x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Expoziţia de ceramică "Civilizaţii anatoliene" vernisată la Muzeul Naţional de Istorie a României

Expoziţia de ceramică "Civilizaţii anatoliene" vernisată la Muzeul Naţional de Istorie a României

04 Apr 2019   •   21:45
Expoziţia de ceramică "Civilizaţii anatoliene" vernisată la Muzeul Naţional de Istorie a României

Expoziţia temporară de ceramică "Civilizaţii anatoliene", parte din seria de evenimente desfăşurate în contextul Zilelor Culturii Turce - Viaţă şi fiinţă, a fost vernisată joi în prezenţa ambasadorului Turciei la Bucureşti, Füsun Aramaz, la Muzeul Naţional de Istorie a României.

În cadrul expoziţiei sunt expuse obiectele de ceramică create de artiştii Siber Sevim şi Cemalettin Sevim, alături de piese de ceramică de Iznik (sec. XV - XVI) din colecţia Muzeului Naţional de Istorie a României.

"Expoziţia 'Civilizaţii anatoliene' vă va aduce în faţă, într-o paralelă prin intermediul ceramicii, istoria medievală şi contemporană, o expoziţie care va face să vorbească într-o simfonie piese din secolul al XV-lea şi al XVI-lea şi cele de la începutul secolului XXI. (...) Poate unii dintre dumneavoastră vă întrebaţi de ce o expoziţie de ceramică anatoliană la Muzeul Naţional de Istorie a României. Răspunsul este unul foarte simplu şi îl veţi vedea într-una din vitrine. Pentru multe secole legăturile dintre românii medievali şi lumea otomană din Anatolia sau din Balcani au fost elemente esenţiale pentru formarea şi evoluţia noastră. Pe teritoriul actual al României avem o comunitate musulmană foarte importantă, istorică, turcii şi tătarii din Dobrogea sunt concetăţenii noştri iubiţi şi moştenirea lor culturală este şi parte din moştenirea culturală a românilor. În Evul Mediu, ca şi în pragul epocii moderne, minunata ceramică anatoliană era la mare preţ în Ţările Române şi nu întâmplător în colecţia noastră se află o superbă cană de Iznik descoperită la Curtea domnească de la Suceava", a afirmat, în deschiderea evenimentului, directorul MNIR, Ernest Oberlander-Târnoveanu.

El a precizat că în urma săpăturilor făcute la Oraşul de Floci s-au găsit "piese de primă mărime, de mare valoare, produse de lumea otomană".

Potrivit ambasadoarei Republicii Turcia în România, Füsun Aramaz, faptul că în colecţia muzeului se găsesc acum opere sau fragmente din opera artiştilor ceramişti Siber Sevim şi Cemalettin Sevim "are o importanţă deosebită şi un înţeles aparte".

"Doar acest vernisaj poate fi în sine un exemplu pentru relaţiile dintre cele două culturi, dintre operele realizate în cele două ţări. Şi comunitatea turco-tătară aflată în România contribuie la fortificarea acestor relaţii dintre România şi Turcia. Aceste piese sunt, de fapt, părţi din patrimoniul nostru comun", a afirmat Füsun Aramaz.

Prof. univ. dr. Siber Sevim a spus că a încercat să prezinte în lucrările sale motive tradiţionale turceşti. Ea a precizat că vineri după-amiază va participa la un workshop unde va prezenta o serie de tehnici de prelucrare a ceramicii.

La rândul său, prof. univ. dr. Cemalettin Sevim a subliniat importanţa culturii şi artei care, în opinia sa, "reprezintă o oglindă a comunităţilor". "Am încercat să reflect şi să pun în operele pe care le creez simbolurile Anatoliei", a declarat artistul.

Expoziţia "Civilizaţii anatoliene" va fi deschisă la Muzeul Naţional de Istorie a României până pe 14 aprilie şi va putea fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 10,00 - 18,00.

AGERPRES

×