x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Vioara lui Piculiţă

0
18 Iul 2007 - 00:00

Răsfoim impreună cu doamna Sabina Motea albumul de fotografii. "Aici sunt poze de la nuntă. M-am căsătorit la Biserica Madona Dudu, iar la nuntă mi-a căntat Piculiţă. Era un viorist cunoscut, din satul Rudari. La multe petreceri am fost eu după ce m-am măritat şi cănta Piculiţă ăsta!" Il zărim intr-o fotografie şi pe celebrul viorist al nunţilor craiovene.

Răsfoim impreună cu doamna Sabina Motea albumul de fotografii. "Aici sunt poze de la nuntă. M-am căsătorit la Biserica Madona Dudu, iar la nuntă mi-a căntat Piculiţă. Era un viorist cunoscut, din satul Rudari. La multe petreceri am fost eu după ce m-am măritat şi cănta Piculiţă ăsta!" Il zărim intr-o fotografie şi pe celebrul viorist al nunţilor craiovene.

Prăjiturile mamei

Ei, dar cum era viaţa Sabinei Motea inainte de nuntă? "Noi eram două surori. Mama mea era o mare gospodină, dar nu ne lăsa să gătim. Zicea mereu: «O să gătiţi voi destul cănd o să vă căsătoriţi!». Noi am apucat războiul, eram săraci, dar mămica avea grijă să nu treacă nici un sfărşit de săptămănă fără să avem ceva dulce. Prăjituri, compoturi, siropuri, toate le făcea in casă. Ca să nu mai spun de checuri şi cozonac…" Intre multele reţete colecţionate intr-o viaţă, Sabina Motea are şi căteva care-i sunt mai aproape de suflet. Sunt cele care ii amintesc de gustul bucatelor din copilărie. Regretă că, neavănd copii, nu are cui să le lase in urmă. De aceea a ales să le dăruiască cititorilor Jurnalului de bucătărie.


Tartă cu ness-cafe

Pentru blat ai nevoie de 200 g făină, 100 g unt sau margarină, 1/3 pahar de lapte sau apă şi sare. Se prepară aluatul amestecănd toate ingredientele, se intinde o foaie grosuţă cu care se imbracă o formă de tartă unsă cu unt. Este de preferat ca forma de tartă să aibă diametrul de 20 centimetri. Se incălzeşte cuptorul. In continuare se pregăteşte umplutura din 125 g păine albă uscată, un sfert de litru de lapte, 100 g zahăr, 4 ouă, două linguri de ness-café, 200 g migdale (sau sămburi de caise) pisate in piuliţă. Se inmoaie păinea uscată in laptele cald, se zdrobeşte cu furculiţa şi se adaugă zahărul, migdalele, gălbenuşurile şi nessul, amestecăndu-se sine să se omogenizeze. Separat, se bat albuşurile spumă şi se incorporează delicat in această compoziţie. Se umple forma de tartă (tapetată cu hărtie pergament) şi se pune la copt, la foc mijlociu. Se lasă să se răcească inainte de a se răsturna.

Ţigle glasate cu cafea

Pentru a prepara această reţetă ai nevoie de 125 g făină, 125 g zahăr, 180 g smăntănă, 4 albuşuri, o lingură de unt, iar pentru glazură: 6 linguri de zahăr tos şi 4 linguri de cafea foarte concentrată (lichidă). Se incălzeşte cuptorul. Se amestecă zahărul, făina şi smăntăna, apoi se incorporează albuşurile bătute spumă dinainte. Se amestecă totul foarte delicat. Se unge tava cu unt şi se aşază mici grămezi din compoziţia obţinută, cu distanţă intre ele, şi se aplatizează cu furculiţa. Se dă tava la cuptor. Intre timp se pregăteşte glazura, umezind zahărul cu cafeaua. Se intinde glazura peste ţiglele coapte şi se mai pune tava in gura cuptorului (cald, dar stins) pentru a se usca.

Ţigle

Ai nevoie de 300 g alune, migdale sau nuci tăiate fin cu cuţitul, 250 g zahăr tos, 75 g făină, 25 g unt, 5 ouă, vanilie şi un praf de sare.
Se amestecă bine făina cu zahărul şi alunele. Separat se bat ouăle cu sarea, apoi se toarnă căte puţin in compoziţie. Se adaugă untul topit şi vanilia. Pe o tavă unsă cu unt se toarnă mici grămăjoare de compoziţie, care se aplatizează cu furculiţa. Se ţin 10-15 minute in cuptorul fierbinte. Se scot repede cu un cuţit lat şi se aşază pe o vergea. Ridicăndu-se vergeaua, iau formă indoită şi vor semăna cu nişte ţigle. Se pot păstra şi o lună in cutie de metal.

Fondant sau şerbet pentru creme

Este nevoie de 500 g zahăr, 500 g apă, 100 g glucoză sau o lingură de oţet. Intr-o cratiţă se pune zahărul la fiert impreună cu apa. La inceput se ţine cratiţa pe marginea maşinii pănă se dizolvă tot zahărul. Se dă apoi la foc iute adăugănd glucoza sau oţetul. Se curăţă de spumă pereţii cratiţei, se şterg cu o pensulă sau cu o bucată de pănză inmuiată bine in apă rece şi stoarsă. Această operaţie se repetă de două-trei ori. După vreo 30 de minute, adică atunci cănd bulele de aer de la suprafaţa siropului incep să descrească, să dispară, se incearcă fondantul, dacă este suficient de legat. Se face proba ca la dulceaţă şi, dacă bobiţa pusă in apă rece rămăne neimprăştiată, fondantul este gata (sau se ia puţin intre degete, se răceşte şi, dacă deschizănd cele două degete siropul se intinde ca o aţă de 2 cm, fondantul este gata). Imediat ce este gata, fondantul se răstoarnă intr-o cratiţă smălţuită, se stropeşte cu puţină apă şi se lasă să se răcească. Atunci este bine de amestecat. Cu o lingură se strănge fondantul la un loc. Această operaţie se repetă 10-15 minute, timp in care fondantul se albeşte şi se intăreşte. Se lasă să se odihnească 30 de minute, apoi se incepe frămăntatul cu măna căteva minute. Abia după aceea poate fi folosit, după nevoie, pentru decorarea torturilor.

Regina

La zece ouă se folosesc 600 g zahăr, 100 g făină, două linguri de oţet, 200 g nucă, o jumătate de sticluţă de esenţă de fistic şi o jumătate de litru de lapte. Se coc două foi de bezea pregătite anume din 5 albuşuri bătute foarte bine cu 200 g zahăr mărunt. Se toarnă in tava tapetată foarte bine cu margarină şi făină. Crema se pregăteşte din 10 gălbenuşuri frecate bine cu 200 g zahăr, 100 g făină şi o jumătate de litru de lapte. Se pune vasul pe foc şi se amestecă foarte bine pănă se ingroaşă. Se ia vasul de pe foc, se dă deoparte şi, cănd s-a răcit, se adaugă 400 g unt frecat bine cu esenţa de fistic. Se ung cele două foi de bezea cu crema astfel obţinută.

Negresă

Se iau 6 gălbenuşuri şi se freacă spumă cu 200 g zahăr. Se adaugă 3 sferturi de pachet de margarină (sau unt), 200 g făină in ploaie, două linguri de cacao şi un praf de copt stins cu lămăie sau oţet. Se coace in tava unsă şi tapetată cu făină. Cănd s-a copt, se toarnă deasupra 6 albuşuri bătute spumă cu 150-200 g zahăr. Se lasă căteva minute la cuptor, apoi se scoate şi deasupra se rade ciocolată sau se pune o glazură obţinută din 100 g zahăr, un sfert de pachet de margarină (sau unt), 5 linguri de cacao, 5 linguri de apă. Totul se amestecă pe foc pănă se glasează pe lingură. Glazura se intinde cu un cuţit umed şi prăjitura se lasă in tavă pănă a doua zi, cănd se taie.

Fursecuri cu mult caimac

La un pahar de caimac (spumă de la laptele fiert) se folosesc 50 g unt, două linguri de zahăr pudră, două ouă, vanilie, coajă de lămăie rasă, făină. Se freacă bine zahărul cu caimacul şi vanilia pănă devine ca o spumă. Untul se freacă pănă se inmoaie şi se incorporează şi el. Se adaugă gălbenuşurile şi zeama de lămăie, apoi făina, puţin căte puţin, alternănd cu albuşurile bătute şi ele spumă. Se amestecă delicat, pănă se obţine un aluat potrivit de tare. Se intinde o foaie groasă de o jumătate de centimetru şi se taie in diferite forme. Se pun intr-o tavă unsă cu unt şi presărată cu făină şi se coc la foc potrivit. Cănd se scot, se pudrează căt sunt calde cu zahăr pudră, eventual aromat cu zahăr vanilinat.

Citeşte mai multe despre:   pană,   două,   zahăr,   zahărul,   făină,   linguri,   spuma

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Premiile „Eminescu, ziaristul ” Duminică - 5 iulie 2020 (ediția a VIII- a). Din nou un EVENIMENT ONLINE, pentru o manifestare de referință a UZPR

Premiile „Eminescu, ziaristul ” Duminică - 5 iulie 2020 (ediția a VIII- a). Din nou un EVENIMENT ONLINE, pentru o manifestare de referință a UZPR
Premiile ˝Eminescu, ziaristul˝ se află la cea de-a opta ediție. Au fost răsplătiți, de-a lungul anilor, academicieni, profesori universitari, oameni de cultură (peste 20 de personalități) care și-au...

Tort de mere - rețetă din copilărie

Tort de mere - rețetă din copilărie
De mic copil mi-a plăcut zahărul, l-aș fi pus în orice, de la tocănițe la ciorbe drese cu smântână. Rețeta ce urmează am făcut-o măcar o dată la sărbători. E tortul de mere al zilelor de vară și de...

Aeroportul Hellenikon din Atena va fi dărâmat pentru construirea unei imense stațiuni de lux

Aeroportul Hellenikon din Atena va fi dărâmat pentru construirea unei imense stațiuni de lux
Autoritățile din Grecia vor să transforme fostul aeroport Hellenikon, aflat în apropierea Atenei, într-o stațiune turistică. Dacă planurile se vor realiza, aceasta va fi una dintre cele mai mari din Europa,...

Ce spune codul bunelor maniere despre sărutatul mâinii

Ce spune codul bunelor maniere despre sărutatul mâinii
Vă propun să vorbim azi despre o formă de manifestare a respectului – după codului bunelor maniere – am de gând să vă vorbesc astăzi. Despre... sărutatul mâinii. Să ne imaginăm că întreg...

Circul Metropolitan București se redeschide! Seria spectacolelor în aer liber debutează vineri, 3 iulie 2020, de la ora 19.00

Circul Metropolitan București se redeschide! Seria spectacolelor în aer liber debutează vineri, 3 iulie 2020, de la ora 19.00
Vineri, 3 iulie 2020, de la ora 19.00, Circul Metropolitan București deschide seria spectacolelor care vor fi jucate în aer liber, pe tot parcursul verii, în zona special amenajată pentru public în vecinătatea...

Centrul de Agrement din Poiana Braşov s-a redeschis de la 1 iulie

Centrul de Agrement din Poiana Braşov s-a redeschis de la 1 iulie
Centrul de Agrement din Poiana Braşov s-a redeschis de la 1 iulie. Administratorul a anunțat că suprafaţa centrului permite aplicarea măsurilor sanitare împotriva răspândirii COVID-19. Tu...

Din 6 iulie, de la 20:00, Happy Channel va difuza serialul turcesc “Jurământul”

Din 6 iulie, de la 20:00, Happy Channel va difuza serialul turcesc “Jurământul”
Din 6 iulie, în fiecare luni, de la 20:00, Happy Channel va difuza serialul turcesc fenomen “Jurământul” (“Yemin”), o producţie 2019 şi o uimitoare poveste de dragoste ce a cucerit milioane de...

Producătorul Harvey Weinstein a oferit victimelor sale despăgubiri de 19 milioane de dolari

Producătorul Harvey Weinstein a oferit victimelor sale despăgubiri de 19 milioane de dolari
Producătorul Harvey Weinstein a oferit despăgubiri de 19 milioane de dolari mai multor femei pe care le-a agresat sexual, transmite AFP. Acesta a fost condamnat pentru viol în luna martie. Despăgubirile urmează...

De ce a lipsit Mircea Badea de la televizor

De ce a lipsit Mircea Badea de la televizor
Realizatorul Mircea Badea nu a mai prezentat emisiunea sa zilnică „În gura presei”. Acesta a explicat la Sinteza zilei motivul absenței sale de pe micul ecran.  Mircea Badea se află în vacanță, moment...

iUmor caută numere de comedie care să doboare noi recorduri

iUmor caută numere de comedie care să doboare noi recorduri
iUmor a început preselecțiile pentru sezonul cu numărul nouă, la Antena 1, iar înscrierile se pot face deja pe adresa http://casting.a1.ro/iumor/. De-a lungul celor opt sezoane de până acum, umoriști din...

Silvio Berlusconi va locui în vila celebrului regizor Franco Zeffirelli

Silvio Berlusconi va locui în vila celebrului regizor Franco Zeffirelli
Fostul premier italian, Silvio Berlusconi, a confirmat că vrea să locuiască în vila din Roma a regizorului de film Franco Zeffirelli, transmite DPA. "O să-mi mut reşedinţa şi birourile mele...

Ce note a luat Selly la Bacalaureat. Are cu ce se lăuda

Ce note a luat Selly la Bacalaureat. Are cu ce se lăuda
Vlogger-ul Selly se numără printre elevii care au susținut examenul de Bacalaureat de anul acesta. Imediat după aflarea notelor, Selly a publicat rezultatele pe contul său de Instagram. Astfel, notele obținute...

Cetățile care spun istoria Dobrogei

Cetățile care spun istoria Dobrogei
Galerie Foto Frumusețea sălbatică a peisajelor din Delta Dunării este completată de unicitatea peisajelor de la Capul Doloșman, acolo unde cetatea Argamum veghea corăbiile venite de pe Marea Neagră și unde astăzi oferă...

Vacanța perfectă, în mijlocul naturii: minunile din Munţii Măcinului

Vacanța perfectă, în mijlocul naturii: minunile din Munţii Măcinului
Galerie Foto Departe de aglomerație, o vacanță sau o excursie în Munţii Măcinului, din nordul Dobrogei, poate fi alegerea ideală pentru cei care vor să se relaxeze în siguranță, în această perioadă. Rangerii care pot gh...

Un nou protocol în Grecia. Turiștii vor primi cod de bare pentru depistarea infecțiilor cu COVID-19

Un nou protocol în Grecia. Turiștii vor primi cod de bare pentru depistarea infecțiilor cu COVID-19
Turiştii care vor merge în Grecia de la 1 iulie vor completa un chestionar online, cu 48 de ore înainte de intrarea în ţară, şi vor primi un cod de bare, în urma căruia vor fi sau nu...
Serviciul de email marketing furnizat de