x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Vinul care incălzeşte inimile

Vinul care incălzeşte inimile

de Simona Chiriac    |    17 Noi 2007   •   00:00
Vinul care incălzeşte inimile

Cu sute de ani in urmă, castelanii reuşeau cu greu să se incălzească in serile mai reci de toamnă tărzie. Atunci cănd văpaia focului nu se strecura in toate colţişoarele, o cană cu vin fiert amestecat cu mirodenii putea să descreţească frunţile şi să aducă din nou zămbetul pe buze.



Cu sute de ani in urmă, castelanii reuşeau cu greu să se incălzească in serile mai reci de toamnă tărzie. Atunci cănd văpaia focului nu se strecura in toate colţişoarele, o cană cu vin fiert amestecat cu mirodenii putea să descreţească frunţile şi să aducă din nou zămbetul pe buze.

Este ideal in serile reci, după o plimbare lungă prin frig sau după o zi obositoare la serviciu. Tot ce trebuie să faceţi este să combinaţi vinul dumneavoastră preferat cu mirodeniile pe care le consideraţi potrivite. Se incălzeşte pe foc, se strecoară şi se serveşte in pahare de sticlă termorezistente sau in căni. Important este să nu fierbeţi vinul, pentru că-şi va pierde din calităţi, in special din tărie. Lăsaţi-l pur şi simplu la foc mic, doar căt să se incălzească, iar mirodeniile să-şi lase gustul şi aroma.


IDEI. Scandinavii obişnuiesc să amestece intr-un vas, pe foc, o cană şi jumătate de apă, o jumătate de cană de zahăr, căteva cuişoare, un beţişor de scorţişoară şi 4 sămburi de cardamom. După ce fierbe, se ia de pe foc şi se lasă deoparte la temperatura camerei căteva zile. Se amestecă vinul cu acest sirop strecurat şi se lasă pe foc, fără să dea insă in clocot. La sfărşit se adaugă căteva migdale şi stafide.

Germanii pregătesc o reţetă specială, pe care noi am putea-o numi poetic "vin imbujorat". Se lasă să clocotească o cană cu apă impreună cu 4 linguri cu zahăr, două linguri cu suc de portocale, puţină coajă de portocală, un beţişor de scorţişoară şi căteva cuişoare. După primul clocot se reduce flacăra şi se mai lasă incă 20 de minute, fără să atingă punctul de fierbere. Se strecoară, iar lichidul se pune din nou pe foc, adăugănd şi o sticlă de vin roşu. Se lasă pe foc doar căt să iasă aburi aromaţi.  Â

Romănii obişnuiesc să pregătească o băutură foarte aromată in care se lăfăie felii de fructe. Se face pe foc un sirop de zahăr şi se adaugă cuişoare, scorţişoară şi nucşoară. Se toarnă vin roşu şi se lasă pe foc fără să clocotească. Se strecoară, se toarnă in pahare şi se pune căte o felie mai mare de portocală sau mandarină.


Vin cu fructe

● INGREDIENTE: 100 ml vin roşu, 250 ml suc de mere, 40 g zahăr, coajă de lămăie.

● PREPARARE: Sucul de mere se amestecă bine cu coaja de lămăie şi cu zahărul, apoi se pune la fiert intr-un vas.
După ce clocoteşte timp de două-trei minute, se ia de pe foc şi se strecoară. Lichidul se amestecă impreună cu vinul şi se serveşte imediat ca să nu se răcească. Ca o alternativă, in loc de suc de mere se poate folosi ceai. In acest caz, se prepară un ceai mai tare şi se pune intr-un vas termorezistent. Vinul se pune la foc impreună cu diverse condimente (cuişoare, scorţişoară sau nucşoară) şi zahăr. După ce s-a incălzit suficient, fără să fiarbă, se toarnă peste ceai şi se serveşte cu feliuţe de fructe.

×
Subiecte în articol: gastronomie vinul