x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Vinurile vecinilor - Bulgaria

Vinurile vecinilor - Bulgaria

24 Iun 2004   •   00:00

Bulgarii au avut parte de ocupatia otomana 500 de ani. Cu toate repercusiunile de rigoare, inclusiv cea a scaderii popularitatii vinului, in zilele noastre, Bulgaria se situeaza pe piata mondiala pe o pozitie cel putin egala cu a Romaniei.

CATALIN PADURARU - Vinexpert

Contractele cu Pepsi, dinainte de caderea Cortinei de Fier, au dus la exporturi considerabile in Occident. In Marea Britanie, Cabernet-ul bulgaresc a fost cunoscut multa vreme ca un vin rosu bun si foarte convenabil ca pret. Retrocedarea pamanturilor agricole in ’90 a facut ca acest sector sa se miste repede, investitiile straine neintarziind sa apara. Casele de vinuri si-au consolidat pozitia si, prin eforturi de comunicare sustinute de catre stat, vinul vecinilor este astazi foarte cunoscut in vest.

Mostenind practic o situatie foarte asemanatoare cu a noastra, de exportatori in blocul comunist, bulgarii au reusit sa se adapteze destul de rapid la noile realitati ale economiei de piata. Alaturi de turism, viticultura reprezinta o sursa considerabila de venituri pentru Bulgaria si, de aceea, guvernantii lor o privesc cu maxima seriozitate. Pentru noi, ca tara producatoare de vin, nu va exista atat de curand un apetit deosebit in a importa vinuri de la vecinii din sud, dar ca potentiali turisti ai litoralului bulgaresc (mult mai ofertant) ar trebui sa avem cateva criterii de alegere bine puse la punct. Exista, ca si la noi, un sistem de clasificare a calitatii, incepand cu vinuri de tara, pana la vinuri-rezerva - ca varf al piramidei. Ceea ce am putea asimila cu DOC-ul nostru ar fi vinurile Controliran, din soiuri atestate si realizate in zona de recoltare. Ca si la sloveni, vinurile din aceasta categorie pot fi declasate daca nu indeplinesc intr-un an criteriile impuse de autoritatea specializata. Ca impartire geografica, zona de sud-vest, din apropierea Greciei, este leaganul vinului rosu numit Melnik. In sud, pe langa Cabernet Sauvignon, Pinot Noir si Merlot, gasim doua vinuri specifice - Mavrud si Pamid.

Partea de coasta a Bulgariei, in est, este dedicata in majoritate cultivarii vitei cu struguri albi, ca si in zona sub-balcanica, unde, pe langa vinurile albe obtinute, intalnim Cabernet Sauvignon si Rosu de Misket. Vinurile obtinute in nord, in vecinatatea noastra, ne sunt cumva familiare, distinctia tinand doar de particularitatile de vinificare. Ca si in cazul altor tari, vinul si turismul actioneaza conjugat, iar bulgarii se dovedesc a fi consumatori de vin educati si, prin aceasta, foarte buni promotori. Vom reusi si noi sa ajungem la acelasi nivel cu bulgarii si probabil, daca vrem, vom putea sa-i depasim. Deocamdata, o buna parte dintre romani a declansat competitia doar la votca, dar daca facem o excursie in Sud vom vedea ca nu asta era ideea.
Pana maine, un strop de bucurie!

×
Subiecte în articol: gastronomie