x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Esente tari. Istorie si rasfat gurmand la Cap Kaliakra

0
Autor: Magda Cristina Ursache 21 Sep 2013 - 09:23
Esente tari. Istorie si rasfat gurmand la Cap Kaliakra
Vezi galeria foto
O după-amiază prevestitoare de furtună la Capul Kaliakra. Nori plumburii, valuri ce se izbesc de stânci, câteva păsări rotindu-se deasupra fâşiei de pământ ce se avântă către adâncurile mării. Undeva deasupra un smochin va înfrunta singur vijelia ce va veni. Mai are doar câteva fructe bine pârguite aflate într-o liniştită aşteptare a mâinii care le va culege. Cu ele timpul are mereu răbdare.

Smochinele nu sunt fructe ca oricare altele. Duc în spate milenii, fiind aproape la fel de vechi precum timpul. În Valea Iordanului, arheologii au descoperit urme de smochine ce datează de acum mai bine de 11.000 de ani, o hrană săţioasă în aşezările străvechi neolitice. De altfel, specialiştii consideră că ele au intrat în dieta de zi cu zi înainte de apariţia grâului sau chiar a legumelor. În Antichitate, călătorii duceau cu ei smochine proaspete sau uscate la soare ca să le ţină de foame. Spartanii, acei luptători greci atât de temuţi, obişnuiau să mănânce zilnic câteva smochine pentru a-şi păstra curajul şi puterea. Romanii însă le împărţeau sclavilor, în special celor care munceau în condiţii grele, ca să aibă rezistenţă fizică.

Nici nu e de mirare că smochinii cresc mai ales în zonele mediteraneene. Sunt iremediabil îndrăgostiţi de soare. În acelaşi timp, extrem de modeşti, îşi ascund florile de ochii curioşilor (în mod neobişnuit, acestea se află în mijlocul fructului). Smochinele pot fi galbene, verzi, mov, negre sau cu tentă de roşu, iar miezul dulce este plin de seminţe. Trebuie consumate ime­diat, cât sunt încă foarte proaspete, dar pot fi la fel de bine congelate, uscate, transformate în gemuri şi dulceţuri sau puse în sirop. De altfel, dacă veţi merge în Grecia, veţi putea găsi borcănaşe cu smochine întregi, lăsate să încremenească în timp într-un sirop vâscos, extrem de dulce. Într-una dintre reţete siro­pul se obţine din sucul de la o umătate de lămâie, apă (cam 100 ml), două linguri de miere, 50 g zahăr şi puţină coajă de lămâie.

După ce se încheagă se ia de pe foc, se strecoară şi, când s-a răcit puţin, se adaugă smochinele întregi. Bineînţeles că în interiorul acestora se pot strecura migdale, miez de nucă sau pecan. Se pot servi foarte bine lângă două-trei cupe de îngheţată de vanilie (presărând şi câteva firicele de sirop) sau peste iaurt grecesc.

Pentru gurmanzi, smochinele proaspete merg cel mai bine alături de brânzeturile nobile cu mucegai. Aşezaţi pe un platou diverse sortimente de brânză - Roquefort, Gorgonzola, Cambozola - (brânzeturi ce trebuie savurate la fel ca un vin, percepându-le mai întâi textura, consistenţa pentru a trece în continuare prin mai multe gusturi - dulceag, uşor afumat sau sărat), apoi câteva smochine bine coapte, boabe de struguri sau nuci. Ceea ce veţi obţine va întrece toate aşteptările. Sau puteţi încerca o altă reţetă, în care smochinele se taie în jumătate, iar pe fiecare se aşază câte un cubuleţ sau o felie de brânză cu mucegai. Se înveleşte fiecare în câte o felie de prosciutto şi se prăjeşte puţin pe un grătar uns bine cu ulei de măsline. Sunteţi gata să fiţi răsfăţaţi? 
Citeşte mai multe despre:   esenţe tari,   Jurnalul de Weekend

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Bryan Adams în concert la Cluj Napoca

Bryan Adams în concert la Cluj Napoca
Superstarul canadian Bryan Adams a cucerit inimile clujenilor cu vocea și chitara sa. Iar de această dată expresia este foarte departe de a fi doar un clișeu. Anunțat în urmă cu doar două luni, concertul de...

Dorian Popa, moment incredibil pe scena iUmor: “Am stat în sicriu, cu capacul închis, 20 minute!”

Dorian Popa, moment incredibil pe scena iUmor:  “Am stat în sicriu, cu capacul închis, 20 minute!”
Simion Ștefan, mentalistul despre care se spune că poate intra în mintea oricărui om revine în cea mai nouã ediţie iUmor, difuzatã mâine searã, de la 20:00, la Antena 1. Artistul nu vine singur, ci împreunã c...

Oase – probleme mari cu căldura în Asia Express

Oase – probleme mari cu căldura în Asia Express
Galerie Foto Rolul de coprezentator nu este lipsit de “surprize” pentru un proiect ca Asia Express, iar Oase a simțit asta pe propria piele. Una din zilele de filmare a avut loc la celebrul Vulcan Pinatubo, un vulcan activ de pe...

Harry și Megan au publicat o fotografie cu fiul lor, Archie, cu ocazia zilei de naștere a prințului Charles

Harry și Megan au publicat o fotografie  cu fiul lor, Archie, cu ocazia zilei de naștere a prințului Charles
Ducele şi ducesa de Sussex au publicat o nouă fotografie a fiului lor, Archie, împreună cu Harry şi prinţul de Wales, pentru a marca împlinirea vârstei de 71 de ani de către bunicul său, Charles. Fotografia...

Antena 1 lanseazã campania Ajut eu

Antena 1 lanseazã campania Ajut eu
La împlinirea a 26 de ani de existenţã pe piaţa media din România, Antena 1 lanseazã campania Ajut eu, un punct de întâlnire al oamenilor care au nevoie de ajutor, cu cei care îl pot acorda. Astfel, pe 29...

Alina Ceușan și Carmen Grebenișan despre Asia Express: “Tot ce se întâmplă aici e la un alt nivel”

Alina Ceușan și Carmen Grebenișan despre Asia Express: “Tot ce se întâmplă aici e la un alt nivel”
Galerie Foto Alina Ceușan și Carmen Grebenișan au lăsat lumea digitală și au plecat în aventura vieții lor în cel de-al treilea sezon Asia Express, show ce va începe la Antena 1 în primăvara anului viitor. Deși aveau...

Chef Scãrlãtescu a pierdut încã un concurent din echipa mov. Emisiunea, lider detaşat de audienţã

 Chef Scãrlãtescu a pierdut încã un concurent din echipa mov. Emisiunea, lider detaşat de audienţã
Galerie Foto Cea de-a doua confruntare a show-ului culinar “Chefi la cuțite” a fost marţi seară lider incontestabil de audiență, pe toate segmente de public. Emisiunea prezentată de Gina Pistol a adunat în fața micilor ec...

Neatza transmite live din cel mai mare centru logistic din Sud-Estul Europei

Neatza transmite live din cel mai mare centru logistic din Sud-Estul Europei
Galerie Foto Se cunosc de mai bine de 30 de ani şi tot de atunci îi leagã o frumoasã prietenie. Au acumulat împreunã mii de ore de transmisiuni în direct şi sute de ediţii speciale, au bifat premierã dupã premierã şi...

Robert de Niro, impresionat de tehnologia care l-a întinerit pentru rolul din "The Irishman"

Robert de Niro, impresionat de tehnologia care l-a întinerit pentru rolul din "The Irishman"
Noile tehnologii de modificare facială îl ajută pe Robert De Niro să arate cu zeci de ani mai tânăr în noul film Netflix "The Irishman", însă actorul american recunoaşte că este îngrijorat că îmbătrâneşt...

Nico despre experiența Asia Express: “Am emoții în fiecare zi”

Nico despre experiența Asia Express: “Am emoții în fiecare zi”
Galerie Foto Nico a plecat împreună cu fiica ei, Alexandra, pe Drumul Comorilor în cel de-al treilea sezon Asia Express. Chiar dacă avea o idee despre ce urmează să se întâmple, cursa a luat-o prin surprindere. “E o...

Financial Times va avea o femeie redactor șef, după demisia veteranului Lionel Barber

Financial Times va avea o femeie redactor șef, după demisia veteranului Lionel Barber
Lionel Barber va demisiona în ianuarie 2019 din funcţia de redactor şef al publicaţiei britanice Financial Times (FT), încheind un mandat de 14 ani. Cele mai important evenimente din această perioadă au...

Echipa FreeStay, juraţii celui de-al doilea battle Chefi la cuţite

Echipa FreeStay, juraţii celui de-al doilea battle Chefi la cuţite
Galerie Foto Dupã o primã confruntare pe echipe şi un prim duel în care chef Cãtãlin Scãrlãtescu a pierdut deja primul om din echipa mov, seara de marţi le va aduce celor 20 de concurenţi rãmaşi în lupta pentru marele...

Prima confruntare pe echipe ”Chefi la cuțite”, lider absolut de audiență. Primul concurent eliminat, din echipa lui chef Scãrlãtescu

Prima confruntare pe echipe ”Chefi la cuțite”, lider absolut de audiență. Primul concurent eliminat, din echipa lui chef Scãrlãtescu
Galerie Foto Prima confruntare pe echipe a clasat cel mai iubit show culinar ca lider detașat de piață pe toate categoriile de public, în intervalul 19.59-23.51 în care a fost difuzat. Cei din fața micilor ecrane au urmărit...

Pachete speciale la Bansko, pentru sporturile de iarnă

Pachete speciale la Bansko, pentru sporturile de iarnă
Galerie Foto În timp ce România așteaptă dezvoltarea infrastructurii, Bulgaria urcă, în fiecare an, în topul celor mai bine vândute destinații de iarnă. Pachetele turistice pentru stațiunea Bansko sunt din ce în ce mai...

Valea Prahovei rămâne în topul preferințelor pentru sărbătorile de iarnă

Valea Prahovei rămâne în topul preferințelor pentru sărbătorile de iarnă
Galerie Foto România ar putea fi o țară 100% turistică, însă acest lucru este greu de realizat, mai ales acolo unde autoritățile locale și proprietarii de hoteluri nu vor să se promoveze. Deși pare imposibil, sunt zone...
Serviciul de email marketing furnizat de