturile casei va pune varza la murat de Sfantul Dumitru, sa fie acra numai cat trebuie la Craciun, si va mai pune si la Sfantul Andrei un butoi, sa aiba in postul Pastelui, pentru sarmalele cele fara carne, pana se face frunza steviei.  

BUTOIUL. Si daca tot v-am gasit acum prin preajma, sa va spun ca varza cea mai buna se pune in butoi de stejar. Ca nu e rau sa adaugi in butoi, de vrei "sa tina", chiar o crenguta de stejar, abia rupta si inca plina de seva. Sa va mai spun ca in unele parti de tara se mai pun in acelasi butoi o gutuie, cateva bucati de hrean, boabe de porumb sau sfecla rosie, telina, ba chiar si mere verzi. Toate de pana acum se pun ori nu se pun, dar "maturile" de marar e musai sa fie puse. Dar ce stau eu acum cu sfaturile despre cum si cand se pune varza. Mai bine sa va zic cum se face mancarea asta si de ce ii spune cum ii spune. Daca ati retinut amanuntul cu butoaiele si cu bornele timpului, atunci veti intelege si ce urmeaza.  

RETETA. Se ia o varza din butoiul de Sfantul Dumitru. Butoiul dintai. E gata murata, acra, de-ai pus in butoi sfecla rosie e roza, de-ai pus boabe de porumb, e mai galbie si oleaca mai dulce. Se ia si-o varza din gramada pregatita sa intre in butoiul de Sfantul Andrei. Asta e alba, dulce, curata. De-o crestezi, "infloreste" de frageda ce-i! Ei, varza asta cruda o cureti de primul rand de frunze, o speli si asa, intreaga, o pui la fiert. La inmuiat. Sa se faca tot cum e cea murata de moale. Intre timp, iei toate legumele ce le mai ai prin bucatarie ori prin beci. Ceapa, ardei, gogosari, rosii, gogonele (patlagele verzi, adica), vinete. Le speli, le tai marunt. Le calesti in ulei fierbinte. Scurgi bine cele doua verze si le crestezi o data, chiar deasupra, acolo unde frunzele se apara unele pe altele si cu o lingura faci loc in mijlocul verzelor. Umpli apoi golul acela cu legumele calite. Mai lasi sa se odihneasca o clipa, le mai indesi, mai pui iarasi, pana simti ca nu mai intra. Cand e gata totul, pui pe fundul unui vas ulei si asterni deasupra felii de gogosari proaspeti si felii de gogosari murati. Asezi verzele, sprijinindu-le cu cate o leguma din ce ti-a mai prisosit. Faci si un sos, un pic dulce, un pic acrisor: pasta de tomate, vin, o lingura de miere, condimente cat iti place, sare, ulei, apa. Torni totul deasupra, pana ce verzele sunt cuprinse pe trei sferturi. Si dai la cuptor, la foc mic sa fiarba pe indelete.  

TOVARASI. In vremea asta faci mamaliguta. Pui mai intai in apa o mana de malai si lasi pe foc pana da in clocot. Abia atunci pui restul fainii de porumb si invarti in ea cu melesteul, cu nadejde, in sensul acelor de ceasornic. Si mai lasi melestelul sa se odihneasca, si iar invarti, pana ce se face mamaliga nici prea subtire, nici prea vartoasa, cat sa fie tovarasa de drum verzelor celor nazdravane.  

Si daca de tovarasi de drum vorbeam, atunci sa va mai spun cativa care ar fi numai potriviti. Din muraturile puse peste toamna, toate cate s-au facut, mai ales dintre cele ce sunt "verisoare" bune cu varza, desi nu-s "de la tara", ci "orasence" in toata regula: conopida, broccoli, varza de Bruxelles. De nu tii postul prea aspru, sunt bune si cateva linguri de smantana (dar asta inseamna sa nu mai iei in seama "acriturile"). Dar nu cumva sa uiti de paharelul cel de tuica batrana, ca acesta e tovarasul cel mai bun. Ei, si cum ai pregatit si mamaliga, si bautura, nu mai ai decat sa scoti mancarea din cuptor, sa despici cele doua verze si sa te infrupti cand din cea dulce si diafana, cand din cea acrisoara si plina de viata.  

Un sfat: dupa ce veti iesi din post, o varza murata bine umpleti-o cu carne si orez, ca la sarmale. Si zau ca n-o sa va para rau! .

.

Click pentru a mari imaginea
 
 

Intre timp, iei toate legumele ce le mai ai prin bucatarie ori prin beci. Ceapa, ardei, gogosari, rosii, gogonele (patlagele verzi, adica), vinete. Le speli, le tai marunt. Le calesti in ulei fierbinte. .

.

.

.

 

 

Varza si familia ei
Click pentru a mari imaginea
 
Ati auzit vreodata de vegetale crucifere? Acestea sunt niste legume care au florile dispuse in cruce si par a fi niste buchete miniaturale. Toate vegetalele din familia verzei sunt crucifere. Oamenii de stiinta au demonstrat ca ele contin niste enzime care sunt cele mai puternice componente anticancerigene. De aceea se recomanda sa se consume saptamanal de cel putin doua ori.
 

Broccoli este un aliment care trateaza mai bine decat unele antibiotice fazele incipiente ale cancerului la san si la stomac. Este bogat in vitamina C, potasiu, acid folic, betacaroten si, ca si cum nu ar fi de ajuns, are si putine calorii.
 

Conopida asigura necesarul zilnic de vitamina C. Mai putini cunosc insa faptul ca exista un sortiment de conopida care are culoarea verde. S-ar putea numi cel mai tanar membru din familia verzelor, pentru ca a fost creat acum 10 ani. Ea are aspectul conopidei si culoare de broccoli.
 

Click pentru a mari imaginea
 
 

Varza de Bruxelles, pe langa proprietatile caracteristice cruciferelor, are si calitati distinctive. Contine calciu, fibre, fier si fosfati. Este cea mai bogata in minerale din familia verzei.
 

Andivele pot fi rosii sau albe, netede sau crete. Ele aduc prospetime in salate si sunt cele mai fine dintre vegetale. Din aceasta cauza ele nu se taie, ci se rup cand se pun in mancare. Frunzele din exterior sunt mai aromate decat cele mici din interior. Andivele contin multa vitamina K, dizolva pietrele de la rinichi si intaresc sistemul imunitar.
Citeşte mai multe despre:   arhiva jurnalul,   varza

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Rețete de cozonaci și pască din Moldova, bune de încercat acasă

Rețete de cozonaci și pască din Moldova, bune de încercat acasă
Galerie Foto Deși par la fel, cozonacii tradiționali sunt diferiți de la o zonă a țării la alta. Dacă astăzi sunt căutați cozonacii cât mai pufoși, rețeta tradițională din Moldova și din Bucovina este pentru cozonaci...

Cum se poate prepara o friptură fragedă de miel

Cum se poate prepara o friptură fragedă de miel
Natura a reînviat, grădinile s-au umplut de zarzavaturi, organismul uman simte nevoia să revină la alimentația bazată pe verdețuri și, după 40 de zile de post, în care oricum mesele sunt bazate mai mult pe...

Dezvăluiri șocante ale lui Duffy: Am fost drogată, violată şi ţinută captivă timp de mai multe zile

Dezvăluiri șocante ale lui Duffy: Am fost drogată, violată şi ţinută captivă timp de mai multe zile
Cântăreaţa galeză Duffy a povestit despre calvarul prin care a trecut: a fost răpită, drogată şi violată timp de patru săptămâni. Aceasta este pentru prima dată când artista a oferit detalii despre...

Viața la țară: peisaje de vis și internet de mare viteză

Viața la țară: peisaje de vis și internet de mare viteză
Galerie Foto Satele din România nu mai sunt așa cum le știam cu 20 de ani sau chiar cu 10 ani în urmă. Multe localități din țara noastră au drumuri asfaltate, electricitate, alimentare cu gaze naturale, apă curentă și...

Apel al Uniunii Europene de Radio și Televiziune

Apel al Uniunii Europene de Radio și Televiziune
Uniunea Europeană de Radio și Televiziune a făcut un apel la guverne să nu profite de măsurile de urgență luate de criza coronavirus pentru a restrânge libertatea de expresie, libertatea mass-media și...

Un celebru designer italian a decedat din cauza infecției cu coronavirus

Un celebru designer italian a decedat din cauza infecției cu coronavirus
Designerul de încălțăminte de lux, Sergio Rossi, a murit la vârsta de 85 de ani,din cauza infecției cu coronavirus, a anunţat primarul localităţii unde s-a născut, transmite AFP. Acesta era...

(P) Recomandarea săptămânii: Ingrediente pentru mâncăruri sofisticate, cu „atestat” de la clienți

(P) Recomandarea săptămânii: Ingrediente pentru mâncăruri sofisticate, cu „atestat” de la clienți
Bazarul cu bunătăți orientale, condimente, fructe uscate sau confiate, nuci, alune, semințe și alte minunății poate fi găsit acum, foarte ușor, în mediul online. Magazinul de condimente din Piața Obor, din...

Peste 4 milioane de Euro s-au strâns pânã acum în cadrul Teledonului Români Împreunã 48.000 de mãşti au plecat deja spre Spitalul Judeţean din Suceava

Peste 4 milioane de Euro s-au strâns pânã acum în cadrul Teledonului Români Împreunã  48.000 de mãşti au plecat deja spre Spitalul Judeţean din Suceava
Solidaritatea poate salva România, iar acest lucru este confirmat de fiecare sumã nouã de bani care ajunge zilele acestea în conturile Fundaţiei Mereu Aproape, în urma Teledonului Români Împreunã, cea mai...

Pasionaților de paste, totul e mai ușor când gătiți cu pasiune!

Pasionaților de paste, totul e mai ușor când gătiți cu pasiune!
Cum vă sună: macaroane cu șuncă și sos de roșii, tăiței vego, fusilli cu salatã mediteraneeană, cous-cous cu telemea și broccoli, supă cu pătrate mici, fidea cu legume și cașcaval, fusilli cu brânză de...

Viața e frumoasă și sănătoasă, chiar în izolare

Viața e frumoasă și sănătoasă, chiar în izolare
Galerie Foto Mulți dintre cei care stau în casă în această perioadă au reușit să transforme situația de criză în oportunitate și transmit zilnic mesaje mobilizatoare pentru semenii lor. Lucrul cu cei mici, pentru...

Rețeta sosului de merișoare de la Ikea

Rețeta sosului de merișoare de la Ikea
După rețeta cunoscutelor chifteluțe de la Ikea, urmează și cea a sosului de merișoare. "4 căni de merișoare, 1 cană cu zahăr, 1/2 cană cu apă. Se spală și se scurg merișoarele, se pun...

Delicii culinare din Delta Dunării: istoria faimosului Storceac de sturion

Delicii culinare din Delta Dunării: istoria faimosului Storceac de sturion
Galerie Foto Mulți iubitori ai Deltei Dunării au mâncat, cel puțin o dată, storceac. Rețeta a fost făcută celebră de Radu Anton Roman, deși a schimbat-o puțin, modificându-i și numele, în „storceag”. Astăzi,...

Ambasada Suediei oferă o rețetă secretă de chifteluțe

Ambasada Suediei oferă o rețetă secretă de chifteluțe
Pentru a veni în sprijinul românilor care sunt obligați să stea în casă, în această perioadă, dar și pentru a-și face cunoscută oferta culinară, Ambasada Suediei a publicat rețeta unor chifteluțe celebre,...

Au început primele demersuri cu banii obţinuţi în urma teledonului Români Împreunã organizat de Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV, Antena 3 şi Fundaţia Mereu Aproape

Au început primele demersuri cu banii obţinuţi în urma teledonului Români Împreunã organizat de Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV, Antena 3 şi Fundaţia Mereu Aproape
Galerie Foto La nici 24 de ore de la încheierea teledonului Români Împreunã, difuzat simultan pe 5 canale tv, Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV si Antena 3, vreme de 6 ore, au început deja primele demersuri cu banii...
Serviciul de email marketing furnizat de