x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Zile de sărbătoare

Zile de sărbătoare

05 Noi 2008   •   00:00

În ultimele două luni ale anului, zilele speciale decretate de ONU se întrepătrund cu sărbători care de care mai excentrice. Ziua pâinii de casă, cea a toaletelor şi cea a lamelor de bărbierit sunt doar trei dintre motivele de sărbătoare pe care le mai avem până la sfârşitul anului. Sloganul "Fiecare zi e o sărbătoare" a intrat în practică. Decretate de ONU sau de alte organizaţii internaţionale, sărbătorile se succed în noiembrie şi decembrie aproape zi de zi. Dar să ne oprim strict la cele special dedicate gurmanzilor. "Ziua mondială a vegetarienilor" a fost urmată, la 3 noiembrie, de "Ziua casnicelor", iar la 7 noiembrie de "Ziua ciocolatei amărui cu migdale".



Fără origini animale
Toţi vegetarienii din lume au celebrat duminică, 2 noiembrie, Ziua Mondială a Vegetarianismului, sărbătoarea ce promovează un stil de viaţă sănătos, în care carnea lipseşte cu desăvârşire. Americanii au sărbătorit vegetarianismul anul acesta în cadrul celei de-a 13-a ediţii a Festivalului anual de la Boston. Evenimentul adună cei mai de seamă furnizori de mâncare vegetariană şi bucătari de top din Statele Unite. Acest festival este dedicat tuturor oamenilor, nu numai vegetarienilor, şi oferă intrare, locuri de parcare şi mâncare gratuite.

Vegetarianismul este practica unei diete ce exclude toate produsele animale, printre care mezelurile, peştele, stridiile, crustaceele şi alte produse obţinute "prin măcel".
Motivul alegerii acestei diete poate fi legat de moralitate, religie, cultură, etică, estetică, mediul înconjurător, societate, economie, politică, gust sau sănătate.

Cu dedicaţie
Femeile casnice şi-au sărbătorit ziua la 3 noiembrie în toată lumea, dar şi pe meleagurile noastre dobrogene. Gospodinele din Cumpăna au demonstrat, prin preparatele culinare prezentate, că munca în gospodărie are farmecul şi avantajul ei. Aproximativ 50 de femei casnice din Cumpăna s-au îmbrăcat cu cele mai frumoase haine şi au intrat într-o competiţie culinară, realizată de primarul comunei, Mariana Gîju. Misiunea lor a fost uşoară, având în vedere că munca acasă le permite să se perfecţioneze în arta culinară. Femeile al căror loc de muncă este 24 de ore din 24 în gospodărie, la îngrijit copii şi făcut tocăniţe au rămas încântate de o asemenea iniţiativă. La finalul întâlnirii, toate doamnele au primit din partea bărbaţilor trandafiri roşii.
            

×
Subiecte în articol: gastronomie