x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Varza impanata cu legume

0
23 Noi 2004 - 00:00

GURMANDUL IN BUCATE

SIMONA LAZAR

Click pentru a mari imaginea
De-ar fi sa caut acum in memorie un fel de bucate care sa fie specific numai si numai acestui timp de sfarsit de noiembrie, apoi la "verzele Sfantului Andrei" m-as opri. Cum o arata si numele, este o mancare ocazionala, care are un timp si o istorie a ei. E o vorba pe care o stie orice gospodina: primul butoi de varza (varza murata, se intelege!) se pune la Sfantul Dumitru, iar cel de pe urma la Sfantul Andrei. Nu, sa nu intelegeti cumva ca vreme de aproape sase saptamani sta Maria, ori Ileana, ori Ana numai cu mainile prin butoaie, vanturand la cele verze. Vorba asta arata doar care e timpul potrivit pentru a pune varza la murat. Dar o gospodina care stie bine rosturile casei va pune varza la murat de Sfantul Dumitru, sa fie acra numai cat trebuie la Craciun, si va mai pune si la Sfantul Andrei un butoi, sa aiba in postul Pastelui, pentru sarmalele cele fara carne, pana se face frunza steviei.

BUTOIUL. Si daca tot v-am gasit acum prin preajma, sa va spun ca varza cea mai buna se pune in butoi de stejar. Ca nu e rau sa adaugi in butoi, de vrei "sa tina", chiar o crenguta de stejar, abia rupta si inca plina de seva. Sa va mai spun ca in unele parti de tara se mai pun in acelasi butoi o gutuie, cateva bucati de hrean, boabe de porumb sau sfecla rosie, telina, ba chiar si mere verzi. Toate de pana acum se pun ori nu se pun, dar "maturile" de marar e musai sa fie puse. Dar ce stau eu acum cu sfaturile despre cum si cand se pune varza. Mai bine sa va zic cum se face mancarea asta si de ce ii spune cum ii spune. Daca ati retinut amanuntul cu butoaiele si cu bornele timpului, atunci veti intelege si ce urmeaza.

RETETA. Se ia o varza din butoiul de Sfantul Dumitru. Butoiul dintai. E gata murata, acra, de-ai pus in butoi sfecla rosie e roza, de-ai pus boabe de porumb, e mai galbie si oleaca mai dulce. Se ia si-o varza din gramada pregatita sa intre in butoiul de Sfantul Andrei. Asta e alba, dulce, curata. De-o crestezi, "infloreste" de frageda ce-i! Ei, varza asta cruda o cureti de primul rand de frunze, o speli si asa, intreaga, o pui la fiert. La inmuiat. Sa se faca tot cum e cea murata de moale. Intre timp, iei toate legumele ce le mai ai prin bucatarie ori prin beci. Ceapa, ardei, gogosari, rosii, gogonele (patlagele verzi, adica), vinete. Le speli, le tai marunt. Le calesti in ulei fierbinte. Scurgi bine cele doua verze si le crestezi o data, chiar deasupra, acolo unde frunzele se apara unele pe altele si cu o lingura faci loc in mijlocul verzelor. Umpli apoi golul acela cu legumele calite. Mai lasi sa se odihneasca o clipa, le mai indesi, mai pui iarasi, pana simti ca nu mai intra. Cand e gata totul, pui pe fundul unui vas ulei si asterni deasupra felii de gogosari proaspeti si felii de gogosari murati. Asezi verzele, sprijinindu-le cu cate o leguma din ce ti-a mai prisosit. Faci si un sos, un pic dulce, un pic acrisor: pasta de tomate, vin, o lingura de miere, condimente cat iti place, sare, ulei, apa. Torni totul deasupra, pana ce verzele sunt cuprinse pe trei sferturi. Si dai la cuptor, la foc mic sa fiarba pe indelete.

TOVARASI. In vremea asta faci mamaliguta. Pui mai intai in apa o mana de malai si lasi pe foc pana da in clocot. Abia atunci pui restul fainii de porumb si invarti in ea cu melesteul, cu nadejde, in sensul acelor de ceasornic. Si mai lasi melestelul sa se odihneasca, si iar invarti, pana ce se face mamaliga nici prea subtire, nici prea vartoasa, cat sa fie tovarasa de drum verzelor celor nazdravane.

Si daca de tovarasi de drum vorbeam, atunci sa va mai spun cativa care ar fi numai potriviti. Din muraturile puse peste toamna, toate cate s-au facut, mai ales dintre cele ce sunt "verisoare" bune cu varza, desi nu-s "de la tara", ci "orasence" in toata regula: conopida, broccoli, varza de Bruxelles. De nu tii postul prea aspru, sunt bune si cateva linguri de smantana (dar asta inseamna sa nu mai iei in seama "acriturile"). Dar nu cumva sa uiti de paharelul cel de tuica batrana, ca acesta e tovarasul cel mai bun. Ei, si cum ai pregatit si mamaliga, si bautura, nu mai ai decat sa scoti mancarea din cuptor, sa despici cele doua verze si sa te infrupti cand din cea dulce si diafana, cand din cea acrisoara si plina de viata.

Un sfat: dupa ce veti iesi din post, o varza murata bine umpleti-o cu carne si orez, ca la sarmale. Si zau ca n-o sa va para rau!

.

.

Click pentru a mari imaginea

Intre timp, iei toate legumele ce le mai ai prin bucatarie ori prin beci. Ceapa, ardei, gogosari, rosii, gogonele (patlagele verzi, adica), vinete. Le speli, le tai marunt. Le calesti in ulei fierbinte.

.

.

.

.

Varza si familia ei

Click pentru a mari imaginea
Ati auzit vreodata de vegetale crucifere? Acestea sunt niste legume care au florile dispuse in cruce si par a fi niste buchete miniaturale. Toate vegetalele din familia verzei sunt crucifere. Oamenii de stiinta au demonstrat ca ele contin niste enzime care sunt cele mai puternice componente anticancerigene. De aceea se recomanda sa se consume saptamanal de cel putin doua ori.

Broccoli este un aliment care trateaza mai bine decat unele antibiotice fazele incipiente ale cancerului la san si la stomac. Este bogat in vitamina C, potasiu, acid folic, betacaroten si, ca si cum nu ar fi de ajuns, are si putine calorii.

Conopida asigura necesarul zilnic de vitamina C. Mai putini cunosc insa faptul ca exista un sortiment de conopida care are culoarea verde. S-ar putea numi cel mai tanar membru din familia verzelor, pentru ca a fost creat acum 10 ani. Ea are aspectul conopidei si culoare de broccoli.

Click pentru a mari imaginea

Varza de Bruxelles, pe langa proprietatile caracteristice cruciferelor, are si calitati distinctive. Contine calciu, fibre, fier si fosfati. Este cea mai bogata in minerale din familia verzei.

Andivele pot fi rosii sau albe, netede sau crete. Ele aduc prospetime in salate si sunt cele mai fine dintre vegetale. Din aceasta cauza ele nu se taie, ci se rup cand se pun in mancare. Frunzele din exterior sunt mai aromate decat cele mici din interior. Andivele contin multa vitamina K, dizolva pietrele de la rinichi si intaresc sistemul imunitar.
Citeşte mai multe despre:   varza

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Mâine, de la ora 13:00, Zeci de vedete vor participa duminicã la teledonul organizat de Antena Group, Români Împreunã

Mâine, de la ora 13:00, Zeci de vedete vor participa duminicã la teledonul organizat de Antena Group, Români Împreunã
Zeci de vedete s-au alãturat teledonului Români Împreunã, organizat de Antena Group şi Fundaţia Mereu Aproape în aceastã duminicã, de la ora 13:00. Difuzat simultan pe cinci canale tv, evenimentul îşi propune...

Delfinariul din Constanța transmite online reprezentațiile delfinilor NI-NI și CHAN-CHAN

Delfinariul din Constanța transmite online reprezentațiile delfinilor NI-NI și CHAN-CHAN
 Delfinariul din Constanța s-a adaptat la criza coronavirus și transmite gratuit, în acest weekend, reprezentațiile delfinilor pe internet. Astfel, delfinii NI-NI și CHAN-CHAN vor putea fi urmăriți,...

(P) Recomandarea săptămânii: Ohvăz cu lapte de migdale – sau cum să ne menținem sănătoși

(P) Recomandarea săptămânii: Ohvăz cu lapte de migdale – sau cum să ne menținem sănătoși
Galerie Foto Cum vom ieși din perioada de izolare este întrebarea de pe buzele tuturor, în această perioadă. Sedentarismul, combinat cu stresul și cu o eventuală bulimie ar fi combinația cea mai nocivă, dar există și alte...

Publicațiile Flacăra și Alias Publishing suspendă aparițiile

Publicațiile Flacăra și Alias Publishing suspendă aparițiile
Publicațiile Flacăra și Alias Publishing suspendă apariția tuturor titlurilor pe o perioadă de timp nedeterminată.   „Ca urmare a situației actuale suntem nevoiți să vă informăm în mod oficial...

Duminicã, 29 martie, de la ora 13:00, Antena Group organizeazã teledonul Români Împreunã pentru a susţine lupta medicilor împotriva Covid-19

Duminicã, 29 martie, de la ora 13:00, Antena Group organizeazã teledonul Români Împreunã pentru a susţine lupta medicilor împotriva Covid-19
Galerie Foto Duminicã, de la ora 13:00, Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV şi Antena 3  vor transmite în premierã în România, pe cinci canale tv simultan un teledon complet tehnologizat. Români Împreuna îşi...

Tatăl premierului britanic Boris Johnson: Dacă trebuie să merg la cârciumă, voi merge la cârciumă

Tatăl premierului britanic Boris Johnson: Dacă trebuie să merg la cârciumă, voi merge la cârciumă
Tatăl premierului britanic Boris Johnson contestă hotărârile luate de autorități pentru limitarea răspândirii coronavirusului. În plus, acesta dorește să depună cerere pentru a obține cetățenie...

BRAT cere sprijin din partea autorităţilor pentru editorii legitimi de presă, în contextul COVID-19

BRAT cere sprijin din partea autorităţilor pentru editorii legitimi de presă, în contextul COVID-19
BRAT, asociaţia profesională a industriei de media ce reprezintă peste 75 de editori de presă scrisă şi online din România, care împreună editează peste 350 de site-uri, ziare şi reviste, a transmis...

Pandemia cu coronavirus schimbă obiceiurile chinezilor de servire a mesei

Pandemia cu coronavirus schimbă obiceiurile chinezilor de servire a mesei
Pandemia cu coronavirus a început să schimbe obiceiurile chinezilor de servire a mesei. Autoritățile municipale din Beijing au solicitat public renunțarea la transferarea mâncării din platourile comune,...

Criză în Italia. Cristi Chivu a stat la coadă cinci ore într-un supermarket din Milano

Criză în Italia. Cristi Chivu a stat la coadă cinci ore într-un supermarket din Milano
Adelina Chivu a postat pe Instagram un videoclip în care spune că fostul căpitan al naționalei României a stat cinci ore la coadă într-un supermarket din Milano pentru a face cumpărături. Adelina Chivu a...

Provocarea momentului: Pancu şi Lupescu au făcut duble cu hârtia igienică

Provocarea momentului: Pancu şi Lupescu au făcut duble cu hârtia igienică
Daniel Pancu şi Ionuţ Lupescu au acceptat provocarea momentului şi au jonglat cu hârtia igienică. Daniel Pancu a ţinut 28 de duble, iar Ionuţ Lupescu 9 şi a şutat în sulul de hârtie. Daniel Pancu a...

Denis Alibec a încălcat legea. El s-a filmat la volan, în timp ce conducea cu 143 km/h pe autostradă

Denis Alibec a încălcat legea. El s-a filmat la volan, în timp ce conducea cu 143 km/h pe autostradă
Atacantul Astrei Giurgiu, Denis Alibec, s-a filmat la volan, în timp ce conducea pe autostradă cu 143 km/h. Fotbalistul a filmat un videoclip, în timp ce conducea o maşină pe Autostrada A2, pe care l-a postat pe...

Federer le transmite un mesaj fanilor: Nu am mai strâns mâna cuiva de mult timp!

Federer le transmite un mesaj fanilor: Nu am mai strâns mâna cuiva de mult timp!
Roger Federer le-a transmis un mesaj fanilor săi pe Instagram. Tenismenul şi-a sfătuit susţinătorii să fie atenţi la igiena proprie şi să minimalizeze contactul cu alte persoane. Roger Federer s-a...
Serviciul de email marketing furnizat de