x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Vindex - 17 iulie 2004

Vindex - 17 iulie 2004

17 Iul 2004   •   00:00

CATALIN PADURARU - Vinexpert

MOLATIC - Un vin molatic este un vin lipsit de caracter. In lipsa unui nivel normal de aciditate si taninuri, un astfel de vin se prezinta drept plat si fara vigoare, adica un vin lipsit de tarie. Oenolog - Tehnician ale carui cunostinte stiintifice sunt recunoscute printr-o diploma care-i atesta calitatea. Cuvantul oenolog provine din cuvantul grec oinos, care inseamna vin, si logos - stiinta (adica persoana care detine stiinta despre vin). Cunostintele practice si teoretice ii permit unui oenolog sa-si asume intreaga responsabilitate in vinificarea corecta si completa a vinurilor si sa faca analize de profunzime asupra calitatii strugurilor si a vinului obtinut.

PERSISTENTA - Calitatea unui vin ale carui senzatii gustative persista intr-un mod agreabil la nivel gustativ. Daca buchetul unui vin este rezultatul unor elemente volatile, senzatiile gustative provin din componentele nonvolatile (adica zaharuri, taninuri, acizi si saruri). Un vin "lung" este acel vin a carui persistenta se simte timp indelungat; pe cand un vin "scurt" este intotdeauna un vin oarecare, lipsit de personalitate. Pentru a masura aceasta persistenta este suficient sa numaram secundele din momentul in care simtiti la nivel gustativ buchetul vinului si pana cand acesta se disipa in cavitatea bucala. Nu trebuie sa tineti seama de taninuri, care adesea persista la nivel gustativ mai mult decat buchetul de ansamblu. Vinurile rosii au o persistenta mai scazuta decat cele albe: de exemplu, un vin rosu de calitate are o persistenta care rar depaseste 11 secunde. Impresia de persistenta pe care o lasa vinul in gura se poate evalua in functie de urmatoarea scara a valorilor gustative: un vin obisnuit - de la 1 la 3 secunde, un vin de calitate - de la 4 la 5 secunde, un vin deosebit - de la 6 la 8 secunde, un vin exceptional - de la 8 la 11 secunde, vinul alb licoros - 18 secunde.

SEC - Termen care descrie un vin ce nu contine zahar sau care nu da impresia de dulce. Pentru majoritatea consumatorilor, senzatia de dulce nu apare decat pornind de la 5 g/l. Aceasta senzatie este direct legata de aciditate. Un vin cu aciditate redusa pare mai putin sec decat un vin cu aciditate mai ridicata. Vinurile albe foarte seci nu risca o a doua fermentare in sticla, pentru ca acestea nu contin decat foarte putin zahar rezidual.

SUPLU - Un vin suplu produce la nivel gustativ senzatii delicate. Un astfel de vin da o impresie placuta de curgere usoara si fina. Este vorba despre un vin al carui echilibru dintre alcool si aciditate se resimte imediat; un vin care nu contine taninuri in exces. Aceasta calitate reprezinta un criteriu definitoriu pentru un vin demn de admirat.

×
Subiecte în articol: gastronomie