REPORTER IN TIGAIE
Cineva, bucatar cu experienta, profesionist, imi spunea odata ca orice reteta e orientativa. Prima data cand gatesti ceva, faci exact ce scrie in carte. Apoi, fie ca nu-ti place, fie ca te-ai plictisit si vrei sa incerci altfel, inventezi si improvizezi in functie de nas, ochi si gust (simtul tactil nu prea e bine sa-l folosesti pentru ca, de cele mai multe ori, risti sa te oparesti!).
"E adevarat, dar as prefera sa vorbesc despre asta nu ca de o latura orientativa, ci, mai degraba, ca de o baza a unui fel de mancare", argumenteaza in favoarea altei teorii culinare domnul Mircea Georgescu. Teancul de carti de bucate pe care le-am rasfoit ma conving ca e un om care merita ascultat.
DUPA VOIE. "Reteta pe care o prepar acum este, intr-adevar, valabila in mai multe feluri", reia, sustinand ideea acum si practic, inarmat cu ustensilele de trebuinta. "S-ar putea foarte bine numi si «peste gatit dupa voie», in masura in care pestele folosit poate fi deja preparat dupa orice reteta dorita. In plus, se poate folosi nu doar un singur fel de peste, ci mai multe. Chiar si crustacee. E o reteta din zona Asiei. Spun «zona», pentru ca eu am considerat intotdeauna ca bucataria nu este a unei tari, ci mai degraba areala, pentru ca este conceputa in functie de ingredientele care se gasesc intr-o zona geografica si in jurul lor. Celebrele noastre sarmale se fac peste tot in lume, in forme mai mult sau mai putin diferite. Unele sunt in foaie de varza, altele in foaie din faina de orez... Un fel de sarmale se prepara chiar si in frunze de banana! Din cauza asta eu spun ca gastronomia apartine nu unei tari, ci unei zone."
|
PIRAMIDA DE PESTE CU SOS VERDEPentru baza preparatului avem nevoie de un kg de peste curatat de oase si solzi si tocat, o ceasca cu miez de varza tocat fin, doua rosii taiate in cuburi mici, doua lingurite cu piper, o lingurita cu sare, doua liguri de zeama de lamaie, trei cesti cu maioneza. Se amesteca totul si, pe o farfurie, se da compozitiei forma unui trunchi de piramida. Pentru sosul verde avem nevoie de doua cesti cu maioneza, o cescuta cu zeama de lamaie, doua oua fierte, 15-25 masline negre, doua rosii, doua cesti cu marar tocat, o ceasca cu mustar, chili, piper si sare dupa gust. Toate ingredientele se amesteca si se toarna peste piramida. Se orneaza cu oua fierte, rosii, masline sau lamaie. |
| ||
ANECDOTA ACVATICADramaturgul englez George Bernard Shaw, intrebat de o tanara cu infatisare adorabila daca este adevarat ca pestele, datorita continutului de fosfor, e un aliment bun pentru minte, a spus "da", fara ezitare. Cand tanara a insistat intreband ce peste ar fi cel mai bun, el i-a raspuns: "Pentru dumneata, o balena!". Nu veti gasi in aceasta carte nici o reteta de preparare a balenelor, pentru ca sunt protejate de lege si pentru ca nu sunt pesti, ci mamifere. Si nici nu voi spune cat fosfor contine pestele si cam cat ar trebui sa consume vecinul dumneavoastra... pentru a lumina feeric curtea casei sale. |
HOROSCOP IN BUCATE
| ||||||
|