x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Vinul – universul sorbit dintr-un pahar

0
Autor: Carmen Dragan Maria Belu 16 Mar 2011 - 21:16
Vinul – universul sorbit dintr-un pahar Carmen Drăgan/Jurnalul Naţional

156629-bucate08-12-6.jpgUnul dintre premiile importante ce se acordă la Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber este Cupa Sergiu Nedelea, premiu acordat de Federaţia Somelierilor din România. Comisia de jurizare a somelierilor a fost formată din Sergiu Nedelea, preşedintele Federaţiei, Cornelia Toma, profesor somelier (mama somelierilor, cum îi spun prietenii şi cunoştinţele), Bogdan Dumitrescu, somelier, şi, nu în ultimul rând, Marian Timofti, somelier. Cupa Sergiu Nedelea, la Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber, Cupa Moldovei, a fost câştigată de Restaurantul Castel, din Iaşi.

 

Mâncăruri bune, vinuri pe măsură
După ce emoţiile competiţiei gastronomice de la Iaşi se mai stinseseră ne-am aşezat la poveşti cu echipa de somelieri. „Este o etapă puţin mai neobişnuită, chiar o provocare, pentru  că se desfăşoară pe o vreme nefavorabilă. Ieri, la concursul de preparate reci, concurenţii au fost adevăraţi artizani. Nu mă gândeam că o să găsesc aici nişte vinuri de excepţie asociate bine cu preparatele. Aş pune nota 9 la toţi concurenţii de ieri. M-au impresionat nişte elevi, pe care i-am privit puţin superficial, care au avut însă un discurs despre vin care m-a impresionat plăcut. În ei am văzut viitorul şi mi s-a părut chiar o părticică bună a viitorului”, ne-a spus Sergiu Nedelea.

Aproape toţi ştim că la carnea roşie merge un vin roşu, iar la carnea albă trebuie vin alb, dar de regulă asocierea o facem testând. De aceea l-am întrebat pe Sergiu cum se stabileşte vinul în funcţie de mâncarea din farfurie? „De ce peşte cu vin alb? Peştele marin are un conţinut de iod mai ridicat, dacă am avea un vin roşu mai consistent, cu tanin ridicat, coropolent, lângă un asemenea preparat, datorită iodului din peşte am avea în ca­vitatea bucală un gust amar. Ne place gustul amar? Nu. Structurat trebuie să ştim că, dacă avem un aliment mai puţin complex, o gustare, de exemplu, este clar că trebuie să avem vinuri mai simple, mai zglobii cu aciditate ridicată.

Pe măsură ce înaintăm în zona grea a preparatelor culinare, atunci vinul trebuie să meargă într-un paralelisim. Concret, dacă avem o mâncare simplă îi dăm un vin simplu. Dar dacă începem să complicăm lucrurile, mai punem nişte sosuri sau capere, venim cu nu ştiu ce garnituri savante, este clar că în pasul doi trebuie să ne gândin la un vin mai evoluat: un cupaj de Fetească albă cu Sauvignon Blanc sau un Chardonnay care a stat la baric câteva luni şi a luat din lemnul de stejar informaţii. Vinul devine mai consistent, mai corpolent ca şi mâncarea din farfurie. Regulile de bază trebuie păstrate. Vorbeam de standardele cu vin roşu, carne roşie, mai mult gust egal mai multă culoare. De exemplu, dacă avem un aliment alb, cu  mai puţină culoare, este clar: consistenţa lui gustativă nu este atât de intensă.

Dacă, de exemplu, avem un muşchi de vită la grătar fără nici un fel de condiment vom observa că are gust comparativ cu un piept de pui la grătar ori cu un peşte care sunt fade, fără arome şi gust, e ca o bucată de ceva care nu transmite nimic. Un aliment cu cât este mai colorat, cu atât este mai gustos. Aşa este şi cu vinurile. Ieşind din zona standardurilor îndrăznim mai mult, nu ne opreşte nimeni să avem un vin roşu mai tânăr la un preparat de peşte”, ne-a spus Sergiu Nedelea.

De la somelieri am aflat mult mai multe secrete despre vinuri, dar spaţiul ne permite doar atât. Cu si­guranţă, într-un  număr viitor al Jurnalului de bucătărie, o să vi-i „aducem” pe ceilalţi doi somelieri de marcă ai României: Marian Timofti şi Bogdan Dumitrescu.

Citeşte mai multe despre:   geografia vinului,   culinar

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Turismul din Spania se prăbușește. Cu 98% mai puțini străini au vizitat țara în iunie 2020

Turismul din Spania se prăbușește. Cu 98% mai puțini străini au vizitat țara în iunie 2020
Numărul turiștilor străini în Spania a scăzut cu 98% în luna iunie 2020, față de perioada similară din 2019, arată datele Institutul Naţional de Statistică (INE), citat de Reuters. 204.926 de...

Focar Covid-19 la TVR. Al șaptelea angajat, depistat pozitiv la noul coronavirus

Focar Covid-19 la TVR. Al șaptelea angajat, depistat pozitiv la noul coronavirus
Încă o persoană din Televiziunea Publică a fost depistată pozitiv la testul COVID-19, a anunțat Televiziunea Română Potrivit procedurilor, a fost anunţat medicul de familie şi Cabinetul Medical al...

Albinele, specie pe cale de dispariție

Albinele, specie pe cale de dispariție
Albinele există pe pământ de zeci de milioane de ani, practic ele au evoluat odată cu plantele. Fără ele, principalele polenizatoare ale planetei, nu am avea majoritatea fructelor și legumelor folosite astăzi...

Revenire surpriză în televiziune. „Am spus tot timpul, chiar și după ce m-am retras (credeam, definitiv) din media, că munca în televiziune am iubit-o și o s-o iubesc mereu”

Revenire surpriză în televiziune. „Am spus tot timpul, chiar și după ce m-am retras (credeam, definitiv) din media, că munca în televiziune am iubit-o și o s-o iubesc mereu”
Laura Nureldin se alătură echipei Observator de la Antena 1. Aceasta va prezenta Observatorul de la ora 13.00 și 16.00, în fiecare sâmbătă și pe cel de la ora 13.00 în fiecare duminică.  Lumea m-a...

Un vin românesc în lista denumirilor protejate din UE

Un vin românesc în lista denumirilor protejate din UE
Comisia Europeană a inclus vinul ''Adamclisi'' din România în Registrul european al produselor cu ''denumire de origine protejată" (DOP), se arată într-un comunicat al executivului comunitar. Vinurile...

Joi și vineri, la Observator 19:00, Alessandra Stoicescu vorbește cu economistul Nouriel Roubini despre viitorul economic al României

Joi și vineri, la Observator 19:00, Alessandra Stoicescu vorbește cu economistul Nouriel Roubini despre viitorul economic al României
Observatorul orei 19:00 de la Antena 1 duce economia României la doctor. Nouriel Roubini, economistul american care a prevăzut Marea Criză din 2008 răspunde întrebărilor adresate de Alessandra Stoicescu și ...

45% dintre români nu vor să plece în concediu în 2020, mai ales din cauza pandemiei

45% dintre români nu vor să plece în concediu în 2020, mai ales din cauza pandemiei
45% dintre români nu vor să plece în concediu în 2020, în principal din cauza nesiguranței provocată de pandemia de coronavirus, arată un studiu al platformei de anunțuri online OLX. Dintre cei care au...

Celebru artist internațional: „M-am simţit umilit şi jignit de lockdown; uneori am încălcat regulile” (GALERIE FOTO)

Celebru artist internațional: „M-am simţit umilit şi jignit de lockdown; uneori am încălcat regulile” (GALERIE FOTO)
„Mărturisesc că am încălcat voluntar interdicţia de a ieşi în timpul blocajului”, a afirmat un cunoscut artist italian, cu faimă internațională, care a intervenit în calitate de invitat la o conferinţă...

Turist în România, în perioada pandemiei. Cele mai căutate destinații

Turist în România, în perioada pandemiei. Cele mai căutate destinații
Galerie Foto Hotelierii încearcă să recupereze ce se mai poate, din anul compromis 2020. Mulți români au ales destinațiile cele mai sigure, care le-au fost indicate în lunile de primăvară, când harta țării noastre era...

Covid-19 la TVR. Al șaselea angajat, confirmat cu noul coronavirus

Covid-19 la TVR. Al șaselea angajat, confirmat cu noul coronavirus
Încă o persoană din Televiziunea Publică a fost depistată pozitiv la testul COVID-19. Datorită programului de lucru la domiciliu, acest al șaselea caz nu are niciun contact la locul de muncă. Facem...

Oamenii din turism cer încetarea denigrării domeniului

Oamenii din turism cer încetarea denigrării domeniului
Galerie Foto Toate asociațiile de promovare a turismului din România, constituite în grupul Alianța Pentru Turism (APT), au transmis către premierul Ludovic Orban o scrisoare deschisă, pentru a cere sprijin. Industria...

Covid-19 la Acces Direct. Încă un membru al echipei, confirmat pozitiv. Emisiunea intră în pauză

Covid-19 la Acces Direct. Încă un membru al echipei, confirmat pozitiv. Emisiunea intră în pauză
Încă un membru al echipei Acces Direct a fost confirmat pozitiv la Covid-19. Până în prezent, se știa că Vulpița, Viorel și un reporter sunt infectați. Anunțul a fost făcut de Mirela Vaida. Începând de...

Un partener de viață optimist te protejează de Alzheimer

Un partener de viață optimist te protejează de Alzheimer
Dacă partenerul dvs. este un optimist, prin natura lui, nu numai că vă ajută să vedeți partea frumoasă a vieții, dar vă protejează și de boala Alzheimer, potrivit unui studiu al Universității din...

Tragedie în lumea modei. A murit creatorul costumelor lui David Bowie

Tragedie în lumea modei. A murit creatorul costumelor lui David Bowie
Creatorul de modă japonez Kansai Yamamoto a murit de leucemie, la vârsta de 76 de ani, transmite AFP. Acesta a fost cunoscut mai ales pentru colaborările sale cu celebrul cântăreț britanic David Bowie, el...

O nouă stațiune turistică lângă Horezu. Investiție inițială de 10 milioane de euro

O nouă stațiune turistică lângă Horezu. Investiție inițială de 10 milioane de euro
Doi antreprenori vor realiza un proiect turistic în zona Vârful Roman (1.850 de metri), aflat la 17 kilometri de oraşul Horezu. Investiția inițială va fi de 10 milioane de euro. Alessio...
Serviciul de email marketing furnizat de