x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Vinul ingredient in bucate

0
07 Noi 2007 - 00:00

Brillat-Savarin scria in "Fisiologia gustului": "Teoria că nu trebuie să schimbi vinurile la masă este o erezie, limba se satură şi, după al treilea pahar, cel mai bun vin nu mai deşteaptă decăt o senzaţie obtuză.

Brillat-Savarin scria in "Fisiologia gustului": "Teoria că nu trebuie să schimbi vinurile la masă este o erezie, limba se satură şi, după al treilea pahar, cel mai bun vin nu mai deşteaptă decăt o senzaţie obtuză." In vreme ce Constantin Bacalbaşa, in a sa "Dictatură gastronomică", dădea gurmandului/gurmetului interbelic căteva sfaturi demne de ţinut minte: "Să bem puţin măncănd, să bem mai bine un vin tare, dar in cantitate mică, decăt un vin nou nefermentat incă bine. Să nu bem la masă must sau vinuri prea noi, nelimpezite. Să nu bem in timpul unei mese decăt un singur fel de vin, deşi moda meselor mari este să se intrebuinţeze mai multe. Brillat-Savarin, care recomanda mai multe feluri de vin la o masă, nu poseda principiile ştiinţei medicale pe care le posedăm astăzi."

Gustul măncării

Pentru cine nu reuşeşte să iasă din dilema creată de cei doi pasionaţi gastronomi există o cale de mijloc: să nu bem vinul, ci… să-l măncăm. Sigur, e vorba de un mic "truc" aici, pentru că, de fapt, vorbim despre vin ca ingrediente in diferite preparate culinare. Vinul care schimbă gustul măncării, il catifelează sau il aromează, ii dă corpolenţă sau… suavitate. Vă prezentăm in aceste pagini căteva reţete speciale, pe care le-am preluat chiar din cartea lui Bacalbaşa, pentru a aduce in contemporaneitate aroma inconfundabilă a Romăniei interbelice.

Mere pe cozonac

Ia 6 mere calvile, renete sau creţeşti şi curăţă-le pe dinafară, taie-le in feliuţe subţiri ca nişte cornuri, apoi scoate-le bine seminţele şi cojile tari. Intr-un sirop foarte subţire fierbe-le, apoi lasă-le să se răcească. In altă cratiţă, pune iarăşi intr-un sirop subţire şi foarte fierbinte, cam 150-200 g stafide sultanii, ca să se umfle; adaugă 100 ml vin dulceag şi 200 g piureu de fructe zaharate; toarnă deasupra şi siropul in care au fiert merele. Să fiarbă cam 10 minute, apoi lasă să se răcească. In timpul acesta, vei tăia felii de cozonac de mărimea unei jumătăţi de măr, vei presăra pe ele zahăr pisat subţire şi le vei aşeza in cuptor pentru ca zahărul să se acadelizeze (caramelizeze). Cănd dai la masă, scoţi cozonacul in farfuria de servit, deasupra acestor felii aşezi merele şi deasupra merelor, stafidele. Toarnă deasupra tot siropul. Se poate pune şi cremă Chantilly.

Sos bearnez

Pui intr-o cratiţă jumătate de pahar de vin alb şi jumătate de pahar de oţet, puţin tarhon, două eşalote (sau ceapă cu usturoi) tocate mărunt. Laşi să scadă două treimi din lichid. Intr-o terină bate uşor două găbenuşuri de ou cu ardei roşu. Toarnă deasupra, cu incetul, lichidul rămas, amestecănd mereu pănă ce vei avea destul sos (100 pănă la 200 g). Treci prin sită intr-o altă cratiţă, laşi să fiarbă domol de tot, amestecănd mereu, dar ferind ca să nu dea in clocot. Cănd serveşti, adaugi pătrunjel tocat şi căteva picături de lămăie. Acest sos va trebui să fie ca o maioneză tare.

Ciuperci cu vin alb

Ia o jumătate de kilogram de ciuperci mici, spală-le cu ingrijire şi usucă-le pe o pănză. Aruncă-le, apoi, intr-o cratiţă, unde vei fi pus căteva linguri de untdelemn fierbinte. Adaugă sare, piper, o lingură de ceapă şi pătrunjel tocaţi mărunt, zeama de la două lămăi şi 150 ml de vin alb. Acoperă cratiţa şi pune 5 minute la foc, in clocot. Lasă să se răcească şi serveşte cu apa in care au fiert. Unii adaugă acestei măncări şi o lingură de muştar englezesc.

Ciorbă de iepure ţigănească

Intrebuinţezi capul şi alte bucăţele ale părţii de dinainte a iepurelui. Le pui intr-o oală cu vin alb, să stea puţin, adaugi apoi apă şi săngele iepurelui şi pui să fiarbă. Inainte de a incepe fierberea, pui: orez, ceapă tocată, morcovi tăiaţi ca paiul, sare, mult piper măcinat proaspăt, coaja de la o jumătate de lămăie.

Spanac după moda spaniolă

Fierbe-l in apă fierbinte sărată şi scutură-l. Incălzeşte in altă parte un pahar de untdelemn. Cănd va fi fierbinte, aruncă spanacul inăuntru. Amestecă cu o lingură de lemn, adaugă un pumn de stafide, un pahar de vin de Malaga, piper şi puţin zahăr in praf. Lasă să fiarbă un sfert de oră amestecănd mereu. Piperul poate fi suprimat.

Crap cu vin negru

Fierbe crapul astfel: pune in cratiţă ceapă tocată, pătrunjel, 2-3 căţei de usturoi, frunză de ţelină, cimbru, dafin, sare şi piper. Toarnă vin roşu căt să acopere bine peştele. Să fiarbă domol căt trebuie. In altă cratiţă faci un răntaş cu unt şi făină in cantităţi egale, potrivit cu mărimea peştelui. Să se rumenească făina căteva minute. Retrage cratiţa de pe foc şi umple răntaşul, incetul cu incetul, cu lichidul in care a fiert crapul, spre a obţine un sos potrivit ca grosime. După vreo 25 de minute de fiertură treci sosul prin sită deasă. In cratiţa unde ai trecut sosul, introdu 100 g unt proaspăt şi vreo trei linguri de unt cu sardele. Pune crapul pe farfuria de servit la masă, inconjoară-l cu arpagicuri rumenite in unt şi ciuperci coapte in unt, după voinţă. Torni o parte a sosului peste peşte şi celălalt sos in sosieră. Se mănăncă şi cald şi rece.

Supa neputinciosului

Pisează foarte mărunt 250 g carne de pasăre, fiartă in zeamă de carne. Moaie piureul cu 250 ml de lapte fiert şi trece prin sită deasă. Pune piureul intr-un castron, adaugă 400 ml de lapte fierbinte şi mai pune şi 3 sau 4 găbenuşuri şi 100 ml de vin alb vechi.

Pulpă inăbuşită

Pui să se marineze bucăţi de slănină; marinata să fie compusă din vin alb, sare, piper, pătrunjel şi usturoi. Iei o bucată de carne de vacă, pulpă, şi o impănezi cu aceste bucăţele de slănină. Intr-o cratiţă de pămănt pui grăsimea de la rinichii de vacă şi rumeneşti in ea căteva bucăţi de slănină grasă, căteva cepe, căţiva morcovi sau carote, frunze de ţelină, toate tăiate mărunt; totodată pui o foaie de dafin, cimbru, vreo doi cuişori, căteva ciuperci. Pune in cratiţă şi pulpa de vacă pe care o rumeneşti la răndul ei. Umpli cu vin tăiat cu zeamă de carne, aşa incăt carnea să fie acoperită, apoi pui sare şi piper. Acoperi, lipeşti capacul şi laşi să fiarbă 4-5 ore. Cănd dai la masă, scoţi carnea pe o farfurie şi treci toate zarzavaturile din cratiţă prin sită, apăsăndu-le cu un pisălog.

Citeşte mai multe despre:   căteva,   cratita,   caiet de retete

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Antena 1 lanseazã campania Ajut eu

Antena 1 lanseazã campania Ajut eu
La împlinirea a 26 de ani de existenţã pe piaţa media din România, Antena 1 lanseazã campania Ajut eu, un punct de întâlnire al oamenilor care au nevoie de ajutor, cu cei care îl pot acorda. Astfel, pe 29...

Alina Ceușan și Carmen Grebenișan despre Asia Express: “Tot ce se întâmplă aici e la un alt nivel”

Alina Ceușan și Carmen Grebenișan despre Asia Express: “Tot ce se întâmplă aici e la un alt nivel”
Galerie Foto Alina Ceușan și Carmen Grebenișan au lăsat lumea digitală și au plecat în aventura vieții lor în cel de-al treilea sezon Asia Express, show ce va începe la Antena 1 în primăvara anului viitor. Deși aveau...

Chef Scãrlãtescu a pierdut încã un concurent din echipa mov. Emisiunea, lider detaşat de audienţã

 Chef Scãrlãtescu a pierdut încã un concurent din echipa mov. Emisiunea, lider detaşat de audienţã
Galerie Foto Cea de-a doua confruntare a show-ului culinar “Chefi la cuțite” a fost marţi seară lider incontestabil de audiență, pe toate segmente de public. Emisiunea prezentată de Gina Pistol a adunat în fața micilor ec...

Neatza transmite live din cel mai mare centru logistic din Sud-Estul Europei

Neatza transmite live din cel mai mare centru logistic din Sud-Estul Europei
Galerie Foto Se cunosc de mai bine de 30 de ani şi tot de atunci îi leagã o frumoasã prietenie. Au acumulat împreunã mii de ore de transmisiuni în direct şi sute de ediţii speciale, au bifat premierã dupã premierã şi...

Robert de Niro, impresionat de tehnologia care l-a întinerit pentru rolul din "The Irishman"

Robert de Niro, impresionat de tehnologia care l-a întinerit pentru rolul din "The Irishman"
Noile tehnologii de modificare facială îl ajută pe Robert De Niro să arate cu zeci de ani mai tânăr în noul film Netflix "The Irishman", însă actorul american recunoaşte că este îngrijorat că îmbătrâneşt...

Nico despre experiența Asia Express: “Am emoții în fiecare zi”

Nico despre experiența Asia Express: “Am emoții în fiecare zi”
Galerie Foto Nico a plecat împreună cu fiica ei, Alexandra, pe Drumul Comorilor în cel de-al treilea sezon Asia Express. Chiar dacă avea o idee despre ce urmează să se întâmple, cursa a luat-o prin surprindere. “E o...

Financial Times va avea o femeie redactor șef, după demisia veteranului Lionel Barber

Financial Times va avea o femeie redactor șef, după demisia veteranului Lionel Barber
Lionel Barber va demisiona în ianuarie 2019 din funcţia de redactor şef al publicaţiei britanice Financial Times (FT), încheind un mandat de 14 ani. Cele mai important evenimente din această perioadă au...

Echipa FreeStay, juraţii celui de-al doilea battle Chefi la cuţite

Echipa FreeStay, juraţii celui de-al doilea battle Chefi la cuţite
Galerie Foto Dupã o primã confruntare pe echipe şi un prim duel în care chef Cãtãlin Scãrlãtescu a pierdut deja primul om din echipa mov, seara de marţi le va aduce celor 20 de concurenţi rãmaşi în lupta pentru marele...

Prima confruntare pe echipe ”Chefi la cuțite”, lider absolut de audiență. Primul concurent eliminat, din echipa lui chef Scãrlãtescu

Prima confruntare pe echipe ”Chefi la cuțite”, lider absolut de audiență. Primul concurent eliminat, din echipa lui chef Scãrlãtescu
Galerie Foto Prima confruntare pe echipe a clasat cel mai iubit show culinar ca lider detașat de piață pe toate categoriile de public, în intervalul 19.59-23.51 în care a fost difuzat. Cei din fața micilor ecrane au urmărit...

Pachete speciale la Bansko, pentru sporturile de iarnă

Pachete speciale la Bansko, pentru sporturile de iarnă
Galerie Foto În timp ce România așteaptă dezvoltarea infrastructurii, Bulgaria urcă, în fiecare an, în topul celor mai bine vândute destinații de iarnă. Pachetele turistice pentru stațiunea Bansko sunt din ce în ce mai...

Valea Prahovei rămâne în topul preferințelor pentru sărbătorile de iarnă

Valea Prahovei rămâne în topul preferințelor pentru sărbătorile de iarnă
Galerie Foto România ar putea fi o țară 100% turistică, însă acest lucru este greu de realizat, mai ales acolo unde autoritățile locale și proprietarii de hoteluri nu vor să se promoveze. Deși pare imposibil, sunt zone...

Black Friday 2019. Ce surprize pregătește WatchShop

Black Friday 2019. Ce surprize pregătește WatchShop
Galerie Foto Anul acesta, campania de Black Friday a magazinului de ceasuri WatchShop începe în seara zilei de joi, 14 Noiembrie 2019 și va ține până duminică seara, 17 Noiembrie 2019. WatchShop va avea o multitudine de oferte...

Eduard și Bianca au fost favoriții publicului în ediția a noua și merg în finală

Eduard și Bianca au fost favoriții publicului în ediția a noua și merg în finală
Eduard și Bianca se cunosc de mai bine de 10 ani, iar de 9 ani s-au apucat de magie împreună. Nu sunt un cuplu doar pe scenă, de un an și jumătate sunt căsătoriți și se completează foarte bine! Cu un număr ca...

Actrița Laurel Griggs a murit la doar 13 ani

Actrița Laurel Griggs a murit la doar 13 ani
Actrița Laurel Griggs, care a avut peste o mie de apariții în reprezentanții pe Broadway și a participat de două ori la emisiunea Satruday Night Live, a murit la vârsta de 13 ani, în urma unor...

Echipa DeMoga, jurații primului battle Chefi la cuțite

Echipa DeMoga, jurații primului battle Chefi la cuțite
Galerie Foto Luni seară se aruncă zarurile, căci cei 21 de concurenți aleși de Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu vor intra pentru prima oară în bucătăria Chefi la cuțite, în formula aleasă de...
Serviciul de email marketing furnizat de