x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Vi s-au terminat cârnaţii? Hai la Bran să facem alţii!

0
Autor: Tudor Cires 04 Feb 2010 - 00:00
Vi s-au terminat cârnaţii? Hai la Bran să facem alţii! Tudor Cireş/JURNALUL NAŢIONAL
Vezi galeria foto

Cuvintele din titlul acestui articol au fost "sloganul" unei competiţii gastronomice la care au fost invitate să participe, la jumătatea lunii ianuarie, nouă echipe, reprezentând şapte localităţi de munte din judeţele Braşov, Mureş şi Argeş. Deşi trecuse aproape o lună de la Ignat, "tema" concursului culinar avea să fie: "Iarna, când se taie porcul!"...



Există o vorbă printre ţăranii noştri - "Dacă nu-l tai până la Ignat, porcul tot nu se mai îngraşă; îi dai bucate degeaba, că el tot atâta rămâne!" - dar zicerea asta ridică o simplă problemă de eficienţă, raportul între mâncarea dată râmătorului din ogradă şi grosimea stratului de slănină. Nicăieri nu se spune că, după Ignat, porcul nu-i la fel de gustos. Iar de savoarea bucatelor pregătite din carnea lui ne-am putut da seama şi singuri, gustând, la rând cu toţi membrii juriului, din preparatele realizate de competitori.

Cârnăciori, tobă, caltaboşi, muşchiuleţ umplut, jambon şi guşă fiartă... câte şi mai câte alte bucate n-au ieşit de sub mâinile vrednicilor gospodari. Dacă ar fi fost după mine, le-aş fi dat tuturor premiul I. Dar legile competiţiei sunt altele, aşa că juriului condus de Dumitru Burtea, maestru al artei culinare şi preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism, i-a revenit sarcina să desemneze premianţii. Înainte de a vă oferi câteva dintre reţetele tradiţionale dezvăluite de participanţi, să facem o trecere în revistă a palmaresului.

Lauri pentru cei mai buni
La categoria "Tehnică şi îndemânare", s-au detaşat fără doar şi poate reprezentanţii Asociaţiei Regionale pentru Promovarea Ţării Făgăraşului. Nici n-ar fi de mirare, câtă vreme membrii echipei sunt şi vajnici vânători de... mistreţi, iar un biet purceluş, fie el şi trecut de suta de kilograme, nici nu se compară cu fraţii lui din sălbăticie. Tot făgărăşenii (veniţi din Beclean) au obţinut şi un premiu special, pentru că au reuşit să realizeze, pe loc, cel mai mare număr de bucate. La aceeaşi categorie, următoarele poziţii ale clasamentului au fost ocupate de echipele Asociaţiei Microregiunea Turistică Munţii Bucegi (care şi-au adjudecat şi premiul pentru debut) şi comuna Şinca Nouă, laureată şi a premiului special oferit de Jurnalul de bucătărie. Trebuia să fiţi acolo, să gustaţi din rulada din fleică de porc, umplută cu carne tocată şi condimentată şi cu un muşchiuleţ fraged, pregătită de Ioan Itu, şi atunci mi-aţi fi dat pe deplin dreptate!

În respect pentru reţeta veche

La categoria "Tradiţie şi originalitate", premiul cel mai important a fost decernat echipei comunei Rucăr. S-a învârtit şi de data aceasta Roata Norocului pentru ei - vor fi spus cei care au recunoscut-o pe rucăreanca Cristiana Folea, venită la concurs, ca şi altădată, în frumosul ei costum muscelean, împreună cu mica "zână" în vârstă de numai 4 ani, care pare într-adevăr să poarte noroc rucărenilor. "Dar nu e vorba numai despre noroc, ci şi despre priceperea bărbaţilor şi a femeilor din satul nostru de a pregăti bucatele", avea să ne spună şi Maria, soţia primarului rucărean, Ionel Dulamă, şi el prezent la Bran. Comuna Rucăr a obţinut şi cel mai important premiu al competiţiei, Trofeul de excelenţă din partea juriului. La aceeaşi categorie din concurs, s-au mai detaşat două echipe din comuna gazdă, cea a Primăriei Bran (care a obţinut şi un premiu de excelenţă din partea organizatorilor) şi cea a filialei Bran-Moeciu a ANTREC (premiată, de asemenea, de Editura Cartex).

Pentru "Gust şi savoare", juriul a stat mult în cumpănă pe cine să aleagă, deoarece bucatele tuturor concurenţilor erau delicioase şi, în ciuda timpului scurt de concurs - numai patru ore, ca să treci un porc "din viu" în produse finite şi numai bune de mâncat -, au reuşit să ne atragă prin aspectul, aroma şi gustul mâncărurilor. S-a detaşat însă echipa din comuna Poiana Mărului, căreia i-au stat foarte aproape concurenţii de la Hanul Bran (care a obţinut şi un trofeu de excelenţă, pentru organizarea competiţiei) şi din localitatea Codlea (deţinători, de asemenea, ai premiului pentru cea mai tânără echipă). Codlenilor, de exemplu, puţin le-a lipsit să nu fie pe un loc mai sus pe podium: guşa fiartă în moare de varză, cu dafin, enibahar şi două păhăruţe de vinars, având nevoie de încă un ceas de fiert (deh, nici nu poţi să grăbeşti focul!).

Baba şi moşul
La Rucăr, uneori denumirile bucatelor sunt altele decât cele cu care ne-am obişnuit. De exemplu, caltaboşului i se spune "moş", iar băşicii în care se umple toba - "babă". "Ca să pregătim «moşul» şi toba am fiert organele şi căpăţâna. Am luat spuma, am pus piper boabe şi foi de dafin. După ce au fiert bine le-am pus să se răcească. Pentru «moş» am ales ficatul, bojogul, puţină grăsime de la şunculiţă. Rinichiul, căpăţâna, limba şi carnea le-am lăsat pentru tobă. Pentru «moş», am călit ceapă şi am dat-o prin maşină împreună cu bojogul, ficatul, grăsimea şi un pic de cărniţă. Am frământat totul bine, am umplut maţ pentru «moşi» şi i-am pus la fiert. După ce i-am scos i-am lăsat la vânt, să se zvânte. Pentru tobă, am folosit  inima, rinichii, carnea şi zgârciurile de la căpăţână, împreună cu restul de carne se taie fâşii înguste şi lungi, cu usturoi, cu sare şi piper. Le-am pus în «baba» de la porc. Am fiert toba, apoi am lăsat-o să se scurgă şi să se închege."

Citeşte mai multe despre:   bucatarie de festival

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Anghel Constantin este câștigătorul primei ediții iUmor

Anghel Constantin este câștigătorul primei ediții iUmor
Anghel Constantin a fost favoritul publicului în prima ediție a sezonului cu numărul opt iUmor și este primul concurent care merge în finală. Constantin este tehnician la anvelope de utilaje industriale, iar în ti...

Agențiile de turism nu mai oferă vacanțe în Italia

Agențiile de turism nu mai oferă vacanțe în Italia
Compania de turism IRI Travel a luat horătârea să nu mai vândă timp de o lună pachete turistice în Italia și țările unde este confirmată prezența coronavirusului. Dacă situația se va...

Alina Ceușan și Carmen Grebenișan au câștigat amuleta și imunitatea la Asia Express- Drumul Comorilor

Alina Ceușan și Carmen Grebenișan au câștigat amuleta și imunitatea la Asia Express- Drumul Comorilor
Galerie Foto      Cea de-a doua etapă din Filipine a show-ului Asia Express - Drumul Comorilor a început duminică seară cu formula inițială de 9 echipe. Cursa a pus în joc aceeași miză importantă,...

VIDEO Premiera iUmor s-a impus ca lider detaşat de audienţă, la nivelul tuturor categoriilor de public

VIDEO Premiera iUmor s-a impus ca lider detaşat de audienţă, la nivelul tuturor categoriilor de public
Primul episod din sezonul cu numărul opt iUmor, difuzat aseară, în intervalul 19:59-22:50, la Antena 1, a fost lider detașat de audiență, atât pe publicul comercial din mediul urban, cât și la nivelul...

Carnavalul de la Rio de Janeiro a început. Cele mai renumite școli de samba vor defila pe străzile orașului

Carnavalul de la Rio de Janeiro a început. Cele mai renumite școli de samba vor defila pe străzile orașului
Celebrul carnaval de la Rio de Janeiro începe astăzi și se va încheia pe 29 februarie. În mod tradițional acesta  are loc înainte de intrarea în Postul Paștelui catolic. Este cel mai mare...

Primarul Stelian Manole este eliberat din închisoare și se întoarce în Mangalița

Primarul Stelian Manole este eliberat din închisoare și se întoarce în Mangalița
Galerie Foto Sâmbătă, 22 februarie, de la ora 22:30, la Antena 1, în primul episod al celui de-al doilea sezon al serialului de comedie Mangalița, telespectatorii vor descoperi un nou oraș Mangalița, mai frumos și mai curat....

Victoria's Secret își schimbă proprietarul. Brandul este afectat de recentele acuzații de hărțuire sexuală

Victoria's Secret își schimbă proprietarul. Brandul este afectat de recentele acuzații de hărțuire sexuală
Societatea de investiții Sycamore Partners va achiziționa pachetul majoritar al brandului Victoria's Secret de la compania L Brands pentru suma de 525 milioane de dolari. Aceasta din urmă va păstra...

Clipe de groazã pentru Anamaria Prodan: „Am rămas fãrã aer! Simţeam cã se prãbuşeşte cerul!”

Clipe de groazã pentru Anamaria Prodan: „Am rămas fãrã aer! Simţeam cã se prãbuşeşte cerul!”
Galerie Foto Cel mai nou reality show ce îi are ca protagonişti pe Anamaria Prodan şi Laurenţiu Reghecampf revine duminicã, de la 19:45, la Antena Stars cu un nou episod în care telespectatorii vor putea urmãri momentele cumpl...

Un număr de magie digitală va ului jurații în prima ediție din noul sezon iUmor “Umanitatea se îndreaptă către digital cu toate forțele”

Un număr de magie digitală va ului jurații în prima ediție din noul sezon iUmor  “Umanitatea se îndreaptă către digital cu toate forțele”
Galerie Foto Momente incendiare în cel mai aşteptat show de umor, iUmor, ce revine mâine seară, de la 20:00, la Antena 1, cu premiera sezonului cu numărul opt. Tk Jiang, concurentul venit tocmai din Singapore, s-a apucat de...

Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Morților. Când se intră în Postul Paștelui

Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Morților. Când se intră în Postul Paștelui
Întrucât în acest an Sărbătoarea Învierii Domnului va avea loc pe 19 aprilie, Moșii de Iarnă ori Sâmbăta Morților se sărbătorește pe 22 februarie. Această zi este dedicată omagierii celor trecuți în...

Primele nume anunțate la Untold 2020. The Pussycat Dolls și Iggy Azalea, pentru prima dată în România

Primele nume anunțate la Untold 2020. The Pussycat Dolls și Iggy Azalea, pentru prima dată în România
Video Organizatorii Untold au anunțat primele nume confirmate pentru ediția din 2020 a festivalului, care va avea loc între 30 iulie și 2 august, în Cluj-Napoca. The Pussycat Dolls, Iggy Azalea, Eric Prydz, Amelie...

Alessandra Stoicescu va prezenta Observatorul de la ora 19.00 la Antena 1

Alessandra Stoicescu va prezenta Observatorul de la ora 19.00 la Antena 1
Începând din această primăvară, Alessandra Stoicescu va prezenta Observatorul de la ora 19.00, de luni până vineri, la Antena 1. “Într-o perioadă cu schimbări majore în viața mea, pe care le-am primit cu...

Frigul și trezitul foarte devreme le-au creat probleme actorilor din Mangalița, la filmările pentru cel de-al doilea sezon

Frigul și trezitul foarte devreme le-au creat probleme actorilor din Mangalița,  la filmările pentru cel de-al doilea sezon
Galerie Foto Filmările pentru cel de-al doilea sezon Mangalița, serialul de comedie care revine, din 22 februarie, la Antena 1, au fost așteptate cu nerăbdare de actori. Desfășurate spre finele anului trecut, în localitatea Bo...

Alex Velea și Mario Fresh continuă aventura Asia Express- Drumul Comorilor Cea de-a patra ediţie a show-ului, lider de audienţã

Alex Velea și Mario Fresh continuă aventura Asia Express- Drumul Comorilor  Cea de-a patra ediţie a show-ului, lider de audienţã
Galerie Foto Alex Velea și Mario Fresh au trecut aseară prin cea mai grea încercare de până acum, la Asia Express - Drumul Comorilor. În ritmul de ”totul sau nimic” al cursei pentru ultima șansă, cei doi prieteni s-au...

Delia, despre evoluția sa ca jurat iUmor: “Cred că sunt plină de surprize în acest sezon”

Delia, despre evoluția sa ca jurat iUmor:  “Cred că sunt plină de surprize în acest sezon”
Galerie Foto După filmările audițiilor pentru sezonul cu numărul opt iUmor, emisiune ce va avea premiera sâmbătă, pe 22 februarie, de la 20:00, la Antena 1, Delia a tras concluziile și știe ce s-a schimbat încă de la...
Serviciul de email marketing furnizat de