x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Viitorul gastronomiei

Viitorul gastronomiei

de Carmen Dragan    |    25 Mar 2010   •   00:00
Viitorul gastronomiei

Pentru maestrul în arta culinară Dan Teodor Găvruţa, profesia de bucătar este foarte importantă. Legătura lui cu gastronomia începe în liceul cu profil unde a învăţat. "Am terminat liceul în '73, în Oradea. Pe atunci se făcea carte şi foarte multă practică. Când ieşeai din şcoală, puteai să intri direct în restaurant şi să te apuci de gătit", spune el cu sentimentul că astăzi lucrurile nu mai stau la fel.

În anul 1980 a absolvit cursul de bucătar-şef, la Centrul de Formare de pe lângă Ministerul Turismului. În Bucureşti a urmat cursurile şcolii, în urma cărora a obţinut titlul de maestru în arta culinară. Atunci a făcut practică la hoteluri foarte mari din Capitală. Peste câţiva ani, experienţa lui Teodor Găvruţa s-a îmbogăţit în Germania unde a ajuns printr-un contract: "Îmi amintesc foarte bine de restaurantul Acapulco din Frankfurt, la care am lucrat. Era foarte frumos. Dar tot acolo am înţeles că bucătarii români sunt cu adevărat foarte bine pregătiţi în comparaţie cu alţii din alte ţări."

La Băile Felix a lucrat la mai multe hoteluri: Crişana, Internaţional, Termal, iar în prezent lucrează la Hotelul-Restaurant Nufărul, căruia îi este fidel de şase ani. Însă visul lui este să gătească în hoteluri mai mari. Cartea în format electronic, "Salatele, viitorul gastronomiei", este o culegere de reţete adunate sau inventate. "Am căutat să aleg reţete de salate tradiţionale, dar şi din alte ţări", ne spune Teodor Găvruţa.

"AM GĂTIT PENTRU CEAUŞESCU"
Pentru Teodor Găvruţa întâlnirea cu Nicolae Ceauşescu de la Balc a fost o onoare. Îşi aminteşte cum erau aduşi cu Aro la hotelul partidului din Oradea, cu o zi înainte de venirea tovarăşului. La Balc gătea pentru 150 de persoane, împreună cu o echipă foarte bine verificată şi foarte bine pregătită. "La masa oficială, care se organiza în sufrageria castelului de la Balc, erau cam 20 de persoane, iar aceştia aveau mâncare separată. Am avut bucuria de a găti alături de Popescu, bucătarul lui Ceauşescu", spune maestrul.

Pentru tovarăş trebuia să gătească mâncăruri separate, pentru că avea o dietă foarte sănătoasă. El îşi mai aminteşte că deşi era în ianuarie, nu lipseau niciodată legumele proaspete sotate. Prefera păstrăv la grătar, simplu, iar la capitolul supe, nelipsit era consomeul. La desert mânca la fel cu ceilalţi: clătite sau vargabeleş (un desert unguresc). O ţuică fiartă mergea întotdeauna, iar la categoria vinuri, tovarăşul prefera Galbena de Odobeşti. Nu prea lua în seamă cuvintele doamnei: "Mai uşor, Nicu, mai uşor!".


Cocteil de raci cu avocado
Ingrediente: 2 bucăţi avocado, 200 g raci congelaţi,
60 g ceapă roşie, 100 g castraveciori în oţet, 150 g grepfrut roz, 150 g rondele de ananas, 200 g mere, 200 g pere, 100 g ardei roşu, 100 g ardei verde, 100 g roşii cherry, un peţiol de ţelină, 250 g sos tartar, o salată creaţă, cozi de ceapă verde.
Preparare: Avocado se spală, se taie pe lung, se scot sâmburii şi pulpa se taie semirondele, se stropeşte imediat cu suc de lămâie. Peţiolii de ţelină se spală şi se taie bucăţi de 2 cm. Castraveţii în oţet se curăţă de coajă şi se taie cubuleţe. Ceapa se curăţă, se spală, se taie rondele care se desprind în inele. Rondelele de ananas se taie cubuleţe. Roşiile chery se spală şi se taie jumătăţi. Grepfrutul se curăţă de coajă şi de partea albă, se taie transversal rondele, care apoi se taie în sferturi. Merele şi perele se spală, se taie jumătăţi, se scot casetele cu sâmburi, se taie cubuleţe şi se stropesc cu suc de lămâie. Ardeii graşi se spală, se scot cotoarele cu seminţe şi se taie pătrăţele. Ouăle fierte tari se curăţă de coajă şi se taie sferturi. Racii se decongelează la temperatura camerei, se spală, se fierb, se scurg şi se taie bucăţi. Într-un castron se amestecă toate ingredientele (avocado, peţiolii de ţelină, racii, ceapa roşie, ananasul, grepfrutul, merele, perele, ardeii graşi, roşiile şi porumbul). În cupe sau castronaşe de sticlă se aşază câte o foaie de salată creaţă, spălată şi zvântată, şi se repartizează compoziţia cu ingredientele pregătite şi se decorează cu măsline. Se presară cu cozi de ceapă verde spălate şi mărunţite. Sosul tartar se oferă separat în sosieră.

 

Salată creolă
Ingrediente: 300 g orez, 300 g mere, 4 banane, 250 g boabe de struguri albi, 100 g ananas, 100 ml suc de lămâie, 100 g alune măcinate (sau nuci), 30 g nucă de cocos rasă. Pentru sos: 100 ml ulei, 30 ml oţet de mere, 60 ml suc de lămâie, 15 g muştar, piper cayene, sare, piper măcinat.
Preparare: Orezul se fierbe şi când bobul s-a înmuiat se scurge de apă şi se lasă să se răcească. Bananele se curăţă, se taie rondele şi se stropesc cu suc de lămâie. Mărul se taie în două, se scoate caseta cu sâmburi şi se taie felii subţiri. Într-un castron pentru salată se pun orezul fiert, bananele, feliile de măr, ananasul tăiat cubuleţe, boabele de struguri şi alunele măcinate. Într-un castronaş se amestecă bine oţetul cu sucul de lămâie şi muştarul. Se condimentează cu piper cayene, sare, piper măcinat, apoi se adaugă uleiul. Sosul se toarnă peste salata creolă şi se amestecă toate ingredientele. Suprafaţa salatei se presară cu nucă de cocos rasă şi se serveşte imediat.

 

Salată americană de crevete
Ingrediente: 300 g boabe de porumb, 300 g crevete congelate fără carcasă, 2 andive, 60 ml ulei, 25 g usturoi, sare, boia de ardei, 150 g maioneză, 50 g frişcă, 100 ml ketchup, 100 ml suc de portocale, 60 ml coniac, 15 g hrean, sare, piper cayenne.
Preparare: Andivele se desprind în foi, se spală, se zvântă, apoi se taie fâşii de un deget. Mazărea se fierbe 4-5 minute şi se scurge. Crevetele se prăjesc repede în ulei, se amestecă bine cu usturoiul curăţat, spălat şi zdrobit, se presară cu sare, piper şi boia de ardei. Maioneza se amestecă împreună cu frişca, sucul de portocale şi se dă gust cu coniac. Se adaugă hreanul în oţet, se piperează şi se amestecă toate ingredientele pregătite.

 

Salată de fructe de mare
Ingrediente: 700 g fructe de mare (scoici, raci, caracatiţă), 60 g lămâie, 25 g usturoi, 30 g pătrunjel, 3 fire busuioc, 120 ml ulei de măsline, 50 g măsline umplute cu ardei, 80 g ceapă roşie, 120 g roşii, 5 felii de somon afumat, sare, piper măcinat, salată verde.
Preparare: Fructele de mare se fierb în apă clocotită, se scurg şi se stoarce sucul de la o lămâie. Usturoiul se zdrobeşte şi, împreună cu pătrunjelul şi busuiocul, se amestecă bine cu uleiul de măsline. Salata verde se spală, se zvântă şi se taie fâşii de un deget grosime. Măslinele se taie jumătăţi. Ceapa roşie se curăţă, se spală, se taie rondele care se desprind în inele. Roşiile se spală şi se taie pătrate mijlocii şi împreună cu ceapa se sărează uşor, se piperează, se amestecă bine cu uleiul rămas şi se odihneşte 10 minute.

 

Salată de morcovi cu mere
Ingrediente: 400 g morcovi, 400 g mere, 300 g grepfrut, 300 g portocale, 50 g stafide, 100 g alune prăjite descojite, 50 ml suc proaspăt de lămâie, 200 ml iaurt, asmăţui.
Preparare: Morcovii se curăţă, se spală şi se dau prin răzătoarea cu găuri mici. La mere se scoate caseta cu sâmburi cu o ştanţă tubulară, se dau prin răzătoarea cu găuri mari şi se stropesc imediat cu suc de lămâie să nu se oxideze. Portocalele şi grepfrutul se curăţă de coajă, se desprind în felioare, se curăţă de pieliţa albă de pe ele şi se taie bucăţi mici. Stafidele se spală şi se înmoaie 30 minute în apă, apoi se scurg.
Alunele curăţate de coajă se pisează, se amestecă bine cu iaurt şi puţin suc de lămâie. Morcovii se amestecă împreună cu merele, portocalele, grepfrutul şi stafidele, se pun în cupe ornate cu frunze de salată verde creaţă, bine spălate şi zvântate, se toarnă deasupra sosul din iaurt şi se decorează cu o crenguţă de asmăţui.

×
Subiecte în articol: profesionistii