x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Esente tari. Istorie si rasfat gurmand la Cap Kaliakra

0
Autor: Magda Cristina Ursache 21 Sep 2013 - 09:23
Esente tari. Istorie si rasfat gurmand la Cap Kaliakra
Vezi galeria foto
O după-amiază prevestitoare de furtună la Capul Kaliakra. Nori plumburii, valuri ce se izbesc de stânci, câteva păsări rotindu-se deasupra fâşiei de pământ ce se avântă către adâncurile mării. Undeva deasupra un smochin va înfrunta singur vijelia ce va veni. Mai are doar câteva fructe bine pârguite aflate într-o liniştită aşteptare a mâinii care le va culege. Cu ele timpul are mereu răbdare.

Smochinele nu sunt fructe ca oricare altele. Duc în spate milenii, fiind aproape la fel de vechi precum timpul. În Valea Iordanului, arheologii au descoperit urme de smochine ce datează de acum mai bine de 11.000 de ani, o hrană săţioasă în aşezările străvechi neolitice. De altfel, specialiştii consideră că ele au intrat în dieta de zi cu zi înainte de apariţia grâului sau chiar a legumelor. În Antichitate, călătorii duceau cu ei smochine proaspete sau uscate la soare ca să le ţină de foame. Spartanii, acei luptători greci atât de temuţi, obişnuiau să mănânce zilnic câteva smochine pentru a-şi păstra curajul şi puterea. Romanii însă le împărţeau sclavilor, în special celor care munceau în condiţii grele, ca să aibă rezistenţă fizică.

Nici nu e de mirare că smochinii cresc mai ales în zonele mediteraneene. Sunt iremediabil îndrăgostiţi de soare. În acelaşi timp, extrem de modeşti, îşi ascund florile de ochii curioşilor (în mod neobişnuit, acestea se află în mijlocul fructului). Smochinele pot fi galbene, verzi, mov, negre sau cu tentă de roşu, iar miezul dulce este plin de seminţe. Trebuie consumate ime­diat, cât sunt încă foarte proaspete, dar pot fi la fel de bine congelate, uscate, transformate în gemuri şi dulceţuri sau puse în sirop. De altfel, dacă veţi merge în Grecia, veţi putea găsi borcănaşe cu smochine întregi, lăsate să încremenească în timp într-un sirop vâscos, extrem de dulce. Într-una dintre reţete siro­pul se obţine din sucul de la o umătate de lămâie, apă (cam 100 ml), două linguri de miere, 50 g zahăr şi puţină coajă de lămâie.

După ce se încheagă se ia de pe foc, se strecoară şi, când s-a răcit puţin, se adaugă smochinele întregi. Bineînţeles că în interiorul acestora se pot strecura migdale, miez de nucă sau pecan. Se pot servi foarte bine lângă două-trei cupe de îngheţată de vanilie (presărând şi câteva firicele de sirop) sau peste iaurt grecesc.

Pentru gurmanzi, smochinele proaspete merg cel mai bine alături de brânzeturile nobile cu mucegai. Aşezaţi pe un platou diverse sortimente de brânză - Roquefort, Gorgonzola, Cambozola - (brânzeturi ce trebuie savurate la fel ca un vin, percepându-le mai întâi textura, consistenţa pentru a trece în continuare prin mai multe gusturi - dulceag, uşor afumat sau sărat), apoi câteva smochine bine coapte, boabe de struguri sau nuci. Ceea ce veţi obţine va întrece toate aşteptările. Sau puteţi încerca o altă reţetă, în care smochinele se taie în jumătate, iar pe fiecare se aşază câte un cubuleţ sau o felie de brânză cu mucegai. Se înveleşte fiecare în câte o felie de prosciutto şi se prăjeşte puţin pe un grătar uns bine cu ulei de măsline. Sunteţi gata să fiţi răsfăţaţi? 
Citeşte mai multe despre:   esenţe tari,   Jurnalul de Weekend

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Apa și utilizările ei mai puțin știute

Apa și utilizările ei mai puțin știute
Apa, știm cu toții, este o resursă vitală și fără de care nu ar exista viață pe planetă. Dintotdeauna, apa a fost folosită și ca o adevărată sursă de energie. Spre exemplu, morile de apă ori gaterele...

Grecia testează toți turiștii care intră în țară pe la Kulata-Promachonas

Grecia testează toți turiștii care intră în țară pe la Kulata-Promachonas
Grecia va testa toate persoanele care intră pe teritoriul său pe la punctul de trecere Kulata-Promachonas, din cauza depistării unor cazuri de COVID-19 în rândul turiştilor de pe insula Thassos, aflată

AntenaPlay aniversează 7 ani de la lansare şi deschide un nou capitol: serialele

AntenaPlay aniversează 7 ani de la lansare şi deschide un nou capitol: serialele
AntenaPlay aniversează 7 ani de la lansare, timp în care a ţinut pasul cu tehnologia şi s-a aliniat celor mai bune produse digitale de conţinut video. “Putem spune cu certitudine că AntenaPlay este în acest...

Triburile erei moderne. Aşa trăiesc cele mai sălbatice comunităţi de pe planetă

Triburile erei moderne. Aşa trăiesc cele mai sălbatice comunităţi de pe planetă
Am putea spune că modernismul ne-a "acaparat" total, făcându-ne să uităm de Epoca de Piatră şi de condiţiile de trai ale acestei perioade istorice încheiate în urmă cu aproape 4000 de ani. Deşi pare...

Cele mai eficiente soluții naturale ANTIMUCEGAI

Cele mai eficiente soluții naturale ANTIMUCEGAI
Cu toții ne-am confruntat, mai devreme sau mai târziu, cu problema legată de apariția mucegaiului pe pereții locuinței. Atunci când mediul este ud, în special în baie, pe pereți se formează nedoritul...

Mobila din casă va avea un luciu de invidiat dacă vei ține cont de aceste trucuri

Mobila din casă va avea un luciu de invidiat dacă vei ține cont de aceste trucuri
Cu toate că, din păcate, în acest an nu vom avea casa plină de oaspeți, ca de obicei, curățenia casei și a sufletului se impun... măcar așa ne vom putea bucura de spiritul de sărbătoare. Astăzi vă venim...

Cum protejăm în mod natural trandafirii împotriva păduchilor şi afidelor

Cum protejăm în mod natural trandafirii împotriva păduchilor şi afidelor
Acum, în această perioadă în care razele soarelui îşi găsesc aproape în fiecare zi loc în gradina noastră, plantele şi florile din ogradă, încurajate şi susţinute de lumina solară, se dezvoltă văzând...

Sfaturi de organizare pentru grădinarii începător. 9 pași de urmat

Sfaturi de organizare pentru grădinarii începător. 9 pași de urmat
S-a demonstrat științific faptul că persoanele care trăiesc într-o zonă bogată în vegetație au toate condițiile să-și îmbunătățească sănătatea fizică și mentală, iar 30% dintre cei care locuiesc...

Cum se însămânțează și se întreține gazonul

Cum se însămânțează și se întreține gazonul
Cui nu ii place verdele ? Mai ales că poluarea e la tot pasul, o fâșie de gazon într-o curte, fie ea cât de mică, poate să vă aducă zâmbetul pe față în fiecare dimineață. Amestecurile de iarbă, adică...

Jurat surpriză în cel de-al nouălea sezon X Factor, la Antena 1

Jurat surpriză în cel de-al nouălea sezon X Factor, la Antena 1
Galerie Foto Cel de-al nouălea sezon X Factor, la Antena 1, îi aduce la masa juriului pe Ștefan Bănică, Loredana, Delia și Florin Ristei. Cei patru jurați vor încerca să descopere factorul X și să îl atragă în grupa...

Se închid plajele! Ce țară a luat decizia radicală

Se închid plajele! Ce țară a luat decizia radicală
După ce autoritățile spaniole au decis redeschiderea plajelor pentru turiști, acum sunt nevoite să închidă unele dintre acestea din cauza supraaglomerării și a riscului creșterii infecțiilor cu COVID-19, trans...

Litoralul românesc, la standarde mai drastice decât în celelalte țări

Litoralul românesc, la standarde mai drastice decât în celelalte țări
Pe plajă sau în hoteluri, pe terase și în zonele de agrement ne întâmpină marcaje, dezinfectanți, aparate de măsurat temperatura și chiar pentru atenționarea celor care nu poartă mască de protecție în...

Măsurile necesare în contextul epidemiilor și pandemiilor

Măsurile necesare în contextul epidemiilor și pandemiilor
Industria ospitalității trebuie să ia măsurile de precauție necesare, în perioada aceasta. Obligația de a avea grijă de sănătatea oamenilor se extinde la turiști, angajați, furnizori și colaboratori, astfel...

Ennio Morricone încheie epoca „Spaghetti Western”

Ennio Morricone încheie epoca „Spaghetti Western”
Galerie Foto Celebrele filme western ale anilor ’60 și-au pierdut, ieri, compozitorul coloanelor sonore, după moartea artistului Ennio Morricone, la vârsta de 91 de ani. Celebrul compozitor italian va fi înmormântat în cadru...

„Lemnul afrodiziac”, din care se extrage unul dintre cele mai scumpe uleiuri esențiale

„Lemnul afrodiziac”, din care se extrage unul dintre cele mai scumpe uleiuri esențiale
Arborii din această specie sunt pe cale de dispariţie, iar pentru a împiedica "dispariţia" chiar şi a celui mai insignifiant copac, fiecare creangă este numerotată, ţinându-se astfel o evidenţă foarte...
Serviciul de email marketing furnizat de