x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Vin spumant pentru regi

Vin spumant pentru regi

de Cristina Andreea Catana    |    05 Iul 2006   •   00:00
Vin spumant pentru regi
REPORTER IN CRAMA
Azuga, prin tot ceea ce inseamna ea, este o statiune destinata relaxarii. Putina lume stie insa ca la intrarea in oras, pe o straduta, se afla Cramele Reihn, loc ce gazduieste sticle de spumant destinate Casei Regale a Romaniei.

In 1892, industriasul german Reihn infiinteaza compania Reihn and Cie. In anul 1906, locatia de la Azuga devine pivnita pentru spumant, iar in 1920 aceasta companie capata certificatul de "Furnizor Oficial de Sampanii al Casei Regale". Dupa numai doi ani, in 1922, intalnim sampania Reihn in meniul de incoronare a Reginei Maria si a Regelui Ferdinand la Alba-Iulia.

VREMURI. Renovat in totalitate, locul pastreaza si astazi ceva din amintirea acelor vremuri. Arhitectura cladirii si peisajul mirific te duc cu gandul la momentele cand, la Azuga, se produceau sampanii pentru marile petreceri date de Casa Regala a Romaniei. In 1999, cramele sunt preluate de o companie britanica. Scopul lor a fost reinfiintarea acestei marci, mai ales ca este cel mai vechi si mai cunoscut spumant din Romania. A durat sase ani pana cand "am considerat ca avem toata structura necesara pentru un spumant premium in Romania. Atunci am avut si cupajul cel mai potrivit si layoutul pentru eticheta", spune Bogdan Garofeanu, group marketing manager. Pentru ca sticla de acum sa respecte modelul din anii 1920, s-au facut cercetari riguroase, mai ales in ceea ce priveste eticheta. S-au gasit unele foarte vechi, asa incat s-a putut reface modelul. Intr-una dintre incaperile cramei se afla un muzeu. In el vizitatorul poate vedea aparatele cu care se capsulau sticlele acum aproape un secol. Ghidul de la crama ii poate lasa pe vizitatori sa faca o proba pentru a vedea ce insemna imbutelierea unei sticle cu sampanie pentru Casa Regala. Procesul de etichetare nu s-a schimbat foarte mult. Si astazi se face manual, deoarece nu se poate renunta la calitate. Mai ales ca anul acesta le-a fost reinnoit certificatul de furnizor al Casei Regale a Romaniei. Documentul original nu a mai fost gasit, insa, cu ocazia refacerii legaturii intre fostele Crame Reihn si Familia Regala, s-a editat un nou certificat, semnat chiar de Regele Mihai I. Majestatea Sa si-a dat acordul pentru folosirea blazonului si a inscrisurilor oficiale atat pe eticheta, cat si pe noul Certificat de Furnizor de Spumante al Casei Regale.

La Azuga, sampania regilor Romaniei renaste odata cu legenda

CUPAJUL. Pentru a obtine cupajul perfect a fost nevoie de doi ani de munca. La final au rezultat trei sortimente, din care membrii Casei Regale au avut posibilitatea sa guste chiar la lansarea oficiala, care a avut loc la Palatul Elisabeta, in luna aprilie a acestui an.

Dar pentru ca spumantul sa fie perfect, este nevoie de munca si de rabdare. Peste iarna, cupajul se pastreaza in conditii speciale, pentru a permite depunerea tartratilor. Apoi se imbuteliaza in sticle care se tin pe stative aproape noua luni. Dupa aceea incepe procesul de limpezire. Timp de sase saptamani, fiecarei sticle ii este schimbata zilnic pozitia pe stative pana ce drojdiile ajung in gatul sticlei. Apoi are loc degorjarea, adica scoaterea drojdiilor moarte din sticla, procedeu care se face cu un aparat mecanic. Urmeaza punerea dopului si etichetarea. Acesta este drumul pe care il parcurge un cupaj (amestec de mai multe vinuri) pana sa ajunga spumant. Iar daca aceasta licoare este creata pentru a ajunge pe masele unor persoane cu sange albastru, atunci munca tuturor celor care lucreaza la crama este cu atat mai grea.

Cine vrea sa vada toate acestea poate merge la vechile Crame Reihn, unde poate degusta sampanie si poate vizita camerele in care se desfasoara toate aceste procese si nu numai atat. Intr-una dintre camere se pot vedea butoaie vechi de zeci de ani, care nu mai sunt functionale, dar care sunt pastrate in memoria timpurilor trecute.

Butoaie ramase de la inceputurile existentei cramei
Etichetarea se face si acum manual, pentru a respecta principiul calitatii

REGINA ANA

Regina Ana a Romaniei sau Alteta sa Regala, Principesa Ana de Bourbon-Parma, fiica a Principelui Rene de Bourbon-Parma si a Principesei Margareta a Danemarcei, s-a nascut in 1923, la Paris. In 1939 si-a insotit familia in Spania, Portugalia, apoi in Statele Unite. La New York a urmat cursurile unei scoli de arta si a lucrat in acelasi timp ca vanzatoare intr-un magazin. Din 1943 si pana la sfarsitul razboiului a participat, alaturi de Fortele Franceze Libere (trupele sub comanda generalului de Gaulle), la campaniile din Algeria, Maroc, Italia, Luxemburg si Germania, primind "Crucea de razboi". In iunie 1948 s-a casatorit la Atena cu Regele Mihai.

×
Subiecte în articol: casei regale spumant