x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Vedete cu palarie

Vedete cu palarie

de Mara Raducanu    |    12 Oct 2005   •   00:00
Vedete cu palarie
CAIET DE RETETE
Ghebe, iutari, bureti, ciuperci albe de padure, galbiori, hribi - o intreaga paleta de oferte tentante. Familia ciupercilor este una mare si delicioasa!

La tanti Angela, acolo unde am poposit pentru vreo cateva zile, ciupercile erau la ordinea zilei, la loc de cinste pe fiecare masa. Ma uimea rapiditatea si indemanarea cu care gazda le pregatea. Era deja experta si de fiecare data ma lasa fara replica. Hribi cu maioneza, cu smantana, ciorba de bureti, drob de ciuperci sau ciuperci la tava… simteam ca nu ma mai satur. Nici nu concepeam sa lipseasca din meniu. In plus, gospodina m-a asigurat ca, pe cat sunt de gustoase, pe atat sunt de sanatoase. Bine, tot secretul consta in a sti sa le pregatesti. Iar, in cazul ciupercilor, tanti Angela cunoaste cu siguranta acest secret. Asa ca, dupa ce m-a convins cat sunt de gustoase si mi-a oferit cu draga inima retetele, m-a invatat apoi cateva tehnici si solutii practice. In cazul buretilor, nu se recomanda folosirea piciorului, iar iutarii, al caror gust este iute sau amar, se tin in apa rece 5-10 minute, dupa care se stropesc cu sare de lamaie sau otet, pentru a-si pastra culoarea. In cazul celor cumparate de la piata este indicat sa fiti atenti daca ciuperca este viermanoasa sau prea batrana, iar pentru mai multa siguranta, desprindeti palaria de picior si priviti cu atentie locul unde au fost imbinate.

Am plecat de acolo mai incantata ca niciodata. Pe langa faptul ca descoperisem o bucatarie de vis, am invatat ca orice mancare este delicioasa, cu conditia sa fie pregatita asa cum trebuie. In plus, m-am convins inca o data ca imi plac la nebunie ciupercile!

CARNE CU CIUPERCI

Ingrediente: 600 g carne de porc, un kg ciuperci, 6-7 rosii, o lingura cu faina, una-doua linguri cu grasime (sau unt), 3-4 cepe, sare, verdeata

Preparare: Carnea se taie in bucati de dimensiune potrivita si se inabusa in cratita in care s-a pus grasimea, cu ceapa si ciupercile. Deoarece ciupercile lasa zeama, nu se mai adauga decat putina apa. Daca totusi este nevoie, se poate pune o cana cu apa, pentru ca sa poata carnea sa fiarba in voie si sa devina moale. Cand carnea este pe jumatate fiarta, se pun rosiile taiate in sferturi, verdeata tocata, sarea si se lasa sa scada. Se adauga faina dizolvata intr-o jumatate de cana cu apa rece si se lasa sa fiarba bine, amestecand in cratita, ca sa nu se formeze cocoloase. Inainte de ultimul clocot se adauga putina verdeata proaspata. Se serveste cu smantana.

CIUPERCI PE FRIGANELE

Ai nevoie de 400 g ciuperci de cultura, un ou, o lingurita cu marar tocat, o lingura cu unt, sare, friganele preparate din 4 felii de franzela. Se curata ciupercile si se taie marunt. Se pune untul sa se incinga intr-o cratita si se adauga ciupercile, mararul si sarea. Cand ciupercile sunt prajite, se ia cratita de pe foc, se toarna un ou batut si se amesteca. Se prajesc friganele si peste fiecare se asterne un strat gros din ciupercile preparate, netezind bine cu cutitul. Se pun intr-o tava si se dau la cuptor pentru 10 minute. Se servesc imediat.

CIUPERCI CU MAIONEZA

Se oparesc 500 g de ciuperci albe si se curata, dupa care se lasa la racit si la scurs. Se pot folosi si ciuperci conservate. Se curata 5-6 catei de usturoi, se piseaza si se freaca bine cu o lingura cu ulei, obtinandu-se o pasta. Aceasta se amesteca bine cu maioneza preparata din doua galbenusuri si 200 ml de ulei. Se adauga un praf de pulbere de busuioc, putin cimbru si piper alb, dupa gust. Ciupercile se toaca marunt, dupa care se amesteca bine cu maioneza si cu pasta de usturoi. Se servesc reci, cu vin alb.

CIORBA DE CIUPERCI

Ai nevoie de o jumatate de kg de ciuperci , 4 l zeama de carne (supa), 2-3 morcovi, un pastarnac, o rosie, un ardei gras, o ceapa, un galbenus crud, doua linguri cu smantana, sare, frunze de leustean si de patrunjel verde, otet, piper, 6 catei de usturoi. Legumele se taie marunt sau se dau pe razatoare si se calesc in putin ulei. Se adauga ciupercile, zeama de carne, sarea, piperul si frunzele de leustean. Se lasa sa fiarba, iar la sfarsit se pune mujdeiul. Dupa cateva clocote se adauga galbenusul amestecat separat cu smantana si un polonic cu zeama fierbinte. Se adauga otet, sare si condimente, iar la servire se pune patrunjelul verde tocat. Se serveste cu ardei iute.

CIUPERCI UMPLUTE

Ai nevoie de un kilogram de ciuperci proaspete, albe, cu palaria mare. Mai ai nevoie de 4 cepe, o capatana de usturoi, 3 legaturi de marar, doua legaturi de patrunjel, 5 oua, doua linguri cu ulei si 100 g unt. Se curata ciupercile, iar palariile se pun intr-o tava unsa cu putin ulei. Piciorusele se toaca, se amesteca bine cu usturoiul tocat, mararul si patrunjelul, ouale batute si ceapa taiata fin. Se umple fiecare palarie, se adauga putin unt si se introduc in cuptor.

BURETI CU SMANTANA

Ai nevoie de 600 g bureti de padure proaspeti, 100 g unt, un ou, 250 g smantana, o legatura de verdeata, sare, piper, o lingurita cu otet sau zeama de lamaie. Buretii se curata si se spala. Se pun intr-un vas cu apa in care s-a adaugat otet sau zeama de lamaie. Buretii mai mari se taie in felii potrivite, ceilalti se lasa intregi. Se pune untul intr-un vas pe foc si cand s-a topit se adauga buretii. Se acopera vasul si se lasa sa fiarba la foc potrivit pana cand toata apa s-a evaporat. Se pune apoi verdeata si se potriveste de sare si de piper. Se da vasul la o parte, se pune smantana combinata cu o lingurita cu faina, apoi se decoreaza cu patrunjel verde.

CIUPERCI LA TAVA

Se aleg ciuperci mijlocii, se rup coditele si se spala in apa cu putina zeama de lamaie. Se usuca, se asaza intr-o tava unele langa altele, se pune in fiecare un praf de sare si o bucatica de unt proaspat. Se dau la cuptor. Se tin pana se inmoaie. Se servesc calde, cu mujdei de usturoi.

CIUPERCI TARANESTI

Se curata un kg de ciuperci, se spala bine si se taie felii. Se oparesc cu apa clocotita, se scurg si se pun intr-o cratita impreuna cu o ceapa alba taiata foarte fin si o lingura cu unt. Se lasa sa se prajeasca pentru cateva minute, apoi se toarna peste ele un pahar cu smantana. Se adauga sare, piper si se lasa sa fiarba in cuptor o ora.

DROB DE CIUPERCI

Ciupercile (o jumatate de kilogram) se taie felioare si se fierb timp de 10 minute in apa cu o jumatate de lingura cu otet. Se scurg si se inabusa in 75 g unt cu o ceapa taiata, sare, piper, o legatura de verdeata tocata si o lingurita cu faina. Se lasa la fiert in zeama lor o ora, pana cand scade. Apoi se intinde o foaie de 2 mm, obtinuta din ou, 4 linguri cu faina, putina sare, o lingurita cu unt si o cescuta cu apa. Se asaza foaia intr-o tava unsa cu unt, lasand o margine lata de aproximativ 10 cm. Se toarna ciupercile, se acopera cu marginea aluatului, se pune deasupra o lingura cu unt si se dau la cuptor o jumatate de ora.

SOSUL PADURARULUI

Este un sos pe baza de ciuperci si smantana, care se potriveste foarte bine cu o tocana de cartofi cu carne de porc, pregatita taraneste, sau orice alt fel de mancare pe baza de carne si legume fierte. Pentru a prepara sosul, ciupercile se curata, se spala si se toaca marunt, dupa care se calesc in putin unt. La un kilogram de ciuperci e nevoie de 100 g de unt. Se stinge cu 100 ml de smantana grasa si o jumatate de pahar cu vin. Se fierbe amestecand mereu, sa nu se prinda. Daca se doreste un sos mai gros, se poate adauga si o lingura cu faina, inainte de a pune smantana si vinul, avand grija sa nu se formeze cocoloase.
×